2/9/16

Σταύρος Σ. Καλεντερίδης: Τηλεοπτικές άδειες και ο νέος κύκλος αυταρχισμού

Υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα της χώρας το οποίο ωστόσο δεν έχει λάβει την απαραίτητη προσοχή ενώ ακόμα και όσοι τολμούν να το εξετάσουν, το προσεγγίζουν από τελείως λανθασμένη προοπτική με αποτέλεσμα κανείς να μην αναδεικνύει την πραγματικότητα.
Αναφέρομαι στο ζήτημα των τηλεοπτικών άδειων, τη διευθέτηση του οποίου φέρεται πως έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση. Ένα ζήτημα με τεράστιες προεκτάσεις για την ποιότητα της ενημέρωσης στη χώρα αλλά και την ελευθερία του τύπου και της έκφρασης - ελευθερίες για τη διεκδίκηση των οποίων δόθηκαν μεγάλοι αγώνες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ένα ζήτημα δηλαδή Δημοκρατίας, που πιθανώς για ύποπτους λόγους, κανείς δεν αντιμετωπίζει ως τέτοιο.
Η κυβέρνηση λοιπόν αποφάσισε είτε κατόπιν δικής της επιφοίτησης είτε έπειτα από γνωμοδότηση κάποιας σχετικής αρχής δήθεν ειδικών στο θέμα, πως «η αγορά και ο πληθυσμός της χώρας μας δικαιολογούν την ύπαρξη τεσσάρων (4) τηλεοπτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας»! Τις προϋποθέσεις για το ποιος μπορεί να λάβει τις άδειες καθώς και τη σχετική διαδικασία του διαγωνισμού την αποφάσισε ο αρμόδιος υπουργός ο οποίος όπως γίνεται πάντα σε αυτή τη χώρα δεν έχει καμία σχέση με το αντικείμενο. Επίσης, αυτός ο «άσχετος με το αντικείμενο» υπουργός είναι που θα αποφασίσει εν τέλει και για το ποιοι θα λάβουν τις τέσσερις άδειες που ο ίδιος μοιράζει.
Εδώ λοιπόν τίθεται πραγματικά ένα ζήτημα ελευθερίας και Δημοκρατίας. Είναι αδιανόητο να αποφασίζει ένας άνθρωπος για το πόσα κανάλια θα λειτουργούν σε μια χώρα. Εύλογα διερωτάται κανείς με ποιο δικαίωμα με ποια ικανότητα αποτολμά κάτι τέτοιο; Κανείς δεν έχει αυτή τη νομιμοποίηση και αν υπήρχε συνταγματικά ανεξάρτητη δικαστική εξουσία πολύ πιθανόν ο υπουργός να την έβρισκε απέναντι του. Συγκεκριμένα, ο υπουργός αυτός αποφάσισε μόνος του και χωρίς να λογοδοτήσει σε κανέναν πως στην Ελλάδα αναλογεί ένα τηλεοπτικό κανάλι ανά 2,5 εκ. κατοίκους - τα λιγότερα δηλαδή παγκοσμίως. Απλά κοιτώντας τις γειτονικές μας χώρες βλέπουμε πως στην Αλβανία αναλογεί μία άδεια ανά 933.000 κατοίκους, στη Βουλγαρία μία ανά 1,5 εκ. κατοίκους, στα Σκόπια ανά 420.000 κατοίκους, στην Ιταλία ανά 2 εκ. κατοίκους και στην Τουρκία με 50 ιδιωτικά εθνικά δίκτυα, αναλογεί μία άδεια ανά 1,5 εκ. κατοίκους.
Αυτό το οποίο δεν γνωρίζει, ή εσκεμμένα παραβλέπει η κυβερνητική ομάδα είναι πως ζητήματα τέτοιου τύπου όπως ελευθερίας έκφρασης και ιδιωτικών επιχειρήσεων, δεν τα αποφασίζει κάποια κλειστή σέκτα ή το «κόμμα» όπως συνέβαινε στο παρελθόν σε σκοτεινά και οπισθοδρομικά καθεστώτα, αλλά ο υγιής ανταγωνισμός σε συνδυασμό με τις ανάγκες και τις συνήθειες της εκάστοτε χώρας. Άγνωστες βέβαια έννοιες για τη συγκεντρωτική και αντιδημοκρατική ομάδα του Μαξίμου. Με άλλα λόγια, θα έπρεπε η αυταρχική ηγεσία της χώρας να επιτρέψει στους πολίτες να είναι αυτοί οι οποίοι με τις επιλογές τους θα επιλέξουν τους νικητές τις διαδικασίας (χωρίς γελοία αριθμητικά όρια στον αριθμό των αδειών) και να οδηγήσουν οι ίδιοι στην πτώχευση και την ανυπαρξία τα κανάλια τα οποία λασπολογούν και παραπληροφορούν, και όχι να βαφτίζει ψεύτες και λασπολόγους κατά το μικροκομματικό του δοκούν το εκάστοτε κυβερνητικό επιτελείο! Με άλλα λόγια, θα έπρεπε η αυταρχική ηγεσία της χώρας να διοικεί και να εκτελεί και όχι να αποφασίζει και να διατάζει.Επιπροσθέτως, τις ανάγκες και τις συνήθειες της κοινωνίας μας δεν μπορούν να τις προαποφασίσουν οι πολιτικοί για εμάς, πόσο μάλλον οι συγκεκριμένοι πολικοί, με τις συγκεκριμένες επαχθείς πολιτικές που εφαρμόζουν στη χώρα μας!
Δεν υπάρχει ουσιαστικός αντίλογος από μεριάς κυβέρνησης για το ανωτέρω απλό σκεπτικό, ή ορθότερα, δεν υπάρχει καμία λογική στην πρόταση της. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίζει και προδιαγράφει ένα ανελεύθερο και ολοκληρωτικό καθεστώς το οποίο σκοπεύει να αποφασίζει για εμάς χωρίς εμάς, σχετικά με το τι είναι αυτό ακριβώς μας χρειάζεται και σε ποιο βαθμό το χρειαζόμαστε, επιλέγοντας είτε τους «δικούς του» νικητές της διαδικασίας αδειοδότησης, είτε αυτούς που θα δεχθούν να υποταχθούν πρώτοι στις κομματικές βουλές και ορέξεις.
Σταύρος Καλεντερίδης είναι Πολιτικός επιστήμονας, διεθνολόγος και επικοινωνιολόγος

37 σχόλια:

  1. Πολλές φορές η εξήγηση κάποιων πραγμάτων είναι απλή. Κάποιοι που προφανώς σκοπεύουν να επενδύσουν στα ΜΜΕ θέλουν και να μην είναι αυτά ζημιογόνα. Ο πιο απλός τρόπος να το πετύχεις αυτό είναι να αυξήσεις το μερίδιο που σου αναλογεί. Νομίζω μετά τις τράπεζες και τα ΜΜΕ θα περάσουν σε ξένα χέρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βέβαια όταν οι άδειες είναι όσες και οι ενδιαφερόμενοι δεν δημιουργούνται συνθήκες αλληλεξάρτησης. Όταν όμως οι άδειες είναι λιγότερες τότε δύναται αυτός που τις δίνει, αυτό να το αξιοποιήσει με διάφορους τρόπους.

