12/1/17

Τις μέρες που ο ΣΥΡΙΖΑ σκεφτόταν μια Ελλάδα με δελτίο στο πετρέλαιο, τα τρόφιμα και τα φάρμακα

Του Αντώνη Πανούτσου
Στην ιστορία υπάρχει ένας τομέας που λέγεται What if. Τι δηλαδή θα συνέβαινε αν κάτι μια λεπτομέρεια είχε καταλήξει διαφορετικά. Το σκεφτόμουνα διαβάζοντας ένα απόσπασμα από συνέντευξη του Κώστα Λαπαβίτσα στο Βήμα το 2012 για το τι θα συνέβαινε αν η ομάδα του Λαφαζάνη είχε περάσει την γραμμή της στην κυβέρνηση. Αναφερόμενος στην ανάγκη επιστροφής στην δραχμή ο Λαπαβίτσας είχε πει «Τους πρώτους µήνες θα υπάρξουν προβλήματα στο πετρέλαιο, στα φάρµακα και στα τρόφιµα. Η παραγωγή ενέργειας µπορεί να καλυφθεί από εγχώριες πηγές».
Σταματάει το μυαλό τι θα είχε συμβεί αν η Ελλάδα είχε πάει στην δραχμή και της έσκαγε ένας χειμώνας σαν το φετινό με προβλήματα στο πετρέλαιο, τα φάρμακα και τα τρόφιμα. Κάποιες εκατοντάδες θα τα τίναζαν σιωπηλά χωρίς να καταγραφούνε στα ηρωικά κιτάπια του συριζαίικου αγώνα μαζί με τους νεκρούς της ΕΡΤ;
Ο κόσμος θα είχε βγει στους δρόμους; Και αν είχε βγει τι θα γινόταν; Θα θεωρούντο διαμαρτυρόμενοι πολίτες ή βδελυροί αντεπαναστάτες που υπόκεινται στο δόγμα Καμμένου «… οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας»; Και η φράση δεν είναι αρχαία ιστορία. Ο Πάνος 'Ο Καμμένος το είχε πει δύο μέρες πριν το δημοψήφισμα. Οταν καθόλου συμπτωματικά τα προγνωστικά έδιναν «ναι» και ο ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ένοιωθαν την θέση τους στην εξουσία να να κλονίζεται.
Πάμε λοιπόν σε ένα θέμα που η αντιπολίτευση όποτε έρχεται στο τραπέζι σφυρίζει σαν παιδί που περνάει το βράδυ στο νεκροταφείο γιατί είναι πολύ τρομακτικό για να το ακούσει. Το πώς οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα εγκαταλείψουν την εξουσία. Δεν αναφέρομαι σε θέματα αστικής ευγένειας, όπως εάν ο Πολάκης θα περιμένει τον διάδοχο του στην είσοδο του υπουργείου για να παραδώσει ή αν ο Πάνος 'Ο Καμμένος μαζί με την πολυθρόνα του σκοπεύει να δώσει στον διάδοχό του την γκαρνταρόμπα του με τις GI Joe στολές. Η αναφορά γίνεται για το εάν ένας πρωθυπουργός που θεωρεί δημοκράτη τον Φιντέλ Κάστρο παθαίνει σοκ στην ιδέα ότι θα μπορούσε να τρενάρει λίγο την αποχώρηση του. Όχι επειδή αγαπάει την καρέκλα αλλά για να αντιμετωπίσει τους εχθρούς του έθνους. Ας πούμε τους ευρωπαίους τοκογλύφους.  
Ελπίζω ότι κανένας Έλληνας δεν παθαίνει σοκ που το διαβάζει. Όχι μεγαλύτερο τουλάχιστον από αυτό που θα πάθαινε ένας πολίτης δυτικοευρωπαϊκής χώρας που θα άκουγε τον πρωθυπουργό του να λέει ότι ίνδαλμα του είναι ο Φιντέλ Κάστρο, που είχε να κάνει 60 χρόνια εκλογές στην Κούβα.
Περισσότερο και από την αντιπολίτευση, η Ευρώπη είναι ο εχθρός του ΣΥΡΙΖΑ.  Και το λέει σε κάθε δυνατή ευκαιρία. Από τον Λαπαβίτσα που τον Μάρτιο του ’15 ζητούσε «σφυρηλάτηση εναλλακτικών συμμαχιών με χώρες όπως η Ρωσία, η Βενεζουέλα, η Κίνα, το Ιράν», μέχρι τον Πολάκη που μέρες μετά το δημοψήφισμα έλεγε «ο Τσίπρας και η κυβέρνηση δεν θα πέσει με πραξικόπημα, η ρήξη θα είναι πλήρης, δεν την επιλέγουμε εμείς, αλλά το γάντι θα το σηκώσουμε. Θα ματώσουμε, αλλά θα ματώσει και η Ευρώπη».
Το μίσος για την Ευρώπη είναι τέτοιο που μαζί με το «φιλελέδες» και «γερμανοτσολιάδες» ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοψήφισμα πρόσθεσε το «μενουμευρωπαίοι». Το θετικό όμως είναι ότι λειτούργησε αντίστροφα. Οι «μενουμευρωπαίοι» αντί να φοβηθούν, όπως περίμεναν οι πολάκηδες το θεώρησαν τίτλο τιμής. Στις επόμενες εκλογές, όταν και όπως γίνουνε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει να αντιμετωπίσει τον συνηθισμένο ενοχικό και αμέτοχο κόσμο της δεξιάς αλλά ένα συνειδητοποιημένο και οργανωμένο κομμάτι πολιτών που ξέρει ότι το μέλλον του είναι η Ευρώπη.

25 σχόλια:

  1. Δεν ειναι τόσο τραγικά τα πράγματα στη μετάβαση οπως πιστεύει ο λαός ! Μεγάλο κακό κάνουν δηλώσεις τύπου Λαπαβίτσα.Το δε άρθρο του κυρίου Πανούτσου εχει και κάποιες ακροβασίες νοηματικές θεμιτές ώστε να στηρίξει την άποψη του.Παντως η χρυση πεντας τρόφιμα,φάρμακα,πετρέλαιο,επίθεση απο Τουρκία ,υποτίμηση ειναι ο κύριος φόβος του λαού με τη δραχμη.Δυσκολα αντιμετωπίζεται λογικά.Ειναι σα να φοβάται κάποιος οτι αν πετάξει θα πέσει το αεροπλάνο οπότε δεν πετά για να μη πέσει.Πεθαινει τελικώς οδηγώντας αλλά δεν πετά να παει κάπου άλλου όπου ίσως να μην είχε συμβεί το μοιραίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. "...Παντως η χρυση πεντας τρόφιμα,φάρμακα,πετρέλαιο,επίθεση απο Τουρκία ,υποτίμηση ειναι ο κύριος φόβος του λαού με τη δραχμη.Δυσκολα αντιμετωπίζεται λογικά..."
