10/11/16

Τα ΜΜΕ δεν ήθελαν να πιστέψουν σε νίκη του Τραμπ, γύρισαν το βλέμμα αλλού, έχασαν την είδηση

US President-elect Donald Trump (L) shakes hands with Reince Priebus (R), chairman of the Republican National Committee (RNC), on stage at his 2016 US presidential Election Night event as votes continue to be counted at the New York Hilton Midtown in New York, New York, USA, 08 November 2016. US businessman Republican Donald Trump has won the US presidential election. Americans voted on Election Day to choose the 45th President of the United States of America to serve from 2017 through 2020. EPA/SHAWN THEWUS President-elect Donald Trump (L) shakes hands with Reince Priebus (R), chairman of the Republican National Committee (RNC), on stage at his 2016 US presidential Election Night event as votes continue to be counted at the New York Hilton Midtown in New York, New York, USA, 08 November 2016. US businessman Republican Donald Trump has won the US presidential election. Americans voted on Election Day to choose the 45th President of the United States of America to serve from 2017 through 2020. EPA/SHAWN THEW

Tης Margaret Sullivan
Εν ολίγοις, τα μέσα ενημέρωσης έχασαν την είδηση. Ένας τεράστιος αριθμός των Αμερικανών ψηφοφόρων ήθελε κάτι διαφορετικό. Και παρόλο που οι ψηφοφόροι το φώναζαν, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι απλά δεν το άκουγαν. Δεν πήραν το μήνυμα.
Δεν πήραν το μήνυμα ότι τα τεράστια, ενθουσιώδη πλήθη στις συγκεντρώσεις του Ντόναλντ Τραμπ θα μεταφραστούν σε τόσους πολλούς ψήφους. Δεν πίστευαν ότι η Αμερική που γνώριζαν θα αγκάλιαζε κάποιον που χλεύασε έναν άνθρωπο με ειδικές ανάγκες, καυχήθηκε για σεξουαλική επίθεση τις γυναίκες, και τάχθηκε υπέρ του μισογυνισμού, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού.
Ήταν ένα άσχημο σενάριο. Συνεπώς, πίστευαν ότι με κάποιο μαγικό τρόπο μπορούσε να αποφευχθεί.

Οι δημοσιογράφοι, μορφωμένοι και ως επί το πλείστον φιλελεύθεροι είναι πιο πιθανό από ποτέ να ζήσουν και να εργαστούν στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, ή στη δυτική ακτή. Και παρόλο που μίλησαν με κάποιες ανθρακωρύχους ή άνεργους υποβαθμισμένων περιοχών, δεν τους πήραν στα σοβαρά. Ή τουλάχιστον αρκετά σοβαρά.

Και ο Τραμπ – ο οποίος αποκαλούσε τους δημοσιογράφους αποβράσματα και διεφθαρμένους – μας απομάκρυνε τόσο που δεν μπορούσαμε να δούμε αυτό που ήταν μπροστά στα μάτια μας. Συνεχίζαμε να παρακολουθούμε τις ιστοσελίδες με τα προγνωστικά στοιχεία που μας καθησύχαζαν, αν και όλοι γνωρίζουμε ότι πρόκειται απλώς για προβλέψεις και όχι ψήφους.

Εξάλλου, ποτέ κανείς δεν ξέρει πόσοι και ποιοι θα πάνε στις κάλπες. Και ακόμη και οι δημοσκόποι που ήταν φίλα προσκείμενοι στην Κλίντον είχαν αφήσει ένα περιθώριο νίκης του Τραμπ. Αλλά κανείς δεν ήθελε να το πιστέψει. Ήθελαν την Κλίντον για Πρόεδρο παρά τα όποια ελαττώματά της γιατί ήξεραν τι να περιμένουν. Ένιωθαν κάποια ανακούφιση.

Πρόκειται για μια επική αποτυχία. Και το περίεργο είναι, βέβαια, ότι τα μέσα ενημέρωσης συνέβαλαν στη νίκη του Τραμπ.

Τα μέσα ενημέρωσης δημιούργησαν τον Τραμπ; Και βέβαια όχι, δεν είχαν αυτή τη δύναμη. Αλλά τον βοήθησαν σημαντικά καλύπτοντας τις κινήσεις τους όλους τους μήνες έως να πάρει το χρίσμα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με τα προσωπικά emails της Κλίντον και τον διοικητή του FBI James B. Comey.

Δεν είμαι οπαδός του Πίτερ Τίελ, του δισεκατομμυριούχου που έκλεισε την εταιρία του Gawker καλύπτοντας τα έξοδα της μήνυσης του επαγγελματία παλαιστή Χάλκ Χόγκαν. Στην πραγματικότητα, τον βρίσκω αποκρουστικό.

Όταν όμως μίλησε πρόσφατα στο National Press Club, είπε κάτι εντυπωσιακό για τον Ντραμπ.