      Διαγραφή
  2. Οι πάμπλουτοι Μπόμπολας, Βαρδινογιάννης και ο "φτωχός" της παρέας Ψυχάρης όσο έπαιρναν δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, γύρω στα 150 εκ. Ευρώ, κορώνα στο κεφάλι τους το MEGA με την πλουραλιστική και απολύτως ανεξάρτητη ειδησεογραφία του.

    Μόλις όμως στερέψαν τα δάνεια από τις τράπεζες, απλώς κλείνουν το κανάλι γιατί στις δικές τους τσέπες έχουν καβούρια. Βεβαίως επί τη ευκαιρία κατηγόρησαν τους πάντες και για τα πάντα, εκτός από τον εαυτό τους.

    Και εάν το κανάλι πουληθεί κάτι θα πάρουν πίσω οι Τράπεζες, εάν όχι τότε ποιός θα πληρώσει τα 150 εκ. ;

    Τα ανεξόφλητα δάνεια φυσικά θα πληρωθούν μέσω των απαραιτήτων κρατικών ενισχύσεων (ανακεφαλαιοποίηση), δηλαδή από τους φόρους των κορόιδων.

    Με αυτό το πρίσμα οι άδειες έπρεπε να δοθούν μόνο με ένα κριτήριο.

    Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από ίδια κεφάλαια και όχι από δανεισμό. Όσο κρατάει η τσέπη τους και όχι όσο μαζεύουν θαλασσοδάνεια.

    Θα είχε ενδιαφέρον σε μια τέτοια περίπτωση να δούμε ποιός θα υπέβαλε αίτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σίγουρα ο κουμπάρος του Στρίτζη και του Καμμένου, που έκανε τα λεφτά του με διαφανή τρόπο, θα υπέβλαε αίτηση.
      Για να μη σου ππω ότι θα ήταν ο μόνος, για να έχουμε άλλη μια ΕΡΤ, που θα λιβανίζει από το πρωί ως το βράδυ τον Τσίπρα, τον Παππά, τον κομουνισμό, τον αναρχισμό, όπως ο ομογάλακτός τους, ο Τσαουσέσκου.
      Άλλωστε, ο κουμπάρος ούτε λεφτά από τη Ρωσία-ΚΚΕ πήρε για την Πρώτη, ούτε τώρα παίρνει δημόσια έργα με έκπτωση 50%, για να ακολουθούν μετά τα δωράκια των 10 εκατομμυρίων....

      Διαγραφή
    2. Σαββα,να σου κανω μια ερωτηση;αληθευει οτι ο Σαββιδης,σκοπευει να προσλαβει ατομα απο τους ΑΝΕΛ,αν παρει αδεια;Ξερεις ποια ειναι η σχεση του με τον Καμμενο?Τον ειχα σοβαρο τον Ιβαν,αλλα οταν βλεπω οτι συνεργαζεται με τον Καμμενο,που το παιζει πατριωτης,αλλα ολοι βλεπουμε τι νομοσχεδια περναει αυτη η κυβερνηση...

      Διαγραφή
    3. Θαλασσοδάνεια πήραν και άλλες εταιρίες δεν είδα όμως καμία κυβέρνηση να περιορίζει τον αριθμό των αδειών των άλλων αντίστοιχων εταιριών αγαπητέ Dimitri. Ας λογοδοτήσουν οι τράπεζες και οι εταιρίες μέσω της δικαστικής εξουσίας και όχι της νομοθετικής_εκτελεστικής.

      Διαγραφή
    4. Κύριε Καλεντερίδη μου απαντάτε εκτός θέματος

      Αδιαφορώ παντελώς ποιός αποφασίζει για τις άδειες, αν οι άδειες είναι 4 η 14, και ποιοί θα τις έχουν. Με ενδιαφέρει εφάπαξ η διαγωνιστική διαδικασία και θα την παρακολουθήσω.

      Δεν παρακολουθώ Ελληνική τηλεόραση, κι ας πληρώνω την ΕΡΤ.

      Με ενδιαφέρει απολύτως και πάνω από όλα, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ να μην καταλήξουν λόγω ελευθεριότητος των νόμων και της κακής εποπτείας, να την κοπανήσουν αφήνοντας χρέη τα οποία θα επιβαρύνουν (με τις γνωστές πρακτικές) τον λαό, άρα και εμένα. Αυτοί που θέλουν τα κανάλια να τα πληρώσουν μόνο από την τσέπη τους. Δεν θα πληρώνει ο λαός τους εκβιασμούς τους για τις κρατικές προμήθειες.

      Η χρήση του αγαθού της ενημέρωσης για εμπορικούς σκοπούς προυποθέτει και πλαίσιο, του οποίου η συνολική ανυπαρξία μέχρι σήμερα έφερε τον λογαριασμό των θαλασσοδανείων στο 1 δίς με άγνωστη έξέλιξη.

      Η αγορά που λέει και ο ποιητής.

      Διαγραφή
    5. Η χρήση του αγαθού της ενημέρωσης για εμπορικούς σκοπούς προϋποθέτει πλαίσιο για τη λειτουργία όσων καναλιών θέλουν επιχειρηματίες να ανοίξουν. Το κράτος επεμβαίνει στη λειτουργία και τους κανόνες όχι στο πόσοι σταθμοί. Μιλάμε για τα ελεύθερα κράτη. Εκτός από εμπορικούς σκοπούς η ενημέρωση έχει και άλλους;

      Διαγραφή
    6. ΑΚΙΣ

      Διαφωνώ, δεδομένου ότι οι συχνότητες είναι κρατική περιουσία (θεωρούνται εξάλου και λεία πολέμου) ενώ οι εγκαταστάσεις εκπομπής χρησιμοποιούνται από τις εταιρείες για την ενημέρωση του κοινού το οποίο θεωρείται δημόσιο αγαθό.

      Κάτι ανάλογο ισχύει και για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, για το δημόσιο αγαθό της επικοινωνίας.

      Η έκφραση χρήση αγαθού για εμπορικούς σκοπούς είναι λάθος, εννούσα την χρήση του αγαθού από εμπορικές εταιρείες.

      Καταληκτικά πρέπει να είναι ο ιδιοκτήτης του δημόσιου αγαθού που αποφασίζει και όχι η αγορά, κατά τα κλασσικά νεοφιλελεύθερα της αγοράς.

      Πράττει άριστα η κυβέρνηση που κάνει πλειοδοτικό διαγωνισμό για να μην κατηγορηθεί ότι θα δώσει τις 4 άδειες όπου θέλει, μολονότι "η αγορά" ώς συνήθως και διαχρονικά δεν θέλει να πληρώσει παρά ψίχουλα και αυτά δανεικά (περίπτωση Ψυχάρη).