      Δηλαδή τι σου φένεται παράλογο απ΄όλα αυτά...;
      Αυτά έλεγαν και οι Συριζαίοι για να κρύψουν το υπαρξιακό και πολιτικό μηδέν το οποίο πρεσβεύουν και είδαμε τα αποτελέσματα στην ΠΡΑΞΗ!!! και τα ζήσαμε στο πετσί μας.
      Δραχμολάγνοι και Ευρωλάγνοι είναι το ίδιο και το αυτό.
      http://ardin-rixi.gr/

      Διαγραφή
    2. http://ardin-rixi.gr/archives/202299
      Αυτό το link ήθελα να δώσω.

      Διαγραφή
  2. Το άρθρο δεν βασίζεται στην λογική. Δείχνει ότι ο συγγραφέας διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα όπως πολύ σωστά επισημαίνει και ο ''όλα για όλα''.
    Πετρέλαιο δεν εισάγουμε από την ΕΕ, αλλά κυρίως από Ρωσία και Ιράν. Τι λόγο θα είχαν αυτές οι χώρες να μας κάνουν μπουκοτάζ; Ούτε για τα φάρμακα εξαρτώμαστε από ΕΕ. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες μας σε πολύ μεγάλο ποσοστό και άλλες χώρες να μας προμηθεύσουν τα υπόλοιπα.
    Μπορεί να μας πει ο δραχμοφοβικός (πλην ευρωλάγνος) αρθρογράφος, ή κάποιος που συμμερίζεται την χωρίς βάση άποψή του, ποιά μέτρα πάρθηκαν εναντίον της Ισλανδίας από βρετανούς, γερμανούς και ολλανδούς όταν η κυβέρνηση αυτής της μικρής και εντελώς ανίσχυρης χώρας, δεν αναγνώρισε ότι πρέπει να φορτωθεί τα χρέη των ισλανδικών ιδιωτικών τραπεζών;
    Εκτός κι αν πιστεύει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη θέση.
    Αλλά και γιατί προτείνει να μείνουμε στο ευρώ και στην ΕΕ όταν πιστεύει ότι αυτοί δεν είναι πραγματικοί φίλοι μας αλλά μαφιόζοι που θα μας κυνηγήσουν αν ασκήσουμε ένα νόμιμο δικαίωμά μας που είναι η αποχώρησή μας από την σφηκοφωλιά τους (άρθρο 50 Συνθήκη Λισαβώνας);;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. κανείς δεν θα μας κάνει εμπάργκο. απλά για κάθε τι θα ζητάνε πληρωμή σε Ευρώ ή Δολλάρια. το εξω μη το φοβάσαι. Το μέσα να φοβάσια , τον αγρότη που δεν θα πάρει επιδότηση , τον απολυμένοι που πληρωνόταν από ευρωπαϊκά κονδύλια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι ξένες εταιρίες που θα μας προμηθεύουν τα προιόντα τους, θα πληρώνονται από το ξένο συνάλλαγμα που διαθέτουμε σε ευρώ, δολλάρια, γιέν κλπ. Τουριστικό, ναυτιλιακό, εξαγωγικό κά. Ετσι κάνουν και οι χώρες εκτός ευρώ (Ελβετία, Νορβηγία, Τουρκία, Αυστραλία, Σουηδία και άλλες 200 φτωχές ή πλούσιες, μικρές ή μεγάλες, στον πλανήτη που έχουν δικό τους εθνικό νόμισμα.
    Και πριν μπούμε στο ευρώ, οι εισαγωγές μας δεν πληρώνονταν με δραχμές αλλά με το συνάλλαγμα που εισέρρεε στην χώρα μας.
    Πού είναι το πρόβλημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο αγρότης θα επιδοτείται με τις νέες δραχμές για να παράξει αυτά που χρειαζόμαστε. Με αυτές θα πληρώνει το πετρέλαιό του, τον σπόρο, τα λιπάσματα κλπ. Το τρακτέρ του θα εισάγεται από τον αντιπρόσωπο με ξένο συνάλλαγμα και ο αγρότης θα το αγοράζει από αυτόν με τις νέες δραχμές που θα έχει από την πώληση των προιόντων του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο απολυμένος, θα πληρώνεται μέχρι να βρει δουλειά, από τα εθνικά κονδύλια σε νέο εθνικό νόμισμα. Από τα ίδια κονδύλια θα χρηματοδοτηθούν νέες εταιρίες για να παράξουν αυτά που μπορούμε ως χώρα και οι οποίες θα απορροφήσουν την ανεργία. Ή θα επιδοτηθεί ο ίδιος ο άνεργος να στήσει την δική του επιχείρηση.
    Το εθνικό νόμισμα χρειάζεται και εθνική στρατηγική. Κρατική ΤτΕ, υπό κρατικό έλεγχο το τραπεζικό σύστημα, εθνικός σχεδιασμός κλπ, πράγματα που δεν μας επιτρέπονται εντός ΕΕ και ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΓΙα να κάνεις τέτοια εγχειρήματα σε καλές εποχές θες ανθρώπους με γνωση και ικανότητα. Αυτοί που φιλοδοξούν να επαναφέρουν το εθνικό νόμισμα (δραχμή, φοινικά, γρόσι) είναι να βαράς το κεφάλι τους στον τοίχο διότι δεν είναι ζωτικό όργανο. Είναι οι μισοί απολιθώματα περασμένων αιώνων, και οι άλλοι μισοί Μ. Ναπολέοντες που δεν δίνουν δεκάρα για την Ελλάδα, αλλά θέλουν να "καταφέρουν πλήγμα στον καπιταλισμό" χρησιμοποιώντας την χώρα ως βλήμα. Εύστοχη ή άστοχη η βολή το βλήμα πάντα καταστρέφεται. και βέβαια υπάρχουν "οι αδικημένοι της ιστορίας" που περιμένουν να φορέσουν το περιβραχιόντο με το σφυροδρέπανο και να το παίζουν κομμισάριοι.
