2/2/10

Κάλεσμα σε συστράτευση: Γ. Παπανδρέου: «Δεχόμαστε επίθεση»


«Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού… Έχουμε γίνει ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης... Οι όροι δανεισμού γίνονται ολοένα και πιο επαχθείς... Οι διεθνείς αγορές παίζουν με τη μοίρα μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα και είναι εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Βουλής κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή με αντικείμενο τη διαφάνεια, που διεξάγεται ύστερα από αίτημα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.
«Δεχόμαστε επίθεση», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού… Έχουμε γίνει ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης... Οι όροι δανεισμού γίνονται ολοένα και πιο επαχθείς... Οι διεθνείς αγορές παίζουν με τη μοίρα μας».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως «είναι εθνικό χρέος να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται για να σπρώξουν τη χώρα μας στο γκρεμό… Ζητάω από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στήριξη», πρόσθεσε και προανήγγειλε διμερείς συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς αύριο για την οικονομία.
Ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά και στις αγροτικές κινητοποιήσεις λέγοντας πως δεν υπάρχουν περιθώρια για μπλόκα και πως όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
«Δεν έχουμε τα περιθώρια για μικροδιευθετήσεις, δεν έχουμε τα περιθώρια να αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα και απεργίες, όλοι πρέπει να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

«Να αποτινάξουμε το βραχνά»
«Ο αγώνας μας είναι να απελευθερώσουμε την Ελλάδα από το βραχνά της κηδεμονίας και της κερδοσκοπίας. Ελάτε να αποτινάξουμε τις αλυσίδες της επιτήρησης και της κηδεμονίας», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Επίθεση στη N.Δ.
«Κάνατε την Ελλάδα αναξιόπιστη και εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία», τόνισε ο κ. Παπανδρέου, απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση προσθέτοντας πως η έλλειψη διαφάνειας είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της χώρας.

10 σχόλια:

  1. Παπανδρέου: «Να κάνουμε το αίσθημα αδικίας, δύναμη αλλαγής»
    «Έχει γίνει η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Το αίσθημα αδικίας που δικαιολογημένα νοιώθουμε, να το κάνουμε δύναμη αλλαγής, ανασυγκρότησης της χώρας μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια για μικροδιευθετήσεις και μικροδιεκδικήσεις. Δεν έχουμε τα περιθώρια ν' αντέξουμε παρατεταμένα μπλόκα και απεργίες» ανέφερε στη Βουλή, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

    «Η προσπάθειά μας δεν είναι να βάλουμε τάξη στη χώρα. Αυτό είναι προϋπόθεση για να απαλλαγούμε απ' την κηδεμονία. Πρόθεσή μας να απαλλάξουμε την Ελλάδα απ' τον βραχνά της κηδεμονίας και της κερδοσκοπίας. Αυτό το χρέος το πληρώνουμε όλοι, αν και οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και εγκληματικές» διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία, ότι επί των ημερών της η Ελλάδα κατέβαινε κάθε χρόνο τα σκαλοπάτια των δεικτών διαφθοράς, καθώς και των δεικτών ανταγωνιστικότητας της οικονομίας:

    «Καταφέρατε με τις πολιτικές σας να κάνετε την Ελλάδα αναξιόχρεη εκτεθειμένη στην κερδοσκοπία. Απ' τη μια, οι σοβαρότεροι επενδυτές να διστάζουν για την αναξιοπιστία μας. Οι εταίροι μας να ζητούν αιματηρές θυσίες. Να ανοίγει η βουλιμία των κερδοσκόπων».