      Διαγραφή
    7. ΟΚ ρε Dimitri, με την ευρύτερη έννοια τότε και η γη είναι δημόσιο αγαθό κι άρα στην ιδιοκτησία ενός αγρότη που παράγει καρπούζια, μπορεί να μπει το Κράτος και να του πει πόσα καρπούζια θα παράξει και πού και πόσο θα τα διαθέσει.
      Αυτό λέγεται αλλιώς όμως, με καταλαβαίνεις φαντάζομαι...

      Διαγραφή
    8. Οι συχνότητες που είναι κρατικές, όταν τις πληρώσουν οι επιχειρηματίες δεν θα ιδιωτικοποιηθούν;

      Διαγραφή
    9. IASPIS

      Υπάρχει η δημόσια και η ιδιωτική γή, και αμφιβάλλω αν διεθνώς προσπάθησε κάποια κυβέρνηση να επιβάλλει το πόσα καρπούζια θα καλλιεργηθούν σε ιδιωτική γή.

      ΑΚΙΣ

      Οι συχνότητες παραχωρούνται μόνον επί ενοικίω ή και δωρεάν, αλλά δεν πωλούνται.

      Διαγραφή
    10. Ναι παραχωρούνται αλλά όταν μου νοικιάζεις το σπίτι σου, εσύ αποφασίζεις τι μουσική θα ακούω και τι βιβλία θα διαβάζω ή εγώ;

      Διαγραφή
    11. ΑΚΙΣ

      Παρά το άστοχον του παραδείγματος η απάντηση για την χρήση των συχνοτήτων από τα ΜΜΕ, είναι ναί. Και αυτό γιατί δεν διαβάζεις τα βιβλία και δεν ακούς την μουσική μόνο για σένα αλλά για το κοινό, τον δήμο.

      Τόσο για τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών όσο και κυρίως για τις εταιρείες που θα ενημερώνουν με ηχητικό ή τηλεοπτικό πρόγραμμα υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο που ρυθμίζει πληθώρα θεμάτων που αφορούν το περιεχόμενο των εκπομπών.

      Υπενθυμίζω ότι έχουμε εκτός από το δημόσιο αγαθό των συχνοτήτων και το δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης. Δεν είναι καθόλου απλό το πλαίσιο λειτουργίας των ΜΜΕ για αυτόν τον λόγο υπάρχει και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, ενώ για τις τηλεπικοινωνίες υπάρχει η ΕΕΤΤ, που είναι επιφορτισμένα με τον έλεγχο του περιεχομένου, ενώ δίδεται η δυνατότητα στον Υπουργό Τύπου να αφαιρέσει την άδεια σταθμού μετά από τρείς ζημιογόνες χρήσεις, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ μολονότι υπήρξε μία τέτοια περίπτωση.

      Διαγραφή
    12. Επιτέλους παραδέχθηκες μόνος σου την αλήθεια. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία δουλειά να καθορίσει το πλαίσιο λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών. Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι που είναι ανεξάρτητη αρχή για να μην επεμβαίνει η εκτελεστική εξουσία στο δημόσιο αγαθό της ενημέρωσης. Αν επεμβαίνει σου το ξαναλέω δεν μιλάμε για ελεύθερα κράτη αλλά για κράτη που εσύ δεν έχεις ζήσει εγώ έχω. Κράτη αυταρχικά και ολοκληρωτικά.

      Διαγραφή
    13. Για αυτό έχει δίκιο ο Σταύρος.

      Διαγραφή
    14. ΑΚΙΣ

      Λάθος κατάλαβες. Ουδέποτε είπα ότι το ΕΣΡ έπρεπε να κάνει την διαγωνιστική διαδικασία. Απλώς εκ του νόμου είναι υπεύθυνο για την παρακολούθηση του περιεχομένου των εκπομπών. Εξ άλλου δεν είναι νόμιμα συγκροτημένο λόγω άρνησης της ΝΔ να ορίσει εκπροσώπους.

      Καλώς αυτή γίνεται από την κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη έναντι του κράτους και όχι μία επιτροπή από διορισμένους των κομμάτων οι οποίοι φυσικά δεν λογοδοτούν για τις πράξεις τους λόγω "ανεξαρτησίας".

      Το παραμύθι με τις ανεξάρτητες επιτροπές κάποτε πρέπει να τελειώσει και οι αρμοδιότητες τους να μεταφερθούν στην κρατική μηχανή η οποία είναι και υπεύθυνη για τα θέματα τους.

      Βάσει ποιάς λογικής η αδειδότηση από την μαμά της Κωνσταντοπούλου είναι "δημοκρατική" ενώ αν αυτή γίνει από την κυβέρνηση είναι "απολυταρχική" ;

      Διαγραφή
    15. Βάσει του Συντάγματος που εσύ εξυβρίζεις αυτούς που το ποδοπάτησαν αλλά χειροκροτείς αυτούς που το κάνουν τώρα.

      Διαγραφή
  3. Κανάλια θα πάρουν όσοι δώσουν γη και ύδωρ στην κυβέρνηση ή εκείνοι στους οποίους έχει δώσει η κυβέρνηση γη και ύδωρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα όρια και οι μοιρασιές αδειών από επαγγελματίες του κόμματος, άσχετους με το αντικείμενο, είναι απαράδεκτα πράγματα και θυμίζουν σε όποιον τουλάχιστον δεν εθελοτυφλεί, Σοβιετία και λοιπά σκοταδιστικά καθεστώτα.

    Τα πράγματα είναι πολύ απλά, οι άδειες δεν μοιράζονται, και δεν περιορίζονται από τα φαύλα κόμματα αλλά από τις επιλογές των πολιτών. Όποιος καταβάλλει το σχετικό αντίτιμο μπορεί να εκπέμπει και ας ακολουθήσει μετά η όποια νόμιμη διαδικασία με τη δικαιοσύνη για περίπτωση παραπτώματος, και ένα καθαρό νομικό πλαίσιο για την δανειοδότηση με τις τράπεζες. Οτιδήποτε λιγότερο οδηγεί στον νέο κύκλο αυταρχισμού στον οποίο αναφέρεται και το άρθρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαλησπέρα σας.Πολύ ενδιφέρον το αρθρο σας ,αλλά δυστυχώς θα κάνουν ότι θέλουν και θα περάσουν ότι θέλουν διότι ο απλός κόσμος δεν ενδιαφέρεται και δεν διαμαρτύρεραι.Και δεν διαμαρτύρεται λόγω διόγκωσης των καθημερινών του προβλημάτων,προβλήματα που γεννήθηκαν από τα εγκλήματα και την απραξία των προηγούμενων πρωθυπουργών του προθυπουργικοκεντρικού πολιτεύματος και που τα διογκώνει και ο τωρινός.Επίσης ο κόσμος δεν λυπάται τα τηλε/λαμόγια που θα πέσουν-ή μήπως όχι?-και δεν ενδιαφέρεται για το αν θα αντικατασταθούν από αλλα λαμόγια διότι αισθάνεται ότι οτιδηποτε κι αν ψηφίσει τα πράγματα θα μείνουν ως έχουν.Τα ψέμματα του Συριζα και η μνημονιακή του κωλοτούμπα καθώς και η ασφάλεια του βουλευτικού μισθού/τζαμπα μαγκια διαμαρτυρία των λοιπων κομμάτων έχουν κάνει τον κόσμο απαθή και καθηλωμένο και έχουν αφήσει ότι έχει απομείνει από τον δημόσιο βίο ως βορρά στα κάθε λογής κομματικά θηρία..Αυτή η καθήλωση του κόσμου σε πολιτικά ζόμπι είναι η μεγαλύτερη προσφορά του Σύριζα στη συγκλητο...ε σόρρυ στο κοινοβούλιο ήθελα να γράψω!

