3/12/18

Άλλαξε το capital key της ΕΚΤ - ευνοείται η Γερμανία, χάνει η Ιταλία

REUTERS/RALPH ORLOWSKI
Το μερίδιο της γερμανικής Μπούντεσμπανκ στο κεφάλαιο της ΕΚΤ αυξάνεται εις βάρος των κεντρικών τραπεζών, των οποίων οι οικονομίες συρρικνώθηκαν κατά την κρίση, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα. Αυτό προκύπτει από την νέα δομή, που παρουσίασε σήμερα η ΕΚΤ και η οποία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα ποσά, που διαθέτει για τα ομόλογα της κάθε χώρας στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), αλλά και στις επανεπενδύσεις αμέσως μετά τη λήξη του QE στο τέλος του έτους. 
Το λεγόμενο «κεφαλαιακό κλειδί» (capital key) επανυπολογίζεται κάθε πέντε χρόνια στη βάση του μεγέθους της οικονομίας και του πληθυσμού του κάθε κράτους- μέλους της Ευρωζώνης. Ήταν σαφές ότι εάν οι κανόνες για τον υπολογισμό του δεν αλλάξουν, οι χώρες που έχουν βρεθεί στη δίνη της κρίσης τα τελευταία χρόνια και παραμένουν στο στόχαστρο σήμερα θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι.
Υπήρχαν κάποιες προσδοκίες ότι θα μπορούσε η μέθοδος υπολογισμού να τροποποιηθεί ώστε να προσφερθεί έμμεσο στήριγμα στην Ιταλία, με το μεριδό της στις επαναπενδύσεις των κερδών από το QE να μένει στα ίδια επίπεδα με εκείνο, που είχε στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ από το 2015 έως σήμερα. Αυτές διαψεύστηκαν. Όχι μόνο γιατί ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα ήταν δύσκολο να πείσει μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπως ο Γερμανός Γενς Βάιντμαν, να συνηγορήσουν σε κάτι τέτοιο, αλλά και γιατί ο ίδιος δεν ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι τείνει χείρα βοηθείας στη λαϊκιστική κυβέρνηση Πέντε Αστέρων και Λέγκας.  
Συγκεκριμένα το μερίδιο της Ιταλίας στο capital key περιορίζεται στο 11,8023% από 12,3108%, ενώ της Γερμανίας αυξάνεται στο 18,3670% από 17,9973%. 
naftemporiki.gr 

2 σχόλια:

  1. Ο μεγάλος στόχος είναι η Ιταλία για να την βάλουν στο χέρι, τους έχει ξεφύγει κι αυτός ήταν ο λόγος που στρίμωξαν με την αύξηση του δημοσίου χρέους της!Έντεχνα και όμορφα με όσους την "πούλησαν" τραπεζίτες Ιταλούς όπως οι τύπου Μόντι ο οποίος χωρίς να είναι εκλεγμένος ανέλαβε πρωθυπουργός και δούλεψε ως οικονομολόγος και κολλητός του συστήματος μετά τα κατορθώματα του "γόη" Μπερλουσκόνι....έχει και η Ιταλία τα μπουμπούκια της,φυσικά θα δούμε από το τέλος της αν έχει απαλλαγεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ειναι αστειο αυτο της οικονομικης ονοματολογιας το ...καπιταλ κη....Αλλο ενα αστειο.Φτιαχνει λεξεις σαν πολυβολο.Δηθεν επιστημονικες....με αιγλη..Για να τις μαθεις ...πρεπει να πας σε σχολη. Ταχα...φαια ουσια μεγαλη...Αν τις αμολας ...αγαθευει ...το ποπολο...και σου λεει...." μα τι ειπε αυτη η διανοια...ο ..διαβασμενος ...και δη στα ..Αγγλικα " ??? Συγκλονιζεσαι απ την επιστημη..Ακους κατι παπαριες απιστευτου καλους και αιγλης...μεταξυ ειδικων...(!)...αναβαθμιζεσαι στην ...γνωση...και σου λεει το ουφο..." ξερεις τι θα πει αυτο ?? Οχι ?? Ασε ρε φιλε...δεν ξερεις τιποτε !!".... Ειναι και να γελας...ειναι και να κλαις..
    Μπανκ ραν.....παψε ρε φιλε !! Σπρεντ....αμαν αμαν....Καπιταλ κη....ωχ ..ωχ....φερτε λεξικο.....τι λεν οι ...εξωγηινοι !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.