    Επί της ουσίας. Το συνάλλαγμα από αυτούς τους τομείς φθάνει δεν φθάνει για κανενα τετράμηνο. Μετά την μετάβαση θα φθάνει για λιγότερο γιατί θα έχουν καταρρεύσει και άλλο οι αξίες. Αν κάποιος με 1 Ευρώ αγοράζει πολυκατοικία, 1 Ευρώ θα μπεί στην χώρα. Άσε που όσο και να είναι θα πηγαίνει στο χρέος που ΔΕΝ είναι απεχθές και δεν διαγράφεται μονομερώς. Οι χώρες πωλούν δικό τους νόμισμα στις διεθνείς αγορές και αγοράζουν Δολλάρια Ευρώ κλπ. οπότε τίθεται θέμα ισοτιμίας που στο εξωτερικό δεν κλειδώνει. Αν επιχειρήσεις να κόψεις τόσο νόμισμα όσο χρειάζεσαι για να αγοράζεις σκληρό νόμισμα, σε κάθε έκδοση η αξία του νομίσματος πέφτει. Μετά από ένα σημείο το χαρτί εκτύπωσης αξίζει περισσότερο από το νόμισμα (π.χ. Αργεντινή) οπότε σταματάει το πανηγύρι. Το παλαιά δεν μετράει. Παλαιά υπήρχαν κλειδωμένες ισοτιμίες λόγω Bretton Woods και παλαιότερα η ισοτιμία καθοριζόταν ανάλογα με την ποσότητα χρυσού ή αργύρου που περιείχε το νόμισμα(άρα είχε και υπόσταση ανεξάρτητη από το κράτος). Επίσης παλαιά υπήρχαν Χαλυβουργία, Βωξίτες τσιμέντα, ΠΙΤΣΟΣ ΙΖΟΛΑ.
    Ο αγρότης και ο κάθε παραγωγός δεν παράγει ό,τι χρειαζόμαστε αλλά ό,τι νομίζει ότι μπορεί να πουλήσει για δικό του όφελος. και θα ζητά να πληρωθεί σε Ευρώ και όχι στο νέο νόμισμα. Θα κρατήσει το προϊόν του όσο μπορεί και, νόμιμα ή παράνομα, θα το βγάλει έξω για να πληρωθεί σε Ευρώ από τα οποία ελάχιστα θα μετατρέψει. Θυμήσου πόσα χρόνια και πόση προσπάθεια χρειάστηκε για να πάψουμε να συναλλασόμαστε με αγγλικές λίρες, και κοίταξε και το τότε απόρρητο υπόμνημα του Βαρβαρέσσου για το ζήτημα. Είναι ο Νόμος του Αριστοφάνη που κάποιοι τον λένε νόμο του Gresham.
    Επειδή δεν υπάρχει αυτάρκεια σε καμμία χώρα πολλές εισαγωγές πρέπει να γίνουν για να καταστεί εφικτή η παραγωγή. Αν δεν υπάρχουν χρήματα η παραγωγή σταματά.
    Σε όλες τις χώρες το εκδοτικό προνόμιο ανήκει σε άλλο φορέα και όχι στο Υπ. Οικ. διότι παντού και πάντα η εξυπηρέτηση των αναγκών επανεκλογής τινάζει την οικονομία στον αέρα. Κρατικές τράπεζες είχαμε και δανειοδοτούσαν κόμματα και αρεστούς επιχειρηματίες και τα είδαμε τα χάλια μας. Εξάλλου και όταν είχαμε δραχμή πηγαίναμε από υποτίμηση σε υποτίμηση χωρίς να κερδίζουμε κάτι σε ανταγωνιστικότητα παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, μέχρι που έγινε μόνιμη κατάσταση και την λέγαμε διολίσθηση. Πληθωρισμό 25% είχαμε, ελλείματα είχαμε και χρεωκοπίες είχαμε. Δεν ήταν όνειρο η δραχμή και όποιος μπορούσε αγόραζε συνάλλαγμα για να έχει κάτι σταθερό στα χέρια του γιατί δεν ήξερε τι ξημερώνει. Και αυτά σε καθεστώς ελέγχου ( που και αυτό δεν είναι κάτι που υπήρχε πάντα. λίγο πριν ή λίγο μετά τον Β' ΠΠ καθιερώθηκε).
    Εθνικό σχέδιο για την οικονομία έχουν όλα τα κράτη και κανένα Ευρώ δεν απαγορεύει να σχεδιάσεις την πορεία σου. Κρατικούς ελέγχους ναι τους απαγορεύει για να προστατεύει και την ελευθερία. Εξάλλου στην Ελλάδα κρατικός σχεδιασμός σημαίνει εξομοίωση του δημοσίου συμφέροντος με το συμφέρον του Δημοσίου και συμφέρον του Δημοσίου είναι το συμφέρον όσων έχουν προνομιακή πρόσβαση στον κρατικό μηχανισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Από πληθυσμό 10 εκ.στην Ελλάδα και άλλους τόσους στο εξωτερικό, είναι αστείο να λες ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι με γνώσεις να αναλάβουν να διεκπεραιώσουν ένα τέτοιο εγχείρημα. Οταν το έκανε η Ισλανδία με 350 χιλιάδες κατοίκους.
    Ολοι όλοι είναι αυτοί οι 500 που βρίσκονται σε βουλή και κυβέρνηση; Δηλαδή ένας κάθε 25.000 Ελληνες είναι ικανός; Η αριθμητική σου, πάσχει. Και φαίνεται και σε όλους τους άλλους υπολογισμούς(;) σου.
    Το πώς μπορούμε να το πετύχουμε βήμα βήμα από την πρώτη ημέρα υπάρχει ήδη καταγεγραμμένο και κατατεθειμένο στον πολιτικό διάλογο.
    Δεν επαναφέρουμε την δραχμή και τα προβλήματά της, αλλά ΜΕΤΑΒΑΙΝΟΥΜΕ σε άλλο νόμισμα εθνικό/κρατικό. Εχει διαφορά.
    Τα περί ''Μ. Ναπολέοντες, κομμισάριους, απολιθώματα, σφυροδρέπανα κλπ'' δεν με αφορούν και να απευθυνθείς αρμοδίως.
    Επι της ουσίας λοιπόν. Το συνάλλαγμα που εισρέει στην χώρα από διάφορες πηγές (τουριστικό, εμπορικό, ναυτιλιακό, εμβάσματα κλπ), μαζί με ξένα κρατικά ομόλογα ασφαλείας συν το υπάρχον χαρτονόμισμα σε ευρώ και σε άλλα νομίσματα στα χέρια τραπεζών και ιδιωτών φθάνει να καλύψει το εμπορικό μας έλλειμμα για τουλάχιστον 4 χρόνια.
    Χώρες που αγοράζουν συνάλλαγμα είναι όσες δεν έχουν συναλλαγματοφόρες πηγές. Η Ελλάδα έχει πηγές να φάνε και οι κότες.
    Η εθνικοποιημένη/κρατική ΤτΕ αφού δεν πουλά στο εξωτερικό το νόμισμα της χώρας, πού θα το βρούν Σόρος κλπ να παίξουν με αυτό και να κερδοσκοπήσουν; Το νόμισμα είναι εντελώς ΝΕΟ και δεν υπάρχει στις διεθνείς χρηματαγορές.
    Ουτε επιτρέπουμε στα κοράκια να έλθουν και να το αγοράσουν στην Ελλάδα.