      Διαγραφή
  5. Tsipras has said it, he will change status quo with a new breed of rich willing to finance his dictarorship

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το θέμα δεν είναι ποιοι θα πάρουν κανάλι.Πάντα και παντού οι πλούσιοι ,οι ημέτεροι, και οι ολιγάρχες νέμονται αυτό τό δημόσιο αγαθό στην υγειά των κορόιδων.Ζούμε σε περίοδο τραπεζοκαναλικής δικτατορίας.Ο άλλος στη Βουλή εχθές με θρασύτητα παραδέχθηκε ότι έπαιρνε δάνεια με αέρα ! Το θέμα είναι να πεισθεί ο λαός να κλείσει τις τηλεοράσεις και να κλείσουν και τα υπάρχοντα ! Βέβαια πρέπει να επανεξετάσουμε και το θέμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την ύπαρξη τόσων πολλών συχνοτήτων.Το περιβάλλον δεν αντέχει πέρα από ένα κρατικό κανάλι.Οι μέλισες πεθαίνουν και τα πουλιά που χρησιμοποιούν τα μαγνητικά πεδία για να πετούν αποπροσανατολίζονται για να κάνει το κομμάτι του ο Κοντομηνάς,ο Αλαφούζος,ο Μαρινάκης,ο Κυριακού,ο Παππάς και ο Τσίπρας.Και όλοι οι άλλοι επιχειρηματίες που τσιμπάνε αέρα πατέρα δάνεια από τις τράπεζες που πληρώνουμε με τον ΕΝΦΙΑ.
    Η Δημοκρατία επιβάλλει μηδενικά κανάλια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρήσιμη και εμπεριστατωμένη ανάλυση που ορθότατα εστιάζει στην ρίζα τού προβλήματος: Δηλαδή τον κλειστό αριθμό μέσων πληροφόρησης, καθοριζόμενο αυθαίρετα μόνο από την εκτελεστική εξουσία.
    Ακόμη και αν γινόταν δεκτό ότι ο σκοπός προστασίας τού δημόσιου λόγου από ανέντιμους και ευεπίφορους για χειραγώγηση "κακούς" επιτυγχάνεται με τον κλειστό αριθμό αδειών, αυτός ο αριθμός θα έπρεπε να ορισθεί με ανοικτή διαδικασία επιστημονικών εισηγήσεων και όχι από ένα τάχατες Ινστιτούτο Φλωρεντίας (;;). Πολύ απλά ένα άλλο Ινστιτούτο Γένοβας θα μπορούσε να γνωμοδοτήσει για δύο ή για είκοσι δύο. Καθαρή "κολοκυθιά" δηλαδή που παίζαμε κατά τούς προηγούμενου αιώνες ως παιδία.
    Ουσιώδες όμως παραμένει ότι , εάν γίνει δεκτός ως θεμιτός αυτός ο περιορισμός και θεσπισθεί κλειστός αριθμός σε μέσα δημόσιου λόγου και πληροφόρησης-ενημέρωσης με το φαιδρό επιχείρημα τής ιδιοκτησίας των συχνοτήτων από το Κράτος, ο φασισμός έχει πακτωθεί στην χώρα. Τότε αφού και οι δρόμοι όπου κινούνται τα αυτοκίνητα είναι ιδιοκτησία τού Κράτους και οι θάλασσες που ταξιδεύουν τα πλοία,επίσης, καθώς και ο αέρας όπου πετούν τα αεροπλάνα, τότε θα μάς πούν σε λίγο ότι και τα έντυπα πανελλαδικής κυκλοφορίας υπόκεινται και αυτά σε έλεγχο και να οριστεί και γι' αυτά κλειστός αριθμός.
    Γιατί όχι μεθαύριο και στα βιβλία Φαρενάϊτ 451;
    Αφού η διακίνησή τους όλων των τρισδιάστατων (εντύπων πάσης φύσεως) γίνεται μέσω αξόνων και χώρων κυκλοφορίας κρατικής ιδιοκτησίας!!
    Καθαρά, ολοκληρωτισμός.
    Η χρήση των δημοσίας ιδιοκτησίας συχνοτήτων απλά πρέπει να υπόκειται σε κάποιο αντίτιμο καταβλητέο στο Κράτος, είτε τα τηλεοπτικά κανάλια είναι δύο είτε σαράντα δύο.
    Ελπίζω και εύχομαι το Σ.τ.Ε. να διαγνώσει τα αυτονόητα που σωστά στιγματίζει ο αρθρογράφος και να καταγνώσει την αντίβαση όλου αυτού τού νομικού σαλταδορισμού προς κάθε έννοια νομιμότητας και βεβαίως και τού Συντάγματος.
    Υ.Γ. Όταν γραφόταν το άρθρο δεν είχαμε την εμπειρία τής εφαρμογής τής διαδικασίας πλειοδοσίας και κατακύρωσης των αδειών με τον περί ού ο λόγος νόμο. Τώρα που την είδαμε διαπιστώσαμε ακόμα πιο έντονα τον ολοκληρωτίστικο χαρακτήρα τού μέτρου: Εφ’ όσον οι βουλόμενοι να μετάσχουν στην διαδικασία ήταν/είναι υποχρεωμένοι να υποστούν εγκλεισμό και μάλιστα απροσδιορίστου χρόνου, με περαιτέρω στέρηση στοιχειωδών προσωπικών ελευθεριών, αποκλείεται αυτή η διαδικασία να είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, την ΕΣΔΑ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Άλλο όροι μυστικότητος για διασφάλιση τού αδιάβλητου τού λογαριασμού και άλλο ο εξευτελισμός ελεύθερων ανθρώπων, με εγκλεισμό τους ως καταδίκων χωρίς ποινική ή διοικητική καταδίκη. Το μέτρο υπερβαίνει τουλάχιστον την αρχή τής αναλογικότητος, αφού για την επίτευξη υποτίθεται τού σκοπού τής μυστικότητος, υποβάλλονται οι συμμετέχοντες (εκόντες-άκοντες, αφού αυτός είναι ο υποχρεωτικός τρόπος συμμετοχής στον διαγωνισμό) σε δυσανάλογη στέρηση τής ελευθερίας τους και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.
    Και σιγά και μάς έπεισαν ότι με την υπερσύγχρονη τεχνολογία ήταν αδύνατη η επικοινωνία και η κρίσιμη πληροφόρηση(είτε και με τα drones
    που περιέργως πέταξαν, είτε ακόμα και από τους φύλακες που συνόδευαν τούς κρατούμενους πλειοδότες).
