1/2/10

Ωρα τελικών αποφάσεων


Του Μπαμπη Παπαδημητριου

Τις ημέρες αυτές, στις ζωηρές συζητήσεις που γίνονται για την κατάντια της ελληνικής οικονομίας, όλοι προσπαθούν να υπολογίσουν το πλήθος κατά το οποίο αυξήθηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων στη διάρκεια των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τον καθηγητή Γιάννη Στουρνάρα, η καθαρή αύξηση, μετά δηλαδή τις αποχωρήσεις, ήταν ότι προστέθηκαν 75.000 υπάλληλοι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Βουλή. Σύμφωνα με δημοσιεύματα την τελευταία «πενταετία ο πληθυσμός των εργαζομένων στο Κοινοβούλιο έχει διπλασιαστεί, ενώ σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του 1990 το κάθε είδους προσωπικό που συνδέεται μισθολογικά με τη Βουλή είναι υπερτριπλάσιο». Και είναι απορίας άξιο γιατί ο πρόεδρος της Βουλής δεν ανακοινώνει τα πραγματικά στοιχεία.

Μπορεί όμως, σπεύδουν να αναρωτηθούν όλοι, να γίνει κάτι μ’ αυτό; Αφού κανείς δεν μπορεί να απολυθεί! Ακούγεται λογικό. Οσο «λογικό» είναι ότι οι 100.000 άνεργοι που θα προστεθούν στην πλάτη της ολοένα και λιγότερο παραγωγικής οικονομίας, θα προέρχονται όλοι από τον ιδιωτικό τομέα.

Είμαστε μια θαυμάσια κατάσταση. Αποδεχόμαστε πως η κοινωνία των 2/3 θα υποφέρει, αρκεί να μη θιγεί τίποτε απολύτως στο υπόλοιπο τρίτο. Οταν όμως δεν μπορεί κανείς να μειώσει το προσωπικό, δεν είναι αναμενόμενο να μειώσει την αμοιβή του; Η κυβέρνηση, ακόμη σήμερα, δεν έχει ξεκαθαρίσει τις σχετικές αποφάσεις της. Οσο καθυστερεί, τόσο υποδαυλίζει τις αντιδράσεις.

Παράδειγμα ο αυθάδης κ. Θώδης. Δεν τον γνωρίζω. Είμαι μεταξύ εκείνων που πιστεύουν ότι χρειάζεται να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών και ο αριθμός των υπαλλήλων. Ταυτοχρόνως. Δεν ανήκω σε «εξωθεσμικά κέντρα που επιχειρούν να πλήξουν την αξιοπιστία των θεσμών της Δημοκρατίας». Απορρίπτω, ως πολίτης και όχι από αυτή τη θέση, την απειλή του προέδρου του Συλλόγου Υπαλλήλων της Βουλής για «κινητοποιήσεις, σε περίπτωση που επιχειρηθούν περικοπές».

Αλλο παράδειγμα, οι εφοριακοί. Σύμφωνα με τον «ισόβιο» πρόεδρο συνδικαλιστή, η ομάδα αυτή των ορκισμένων να υπηρετούν το δημόσιο ταμείο στελεχών του κράτους αντιλαμβάνεται «τη δραματική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα». Ακόμη καλύτερα: δέχονται την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και την ενιαία κλίμακα, άντε και το πάγωμα μισθών. Ομως, δηλώνει ο ίδιος «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μείωση που φθάνει τα 700 ευρώ τον μήνα». Από τα πόσα θα γίνουν όλα αυτά δυσάρεστα, δεν μας το λένε οι προγραμματισμένοι απεργοί.

Οι δύο αυτές ομάδες δεν είναι οι μόνες που εκβιάζουν υπουργούς και άλλα στελέχη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Δυστυχώς, ο Γιώργος Παπανδρέου πίστευσε, πριν από τις εκλογές, όσα έλεγε ο κ. Ι. Γρίβας για τα δήθεν 30+ δισ. ανείσπρακτων φόρων που τάχα περιμένουν να τα τρυγήσει η πράσινη φορολαβίδα. Φαντασθείτε ότι σε αυτά ήταν και τα 5+ δισ. που δήθεν χρώσταγε η σκανδαλώδης «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή», ενώ οι ίδιοι οι συνάδελφοι του κ. Προέδρου τα είχαν διαγράψει.