    Το χρέος της Ελλάδας είναι στο σύνολό του παράνομο και διαγράφεται μονομερώς 100%. Επομένως δεν έχουμε να πληρώσουμε δόση σε κανέναν.
    Μαζί, διαγράφονται και όλα τα χρέη των ελληυνικών νοικοκυριών προς τράπεζες, δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία κλπ. Πλήν των θαλασσοδανείων τα οποία απαιτείς να επιστραφούν. Καταργείς, όπως έχεις δικαίωμα ως χώρα και τις οφσόρ με έδρα την Ελλάδα. Δεσμεύεις τα περιουσιακά τους στοιχεία και τα αποδίδεις εφόσον οι ιδιοκτήτες τους αποδείξουν την νομιμότητά τους. Αλλιώς, 90% φορολογία και τα κεφάλια μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τυπώνεις μέχρι να υπάρξει πλήρης απασχόληση (3% ανεργία) μετά σταματάς και ανακυκλώνεις το υπάρχον. Πώς λοιπόν θα πληθωριστεί;
    Το νόμισμα από μόνο του δεν έχει αξία πέραν του βάρους του σε χαρτί και μελάνι. Αξία του δίνει η οικονομία της χώρας και η παραγωγικότητά της.
    Υπάρχουν παρα πολλοί τομείς που μπορούν να γίνουν παραγωγικοί στην χώρα μας οι οποίοι σήμερα εμποδίζονται από τις πολιτικές της ΕΕ, το εγχώριο διεφθαρμένο πολιτικό προσωπικό και από μια αστική τάξη που δεν ενδιαφέρεται να παράξει αλλά φροντίζει πώς να αρπάξει τα φράγκα και να τα βγάλει έξω.
    Ολες οι βιομηχανίες που αναφέρεις και άλλες τόσες μπορούν να ξαναμπούν μπροστά και να παράξουν ανταγωνιστικά προιόντα για το εσωτερικό και εξωτερικό, εντασσόμενες σε σωστό εθνικό σχεδιασμό.
    Και με γενναία χρηματοδότηση που μόνο η χώρα μας με το εθνικό/κρατικό νόμισμα μπορεί να κάνει χωρίς μάλιστα να το δανείζεται από τον οποιοδήποτε τοκογλύφο κύριο Ντράγκι.
    Ο αγροτικός τομέας με μελέτη και υποστήριξη από σοβαρά κρατικά ή ιδιωτικά όργανα και με γεναία χρηματοδότηση θα παράγει με προγραμματισμό αυτά που χρειάζεται η χώρα και θα μπορεί να εξάγει.
    Ακόμα και σήμερα με τις φτωχές χρηματοδοτήσεις του αγροτικού τομέα, έχουμε 95% διατροφική επάρκεια (μην την μπερδέψεις με την αυτάρκεια). Εάν ισορροπήσει η παραγωγή και προστατευτεί η αγορά από τα καρτέλ, ελάχιστα είναι εκείνα που θα χρειάζεται να εισάγουμε.
    Πιάνεσαι αδίαβαστος στα βασικά. Παράδειγμα. Στην Ελλάδα, ενώ μπορεί, δεν επιτρέπεται να παράξει αγελαδινό γάλα παραπάνω από 750 χιλ. τόνους ετησίως.
    Οι Ελληνες παραγωγοί που θα υπερβούν την καθορισμένη ποσόστωση, θα πληρώσουν πρόστιμο για κάθε παραπανίσιο λίτρο. Ετσι, αναγκαζόμαστε από την ΚΑΠ να εισάγουμε γάλα από την Ολλανδία που έχει πάρει δικαίωμα για 11 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
    Μας το φέρνουν σε παγοκολώνες τίγκα στο αντιβιωτικό επειδή οι αγελάδες τους που ζουν μεγάλο μέρος της ζωής τους χωρίς το φώς του ήλιου και δεν μπορύν να μεταβολήσουν την τροφή και επειδή τις αρμέγουν βάναυσα, για να μην πάθουν μαστίτιδα, τις έχουν στην ένεση. Οι γιατροί στην Ελλάδα δεν σε στέλνουν στο φαρμακείο για αντιβιωτικά αλλά σε σούπερ μάρκετ να πιείς ολλανδέζικο γάλα να πάρεις τα μιλιγκράμ σου.
    Με πατριωτική/δημοκρατική κυβέρνηση, με νέο δημοκρατικό σύνταγμα προιόν συνταγματικής εθνοσυνέλευσης, με τους κλέφτες στην φυλακή και τα κλεμμένα πίσω στην Ελλάδα, χωρίς μνημόνια, με εθνικό/κρατικό νόμισμα, με μηδέν δημόσιο και ιδιωτικό χρέος και με οικονομία ελεύθερη μεν αλλά όχι ασύδοτη όπως τώρα. μόνο ΜΠΡΟΣΤΑ μπορούμε να πάμε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε af, κάθισες και έγραψες 40 γραμμές σχόλιο με παρατηρήσεις, διαπιστώσεις, αφορισμούς κλπ, χωρίς ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ. Μην το ξαναεπιτρέψεις στον εαυτό σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπάρχουν πάρα πολλές κυβερνήσεις που ελέγχουν 100% της παραγωγής και διάθεσης του νομίσματός τους.
    Μια εξ αυτών είναι η ιαπωνική η οποία στο Εθνικό της Τυπογραφείο παράγει ακόμα και το χαρτί που τυπώνει τα τραπεζογραμμάτια Γιέν.
    Στη συνέχεια αυτά διοχετεύονται μέσω της Τράπεζας της Ιαπωνίας (100% κρατική) στις ιδιωτικές εμπορικές τράπεζες απ΄όπου τα παίρνουν οι συναλλασσόμενοι με βάση το πρωτόκολλο/πλαίσιο που έχει καθορίσει η κυβέρνηση.
    Το (επίσης 100% κρατικό) Ιαπωνικό Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο που είναι το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό (με βάση τον όγκο καταθέσεων) ίδρυμα παγκοσμίως, έχοντας το αποκλειστικό προνόμιο της διάθεσης των κρατικών ομολόγων, είναι αυτό που ''δανείζει'' την κυβέρνηση με μηδενικό επιτόκιο. Ετσι, η κυβέρνηση δανείζεται αενάως από τον εαυτό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. φυσικά οι χαρακτηρισμοί δεν πάνε σε εσένα, δεν σε ξέρω καν. Αλλά κατάλαβες ποιους εννοώ. Προτάσεις κάνω όταν έχω δυνατότητα να επηρεάσω καταστάσεις και σε αυτούς που μπορούν να επηρεάσουν καταστάσεις. Εδώ είναι απλώς ένα site και γράφω στα σχόλια όχι στα άρθρα.