“Τα μέσα ενημέρωσης παίρνουν πάντα τον Τραμπ τοις μετρητοίς. Δεν τον αντιμετωπίζουν ποτέ σοβαρά, αλλά πάντα τοις μετρητοίς,” είπε ο Τίελ. Οι δημοσιογράφοι ήθελαν να μάθουν πώς ακριβώς θα απελάσει τους παράνομους μετανάστες ή πώς θα καταπολεμήσει τον ΙSIS. Θέλαμε λεπτομέρειες.

Αλλά πολλοί ψηφοφόροι σκέφτονται διαφορετικά: Παίρνουν τον Τραμπ στα σοβαρά αλλά όχι τοις μετρητοίς.

Συνειδητοποιούν, σύμφωνα με τον Τίελ, ότι ο Τραμπ δε πρόκειται να χτίσει ένα τείχος. “Αυτό που ακούνε είναι ότι θα έχουμε μία πιο υγιή, λογική μεταναστευτική πολιτική.'”

Παράλληλα, ο Τραμπ ένιωσε προφανώς το θυμό των Αμερικάνων για θέματα όπως το εμπόριο και το μετανευστικό.

Και παρόλο που πολλοί δημοσιογράφοι και πρακτορεία μιλούσαν για την απελπισία αυτών των Αμερικάνων, δεν τους πήραμε στα σοβαρά. Και παρόλο που εμείς οι δημοσιογράφοι θέλουμε να εμφανιζόμαστε ως κυνικοί, κάποιες φορές είμαστε ιδεαλιστές, ακόμη και αφελείς.

Θέλαμε να πιστέψουμε σε μία χώρα όπου η ευγένεια και η ευπρέπεια είχαν ακόμα σημασία, και όπου κάποιος τόσο άξεστος και εμπαθής δεν θα μπορούσε ποτέ να εκλεγεί, γιατί η Αμερική αντιπροσωπεύει κάτι καλύτερο.

Μπορώ να κατηγορήσω τους δημοσιογράφους για πολλά πράγματα, αλλά σίγουρα όχι για αυτό.

Πηγή: Washington Post
  • Η Μάργκαρετ Σάλιβαν είναι αρθρογράφος της Washington Post
http://mignatiou.com/2016/11/ta-mme-den-ithelan-na-pistepsoun-se-niki-tou-tramp-girisan-to-vlemma-allou-echasan-tin-idisi/

1 σχόλιο:

  1. H WP ήταν μακράν όλων η περισσότερο υποστηρικτική της μαντάμ Κλίντον και φυσικά αυτό δεν έγινε για καθαρά ενημερωτικούς λόγους. Υποκρύπτοντο συμφέροντα και χοντρά μάλιστα.

    Συνεπώς η κυρία Sullivan, κατ΄ εντολήν βεβαίως, προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα και να δηλώσει στην πιάτσα ότι άνθρωποι είμαστε και λάθη κάνουμε.

    Όμως δεν είναι καθόλου έτσι.

    Η αρθογράφος δεν μας εξηγεί πώς γίνεται από το σύνολο των μεγάλων (συστημικών) εφημερίδων και καναλιών ΟΛΑ ανεξαιρέτως υποστήριζαν την Killary. Μοναδική εξαίρεση ένα κανάλι στην Καλιφόρνια.

    Δεν μας εξηγεί πώς ΟΛΕΣ μα ΟΛΕΣ οι δημοσκοπήσεις των ΜΜΕ έπεσαν έξω.

    Δεν μας εξηγεί επίσης η αρθογράφος γιατί όλα τα ΜΜΕ ασχολούντο επί μήνες μόνον με τα αρνητικά σημεία του Τράμπ, και χώνανε στις μέσα σελίδες τον βόρβορο που αποκαλύπτετο καθημερινά σχετικά με την συμμορία που διοικούσε το Δημοκρατικό κόμμα και τον βρώμικο πόλεμο που έκανε για να δώσει το χρίσμα στην Killary, όταν όλοι συμφωνούσαν ότι ο Σάντερς θα μπορούσε ανέτως να κερδίσει τον Τράμπ.

    Η κυρία Sullivan καλλιεργεί μία ψεύτικη εικόνα ενός συνολικού ανθρώπινου λάθους της δημοσιογραφίας, διότι απλώς δεν την παίρνει να ομολογήσει ότι το σύστημα στο οποίο εργάζεται είναι απολύτως διεφθαρμένο και λειτούργησε είς βάρος του Αμερικάνικου λαού.

    Και βεβαίως ακόμη και σ΄ αυτό το sorry very much άρθρο της δεν έχει ούτε μία κουβέντα να γράψει για το τεράστιο σκάνδαλο με τον ιδιωτικό σέρβερ της μαντάμ, που ενδεχομένως θα της χαρίσει και το βραχιολάκι στο πόδι με το φωτάκι που αναβοσβύνει.

    Απέτυχαν, δεν κατάφεραν να κοροιδέψουν τους ψηφοφόρους.

    Αλλά όπως απροσδοκήτως αληθινά μας είπε η μαντάμ, "This is painful, and it will be for a long time"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.