    «Η χώρα μας βρίσκεται στη μάχη του κυκλώνα. Έχει γίνει η Ελλάδα ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Κάθε μέρα οι όροι δανεισμού γίνονται επαχθέστεροι. Απειλούνται να τιναχθούν στον αέρα όλες οι θυσίες του λαού. Είναι εθνικό χρέος, να ακυρώσουμε στην πράξη όλες τις προσπάθειες που γίνονται να σπρώξουν τη χώρα στο γκρεμό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πράξει ό,τι χρειαστεί, για να μην επιτρέψει να γίνει ο κίνδυνος πραγματικότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    «Γνωρίζουμε ότι χρήματα υπήρχαν και πολλά» σημείωσε σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου, δεχόμενος έντονα σχόλια εκ μέρους βουλευτών της ΝΔ. «Πού πήγαν τα 100 δισ. που αυξήθηκε το χρέος επί των ημερών σας; Εσείς δεν ντρέπεστε για την πολιτική σας;

    Πέραν των χρημάτων, αυτή η διαφθορά που υπήρξε, δημιούργησε μιαν αντίληψη διακυβέρνησης που έδινε το παρασύνθημα σε όλη την κοινωνία, ότι η ανομία είναι προτιμητέα. Ο φορολογούμενος λέει πως «αυτοί εκεί πάνω κάνουν πάρτι - εγώ γιατί να είμαι το κορόιδο;». Γι' αυτό η πάταξη της διαφθοράς αποτελεί ζωτική οικονομική ανάγκη, συνυφασμένη και με τον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας».

    Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κος Παπανδρέου υπενθύμισε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνησή του (ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ, ανάρτηση των αποφάσεων της κυβέρνησης στο Διαδίκτυο, δημιουργία ανεξάρτητης στατιστικής υπηρεσίας) και έπεται το νομοσχέδιο για τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, η αλλαγή του πόθεν έσχες για τους βουλευτές, το νομοσχέδιο για επιεική μεταχείριση όσων συμπράττουν με την Δικαιοσύνη προκειμένου να αποδειχθούν πράξεις διαφθοράς, ο νόμος για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, το σχέδιο Καλλικράτης, η δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. «Ο νέος εκλογικός νόμος που φέρνουμε, έρχεται να εξασφαλίσει την αυτονομία του πολιτικού συστήματος, την ανεξαρτησία του βουλευτή μέσα απ' τις μονοεδρικές, την δραματική μείωση το κόστους της προεκλογικής εκστρατείας, την καθημερινή λογοδοσία στο σώμα που μας εκλέγει, τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.

    Τέλος ο πρωθυπουργός, στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για συγκρότηση διακομματικής Επιτροπής κατά της διαφθοράς, αντιπρότεινε την ενδυνάμωση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

    Δευτερολογία Παπανδρέου

    «Εκτιμώ την διάθεσή σας κε Σαμαρά για συναίνεση. Φωνάζετε για μέτρα - μέτρα τώρα. Καθώς ξεδιπλώνει λοιπόν το πρόγραμμά μας, το Πρόγραμμα Σταθερότητας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης, περιμένω να στηρίξετε τις μεγάλες αλλαγές, που δεν είναι προσωρινές, για να απελευθερώσουμε τη χώρα από δουλείες, πρακτικές, αντιλήψεις» ανέφερε στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για τις επικρίσεις που δέχθηκε για στήριξη των αγροτικών κινητοποιήσεων το προηγούμενο έτος, ο κος Παπανδρέου απάντησε πως «δεν ζήτησα να κάνουν μπλόκα οι αγρότες, αλλά πήγα να συναντήσω τους εγκλωβισμένους αγρότες στο λιμάνι του Πειραιά, που μετά από 5 χρόνια σπατάλης της ΚΑΠ και πολλών ευκαιριών, αντιμετωπίστηκαν με δακρυγόνα - και εγώ μαζί τους. Και σήμερα κατανοώ και συμπάσχω με τα προβλήματα που έχουν οι αγρότες, αλλά είναι αντιρρεαλιστικό να ανατρέψω τα προβλήματα μέσα σε 100 μέρες».