Με αποτέλεσμα να εκτεθούν ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ (Μεσσηνίας) -ο κ. Δημήτρης Κουσελάς- και ένας υφυπουργός Οικονομικών -ο κ. Φ. Σαχινίδης (Λάρισας) - ως να βρίσκονται ακόμη στην αντιπολίτευση. Αν -και οι δυο τους- είχαν χρησιμοποιήσει τον χρόνο τους για να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων που έχει η ασφαλιστική Ασπίς (πριν σκάσει και καμία ακόμη...), θα είχαν προσφέρει δημόσια υπηρεσία. Εξάλλου, ο κ. Σαχινίδης μας χρωστά και τα στοιχεία για την πορεία των εισπράξεων του κράτους τους τελευταίους μήνες. Κάτι καλό θα έχει να επιδείξει ο μηχανισμός, εφόσον έχει αναταχθεί και ξεπεράσει την ύποπτη αποδιοργάνωση που του είχε επιβληθεί επί Ν.Δ.!

Είναι καιρός να σοβαρευτούμε. Απειλές προνομιούχων, ύβρεις άνευ αποδείξεων και άλλα παρόμοια, την ώρα που η Ελλάδα ζητεί και ετοιμάζεται να δεχθεί τη Νέα Κοινοτική Βοήθεια, είναι καλό να αντιμετωπιστούν με σιδηρά πυγμή. Η οποία, δυστυχώς, λείπει πλήρως από την κυβέρνηση. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές και όχι τεχνοκρατικές.

Οσο η πολιτική αποφασιστικότητα απουσιάζει, τόσο θα χειροτερεύουν τα πράγματα. Ο Στέφανος Μάνος έχει δίκαιο όταν λέει ότι είναι η ώρα «να σηκώσει το τηλέφωνο ο Γιώργος και να ζητήσει από τον Αντώνη» μια συνάντηση στην οποία θα συμφωνήσουν για τις άμεσες περικοπές δαπανών που πρέπει να γίνουν. Εκεί θα βρίσκεται άλλωστε το βάρος των παρατηρήσεων και υποδείξεων που θα περιλαμβάνει η Γνώμη με την οποία η Επιτροπή θα διατυπώνει τους Ορους Εγκρισης του Προγράμματος Σταθερότητας από το ΕΚΟ/ΦΙΝ της 16ης Φεβρουαρίου. Μέχρι τότε, η Επιτροπή θα συνυπολογίσει και τα απτά μέτρα που θα έχει (ήδη και επιτέλους) λάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Η έγκριση αυτή είναι το διαβατήριό μας για τη συνέχιση του κρατικού δανεισμού. Επιπλέον, στην ίδια βάση, το Συμβούλιο μπορεί να εξετάσει, εφόσον φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τη Διάσωση της Ελλάδας. Πάντοτε στην Ενωμένη Ευρώπη υπήρχε η πρόβλεψη για μια έκτακτη ανάγκη. Πράγματι, το άρθρο 122 της ενοποιημένης προβλέπει: «Οταν ένα κράτος μέλος αντιμετωπίζει δυσκολίες ή διατρέχει μεγάλο κίνδυνο (…) το Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να του χορηγήσει, υπό ορισμένους όρους, χρηματοδοτική ενίσχυση». Οταν οι διαψεύσεις θα έχουν τελειώσει και η τελευταία ελπίδα να παύσει η Ελλάδα να αποτελεί τον άμεσο κίνδυνο για την Ευρωζώνη, ο κ. Παπανδρέου θα έχει καταφέρει την πιο σκληρή «σωτηρία» για τη χώρα του.

11 σχόλια:

  1. Απίστευτη υποκρισία και θράσος από αυτούς που δανειζόμαστε από τα εγγόνια μας για να τους πληρώνουμε και να βγάζουν από πάνω ένα μέτρο γλώσσα!

    Την στιγμή που απολύονται άνθρωποι δουλευταράδες των 700 ευρώ από τον Ιδιωτικό τομέα, βγαίνουν προκλητικά οι βολεμένοι και δεν δέχονται ούτε να μειώσουν το παντεσπάνι τους μπροστά σε αυτή τη τραγική κατάσταση.

