16/2/10

Αγωγός συνεργασίας με Ρωσία

Η κατασκευή του αγωγού πετρελαίου Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει σε έξι μήνες. Την αισιόδοξη αυτή δήλωση έκανε χθες στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti ο Γ. Παπανδρέου, ξεκινώντας τη διήμερη επίσκεψή του στη Μόσχα.

Εχουν ξεπεραστεί όλα τα προβλήματα, μαζί και αυτά που άπτονται της οικολογίας και έχοντας προφανώς υπόψη του και τη θέση της Σόφιας, εκφράζει τη θέση για τη σύντομη έναρξη του έργου, πράγμα το οποίο ικανοποιεί τη ρωσική ηγεσία, η οποία έως τώρα προσέκρουε σε βουλγαρικό «τοίχο».

Στο άλλο μεγάλο έργο, αυτό της μεταφοράς φυσικού αερίου από τον πυθμένα της Μαύρης Θάλασσας, τη «Νότια Ροή», δεν υπάρχουν «σκιές» ανάμεσα σε Αθήνα και Μόσχα.Απομένει η ίδρυση της κοινοπραξίας που θα κατασκευάσει το τμήμα του έργου στο ελληνικό έδαφος. Στον τομέα αυτόν σήμερα, πολλά εξαρτώνται από τις διεργασίες μεταξύ της ρωσικής «Γκαζπρόμ» και της ιταλικής «ΕΝΙ».Η τελευταία δεν έχει ακόμα αποφασίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις συνέχισης του αγωγού μέσω Ελλάδας στην Ιταλία.

Ο Γ. Παπανδρέου θα συζητήσει γενικά το θέμα συνέχισης της στρατιωτικής - τεχνικής συνεργασίας με τη Μόσχα. Διεξοδικά με το θέμα αυτό πρόκειται να ασχοληθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος, όπως λένε οι πληροφορίες, πρόκειται σύντομα να επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα.

Πρωτόκολλο
Σήμερα υπογράφεται πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα του πολιτισμού, ενώ μπορεί να είναι πολύ σημαντική η «εισφορά» της Ρωσίας στην αύξηση της τουριστικής κίνησης προς την Ελλάδα, ένα θέμα στο οποίο πρέπει να εργαστούν πιο δραστήρια οι ελληνικοί τουριστικοί φορείς της αγοράς και βέβαια οι υπηρεσίες του αντίστοιχου υπουργείου.

Μιλώντας, στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti για το πρόβλημα της οικονομίας ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως ζητά «την πολιτική στήριξη των εταίρων του και όχι οικονομική βοήθεια» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως «η χώρα μας θα αντιμετωπίσει μόνη της τα προβλήματά της».

Στην ατζέντα του Ελληνα πρωθυπουργού δεν υπάρχει, φυσικά, θέμα συζήτησης οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία. Στη Μόσχα, πόσω μάλλον, δεν θέτουν θέμα. Μια απλή προσέγγιση είναι πως «δεν μας έχει τεθεί τέτοιο θέμα, αν τεθεί μπορούμε να το εξετάσουμε» και κάποιοι αφήνουν να εννοηθεί πως «βοήθεια» δεν σημαίνει οπωσδήποτε «οικονομική» αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες μορφές αμοιβαία επ’ ωφελεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επαναφορά των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, τουλάχιστον στα επίπεδα προ διετίας.

Αλλωστε ο Γ. Παπανδρέου στην προαναφερόμενη συνέντευξή του στο RIA Novosti εξηγεί πως το 2009, το διμερές εμπόριο έπαθε καθίζηση 80% και οι ελληνικές εξαγωγές στη Ρωσία 45% και βάζει στόχο την αναστροφή της εξέλιξης αυτής.Βασικός συνομιλητής του θα είναι ο πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ μία ώρα πριν από τη συνάντηση αυτή θα γίνει δεκτός από τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.Ολοκληρώνει σήμερα τον κύκλο των συναντήσεών του με την επίσκεψη στο ρωσικό Πατριαρχείο και τον Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλο.

Σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας
Κοινά τα συμφέροντα


Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ITAR TASS χαρακτήρισε εξαιρετικό το επίπεδο των ελληνορωσικών σχέσεων και στρατηγικού χαρακτήρα τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ρωσίας.

«Οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία είναι στρατηγικές και βασίζονται στα κοινά συμφέροντα των δύο πλευρών τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα», είπε ο Γ. Παπανδρέου τονίζοντας ότι «η αλληλεξάρτηση και αλληλοσυμπλήρωση της ΕΕ και της Ρωσίας ειδικά στους τομείς ενέργειας και οικονομίας είναι γεγονός που αναγνωρίζεται ευρέως, καθώς η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενεργειακών πόρων για την Ενωση».

ΜΟΣΧΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΤΣΟΣ
ΕΘΝΟΣ

2 σχόλια:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.