8/2/10

Ενεργειακή ασφάλεια: Ισραήλ, Κύπρος, Τουρκία


Του Μάριου Ευρυβιάδη
Με το Ισραήλ να βρίσκεται στην αιχμή κάθε επιστημονικού πεδίου, προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η κυρίαρχη πηγή ενέργειας για τους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς της χώρας είναι το κάρβουνο.

Το 2005, για παράδειγμα, το 75% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προήρχετο από σταθμούς που τροφοδοτούνται με εισαγόμενο κάρβουνο. Η υπόλοιπη ηλεκτρική ενέργεια προήρχετο 11,5% από υγραέριο, 8,5% από πετρέλαιο, 5,3 % από κιροσίνη και μόλις 0,2 % από ανανεώσιμες πηγές. Σήμερα, το ενεργειακό μείγμα δεν έχει αλλάξει σημαντικά και βεβαίως έχει ενισχυθεί αναφορικά με τις εκπομπές ρύπων και διοξειδίου και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών.

Το ίδιο έτος, το 2005, το Ισραήλ έθεσε σε λειτουργία το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφαλάτωσης στον κόσμο, στα παράλια της Μεσογείου στο Αshkelon. Με παραγωγή μεταξύ 100-120 εκατ. κυβικά μέτρα νερού το χρόνο, το Αshkelon καλύπτει περίπου 15% των οικιακών αναγκών σε νερό της χώρας. Πέντε άλλα εργοστάσια αφαλάτωσης τύπου Αshkelon βρίσκονται στα πρόθυρα ολοκλήρωσης. Στη συνολική παραγωγή τους θα πρέπει να προστεθούν άλλα 300 εκατ. κυβικά μέτρα το χρόνο νερού στο δίκτυο, ενώ ήδη με παλαιότερες τεχνολογίες προστίθενται στο δίκτυο ακόμα 200 εκατ. μέτρα κυβικά νερού το χρόνο.

Για να λειτουργήσει το σύμπλεγμα αφαλάτωσης Αshkelon χρειάζονται 80ΜW ηλεκτρικής ενέργειας. Επι τούτου η Αρχή Ηλεκτρισμού Ισραήλ (Ιsrael ΕlecticCorporation) έχτισε ένα ανεξάρτητο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρισμού με δυνατότητα τροφοδοσίας από υγραέριο και/ή κάρβουνο. Το φυσικό αέριο που θα προήρχετο από την Αίγυπτο τελικά δεν έφθασε, μάλλον για πολιτικούς λόγους ή λόγους ασφαλείας. Σήμερα το εργοστάσιο τροφοδοτείται με κάρβουνο εισαγωγής.

Υπάρχει κάποιο μάθημα για την Κύπρο και για την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) από την εμπειρία του Ισραήλ; Το κλειδί βρίσκεται στην οικονομική, άφθονη παραγωγή ενέργειας, δηλαδή ηλεκτρισμού. Εφόσον μπορεί να παραχθεί άφθονος ηλεκτρισμός, η Κύπρος μπορεί να παράξει νερό που είναι το πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Κύπρου αυτό σημαίνει εύρωστη, αυτόνομη και σύγχρονη οικονομική ανάπτυξη: οικοδομικές δραστηριότητες, 12μηνο υψηλού επιπέδου τουρισμό, αγροτουρισμό και, φυσικά, σύγχρονες αγροτικές δραστηριότητες με ευρεία απασχόληση και μεγάλη προστιθέμενη αξία. Και κάτι πιο σημαντικό απ’ όλα: αυτόνομη παραγωγή ενέργειας σημαίνει ενεργειακή ασφάλεια. Η Κύπρος κινδυνεύει να ξυπνήσει μια μέρα και να βρεθεί εγκλωβισμένη από την ενεργειακή στρατηγική της Τουρκίας. Στη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν στη Μόσχα (12-13 Ιανουαρίου 2010) δηλώθηκε δημόσια ότι οι δυο χώρες σχεδιάζουν νατροφοδοτήσουν τη Συρία, το Λίβανο, το Ισραήλ και την Κύπρο με φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Βlue Stream και των αναβαθμίσεών του που σήμερα απολήγει στην Τουρκία αλλά θα επεκταθεί προς το νότο. Γίνεται αντιληπτό ότι ο Ερντογάν δεν θα διαπραγματευθεί ούτε με τον πρόεδρο Χριστόφια ούτε με την ΑΗΚ για το αέριο. Στα κατεχόμενα θα παραδίδεται το ρωσικό αέριο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Και από εκεί αργά ή γρήγορα θα εξαναγκασθεί να τροφοδοτείται και η ελεύθερη Κύπρος με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Κύπρου είναι πολύ σοβαρό για να αφήνεται στα χέρια των αρτηριοσκληρωτικών καλοπληρωμένων γραφειοκρατών της ΑΗΚ που λειτουργούν με βάση στενά συντεχνιακά συμφέροντα, γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και παροιμιώδη εσωστρέφεια. Είναι τυχαίο ότι τρεις προσπάθειες τα τρία τελευταία χρόνια για πρόσκληση ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές για την κατασκευή και λειτουργία εγκαταστάσεων εμπορίας και αποθήκευσης φυσικού αερίου (LΝG) απέβησαν άκαρπες; Μήπως οι όροι για τις προσκλήσεις διεθνούς ενδιαφέροντος είναι εκ προοιμίου απαγορευτικοί;

Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας είναι ένα μείζον πολιτικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί στο πλαίσιο μιας στρατηγικής εθνικής ασφαλείας για την Κύπρο. Και αυτό μας επαναφέρει στο Ισραήλ, το οποίο ακριβώς λειτουργεί και αποφασίζει στη βάση πολιτικών κριτηρίων και κριτηρίων ασφαλείας. Και το οποίο γνωρίζει πολύ καλύτερα από τους δικούς μας φωστήρες το πώς στα πλαίσια της ανάπτυξης και της εθνικής ασφάλειας να προστατεύει συγχρόνως και το περιβάλλον. Όλα τα άλλα έπονται. Και όλα μπορούν να θεραπευτούν στη βάση ορθολογικών προτεραιοτήτων και πολιτικής βούλησης.

* Ο Μάριος Ευρυβιάδης διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

7 σχόλια:

  1. Μην παρασυρεσαι καθηγητη Ευρυβιαδη. Το Ισραηλ ΔΕΝ βρισκεται σε καμμια αιχμη κανενος επιστημονικου πεδιου.
    Απλως ειναι μπροσταρηδες στην κλεψια, την ρουφιανια, τον εκβιασμο και στις γενοκτονιες.

    Διαβασε το παρακατω επισημο αποχαρακτηρισμενο εγγραφο του FBI για να κατανοησεις τι εστι Ισραηλ.

    http://irmep.org/ila/economy/FD302.pdf


    Και εδω:
    http://www.cnbc.com/id/35237324

    Ολα κλεμμενα ταχουν απο την γη μεχρι τον αερα που αναπνεουν.
    Μην τους λιβανιζεις λοιπον εκτος κι αν το κανεις για ιδιοτελεις σκοπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Με το Ισραήλ να βρίσκεται στην αιχμή κάθε επιστημονικού πεδίου, προκαλεί μεγάλη εντύπωση το γεγονός ότι η κυρίαρχη πηγή ενέργειας για τους ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς της χώρας είναι το κάρβουνο.

    Το 2005, για παράδειγμα, το 75% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προήρχετο από σταθμούς που τροφοδοτούνται με εισαγόμενο κάρβουνο. Η υπόλοιπη ηλεκτρική ενέργεια προήρχετο 11,5% από υγραέριο, 8,5% από πετρέλαιο, 5,3 % από κιροσίνη και μόλις 0,2 % από ανανεώσιμες πηγές."

    Το Ισραήλ (με τις γενοκτονίες του) είναι σοβαρό κράτος, και όχι σαν τους δικούς μας που βάζουν ανεμογεννήτριες που κοστίζουν 10πλάσια, παρέχουν μη σταθερό ρεύμα, και καταστρέφουν το μοναδικό τοπίο σε μια χώρα που ζει από τον τουρισμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα το Ισραήλ κάνει μεγάλη εκμετάλλευση, όπου είναι δυνατή, της ηλιακής ενέργειας. Σας θυμίζω ότι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες είναι ισραηλινή εφεύρεση. Ήδη το 1967, το 20% των οικιών στο Ισραήλ είχε ζεστό νερό από ηλιακούς θερμοσίφωνες, οι οποίοι είχαν αρχίσει να χρησιμοποιούνται αρχές δεκαετίας το '50. Κι εμείς στην Ελλάδα, τέλος δεκαετία του '70, αν θυμάμαι καλά, από το Ισραήλ τους κάναμε εισαγωγή.