    Άν δεν ήταν φασιστικό χάπενινγκ, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί φάρσα, γκροτέτσκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με το άρθρο συμφωνώ απόλυτα μόνον τροφή για σκέψη έχω να προσθέσω γιατί βλέπω πως οι υπερασπιστές του Σύριζα οργιάζουν και πραγματικά είναι λυπηρό να βλέπει κανείς ότι μια τόσο ανθελληνική και ανήθικη κυβέρνηση έχει τόσο πολλούς υποστηρικτές και είναι και λυπηρό που ο κόσμος δεν αντιδρά δεν ξέρω αν είναι τα προβλήματα η αιτία για αυτό ή απλώς η ολοκληρωτική αποσάρθρωση των Ελλήνων ως οντότητες ή απλώς η πλήρης αποξένωση του Ελληνισμού από αυτό που κατευφημισμόν ονομάζεται ελληνικό κράτος.
    Καταρχάς λοιπόν δεν κλέινει μόνο το μεγκα κλείνουν και κανάλια που είναι υγιέστατα οικονομικά και είναι η πρώτη φορά στη χώρα που κλέινουν υγιείς επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα κανονικό πραξικόπημα. Το σήμα δεν είανι φέουδο αυτή τη στιγμή το κράτος δεν έθεσε κανόνες για την λειτουργία της αγοράς επέβαλλε αυτούς που έχουν δικαίωμα να εκμεταλλεύονται την αγορά. Δεν διαφέρει καθόλου από το να κλείσει μεθάυριο τα μισά εστιατόρια στην Αθήνα γιατί αποφάσισε ότι δεν τα χωράει η αγορά. Ο ρόλος του κράτους όμως σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι να ρυθμίζει τους κανόνες της αγοράς και όχι την αγορά. Υπό αυτή την έννοια η κυβέρνηση ίδρυσε ένα νέο κλειστό επάγγελμα αυτό του κανλάρχη με 4 μόνο άτομα. Ο πλειστηριασμός ουσιαστικά ξεκινάει από τώρα και για την επόμενη δεκαετία όπου τα κόμματα αυτή τη φορά θα δίνουν όσα περισσότερα μπορούν και έχουν ώστε να διαφημίζονται στα κανάλια. Υπάρχουν βέβαια και άλλα όπως το ότι η κυβέρνηση νοιάστηκε μόνον για το χρήμα και όχι για το ήθος των καναλιών αλλά αυτά απαιτούν τεράστιες συζητήσεις ενώ πέρα από τα ουσιαστικά είναι και τα διαδικαστικά. Είναι πολλές οι απορίες πως δηλαδή η πρώτη άδεια δόθηκε στον Σκαι και μάλιστα με το μικρότερο αντίτιμο? Δηλαδή πρώτος άδεια πήρε ο πιο αδύναμος και όχι ο πιο δυνατός οικονμικά! Κανείς θα περίμενε να πάρει ο πιο ισχυρός την πρώτη άδεια και μετά να παίρνουν οι επόμενοι αφού αγόραζαν όλοι το ίδιο αγαθό. Επιπλέον, είναι απορίας άξιο πως ο Αντέννα που με ισολογισμούς ελλειμματικούς αποφάσισε να αυξήσει ουσιαστικά το χρέος του κατά 50 και εκατομμύρια ευρώ, για να μην πούμε ότι τα κανάλια τα περισσότερα έμπαιναν μέσα ουσιαστικά και τώρα βρίσκονται μέσα από την αρχή. Τουλάχιστον αυτά έλεγαν τα στοιχεία. Ο Σαββίδης που ήξερε δε και έκανε μηδενικές προσφορές και τι είδους διαγωνισμός είναι αυτός όταν κάποιος κάνει μηδενικές προσφορές και με ποιον είχε συνεννοηθεί για κάτι τέτοιο αφού δεν υπήρχαν συνεννοήσεις? Επιπλέον, μήπως τελικά αγόρασνα πλυντήρια οι καναλάρχες και επένδυσαν ώστε να είναι επιχορηγούμενοι αυτοί από το κράτος απλώς αντικαθιστώντας κάποιους άλλου που εντέλει δεν είχαν και τόσο στενή σχέση και σίγουρα όχι νομοθετημένη σχέση με το κράτος? Ουσιαστικά δηλαδή αυτούς δεν μπορεί να τους πειράξει κανείς γιατί καλύπτει τις παρανομίες τους το ίδιο το κράτος με νομοθετήματα, χώρα δηλαδή τύπου Κολομβίας...Δυστυχώς για τέτοια πράγματα υπάρχουν άνθρωποι που πανηγυρίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν νομιζω οτι ο Αλαφουζος ειναι ο πιο αδυναμος οικονομικα,μιλαμε για εφοπλιστη αλλωστε.ΙΣως λεω, ισως,αγορασε πρωτος γιατι οι αλλοι πιστευαν οτι δεν φτασουν τοσο υψηλα οι επομενες αδειες,οποτε σταματησαν τις προσφορες.Οσο για τον Σαββιδη,μηδενικη προσφορα,ειναι(αν δεν κανω λάθος) οτι ανεβαζε την τιμη,ωστε να πληρωσει ο ΜΑρινακης,παραπανω,αφου ο ιδιος,δεν ηταν διατεθειμενος να ξεπερασει καποιο ποσο,ουτε και αυτο μου μοιαζει λογικο,αλλα απ την στιγμη που εχουν εχθρα,ολα μπορουν να γινουν.Δεν χρειαζεται ομως συνεννοηση με καποιον,απλα ρισκαρε.
      Ομως,οπως πολυ σωστα λες,καποιοι πεφτουν στην παγιδα του ΣΥΡΙΖΑ,που θελησε να δειξει οτι εχει στο χερι τους καπιταλιστες της χωρας,τους κανει οτι θελει και την ιδια στιγμη τους παιρνει και λεφτα.Το κακο ειναι,οτι μ αυτο το πραξικοπημα καποιοι πανηγυριζουν για την κυβερνηση....

      Διαγραφή
    2. Εγώ δεν καταλαβαίνω πως γίνεται κάποιος να μην είναι διατεθειμένος να δώσει 44 εκατομμύρια ευρώ για κάτι και μετά από 10 ώρες να δίνει 55 και μετά 75. Η λογική μου λέει πως την πρώτη άδεια θα την έπαιρνε ο πιο ισχυρός εκτός και αν υπήρχε εσωτερική συνεννόηση για να αποκοπούν κάποιοι παίκτες κάτι που προφανώς θα πρέπει να ακυρώσει τον διαγωνισμό.

