29/9/19

Μνήμες Γουότεργκεϊτ

REUTERS/JEAN-CLAUDE DESSART
Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
ktzor@naftemporiki.gr
Σε αυτήν τη φάση των ερευνών είναι σημαντικό η ταυτότητα του εν λόγω ανθρώπου να μείνει απόρρητη, τονίζουν οι δικηγόροι του. Η προστασία του μάρτυρα είναι προτεραιότητα της CIA, διεμήνυσε εκπρόσωπος του επικεφαλής της υπηρεσίας.
Ο πληροφοριοδότης φέρεται να προέρχεται από τα σπλάχνα της. Σιγά την αποκάλυψη. Και ο πληροφοριοδότης που κατεγράφη στην πολιτική ιστορία με το όνομα «Βαθύ λαρύγγι» ήταν το Νο2 του FBI. Ο Μαρκ Φελτ ήταν η πηγή που τροφοδοτούσε επί ενάμιση και πλέον χρόνο τους δημοσιογράφους Μπομπ Γούντγουορντ και Καρλ Μπέρνστιν της «Washington Post» με στοιχεία για το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ, που υποχρέωσε σε παραίτηση τον Ρίτσαρντ Νίξον, όταν άρχισε το Κογκρέσο να στοιχειοθετεί το κατηγορητήριο για την αποπομπή του.
Το όνομα «Βαθύ λαρύγγι» δεν το έδωσαν στην πηγή τους οι δύο δημοσιογράφοι. Στα πρώτα δημοσιεύματα τον αποκαλούσαν «φιλικό πρόσωπο» και «καλά ενημερωμένη πηγή», ώσπου ο προϊστάμενος εσωτερικού ρεπορτάζ της εφημερίδας κέρδισε, με το όνομα που πρότεινε, την παρτίδα. Τον τίτλο της ταινίας πορνό της Λίντα Λάβλεϊς («The deep throat»), που τότε «έσπαζε ταμεία».
Έσπασαν και τα πολιτικά και δημοσιογραφικά ταμεία με την εξέλιξη της ιστορίας. Η διάρρηξη στο Γουότεργκεϊτ (τα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος) είχε πολύ καυτή συνέχεια. Ο Φελτ, βέβαια, όπως αποκάλυψε έπειτα από τρεις δεκαετίες ο Γούντγουορντ, έμεινε κατάπληκτος με τα «βαφτίσια».
Το θέμα δεν ήταν, όμως, οι νονοί, αλλά η μεγάλη σκηνή και των πληροφοριών η διαρροή. Ο δεύτερος στην ιεραρχία του FBI έδινε στους δύο δημοσιογράφους γραμμή, η συνεργασία είχε ψωμί: ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της σύγχρονης ιστορίας των ΗΠΑ. 
Είπα πολλά, αλλά το κίνητρο του Φελτ μη σας ξεγελά. Άλλωστε, κανείς δεν θα πρέπει να προβαίνει σε περισσότερες εικασίες απ’ όσες είναι απαραίτητες.
Έναν μήνα πριν από το Γουότεργκεϊτ, πέθανε ο Έντγκαρ Χούβερ, αλλά ο Φελτ δεν έγινε αρχηγός στο FBI. Αυτό για το Νο2 δεν είναι αστείο. 
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.