    Σε τέτοιου είδους θέματα, ανώνυμε 3:45 μ.μ., δεν χωρούν φανατισμοί, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί.

    Όντως είναι επιστημονικά πολύ ανεπτυγμένοι. Για το παρόν θέμα, μπορεί να διαβάσει κανείς ακόμη:

    Solar Energy in Israel

    The Ben-Gurion National Solar Energy Center

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα βιβλίο έχει κυκλοφορήσει με τίτλο "Spy Trade" (Κατασκοπεια Εμποριου)συγγραφέας ο Grant F. Smith- ISBN: 978-0-9764437-1-1 καί μπορεί να το αγοράσετε από όλα τα καλά Βιβλιοπωλεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης.


    Σχετικά με το Βιβλίο,

    Το Ισραήλ και το λόμπι του στην Αμερική(AIPAC) έχουν καταφέρει θρασυτατα εγκλήματα, αλλά και άγνωστα στον πολύ κόσμο, κατά των Ηνωμένων Πολιτειών. Απόρρητα κυβερνητικά έγγραφα της CIA, του FBI, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Πενταγώνου διατηρούνται καιρό στα αρχεία των υπηρεσιών αυτών για την κατασκοπεία που κάνει το Ισραήλ, σε λαθρεμπόριο όπλων και στις απόρρητες έρευνες (των ΗΠΑ) που αφορούν τις κατασκοπευτικές επιχειρήσεις (των Εβραίων) μέσα σε αμερικανικό έδαφος... μέχρι τώρα.
    Το βιβλίο «Κατασκοπεία Εμπορίου» ξεκινάει με την αφήγηση για ένα τεράστιο δίκτυο λαθρεμπορίας των Ισραηλινών που διοχέτευαν κλεμμένα και παράνομα αγορασμένα όπλα από το πλεόνασμα του
    Β'Παγκόσμιου Πόλεμου στους εβραίους τρομοκράτες στην Παλαιστίνη.
    Όταν το FBI απείλησε να εξολοθρεύσει μια παράνομη συνάντηση κορυφής απλώς συνέλαβε και έφερε στο δικαστήριο μερικούς εβραίους που καταδικάστηκαν σε μικρο-καταδίκες για μικρο-εγκλήματα - αλλά όχι και τους οικονομικούς εγκέφαλους που κρύβονταν πίσω απ' το έγκλημα. Αυτό το μικρόβιο της ατιμωρησίας σύντομα άνθισε σε μία πλήρη κλιμακωμένη επίθεση κατά της αμερικανικής βιομηχανίας, του εκλογικού συστήματος, στα εθνικά μυστικά της άμυνας των ΗΠΑ αλλά και στο ίδιο το κράτος του δικαίου.
    Το βιβλίο «Κατασκοπία Εμπορίου» ξεσκεπάζει το λαθρεμπόριο του ισραηλινού λόμπι για παράνομες αποστολές ουρανίου από τις ΗΠΑ στην Dimona την παραγωγική μονάδα πυρηνικών όπλων του Ισραήλ. Στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αγωνίστηκαν δυνατά για την χειραγώγηση δύο βασικών παραγόντων - το «Εβραϊκό Πρακτορείο» και το «Αμερικανικό Σιωνιστικό Συμβούλιο» - τους τότε πράκτορες τους Ισραήλ στη δεκαετία του 1960. Αλλά όταν η προσπάθεια απέτυχε, εδημιουργηθει μια μαζική αντεπίθεση. Το Ισραήλ και οι πράκτορες του στην Αμερικη με παραβιάσεις οικονομικών ατασθαλιών/παροχών/εξαγορών εξαπέλυσε ένα διωγμό και δημιούργησε ένα δίκτυο συντονισμένων πολιτικών κρυφών επιτροπών δράσης, για εκφοβισμό των εκλεγμένων αμερικανών πολιτικών ώστε να μετατραπούν σε «φίλο-ισραηλινοί" έχοντας σαν τεκμήριο για την παραμονή τους σε δημόσιες θέσεις (Εκλόγιμες ή μη) τα δεδομένα της ψηφοφορία τους σε νομοσχέδια που αφορούν υποθέσεις του Ισραήλ. ...
    Περισσοτερες πληροφοριες εδω:
    http://www.irmep.org/st.htm