      Διαγραφή
    3. Νομιζω σου εχω απαντησει σ αυτα που λες,χωρις να σημαινει οτι εχω δικιο.Η διαδικασια εχει αρκετα σκοτεινα σημεια.Αλλα γιατι να συνεργαστουν καποιοι ανθρωποι που δενε χουν καλες σχεσεις;Αν ας πουμε επαιρνε ο Σαββιδης αδεια,θα σου ελεγα οτι εχεις δικιο,αλλα τωρα θεωρειται ο χαμενος,απο πολλους και δεχεται κριτικη ακομα και απο οπαδους του ΠΑΟΚ.Τι κερδισε ο συγκεκριμενος με ολο αυτο;

      Διαγραφή
    4. Sto σπορ φμ,ειπαν το εξης:στον τελικο για την αποκτηση της τελικης αδειας,πηγαν Μαρινακης με 63εκ και Σαββιδης 61.Εκανας τις υψηλοτερες προσφορες,απο τους αλλους.κανεις δεν γνωριζε τι ειχε προσφερει ο αλλος.Στον τελικο,ειχαν δικαιωμα μονο 2 ακομα χτυπηματα.Ο Σαββιδης,προσφερει 61.5, ο μαρινακης,ακομα πιο πανω,δεν θυμαμαι τι ποσο ειπαν.Ο Σαββιδης,στην δευτερη και τελευταια,προσφερε ακριβως το ιδιο ποσο,μηδενικη προσφορα.Ο Μαρινακης εκει προσφερε παραπανω.Οποτε ουσιαστικα επαιξε μονος του,αφου ο Σαββιδης,δεν ηθελε να δωσει παραπανω και κερδισε τον εαυτο του.Τωρα αν λεει ψεμματα ο δημοσιογραφος,λεω και γω.

      Επισης ο πιο αδυναμος,οικονομικα ειναι ο Κυριακου,ο οποιος ομως δεν ηθελε να χασει την αδεια,αφου με μιντια ασχολειται.Και ο Αλαφουζος κερδισε,επειδη ολοι πιστευαν, οτι οι αλλες αδειες δεν θα πανε τοσο ψηλα

      Διαγραφή
    5. Χρίστο δεν ξέρω ποιος είναι ο πιο αδύναμος οικονομικά και ούτε και ξέρω ποιοι από αυτούς τα πάνε καλά μεταξύ τους και ποιοι όχι. Το ποδόσφαιρο είναι το θέατρο σκιών το μεγάλο παιχνίδι παίζεται από πίσω και δεν ξέρω ποιος συνεργάζεται με ποιον και ποιος όχι. Και δεν με ενδιαφέρει κιόλας γιατί αυτός είναι ο χώρος των επιχειρήσεων. Το θέμα είναι αλλού. Η διαπλοκή δεν είναι οι σχέσεις επιχειρηματία -τράπεζας, επιχειρηματία-επιχειρηματία, όπως αφήνεται να εννοηθεί από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να αποπροσανατολίζει τον κόσμο. Η διαπλοκή είναι επιχειρηματία-επιχειρηματία-πολιτικου, επιχειρηματία-τράπεζας-πολιτικού, επιχειρηματία-επιχειρηματία-δημοσιογράφου-πολιτικού κοκ. Χωρίς τον πολιτικό δεν υπάρχει διαπλοκή. Αυτό που έγινε το μετατρέπει τον πολιτικό αναπόφευκτα μέρος του παιχνιδιού αφού αφενός αποφασίζει αυτός για το ποιος θα ελέγχει τα ΜΜΕ, αφετέρου γιατί είναι σίγουρο πως ο επιχειρηματίας θα πουλήσει ακριβά το τομάρι του στις άλλες επιχειρήσεις του που έχει με το κράτος. Και ο Κυριακού έχει καράβια και ο Μαρινάκης και ο Αλαφούζος πως ξέρω εγώ ότι αυτοί δεν έκαναν κόμμα εναντίον του Βαρδυνογιάννη για παράδειγμα για να πάρουν τις δουλειές του κράτους? Ο καλογρίτσας από την άλλη είναι ο αντιμπόμπολας ο οποίος θα παίρνει δουλειές από το κράτος χρησιμοποιώντας το κανάλι, χώρια τις δυνατότητες ξεπλύματος που δίνει το κανάλι. Η διαφορά όμως τώρα είναι πως ο πολιτικός είναι μέρος του παιχνιδιού και δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά. Αν θες να πάρεις την εξουσία θα πρέπει να τάξεις σε αυτούς τους 4. Δεν θα χαριστούν οι 4 στον Τσίπρα, ο Τσίπρας όμως θα παραδοθεί στους 4 για να ξαναβγεί όπως και ο Μητσοτάκης. Ο πλειστηριασμός τώρα αρχίζει. Εμένα λοιπόν δεν με ενδιαφέρει να μην είναι στην διαπλοκή ο Ψυχάρης και ο Μπόμπολας εμένα με ενδιαφέρει να μην υπάρχει διαπλοκή και εδώ τώρα η διαπλοκή θριαμβεύει. Όσον αφορά τη διαδικασία είναι μια διαδικασία κωμικοτραγική, καταρχάς όχι απλώς δεν είναι αδιάβλητη αλλά μπάζει από παντού. Ο Βαξεβάνης δε είχε πληροφόρηση από μέσα και μετά την πρώτη άδεια έκανε το λάθος και το έγραψε μετά βέβαια το γύρισε. Αφού είχε ο Βαξεβάνης δεν είχαν οι άλλοι? Πως μπορείς να ξέρεις τι συναντήσεις έγιναν νωρίτερα από τη διαδικασία? Δεν μπορείς και για να είμαι ειλικρινής νομίζω πως κανείς δεν θα βγει ζημιωμένος ιδιαίτερα. Επιπλέον, μένει να δούμε πως θα αντιδράσουν οι άλλοι ιδιοκτήτες, αν δικαιωθούν σε κάποιο δικαστήριο ποιος θα πληρώσει τα λεφτά αυτά? Κανείς! Ήταν γενικά μια διαδικασία αχρείαστη που όμως εξυπηρέτησε στο να καλύψει τα εγκλήματα της κυβέρνησης στην οικονομία και στο μεταναστευτικό. Την ημέρα που ήρθε ο ΕΝΦΙΑ αυξημένος την ημέρα που μπήκαν μισθοί και συντάξεις μειωμένες μια εποχή που οι μεταναστευτικές ροές είναι αυξημένες, την εποχή που συζητιέται το κυπριακό εμείς ασχολούμαστε με τις άδειες της τηλεόρασης και από πίσω το ξεπούλημα και η προδοσία συνεχίζονται απρόσκοπτα!

      Διαγραφή
    6. λαθος δικο μου,ο Κυριακου ειναι γιος εφοπλιστη,δεν το ηξερα,νομιζα οτι ασχολιοταν μονο με τον χωρο των ΜΜΕ.ΔΕν εχω να προσθεσω τιποτα ιδιαιτερο σ αυτα που εγραψες,τα οποια ειναι πολυ σωστα.