    Η ποσότητα δεν συνεπάγεται ποιότητα. 40 χιλ. Αθηναίοι έβγαλαν Αριστοτέλη Πλάτωνα, Περικλή, Θουκυδίδη. 2εκ. Αμερικανοί έβγαλαν Φραγκλίνο, Τζέφερσον, Μάντισον, Ανταμς, Τζέυ, Χάμιλτον. 170 εκ. έβγαλαν Χίλαρυ και Τραμπ. ¨οχι δεν έχουμε ανθρώπους να φέρουν σε περας τέτοιο εγχείρημα. θέλει εξιδεικευμένες σπουδές και πείρα στις αγορές των προηγμένων χωρών.
    Ευρώ για τέσσερα χρόνια δεν έχουμε με τίποτα. όταν αποχωρήσεις όλα τα Ευρώ ακυρώνονται πάραυτα. είναι σε ηλεκτρονική μορφή ( όπως ανακάλυψε και ο Λαφαζάνης) τα ελάχιστα που υπάρχουν σε φυσική μορφή ακυρώνονται και αυτά αλλά και πάλι δεν φθάνουν ούτε για καλημέρα. Εταιρεία που φέρνει συνάλλαγμα το φέρνει για τις δουλειές της. μικρό τμήμα φθάνει στα κρατικά ταμεία. Είναι εν ολίγοις ξένα χρήματα. ούτε οι εταιρείες ούτε οι πολίτες θα σπεύσουν να δώσουν τα Ευρώ τους για να πάρουν το νέο νόμισμα. αυτό που θα γίνει είναι να αναπτυχθεί μαύρη αγορά όπως διδάσκει η ιστορία. Και βέβαια σε καθεστώς Δημοκρατίας δεν μπορείς να εισβάλλεις στα σπίτια του κόσμου για να κατασχεις τα λεφτά του κόσμου όπως πίστευε ένας συριζαίος βουλευτής. Ο τουρίστας θα πάρει δραχμές από την χώρα του πριν έρθει γιατί δεν είναι κορόϊδο να πληρώσει σε σκληρό νόμισμα όταν θα μπορεί με π.χ. 5 Ευρώ να νοικιάσει την προεδρική σουϊτα της Μ Βρεττανίας.
    οι δε πολίτες που έχουν Ευρώ θα το κρατήσουν.
    όταν κάνεις μια εξαγωγή ο αγοραστής θα πάει στην τράπεζα του να αγοράσει δραχμές για να πληρώσει γιατί σε δραχμές θα κάνεις την τιμολόγηση. άρα η κεντρική σου Τράπεζα θα πουλήσει το νόμισμά στις διεθνείς χρηματαγορές. Εκεί θα καθοριστεί και η ισοτιμία του και δεν θα μπορείς να σταματήσεις το πάρτυ του τυπώματος παρά με αιματηρή λιτότητα. Επίσης για τις εισαγωγές σου θα δώσεις δραχμές για να πάρεις δολάρια. άρα πάλι θα εκτεθεί το νόμισμά σου στον ανταγωνισμό. Δεν χρειάζεται να το βρει ο Σόρος για να κερδοσκοπήσει. Δεν υπάρχει χώρα που η τράπεζα της μα μην πουλά το νόμισμά της στο εξωτερικό.
    οι βιομηχανίες που ανέφερα δεν φτιάχτηκαν από το κράτος αλλά από τους ανθρώπους που τις ίδρυσαν. Δεν θα ξαναπάρουν μπροστά με σχεδιασμό αλλά από ανθρώπους έτοιμους να επιχειρήσουν. Σε θεσμικό καθεστώς Αλβανίας του Χότζα κανείς δεν θα κουνηθεί.
    Όταν μετέχεις σε μια ένωση διαπραγματεύεσαι άλλα παίρνεις άλλα δίνεις. Έτσι και με την ΚΑΠ. Από Ολλανδία εισάγουμε γιατί μάλλον είναι φθηνότεροι. Εξάλλου ας εξάγαμε τα πλεονασματικά προϊόντα εκτός Ε.Ε. Αλλά δεν έχουμε κατακτήσει κάποια αγορά ποτέ. Λεμόνια και πατάτες παίρνουμε από την Αίγυπτο διότι είναι φθηνότερα και εδώ καμμία Ε.Ε δεν μας φταίει. Ιστορικά φέρναμε στάρι από Ρωσία διότι ήταν φθηνότερο από το να το φέρεις από την Θεσσαλία. Άρα κράτα μια πισινή για την πραγματική δυνατότητα του αγροτικού τομέα. Επίσης άντε και έχουμε επάρκεια. το πιστεύω. και; η διανομή είναι το πρόβλημα. Αν δεις να χύνουν το γάλα αντί να το πουλήσουν μην εκπλαγείς.
    Το χρέος δεν είναι απεχθές γιατί δεν πληρούται καμμία από τις τρεις προϋποθέσεις που απαιτούνται. μονομερώς το χρέος δεν το διέγραψε ούτε ο Λένιν. Τα ρύθμισε ο Γκορμπατσώφ. Εδώ το χρέος είναι ομολογιακό που σημαίνει ότι εμείς ζητήσαμε το δάνειο, εμείς βάλαμε και τους όρους της σύμβασης. Δεν μας πίεσε κανείς ούτε μας επέβαλε όρους που δεν θέλαμε. οπότε και θα πληρωθεί όπως πληρώθηκε και όλες τις προηγούμενες φορές που χρεοκοπήσαμε ( με εθνικό νόμισμα). Ούτε η υποτίμηση βοηθά την ανταγωνιστικότητα για πάνω από ένα μήνα.
    Παρεμπιπτόντως στην φωτογραφία στα δεξιά του Τσίπρα είναι ο Σαργκάνης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελληνες με εξειδικευμένες σπουδές σε όλους τους τομείς και με διεθνή πείρα σε προηγμένες χώρες υπάρχουν πάρα πολλοί. Χιλιαδες. Συγγνώμη, εγώ ξέρω αρκετούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό...
      Και καμια σχέση με τη στρατιά των άσχετων των κυβερνήσεών μας.
      Οι οποίοι απο εξάμηνο σε εξάμηνο μας ...σώζουν!
      Τέτοιο σώσιμο είχε να δει η Ελλάδα δεκαετίες.
      Πώς ακυρώνονται τα ευρώ όταν ούτε προβλέπεται από την Σύμβαση της Λισσαβώνας, ούτε είναι πρακτικά δυνατόν; Πατάς κουμπί από μακριά και μαυρίζει το χαρτί; Και πώς ακυτωνονται οσα θα φέρει ο αμερικανός, άγγλος ή άλλος τουρίστας στο νόμισμα της χώρας του; Ιστορίες για δράκους. Δικά μας λεφτά είναι και όχι δικά τους. Αυτα τα λένε κάτι άσχετοι με τα οικονομικά τύποι, Μαρδας κλπ, για να φοβήσουν τον κοσμο και να εξυπηρετήσουν τα ξένα συμφέροντα.