    Όσο για τον Ευρυβιάδη μάλλον αποσκοπεί καμμιά ευνοϊκή προαγωγή στήν Πάντειο και οχι "στο" Παντοπωλείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κων/νε τι σχέση έχουν οι ηλιακοί θερμοσίφωνες στα σπίτια, με τις γιγάντιες ανεμογεννήτριες που καταστρέφουν τα πάντα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @ 09 Φεβρουαρίου 2010 12:37 μ.μ

    Απάντηση στο ότι δεν πρωτοπορούν τάχα επιστημονικά. Εμείς βάλαμε θερμοσίφωνες 30 χρόνια μετά, ενώ έχουμε ήλιο. Γενικώς στην Ελλάδα δεν κάνουμε καμμία προσπάθεια να ξεφύγουμε από τα τετριμμένα, να βελτιώσουμε κάτι. Κι αν το κάνει κάποιος, το τρώει η γραφειοκρατία, για να μην βλαφτούν συμφέροντα. Συνήθως, αυτός ο "κάποιος" πάει μετά στο εξωτερικό και πουλά την πατέντα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οι ανεμογεννήτριες δεν καταστρέφουν τίποτε (για να αρχίσω από το τέλος) και εγκαθίστανται σε απομονωμένες περιοχές που ούτε δάση έχουν ούτε τίποτε, παρά ξεραΐλα. (Ποιά προβλήματα έχουν εντοπιστεί στην Ελλάδα συγκεκριμένα ή και αλλού;;)
    Αλλά κι αυτές δεν μπορούν να πάνε παντού αν δεν υπάρχουν τα σωστά σε ένταση και συχνότητα ρεύματα αέρος.
    Ούτως ή άλλως από τις ανανεώσιμες πηγές αυτήν την στιγμή ένα δίκτυο μπορεί να τροφοδοτηθεί μόνο μέχρι 25% (όχι ότι είναι λίγο) για να διατηρήσει την σταθερότητά του.
    Όσο για το άρθρο και την Κύπρο, τρεις λαλούν και δυό χορεύουν, Ιδιωτικοποιήσεις προωθεί ο άνθρωπος.
    Κατηγορεί για αρτηριοσκλήρωση εσωστρέφεια κλπκλπ, αλλά επί της ουσίας δεν αναφέρει κανένα συγκεκριμένο πρόβλημα (δεν λέω ότι δεν υπάρχουν αλλά δεν μπορεί να επιχειρηματολογεί στον αέρα...)
    Και πάλι βέβαια τα γνωστά κόμπλεξ:Κοίτα τί κάνει ο Α και τί ο Β και ο δείνα και ο τάδε...
    Να κάνουμε το ίδιο...
    Δεν λαμβάνει υπ' όψιν παραμέτρους όπως την υποχρέωση για μειωμένους ρύπους και την πολιτική της ΕΕ που είναι δεσμευτική και για την Κύπρο.

    Αφού όλοι λένε διάφορα να πω κι εγώ ένα:
    Γιατί να μη κάνει η Κύπρος 1-2 πυρηνικά εργοστάσια να τελειώνουμε, κι αν θέλουν οι Τούρκοι ας το βομβαρδίσουν.
    Διασφάλιση ενεργειακή για όλο το νησί επ' άπειρον.
    Δίπλα στα Βρετανικά Κατεχόμενα (βάσεις τις λέμε ευγενικά), να χορτάσουμε ενεργειακή ασφάλεια...
    Λες κι ένας νέος Αττίλας θα δίσταζε να βομβαρδίσει ενεργειακά εργοστάσια επειδή θα είχαν ξένους επενδυτές... (ανασφάλιστη θα άφηναν την επένδυσή τους τα αλλοδαπά κατά τη λογική του Ευρυβιάδη ή θα έλεγαν στους Τούρκους "μη μη παίρνουν καιτα κατεχόμενα ρεύμα...")
    όση ασφάλεια προσφέρει η Βόνταφον στις τηλεπικοινωνίες άλλη τόση θα προσφέρουν και οι ξένοι επενδυτές στα ενεργειακά της Κύπρου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.