      Γενικα η διαδικασια ηταν το λιγοτερο κωμικοτραγικη.Τ οτι υπαρχουν κακες σχεσεις αναμεσα σε καποιους απ αυτους,φαινεται,εκτος απ το ποδοσφαιρο,απο τα ρεπορταζ καναλιων για αλλους επειχειρηματιες,πχ ΑΝΤ1 SKAI για Καλογριτσα και Σαββιδη.Σιγουρα ομως δεν μας αφορα αυτο,εμεις σχολιαζουμε την διαδικασια.Ο Καλογριτσας,πχ δεν επρεπε να παρει μερος στην διαδικασια,ομως επειδη εχει σχεσεις με ΣΥΡΙΖΑ,του επιτραπηκε.Για τον Μαρινακη,ειχανε πει για συναντησεις με Δουρου και φυσικα για οτι κατηγορειται για εγκληματικη οργανωση,βλεπεις για το NOOR1,αθωωθηκε.ΟΠοτε,πως μπορει να θεωρηθει αδιαβλητη η διαδικασια;Μπορω να πω και αλλα,ομως θα πω με αλλα λογια οτι εγραψες εσυ

      ο λογος που εγινε αυτο,δεν πιστευω ομως οτι ηταν συγκεκριμενα το ΕΝΦΙΑ η οι λαθρομεταναστες.Ο Τσιπρας,ηθελε να δειξει εδω και καιρο,οτι τα παιρνει απ τους πλουσιους και τους ξεφτυλιζει,κλεινοντας τους στ κτιριο που εγινε η αδειοδοτηση.Καποιοι πανηγυριζουν,οτι ο Τσιπρας,τα πηρε επιτελους απ τους καναλαρχες.Ποιος ξερει ισως ψηφισουν και παλι ΣΥΡΙΖΑ.Ολοι εμεις που αντιλαμβανομαστε τι γινεται,περα απ τις οποιες ασημαντες διαφωνιες που εχουμε,λογικο αφου δεν ξερουμε ολα τα γεγονοτα,απλα χτυπαμε το κεφαλι μας στον τοιχο,για την καταντια της χωρας.

      Διαγραφή
    7. Συμφωνώ, παραδειγμα ήταν ο ΕΝΦΙΑ απλώς είχε ανάγκη αυτο το θέατρο για τους χαχολους του ΣΥΡΙΖΑ και για όποιον τρώει τέτοια παραμύθια . Όπως τα λες κατα τα αλλα για να δούμε τι θα δούμε....είδα και τον αρχιεπίσκοπο και πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι παιχνίδι παιζει. Ειναι εντέλει τόσο δυνατός ο Τσιπρας η απλώς τόσο ανίκανοι οι υπόλοιποι πραγματικά δεν ειμαι σίγουρος. Αυτή τη στιγμη ενεργεί σαν απόλυτος κυρίαρχος λέει οτι μπούρδα του κατέβει στο κεφάλι και οι αντίπαλοι του είτε σιωπούν είτε στην περίπτωση του αρχιεπισκόπου τον νομιμοποιούν. Ειναι σιγουρα πολλα που δεν βλέπουμε αλλα μάλλον κατι ξέρουν όλοι που εμείς οι υπόλοιποι δεν ξέρουμε η απλώς η δύναμη της πρεσβείας στην Ελλαδα εχει ξεφύγει τελείως. Δεν ειναι τυχαίο άλλωστε που συναντιέται με ολα τα αμερικανακια. Παντως οφείλω να πω πως έμαθε ο Αλέξης και μάλλον όχι ο ίδιος αλλα οι δάσκαλοι του και τους έβαλε όλους στο τσεπάκι εξαιτίας των δικών τους λαθών. Θα γράψω καποια στιγμη πως βλέπω τα πράγματα για την κυριαρχία του Αλέξη που ειναι πραγματικά το κύκνειο άσμα για την Ελλαδα.

      Διαγραφή
    8. Ειναι και κωλοφαρδοι,ειχαν προετοιμασει απο πριν την διαδικασια και τυχαινει να πεφτει πανω σ αυτα που λες,ουτε να το ειχαν σχεδιασει(περα απ το ΕΝΦΙΑ φυσικα),προσθεσε και την συναντηση Κοτζια με τον ΤΟυρκο....Για τον Αρχιεπισκοπο που λες,δεν εχω και ιδιαιτερα θετικη γνωμη.Θεωρω οτι τον εβαλαν,με σκοπο να μην ξαναβγει κανενας Χριστοδουλος(με τ αρνητικα του) και τρεχουν και δεν φτανουν.Φαντασουν να ηταν ο Χριστοδουλος,τι θα ειχε γινει απο την αρχη της κρισης.Με τον Ιερωνυμο ολα καλα,γκρινιαζει λιγο με τον Φιλη και δικαιολογει την υπαρξη του.Δεν θεωρω ικανο η δυνατο τον Τσιπρα,ο Κυριακος αλλωστε,δεν θελει εκλογες,σου λεει ασε να τα διαλυσει ο Αλεξης και θα εμφανιστω εγω σαν σωτηρας.Οι υπολοιποι ειναι ανυπαρκτοι και μενει ο γραφικος Λεβεντης.Η χωρα βρισκεται σε παρακμη γι αυτο κυβερναει ο Αλεξης,εχουμε τους πολιτικους που μας ταιριαζουν.Οσο για την πρεσβεια και δεν νομιζω να εννοεις την Ρωσσικη,χαχαχα,παντα ηταν και απ οτι δειχνει θα ειναι ισχυρη.Παλι στο Αμερικα ο Αλεξης....

      Ναι γραψε αυτο που λες,ενδιαφερον θεμα,καλη η Συρια και οι Κουρδοι,αλλα το τι κανουμε εμεις,ειναι πιο σημαντικο