    «Η κυβέρνηση δεν θα κάνει δεκτά συντεχνιακά αιτήματα σε περίοδο έκτακτης ανάγκης. Δεν θα υποκύψω, όπως η ΝΔ, σε μερεμέτια χωρίς προοπτική και αύριο» επανέλαβε ο κος Παπανδρέου. Απευθυνόμενος δε, προς το ΚΚΕ, τόνισε πως «δεν έχει υπάρξει διαχωρισμός αγροτών σε κύριο επάγγελμα και μη. Εκεί όμως πρέπει να φτάσουμε. Οι κατά κύριο επάγγελμα θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη στήριξη από τους άλλους και πρέπει να υπάρχει ειδική μέριμνα για τους νέους αγρότες».

    Ο Πρωθυπουργός σκιαγράφησε μια δραματική εικόνα για την κατάσταση που παρέλαβε σε μια σειρά από τομείς, όπως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση («τα νοσοκομεία έχουν διαφορετικά προγράμματα που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους», «το Δημόσιο κινδύνευσε να μείνει στο τέλος Οκτωβρίου χωρίς δημόσιο σύστημα πληροφοριακής διαχείρισης»), η χρηματοδότηση επιχειρήσεων («βρήκαμε 2700 αιτήσεις χωρίς απάντηση»), οι διαφημιστικές καμπάνιες («συστηματική κατασπατάληση πόρων, δαπάνες που δεν πληρώθηκαν φεσώνοντας ξένους διαφημιστικούς οργανισμούς και δυσφημώντας τη χώρα»), η κατάσταση στον ΕΟΤ, τον ΟΣΕ. «Θα περίμενα να υπάρχει ένας λόγος αυτοκριτικής για την Ελλάδα που το 2004 είχε κύρος, σταθερότητα, ανάπτυξη. Και φταίνε οι 100 μέρες του ΠΑΣΟΚ που έχουμε κάνει περισσότερα απ’ όσα κάνατε εσείς σε 6 χρόνια» σχολίασε απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

    «Σωστά είπε ο κος Καρατζαφέρης να μην αναφερόμαστε στο παρελθόν, αλλά πρέπει να το πράττουμε, για να καταλαβαίνουμε τα αίτια - και να αντιληφθεί ο λαός ότι πηγαίνουμε προς τα μπρος» τόνισε ο κος Παπανδρέου.

    Για το μεταναστευτικό, ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «δεν πολώνουμε το λαό για τα θέματα της μετανάστευσης. Μιλάμε για ευνομία: Από τη μια μεριά να υπάρχει ισχυρή επιτήρηση των συνόρων, αλλά από την άλλη να εντάξουμε ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας και θέλουν να νοιώθουν ισότιμοι πολίτες της χώρας. Θα στηρίξουμε έτσι και τα ταμεία μας και τον ελληνικό στρατό. Στην Πορτογαλία, τα γκέτο εξαφανίστηκαν μετά από την σοβαρή προσπάθεια ένταξης των μεταναστών».

    Ο εκλογικός νόμος «είναι στόχος να φύγουμε από το μαύρο χρήμα. Να δούμε βεβαίως και το θέμα της δημοκρατίας μέσα στο κόμμα».

    Σχετικά με την επιστολή Ερντογάν, ο κος Παπανδρέου δεσμεύτηκε να ενημερώσει δια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσα, τους πολιτικούς αρχηγούς για το περιεχόμενό της.

    Τέλος, αντί για υιοθέτηση της πρότασης Σαμαρά για διακομματική Επιτροπή για την διαφθορά, ο κος Παπανδρέου αντιπρότεινε στοχευμένες συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με χρονοδιάγραμμα για διαμόρφωση σχετικών νομοθετικών προτάσεων, τον Ιούνιο.

