12/11/16

Πατρίς και Πολιτεία


«Η Πατρίς ευγνωμονούσα....». Γνώριμη είναι η επιγραφή σε Μνημεία και Στήλες με ονόματα Ηρώων και Πεσόντων σε Αγώνες του Έθνους, κατεσπαρμένα σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.
Είναι, επίσης, εμφανής και κορνιζαρισμένη σε διπλώματα ανηρτημένα με περηφάνια στα σπίτια πολλών Αγωνιστών. Αυτοί που έδωσαν τη ζωή τους, σίγουρα δεν το έκαναν για ανταπόδωση τιμών και ευεργετημάτων. Εξάλλου, δεν είναι δυνατόν, πρακτικώς, να «απολαύσουν» οποιαδήποτε παροχή.
Η Πολιτεία, όμως, με αυτές τις κινήσεις, παρέχει ηθικήν ικανοποίησιν στους συγγενείς και ενδεχομένως ενθαρρύνει μιμητές. Αυτό ισχύει, όταν οι φορείς της Εξουσίας συναισθάνονται και ανταποκρίνονται στην αποστολή ως εκφραστές του Πνεύματος της Πατρίδος.

Στην περίπτωση των πεσόντων και αγνοουμένων Ελλαδιτών του 1974 στην Κύπρο, η ελλαδική Πολιτεία επέδειξε πρωτοφανή αμέλεια και ασύγγνωστη αγνωμοσύνη που εγγίζει τα όρια της προσβολής μνήμης τεθνεώτων.
Αποτελεί τιμήν για την κυπριακή Κυβέρνηση, η οποία αποφάσισε και επαναπάτρισε με ιδιαίτερες τιμές τα ιερά λείψανα των άτυχων λοκατζήδων, τραγικών θυμάτων του καταρριφθέντος από φίλια πυρά αεροπλάνου, που έφερνε την πολυπόθητη βοήθεια της Μητέρας Πατρίδος.
Και αξίζει ιδιαίτερης μνείας η έλευσις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και η προσωπική εγχείρησις τιμητικών διπλωμάτων στους συγγενείς των αγνοουμένων και πεσόντων παιδιών της Ελλάδος. Ελειτούργησεν εκεί, ως ο εκπρόσωπος της Πολιτείας, που εξεπλήρωνε την οφειλή της Πατρίδος.

Αυτές τις μέρες ο κ. Αναστασιάδης διαπραγματεύεται το παρόν και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και την διάσωσιν της Ελληνικότητος της Κύπρου. Μια άλλη πόλη της Ελβετίας, είναι χαραγμένη από το 1959 στην ιστορική μνήμη των Κυπρίων κατά τρόπον ήκιστα θετικόν. Εκεί, εμορφοποιήθη μεν η πολιτειακή δομή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ενεταφιάσθη ο Αγώνας για Εθνική Δικαίωση και Ολοκλήρωση.
Όσοι αντιτάχθηκαν τότε, εχαρακτηρίσθησαν γραφικοί και φανατικοί, πλην όμως επαληθεύθηκαν από τη ραγδαία έκπτωση του Κράτους και την καταστροφική εφαρμογή των περιβόητων εγγυήσεων. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, οι εκπρόσωποί μας τότε ήταν άπειροι, αδαείς και παντελώς ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τη δόλια αγγλική διπλωματία. Τώρα, όμως, έχουμε συγκροτημένο Κράτος με διπλωματικές υπηρεσίες, με σύγχρονες δομές, με εμβριθείς νομομαθείς και πολιτικούς που δεν δικαιούνται να πέσουν σε ανάλογες παγίδες.

Η ανάγκη διαφύλαξης της κρατικής οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτόνομης, χωρίς εγγυήσεις, είναι επιτακτική. Ο καθείς αναγνωρίζει ότι η αναμέτρηση δεν είναι εύκολη και, προφανώς, δεν είναι η ώρα για κραυγές και αφορισμούς. Παρά τα όσα φημολογούνται, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει δώσει δείγματα με χαρακτηριστικό το τελευταίο που ανέφερα πιο πάνω, ότι έχει συναίσθησιν της υψηλής του αποστολής, ως εκπροσώπου της Πατρίδος.
Η αναγνώριση της θυσίας των προηγουμένων γενεών δημιουργεί την ελπίδα ότι δικαιούται τη «νούσιμη» ενθάρρυνση για προστασία της παρούσης και των μελλουσών γενεών. Εύχομαι ως ενεργός πολίτης, απηλλαγμένος από τις δεσμεύσεις του οπαδού, να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός Λαού που έχει αγωνιστεί με αυτοθυσία και έχει υποστεί τα πάνδεινα εν ονόματι της Πατρίδος.

ΝΙΚΟΣ ΕΡΡ. ΙΩΑΝΝΟΥ
Καρδιολόγος

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.