17/2/10

Ρωσική στρατιωτική βάση στην Αμπχαζία

Την κατασκευή στρατιωτικής βάσης από τη Ρωσία θα επιτρέψει η επαρχία της Αμπχαζίας, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτό την εξάρτησή της από τη Μόσχα και προκαλώντας παράλληλα την οργή του Τμπιλίσι.

Ο ηγέτης της επαρχίας της Αμπχαζίας Σεργκέι Μπάγκαπς, θα υπογράψει την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου τη σχετική συμφωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μενβέντεφ, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της επαρχίας. Από την πλευρά του το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε τη συνάντηση χωρίς ωστόσο να προχωρήσει σε κάποιο σχόλιο για όποια στρατιωτική συμφωνία.

Ο Γκάρι Κουπάλμπα, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Αμπχαζίας ανέφερε ότι «η συμφωνία της Τετάρτης θα επιτρέψει μία, ενιαία, στρατιωτική βάση στο έδαφος της Αμπχαζίας, για τα ρωσικά στρατεύματα», ενώ τόνισε ότι η νέα αυτή βάση, η οποία θα συνδέεται με πολλά σημεία στην Αμπχαζία και στην οποία θα στρατωνίζονται τουλάχιστον 3.000 άνδρες των χερσαίων δυνάμεων, περιλαμβανομένων και μονάδων της ρωσικής μεθοριακής φρουράς FSB, θα κατασκευασθεί «κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον».

Η Γεωργία από την πλευρά της κατήγγειλε τα σχέδια αυτά χαρακτηρίζοντας τα παράνομα. Όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νταβίντ Μπακράτζε «η Αμπχαζία και η Νότιος Οσετία είναι εδάφη της Γεωργίας και η ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στην περιοχή μίας άλλης χώρας ονομάζεται κατοχή. Από την εποχή της ρωσικής επίθεσης το 2008, η Αμπχαζία και η Νότιος Οσετία έχουν καταστεί μία απέραντη στρατιωτική βάση για τη Ρωσία».
agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.