      Και σιγά μη νοικιάσει την σουίτα στο ''Μ. Βρετανία'' με 5 ευρώ εαν κλείσει την τιμή στο εξωτερικό.
      Ποσο φθηνή είναι για τον γερμανο η σουίτα σε ξενοδοχείο στο Τόκιο, στην Μελβούρνη, στην Ν. Υόρκη ή στο Όσλο και οπου αλλου δεν έχουν ευρώ; Ο,τι νάναι...
      Εαν εχεις πιστωτική απο ελληνική τράπεζα σε ευρω και πας στην Αμερική, μπορείς να τραβηξεις σπό ΑΤΜ εκει σε δολάρια. Η ισοτιμία βγαίνει αυτόματα και εσύ χρεωνεσαι στα αντιστοιχα ευρώ.
      Ρώτησε κάποιον που ταξιδεύει εκτος ΕΕ ή κανει εισαγωγές/εξαγωγές και θα σου πει πως γίνεται η δουλεια.
      Όταν κάποιος παει στο εξωτερικο δεν είναι απαραίτητο να φύγει με το νομισμα της χώρας που θα επισκευτεί.
      Το ίδιο ο τουρίστας θα έρχεται στην Ελλάδα με το νόμισμά του και θα παίρνει δραχμές στο γκισέ του αεροδρομίου, των τραπεζών και των ΑΤΜ συναλλάγματος. Πού θα βρει δραχμές στην πατρίδα του να αγοράσει όταν το νόμισμα μας δεν θα εξάγεται; Ή θα μπορεί να πληρώνει στην Ελλαδα με την πιστωτική του στο δικό του νόμισμα που μετατρέπεται αυτόματα στο τοπικο. Αυτό είναι συνάλλαγμα δεκάδων δισ. τον χρόνο που θα χρησιμοποιήσουμε για κάλυψη του όλο και μικρότερου κάθε χρόνο εμπορικού ελλείμματός μας. Ανεξάρτητα εαν είναι τραπεζογραμμάτια ή ηλεκτρονικο χρήμα.
      Κάνε τον κόπο να ακούσεις τι λέγεται στα λινκ που παράθεσα.

      Διαγραφή
    2. Οι βιομηχανίες στήθηκαν με κρατικές χρηματοδοτήσεις/θαλασσοδάνεια.
      Για να επιχειρήσουν οι άνθρωποι θέλουν χρήμα. Με πορδές δεν βάφεις αβγά.
      Με την ΚΑΠ μόνο δίνουμε. Μας έχουν περιορίσει σε απίστευτο βαθμό.
      Ενα σοβαρό κράτος προστατεύει τους δικούς του παραγωγούς και δεν παραδίδει τα πάντα στα τραστ. Εισάγεις μόνο όταν τελειώσει η δική σου παραγωγή και υποχρεωτικά το προιόν να είναι της ίδιας ποιότητας με το ελληνικό.
      Για να γίνει αυτό π.χ. με τα λεμόνια Αργεντινής, πρέπει να έλθουν όχι με καράβι, αλλά με αεροπλάνο για να μην είναι τίγκα στο φάρμακο συντήρησης. Εαν γίνει αυτό, θα πουλιέται το κάθε λεμόνι 1 ευρώ. Ποιά φθήνια λοιπόν με τα δηλητηριασμένα ξένα προιόντα; Πού είναι η προστασία της δημόσιας υγείας; Τέτοιο κράτος θέλουμε;
      Το χρέος μας είναι τοκογλυφικό, άρα η απαίτησή του παράνομη. Εχει δε πληρωθεί πάνω από 1,5 φορά. Αλλά και ποιές είναι οι τρεις προυποθέσεις που δεν έχουμε για να χαρακτηριστεί το χρέος μας απεχθές, επαχθές και επωνύδιστο; Μήπως είσαι από τους κονομημένους οπότε δεν βλέπεις τι γίνεται;
      Βιώνουμε κανονική γενοκτονία. Ποιός από τους κοινωνικούς δείκτες είναι εντός των αποδεκτών ορίων;
      Οσες φορές χρεοκοπήσαμε (5-6) ήταν όταν είχαμε ξένο νόμισμα. Τελευταία φορά με το ευρώ.
      Οταν η Ισλανδία (με πατριωτική/δημοκρατική κυβέρνηση) αρνήθηκε να φορτώσει στους πολίτες της το χρέος των τραπεζών και τις άφησε να χρεοκοπήσουν, το διεθνές δικαστήριο είπε στους άγγλους, γερμανούς και ολλανδούς που έπαιξαν και έχασαν, ότι ''όταν μια κυβέρνηση έχει να επιλέξει ανάμεσα στην φτωχοποίηση του λαού της ή στην χρεοκοπία των τραπεζών της, πρέπει να επιλέξει το πρώτο. Ακόμα και εάν υπάρχει συμβατική υποχρέωση με τους δανειστές, η απαίτηση των δανειστών, ένεκα του διακυβεύματος, κρίνεται ΠΑΡΑΝΟΜΗ''...
      Το διέγραψαν μονομερώς και μάλιστα το καινούριο σύνταγμα απαγορεύει να το αναγνωρίσει οποιαδήποτε μελλοντική κυβέρνηση.
      Ψάξε τις πρόσφατες εκθέσεις για την οικονομία αυτής της χώρας. Μαζί με την Νορβηγία, η καλύτερη χώρα στον ευρωπαικό χώρο. Και οι δύο με τα δικά τους νομίσματα και μακριά από γερμανικό ευρώ και γερμανική ηγεμονία.
      Δες τα σχετικά ντοκυμαντέρ για Ισλανδία στο γιουτιούμπ και μη τα περιμένεις όλα έτοιμα.

      Διαγραφή
    3. Δες το άρθρο αυτό. Ισως πάρεις και άλλη μια απάντηση
      http://seisaxthia-epam.blogspot.jp/2017/01/blog-post_90.html#more

      Διαγραφή
    4. ΔΙΟΡΘΩΣΗ: ''όταν μια κυβέρνηση έχει να επιλέξει ανάμεσα στην ΕΥΗΜΕΡΊΑ ΚΑΙ ΜΗ φτωχοποίηση του λαού της ή στην ΠΡΟΣΤΑΣΊΑ των τραπεζών της, πρέπει να επιλέξει το πρώτο. Ακόμα και εάν υπάρχει συμβατική υποχρέωση με τους δανειστές, η απαίτηση των δανειστών, ένεκα του διακυβεύματος, κρίνεται ΠΑΡΑΝΟΜΗ''...