      Διαγραφή
  9. Ειναι ενα θεμα ( που το θέτει σωςτα ο κος Σταύρος....και κυρ Σταύρος...και αφορά τη λειτουργια του υπουργού και ενα αλλο θεμα εαν αποτελέσουν η οχι δημόσια περιουσία οι συχνότητες ..
    Κακά τα ψέματα σε όλον τον κόσμο ο ιδιώτης επενδυτής αποτελει η φιλοδοξεί μεςω αυτου μα παίξει παρεμβατικό στα δημόσια πραγματα...Ψς εκ τουτου και με βαςη την τελική κατάληξη του ποιοι πήραν τις συχνότητες ( οι περισσοτεροι με ποινικό μητρώο ποικίλους ας βαρύτητας..) το μοναδικο κριτήριο που έθεσε η κυβερνηση ( το αγνωςτης Προέλευσης πορτοφόλι) η ο υπέρ υπουργός , σε βάθος χρόνου φοβουμαι οτι θα αποδειχθεί μεγαλο λαθος γιατι μπορει αυτοι να μας βγουν χειρότεροι....γκάγκστερ...απο τους γκάγκστερ του Γιέλτσιν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ: Τά χρήματα γιά τήν χορήγηση τῶν ἀδειῶν, πρέπει νά παραμείνουν στήν κατοχή τοῦ Ἑλληνικοῦ Δημοσίου, καί νά μήν δοθοῦν στούς δανειστές οὔτε νά σπαταληθοῦν (δέν εἶναι σπατάλη οἰ συντάξεις ὁμογενῶν ποντίων), μέχρι νά ἀποφανθῆ τό Συμβούλιο τῆς Ἐπικρατείας γιά τήν συνταγματικότητα τοῦ νόμου.
    Οὕτως ὥστε, νά ἐπιστραφοῦν, ὅπως ἀργά ἤ γρήγορα θά χρειασθῆ. Ἤ νά δεσμευθοῦν ἴσως, ἄν ὀφείλωνται...(βλ. γιατί καί ποῦ, παρακάτω).
    Διότι, ἔτσι πού ὀργανώθηκαν ὅλα, μοιάζουν πάρα πολύ ἀντισυνταγματικά....
    Μόλις τέσσερεις ἄδειες! Γιατί τέσσερεις καί ὄχι πέντε, ἔξι, ἐπτά, ἤ περισσότερες; Τό θέμα τοῦ περιορισμοῦ τοῦ ἀριθμοῦ τῶν ἀδειῶν, ἄν δέν ἐπιβάλλεται ἐπιστημονικῶς ὡς ἀναγκαῖο ἀπολύτως, ὅλη ἡ διαδικασία εἶναι στόν ἀέρα! Ζοῦμε σέ δημοκρατία ἤ ὄχι;
    Ἄλλωστε, τό θέμα αὐτό, δέν εἶναι κυρίως θέμα εἰσπράξεων τοῦ Δημοσίου, ἀλλά κυρίως θέμα ἐλευθερίας λόγου στόν δημόσιο χῶρο, γιά ἐπιτέλεση καί τῆς σχετικῆς δημοσίας ὑπηρεσίας ἀντικειμενικῆς ἐνημερώσεως καί διασκεδάσεως χωρίς χειραγωγήσεις.
    Πῶς λοιπόν καί γιατί ἀποκλείεται ἐξ ὁρισμοῦ ἀπό τό πανεθνικό τηλεοπτικό τοπίο ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος, πού δέν ἔχει κερδοσκοπικό χαρακτῆρα;
    Ὕστερα, σχετίζονται οἱ ὑπό χορήγηση κρατικές ἄδειες τηλεοπτικῶν συχνοτήτων καί σταθμῶν, μέ νομοθεσία πού νά ὀργανώνῃ περαιτέρω οὐσιαστικά τήν ἐνημέρωση καί τήν τηλεοπτική διασκέδαση, ὡς λειτουργική δημοσία ὑπηρεσία, πού παραχωρεῖται καί σέ ἰδιῶτες;
    Φαντάζεται κανείς χορήγηση κρατικῶν ἀδειῶν γιά ἵδρυση π.χ. ἰδιωτικῶν Νοσοκομείων ἤ καί Πανεπιστημίων, μέ κριτήριο τό πόσα περισσότερα λεφτά ἔχει ὁ ἐπενδυτής καί οἱ σπόνσορές του;
    Κι αὐτοί, οἱ πλειοδότες, ποί προσέφεραν τόσα, ποῦ τά βρῆκαν; Ἄν δέν τά ἔκλεψαν, ποιοί καί γιατί τού τά ἔδωσαν; Μήπως ὀφείλουν ἀκόμη σέ Τράπεζες δανεικά κι ἀγύριστα; Ἤ μήπως τζογάρουν μέ χρήματα δανεικά καί "ρυθμισμένα" νά επιστραφοῦν σέ 200 ἄτοκες δόσεις πληρωτέες κάθε 29 Φεβρουαρίου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ θα πρέπει να συνηθίσετε ότι ζόυμε την εγκαθίδρυση κομμουνιστικού καθεστώτος σιγά σιγά, πάλι καλά να λέμε που δίνουν 4 άδειες. Πόσα κανάλια υπήρχαν στην ΕΣΣΔ; Ή είχε η Ορθόδοξη Εκκλησία εκειπέρα κανάλι;

      Διαγραφή
  11. Συμφωνώ απολύτως με τον προβληματισμό που εκφράζει ο Σταύρος σ' αυτό το άρθρο κι ακόμη απορώ πως μπορούν ορισμένοι να παραγνωρίζουν τέτοιες κι άλλες αξιόλογες σκέψεις, ενώ είναι διατυπωμένες με απόλυτη σαφήνεια. Σάββα ξέρω τί λένε οι επιστήμονες αλλά ψάξ'το σε παρακαλώ κι εσύ. Αν δεν μας ψεκάζουν, πάντως κάτι τρέχει...
    Με την άδεια αυτού του φιλόξενου χώρου, ένα γενικότερο πολιτικό σχόλιο:
    Ολόκληρη η Ευρώπη ήδη κερδίζει από τις διώξεις των τριγωνικών συναλλαγών με τις εταιρίες - φαντάσματα των πολυεθνικών, οι οποίες διεξάγονται σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες που συνυπέγραψαν οι Η.Π.Α. Στην Ελλάδα όμως δεν πρόκειται να δούμε ούτε ευρώ από τέτοιες πηγές, όσο απολαμβάνουμε αυτή τη δημόσια διοίκηση και το ανάλογο πολιτικό προσωπικό. Εδώ γνωρίζουμε μόνο πώς να κυνηγήσουμε τον ελεύθερο επαγγελματία, τον μικρο επιχειρηματία και τον αγρότη για να μαζέψουμε φόρους και εισφορές.
    Κι αν καταφέρουμε να κλέψουμε μερικά ψίχουλα από τους κατέχοντες, ταΐζουμε κάτι παραπάνω τους συνδικαλιστές της ΔΕΗ, τους συνταξιούχους του ΟΣΕ, ορισμένους εργολάβους του Δημοσίου και τις λοιπές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (με αυτή περίπου τη σειρά προτεραιότητας) και πανηγυρίζουμε για την ελπίδα πως θα κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές.
    Η "νεοφιλελεύθερη" Margrethe Vestager, επίτροπος ανταγωνισμού (ALDE), ζητάει αρκετά δισεκατομμύρια για την Ιρλανδία (που πέρασε την κρίση και δεν θέλει να τα πάρει) μόνο από τους φοροφυγάδες της Apple -και θα λάβει αρκετά από αυτά. Δεν μπορώ να φανταστώ πόσα έχουν να παίρνουν τώρα και στο μέλλον η Γερμανία με τη Γαλλία και την Ιταλία που δεν κάνουν εκπτώσεις στους φόρους.
    Για μας φροντίζουν ο Τσίπρας με τον Καμμένο, τον Λεβέντη και τον Καρανίκα. Μπορούν να ρωτήσουν και τον Μπαρουφάκη πώς να τσακώσεις μια πολυεθνική, για να εισπράξουν όσα έλαβαν όταν τον είχαν υπουργό :p
    Αριστερά να έχουμε σύντροφοι, να τρώμε με χρυσά κουτάλια :p
    2.700 θερμίδες ημερησίως οι σοσιαλιστές και μερακλήδες σύντροφοι της Βενεζουέλας; 2.800 εμείς :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.