    Οι υποκριτές έχουν το θράσος να κατηγορούν τους άλλους μη προνομιούχους, ότι μοιάζουν σαν τον κακό γείτονα στο ανέκδοτο που ζητάει να ψοφήσει η κατσίκα του διπλανού του αντί να ζητήσει και αυτός μια..

    Καταδικασμένοι να επιτύχουν, χορτασμένοι από το κρατικό χρήμα, μεθυσμένοι από την καρέκλα και την μονιμότητά τους, χλευάζουν τους υπολοίπους και απειλούν για την επόμενη μέρα...

    Δεν τους κουνάει κανείς, δεν φοβούνται κανέναν.

    Ωραίο κράτος, μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. δυστυχως το παντεσπανι ειναι στον ιδιωτικο τομεα στα ελευθερα επαγγελματα και τους επιχειρηματιες.οι εργαζομενοι στο δημοσιο απλα ειναι καλυτερα αμοιβομενοι απο αυτους του ιδιωτικου τομεα και βεβαια 1500 το μηνα δεν συνιστουν παντεσπανι αλα ενα αξιοπρεπη μισθο.και στο κατω κατω ας χρησιμοιποιηθουν οι διαδικασιες ασεπ που πλεον δινουν προσβαση σε ολους προκειμενου ο καθενας να βελτιωσει τη θεση. εκτος και αν δεν μπορει...και απλα γκρινιαζει επειδη απετυχε εκει που αλλοι πετυχαν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με πολύ σοφό καί μελετημένο τρόπο μάς ετοιμάζουν γιά εμφύλιο.
    Ξέρουν αυτοί.
    Μήν τσιμπάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 4:20 πιθανόν να γράφεις για άλλη χώρα. Κατ' αρχήν, αξιοπρεπής είναι ο μισθός σου μόνο όταν τον αξίζεις. Μπορεί εσύ προσωπικά όντως να τον αξίζεις, το "παντεσπάνι" όμως σαφώς και τρώγεται από τους υπαλλήλους του Δημοσίου (κάνε μια απλή διαίρεση των χρημάτων που λαμβάνεις με τις ώρες που δουλεύεις για να το καταλάβεις - οι ιδιωτικοί υπάλληλοι χαλαρά φθάνουμε τα... 5 ευρώ/ώρα!). Το ΑΣΕΠ δεν είναι φυσικά πανάκεια δια πάσαν νόσον, πόσο μάλλον αν κατέχεις διδακτορικό τίτλο σπουδών ή μάστερ (οπότε ξεχνάμε τις εξετάσεις του ΑΣΕΠ). Αν τώρα εξετάσουμε και τις στρεβλώσεις (υπολειτουργία των περισσότερων Υπηρεσιών, κλοπή υλικού από γραφική ύλη ως βαγόνια του ΟΣΕ, λαδώματα, κακοδιοίκηση, κακοδιαχείριση, φαβοριτισμός και βόλεμα των εκάστοτε γόνων και ημέτερων δηλ. παντελής έλλειψη αξιοκρατίας, "ανακάτεμα της τράπουλας" κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση) δεν είναι περίεργο που οι ιδιωτικοί υπάλληλοι οι οποίοι πιθανόν να γνωρίζεις ότι... απολύονται ενίοτε, τραβούν και το μεγαλύτερο ζόρι. Άσχετο: έχω ακούσει από δύο διαφορετικές ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ πηγές ότι η "ταρίφα" για την θέση διευθυντή "καλής" Δ.Ο.Υ. έχει φτάσει τα 500.000,00 ευρώ. Από που θα τα εισπράξουν (μαύρα) άραγε;_Κ.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 4:20 αν ο μισθός του ιδιωτικού είναι 1000 ευρώ τότα τα 1500 είναι παντεσπάνι......
    Οι μισθοί του Δημοσίου πρέπει να είναι χαμηλότεροι από τους ανάλογους στον ιδιωτικό τομέα ή να αρθεί η μονιμότητα...