      Διαγραφή
    5. Εθνικοποίησε το τραπεζικό σύστημα
      Δικαίωση της Ισλανδίας για διαγραφή χρέους χωρίς αποζημίωση
      Το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα που παρουσίασαν η Βρετανία και η Ολλανδία
      Απόφαση κόλαφος για τους δανειστές της Ισλανδίας. Η Ισλανδία είχε το δικαίωμα, όταν οι τράπεζές της κατέρρευσαν τον Οκτώβριο του 2008, να αρνηθεί να αποζημιώσει τους ξένους επενδυτές, αποφάνθηκε σήμερα το δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Ανταλλαγών (AELE).
      Η συνέχεια http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=339425

      Διαγραφή
  13. Τι γίνεται με τα δάνεια.
    http://seisaxthia-epam.blogspot.jp/2017/01/blog-post_40.html#more

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ακυρώνεις τον σειριακό αριθμό του χαρτονομίσματος στην κεντρική βάση δεδομένων και το αχρηστεύεις. Υπάρχει και άλλη νομοθεσία που αφορά αυτά τα ζητήματα πέρα από την συνθήκη της Ε.Ε και της Λειτουργίας της Ε.Ε. Εξάλλου κατά το μείζον μέρος είναι σε ηλεκτρονική μορφή. ο τουρίστας από την χώρα του κλείνει το πακέτο. Αν δεν ξέρει ισοτιμία και αν δεν βρίσκει το νόμισμά σου στην χώρα του δεν θα έρθει γιατί α)δεν είναι κορόϊδο να πληρώσει με σκληρό νόμισμα κάτι που αξίζει πολύ λιγότερο β) δεν θα υπάρχει πρακτορείο να του βγάλει πακέτο για εδώ. Θα τον κατευθύνουν αλλού. Ν.Υόρκη , Τόκιο κλπ δεν έχουν χρεοκοπήσει και η ισοτιμία των νομισμάτων τους κυμαίνεται στις διεθνείς αγορές ανάλογα με την παραγωγικότητα τους, την συμμετοχή τους στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας και εμπορίου. Πιστωτική κάρτα λειτουργεί μόνο όταν είσαι συνδεδεμένος στο διεθνές τραπεζικό σύστημα και τηρείς τους κανόνες της Βασιλείας και τα άλλα νομοθετικά κείμενα. Αν η τράπεζα σου δεν πουλά το νόμισμα της δεν υπάρχει ισοτιμία και δεν συναλλάσσεσαι. Αν πουλά θα φανεί η ισοτιμία. Μάλλον ξέχασες ή δεν έζησες εποχές που για να πας στο εξωτερικό περνούσες από την ΤτΕ για συνάλλαγμα.
    Το κόλπο με τα γκισέ το έκανε και η Βουλγαρία επί Ζίφκωφ αλλά συνάλλαγμα σε ποσότητα δεν είδε.
    Για το χρέος οι προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό του ως απεχθούς είναι α) να συνήφθη από μη δημοκρατική κυβέρνηση, β) να χρησιμοποιήθηκε σε βάρος του λαού και γ) ο δανειστής να το ήξερε ότι θα χρησιμοποιηθεί εναντίον του λαού.
    Μην μπερδεύεις την περίπτωση της Ισλανδίας. το κράτος δεν είχε χρέη. Απλά αρνήθηκε να αναλάβει χρέη που δεν του άνηκαν και σωστά. Σωστά είπε και το Δικαστήριο και σωστότερα δίκασαν αυτόν που είχε την ευθύνη για την επίβλεψη των τραπεζών. Εδώ το χρέος είναι κρατικό. Το πληρώθηκε 1,5 φορές και αν ισχύει δεν λέει νομικά τίποτα. ομόλογα δικής μας έκδοσης ήταν, εμείς βάλαμε τους όρους για τα χρεολύσια. Τοκογλυφικό με επιτόκια 2%; πες το και όποιος σε πιστέψει. Το 1828 δεν χρεοκοπήσαμε με ξένο νόμισμα, ούτε το 1832, ούτε το 1843, ούτε το 1893, ούτε το 1932, ούτε το 1990 που την αποφύγαμε χάρη στις ΗΠΑ.
    οι βιομηχανίες χτίστηκαν από τους ιδρυτές τους που ξεκίνησαν από το τίποτα (μικρές βιοτεχνίες). Δανείστηκαν αλλά όχι θαλασσοδάνεια. αυτά ήρθαν πολύ αργότερα. Αλλά είναι αριστερό παραμύθι ότι πήραν τα λεφτά από το σχέδιο Μάρσαλ κλπ. για να μειώνουν το επίτευγμα των βιομηχάνων και να τους απαξιώνουν για να προβάλουν το δικό τους μοντέλο.
    τα περί κονομημένου και το να μην τα περιμένω όλα έτοιμα να τα λές σε όποιον γνωρίζεις προσωπικά και ξέρεις τα λεφτά του και την δουλειά του, αλλιώς μην κάνεις υπαινιγμούς. Ειδικά την στιγμή που απλά αναπαράγεις έτοιμα. Τον δε Καζάκη τον γνώρισα και μίλησα μαζί του το 2010. Εκτιμώ τον άνθρωπο αλλά διαφωνώ με τις πολιτικές του και αμφιβάλω για την εφαρμοσιμότητα τους εν έτει 2017.
    Αν θέλεις " Οικονομικά Για Μη Ειδικούς" Περικλή Γκόγκα. Εκδόσεις ΚΡΙΤΙΚΗ 2016. Φθηνό είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Στην Ελλάδα τυπώνονται χαρτονομίσματα των 5 και 20 ευρώ με κωδικό Υ. Ενα μέρος αυτών προορίζεται για εσωτερική χρήση και τα υπόλοιπα μοιράζονται σε άλλες χώρες της ευρωζώνης ή πωλούνται στο εξωτερικό. 5ευρα και 20ευρα τυπώνουν και άλλες χώρες με δικό τους κωδικό. Τα 50ευρα που δεν τυπώνουμε εμείς αλλά άλλες χώρες και που έρχονται δια μέσου της ΕΚΤ ή τα φέρνουν οι ξένοι τουρίστες, πώς ακυρώνονται και γιατί να ακυρωθούν αφού είναι δικά μας; Μήπως ακύρωσαν οι αμερικάνοι τα δολάρια που υπήρχαν στην Αργεντινή ή τα ευρώ που υπήρχαν στην Ισλανδία όταν αυτές οι δύο χώρες προχώρησαν σε στάση πληρωμών προς τρίτες χώρες; Αγνοείς εντελώς τον μηχανισμό κυκλοφορίας του χρήματος συν το ότι είσαι πολύ φοβισμένος από τα παπαγαλάκια. Θα ήμουν έτσι κι εγώ εάν δεν ζούσα κάποιες δεκαετίες εκτός Ελλάδας και αν είχα φάει με τους τόνους την πλύση εγκεφάλου που γίνεται συστηματικά στην χώρα μας.
