22/2/10

Δεν έχουν διαταραχθεί οι σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος

Δήλωση του μητροπολίτη Φιλίππων Προκόπιου από το Φανάρι μετά τη θεία λειτουργία της Κυριακής της Ορθοδοξίας

«Δεν έχoυν διαταραχθεί οι ειλικρινείς και ειρηνικές σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος, παρά τα όσα λέγονται και τα όσα έγιναν», ανέφερε ο μητροπολίτης Φιλίππων Προκόπιος.

Ο ιεράρχης, που συλλειτούργησε σήμερα, Κυριακή της Ορθοδοξίας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο ναό του αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, με γραπτή επιστολή του στη Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος είχε διαχωρίσει τη θέση του από την προηγούμενη απόφαση της Συνόδου που προέβλεπε τη διχοτόμηση της μητρόπολης Αττικής, πριν γίνει αμετάκλητη η απόφαση για την απομάκρυνση του πρώην μητροπολίτη.

Το ίδιο μήνυμα, ότι η πρόσφατη κρίση δεν έχει διαταράξει τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών και ιδιαίτερα τις προσωπικές σχέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, έστελναν και μέλη της Συνόδου του Πατριαρχείου και της Πατριαρχικής Αυλής, που συμμετείχαν σήμερα στο Φανάρι στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας.

Ο μητροπολίτης Φιλίππων, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον νομάρχη και τον δήμαρχο Καβάλας, για να προσκαλέσουν τον κ. Βαρθολομαίο σε εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν τον επόμενο χρόνο στην Καβάλα, συμμετείχε σήμερα στον εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας συλλειτουργώντας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και άλλα μέλη της Συνόδου του Πατριαρχείου.

Μετά το τέλος της πανηγυρικής θείας λειτουργίας, έγινε το καθιερωμένο μνημόσυνο των μαρτύρων της Ορθοδοξίας. Ακολούθησε λιτάνευση των εικόνων, στον περίβολο του Πατριαρχικού Οίκου.

Την Πατριαρχική και Συνοδική θεία λειτουργία αναμετέδωσαν από το Φανάρι το τηλεοπτικό δίκτυο ΕΤ3 και το δορυφορικό δίκτυο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης ERT World.

Τη σημασία της σημερινής εορτής ανέπτυξε από άμβωνος ο αρχιγραμματέας της Συνόδου, αρχιμανδρίτης Ελπιδοφόρος.
aggelioforos.gr

4 σχόλια:

  1. Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες πρέπει να ενωθούν, με κέντρο την Πόλη, και να σταματήσει ο διαχωρισμός με βάση την χώρα (μπορεί να υπάρχει υποδιαίρεση με βάση την περιοχή). Και να προωθήσουν την ένωση των Ορθοδόξων χωρών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «Οι Ορθόδοξες Εκκλησίες πρέπει να ενωθούν, με κέντρο την Πόλη, και να σταματήσει ο διαχωρισμός με βάση την χώρα (μπορεί να υπάρχει υποδιαίρεση με βάση την περιοχή). Και να προωθήσουν την ένωση των Ορθοδόξων χωρών.»

    ΓΙΑΤΙ? ΜΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΞΕΦΥΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑΣ ΣΚΛΑΒΟΣ?

    Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΛΑΜ. ΟΥΤΕ ΟΡΦΙΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΠΛΑΤΩΝΙΣΜΟΣ ΟΥΤΕ ΒΑΚΧΟΣ (ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ) ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ. ΜΟΝΟ ΙΣΛΑΜ. Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΗΔΗ ΞΕΠΟΥΛΑΕΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ.

    ΣΑΛΑΜ ΑΛΕΚΟΥΜ ΠΑΙΔΙΑ

    ΑΛΕΚΟΥΜ ΣΑΛΑΜ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. PROS ANONIMO: SEVASMOS STON PATRIARXI MAS!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Friday, 19 February 2010
    Οικουμενικότητα και Πατριαρχικές Βλέψεις

    Read more: http://amfipolis.blogspot.com/2010/02/blog-post_6779.html#ixzz0hjCteiuV
    Under Creative Commons License: Attribution

    Monday, 22 February 2010
    ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ

    Read more: http://amfipolis.blogspot.com/2010/02/blog-post_22.html#ixzz0hj9yB4XN
    Under Creative Commons License: Attribution

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.