    Η μονιμότητα έχει μεγάλη αξία και αυτή πρέπει να την προεξοφλήσει το κράτος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημόσιοι υπάλληλοι: οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας. Μόνο 1 στους 10 δουλεύει, οι υπόλοιποι ξύνονται και έχουν και το θράσος να το παίζουν αδικημένοι! Αν εργάζονταν πραγματικά οι 3 στους 10 (οι υπόλοιποι δε χρειάζονται) το κράτος θα δούλευε άριστα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είστε πολύ κορόιδα συνέλληνες.Τρώγεστε μεταξύ σας και δεν βλέπετε ότι δεν υπάρχει φορολογητέο ψαχνό διότι η παραγωγή σταμάτησε.Έτσι βγαίνουν και φορολογούν ότι βρουν μπροστά τους.Και εσείς τρώγεστε αν τα 1000 ή τα 1500 είναι παντεσπάνι.
    Σου φορολογούν το σπίτι που το έφτιαξες με ήδη φορολογημένα λευτά.
    Να πληρώσουμε αλλά πρέπει να έχουμε έλεγχο σε ότι γίνεται πλέον.Κομμένα τα στεγανά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Για τον παραπάνω ανώνυμο και τα συνδικάτα που τον εκπροσωπούν...

    Θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτοί είναι η "ολιγαρχία" και φυσικά ο μισθός που παίρνουν (βρέξει ή χιονίσει, αρρωστήσουν ή δεν αρρωστήσουν, δουλέψουν ή δεν δουλέψουν, με εγγυημένη την αύξηση και εγγυημένη τη σύνταξη, χωρίς να κινδυνεύουν να απολυθούν ούτε καν να μετατεθούν ποτέ) είναι παντεσπάνι και τον παίρνουν όλοι αυτοί μαζί με το "λαδάκι" τους για να μπορούν οι ανώτεροί τους να παίρνουν τα "μεγάλα λάδια" και τις "μεγάλες δουλειές".

    Και όλα αυτά τα πληρώνουν οι υποτίθεται "πλούσια αμοιβόμενοι" εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, οι "κακοί και υποτίθεται πάμπλουτοι" ελεύθεροι επαγγελματίες και οι "κακές και υποτίθεται ληστρικές" μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Τώρα που όλοι αυτοί οι κακοί θα απολυθούν ή απλά θα κλείσουν (γιατί δεν μπορούν να κάνουν απεργία, δεν μπορούν να κλείσουν τους δρόμους και δεν μπορούν να εκβιάσουν κανένα) και θα πεινάσουν, θα μείνουν όλοι - και οι δημόσιοι υπάλληλοι - στο έλεος των πολυεθνικών (οι οποίες άντε να πληρώσουν τον υπουργό και έως εκεί...) και των ξένων κέντρων αποφάσεων και τότε θα καταλάβουν...

    Το ζήτημα ήταν να μην φτάσουμε ως εκεί... όσο έχουμε ακόμα πατρίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η ισοπέδωση δεν ειναι σωστη.Υπαρχουν και νησιδες αξιοκρατιας και αποτελεσματικοτητας στο ελληνικο κρατος που δεν αξιοποιουνται κιολας.Παραδειγμα:η Εθνικη Σχολη Δημοσιας Διοικησης του Υπουργειου Εσωτερικων κατα τα προτυπα του γαλλικου κρατους.Προκειται για την αντιστοχη "Σχολη Ευελπιδων" των Δημοσιων Υπαλληλων.Η εισαγωγη ειναι απιστευτα δυσκολη και πραγματικα αδιαβλητη με ετησιο γραπτο διαγωνισμο.Οι εισαγομενοι ειναι πολυ λιγοι.Ειναι πτυχιουχοι,πολλοι με μαστερς και διδακτορικα.Η σχολη τους πληρωνει, τους ασφαλιζει και τους εκπαιδευει στα πλεον συγχρονα αντικειμενα για 18 μηνες.Με την αποφοιτηση τους τοποθετουνται και εξελισσονται βαθμολογικα πιο γρηγορα απο τους αλλους υπαλληλους.Μονο που οι αποφοιτοι ειναι ακομα πολυ λιγοι και δυστυχως δεν αξιοποιουνται και επαρκως στη χωρα μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Prokite GIA PARALAGI TOU AnekDOTOU ME TIS KATSIKES .Aplos oti katsika perna apo to xeri mas tin armegoume ki as psofisi, katsikes poles.Ki o gidivoskos mazimas. Talos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.