    Εαν ο τουρίστας αγοράσει πακέτο τις διακοπές του στην Ελλάδα, θα πληρώσει στην χώρα του στο τοπικό νόμισμα και το γραφείο, αφού παρακρατήσει την προμήθειά του, θα πληρώσει τα υπόλοιπα στον Ελληνα ξενοδόχο με έμβασμα στον λογαριασμό του στην Ελλάδα σε ευρώ ή σε λίρες ή σε δολάρια κλπ. Η τράπεζα θα πιστώνει τον λογαριασμό με δραχμές στην ισοτιμία της ημέρας έτσι που όταν ο ξενοδόχος πάει να κάνει ανάληψη για να πληρώσει το προσωπικό του, την ΔΕΗ του κλπ, θα πάρει δραχμές. ΕΤΣΙ γίνεται παντού σε όλον τον κόσμο και στην ΕΕ/ευρωζώνη πριν το ευρώ.
    Για να οριστεί ισοτιμία δεν είναι απαραίτητο να βγει το νόμισμα έξω. Θα υπάρχει ισοτιμία με τα ξένα νομίσματα για τις συναλλαγές στο εσωτερικό.
    Στο εξωτερικό θα φθάσουν οι δραχμές που θα έχουν μείνει στην τσέπη κάποιου που ήταν στην Ελλάδα προηγουμένως. Μικρός όγκος που δεν μπορεί να γίνει παιχνίδι. Αν και ο καθένας φεύγοντας θα μπορεί να αλλάζει σε άλλο νόμισμα στο αεροδρόμιο τυχόν περίσσευμα σε δραχμές.
    Το πώς γινόταν η δουλειά στην Βουλγαρία το ξέρουμε πάρα πολύ καλά. Μάζευε ο κόσμος δολάρια στην μαύρη αγορά για να πάει στα ΚΟΡΕΚΟΜ να αγοράσει δυτικά προιόντα που δεν υπήρχαν στα βουλγάρικα με λέβα. Εχει γυριστεί και ταινία (Βαλκανιζατέρ). Καμία σχέση με αυτό που μιλάμε, αφού θα υπάρχουν τα πάντα όπως και τώρα σε όλα τα πολυκαταστήματα. Θα αγοράζεις με δραχμές όπως ο ελβετός με φράγκα και ο νορβηγός με κορώνες.
    Κατά τον ίδιο τρόπο, η νέα κυβέρνηση δεν θα πληρώσει φράγκο στους δανειστές διότι οι πολίτες δεν είναι υποχρεωμένοι να φορτωθούν χρέη που δημιούργησαν οι τράπεζες αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Αν δεν το κατάλαβες, μιλάμε για κανονική ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ. Ιδιώτες και κρατικοί υπάλληλοι, τραπεζίτες, πολιτικοί κλπ που οδήγησαν τον ελληνικό λαό στην γενοκτονία που (δεν) βλέπεις, θα πάρουν την άγουσα για τον Κορυδαλλό αφού περάσουν από ειδικά δικαστήρια με βάση τα προβλεπόμενα. Ελλάδα 1974, Ισλανδία, Αργεντινή, Αίγυπτος (Μουμπάρακ) κλπ.
    Ολες οι χρεοκοπίες μας έγιναν όταν το νόμισμά μας ήταν σε σταθερή ισοτιμία με τον χρυσό. ΠΟΤΕ μια χώρα με δικό της νόμισμα δεν χρεοκόπησε. Δεν είναι μαγαζί. Οπου έγινε, ήταν επειδή το νόμισμα είχε δεθεί με κάποιο άλλο ξένο (δολλάριο, φράγκο, λίρα, χρυσό κλπ). Χρεοκοπεί μόνο εάν οι πουλημένοι πολιτικοί της, φορτώσουν στο κράτος και στούς πολίτες το ιδιωτικό χρέος.
    Η Ελλάδα δεν χρεοκόπησε παρά τον εξωτερικό δανεισμό παλιότερα διότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της ήταν δραχμικό. Εκοβε δραχμές και ξεχρέωνε. Κατι που δεν μπορεί να κάνει με το ευρώ αφού το κόβουν άλλοι και μας το δανείζουν. Ετσι μας φόρτωσαν χρέος που δεν θα είχαμε αν δεν μπαίναμε σε ΕΕ/ευρωζώνη. Το οποίο όλοι οι λαμόγιοι με την ψήφο τους στην βουλή, το χαρακτήρισαν ''βιώσιμο''. Ας το πληρώσουν αυτοί!!!
    Ξέρουμε ποιοί δούλεψαν και τα έφτιαξαν (Μουζάκης κλπ) και ποιοί παρέα με τους πολιτικούς ξάφρισαν το δημόσιο ταμείο επενδύοντας σε γκόμενες, κότερα, υδροπλάνα και φιγούρα στα ξένα σαλόνια.
    Επαναλαμβάνω. Είμαι υπέρ της ελευθερης οικονομίας. ΜΕ ΚΑΝΟΝΕΣ όμως. Κάτι που υπάρχει σε πολλές χώρες όπου οι πολίτες ευημερούν. Στην Ελλάδα φαίνεται ότι κατουρήσαμε στο πηγάδι και δεν αξιωθήκαμε να δούμε το ίδιο.
    Με ελάχιστες εξαιρέσεις όλοι να αρπάξουν από τον δημόσιο κορβανα. Πολιτικοί και εργολάβοι...
    Ο καλός ο ...τοκογλύφος, δεν είναι μόνο αυτός που χρεώνει υπέρογκους τόκους αλλά και αυτός που σε δανείζει ακόμα και με μηδενικό επιτόκιο, ξέροντας ότι δεν θα μπορέσεις να τον εξοφλήσεις, για να σου πάρει το οικόπεδο γωνία.
    Σου θυμίζει αυτό κάτι; Αεροδρόμια, λιμάνια, ακτές, ενέργεια, επικοινωνίες, βουνά, λίμνες... Και σπίτια!
    Αν έχεις ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙΣ κάτι καλύτερο, παρατάω το επάμ και έρχομαι μαζί σου. Να είναι όμως συγκεκριμένο αυτό που προτείνεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το βιβλίο που μου προτείνεις φαίνεται καλό για να κατανοήσει κάποιος βασικά πράγματα.
    Διάβασα όμως σε μια βιβλιοκριτική ότι ο συγγραφέας δεν μπαίνει σε πολιτικά ζητήματα.
    Οταν το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι οικονομικό αλλά πολιτικό. Με το που θα λυθεί το πολιτικό, θα λυθεί ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ και το οικονομικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.