    Τριτολογία Παπανδρέου

    Με συναινετικό ύφος έκλεισε την τριτολογία του ο πρωθυπουργός, εξαίροντας το υψηλό επίπεδο της σημερινής συζήτησης. Για τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ο κος Παπανδρέου ανέφερε πως «δεν είναι η πρώτη φορά που θα συναντηθούμε με την Τουρκία. Πέρασα 8 χρόνια απ’ το ΥΠΕΞ και είχα πολλές επαφές και συναντήσεις. Η λογική, η αντίληψη ότι δεν συναντιέσαι επειδή αυτό σημαίνει αυτομάτως πως υποκύπτεις, είναι μια λογική φοβική».

    «Εμείς όταν συζητάμε με τους Τούρκους, συζητάμε για το δίκαιο της Ελλάδας. Και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να συζητάμε με κανένα. Προϊόν της πολιτικής μας, ας μην το ξεχνάμε, ήταν η ένταξη της Κύπρου» ανέφερε ο Πρωθυπουργός χειροκροτούμενος από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

    Για τον αγροτικό τομέα, ο κος Παπανδρέου ανέφερε πως την περίοδο 2004-09, «σε πάνω από 2000 νέους αγρότες, δεν είχε καταβληθεί η δεύτερη δόση προγράμματος ύψους 60 εκ. ευρώ, ούτε οι επενδύσεις για τα προγράμματά τους. Αυτό βεβαίως δημιουργούσε πελατειακή λεία».
    www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >Κάλεσμα σε συστράτευση: Γ. Παπανδρέου: «Δεχόμαστε επίθεση»<

    Όταν ο Καραμανλής καλούσε σε συνεργασία και συστράτευση ακριβώς με τα ίδια λόγια, ο Γιωργάκης αρνήθηκε. Πώς θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση, θυσιάζοντας την ευκαιρία να γίνει πρωθυπουργός;

    Αχ καημένο Γουδί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Για κοίτα ποιός μιλά: Ο άνθρωπος που,
    με την αλλοπρόσαλη πολιτική του, κατάντησε την Ελλάδα "σάκκο του μποξ" για τους Ευρωπαίους.
    Ο άνθρωπος που δεν είχε το σθένος, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, να δείξει "μιά σταγόνα συναίνεση" σε ό,τι καλό για τον τόπο σχεδίαζε η κυβέρνηση. Αυτός που ήταν σε όλα "a priori" αρνητικός, έρχεται τώρα και ζητά με θράσος τη συναίνεση όλων, χωρίς να μας εξηγεί πώς και γιατί όλα τα δεινά άρχισαν μόλις το κόμμα του ανέλαβε την εξουσία.
    Ε, κύριε πρωθυπουργέ, "ΕΣΤΙΝ ΔΙΚΗΣ ΟΦΘΑΛΜΟΣ...".
    Κρατερός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΑΙΔΙΑ!
    Η ΔΕΞΙΑ ΟΡΓΩΣΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΣΠΕΡΝΕΙ.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΠΑΤΗΣΑΜΕ.
    ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ Ε.Ε.
    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΧΙΔΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ.
    ΜΑΛΙΣΤΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΑΠΡΟΚΑΛΥΠΤΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΘΥΣΙΑ ΔΥΟ ΤΡΙΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΕΠΑΙΞΑΝ ΣΟΒΑΡΟ ΡΟΛΟ ΣΤΗ ΜΑΣΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ 25 ΕΤΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΡΙΞΟΥΝ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΕΤΣΙ ΤΙΣ ΑΝΤΙΛΑΙΚΕΣ ΠΟΛΤΙΤΙΚΕΣ ΤΟΥΣ.
    ΝΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΛΑΘΟΣ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ: ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ Η ΝΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΣΙΜΠΗΣΟΥΜΕ.
    Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ. ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ.
    ΜΑΣ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΣΦΑΓΗ ΠΑΙΔΙΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ποιος δεχετε επιθεση; Εμεις δεχομαστε επιθεση 60 χρονια τωρα απο ολο σου το σοι, τους Καρα-αμαν-αληδες και τους Βιομηχανους.
    Φερτε πισω τακλεμενα που φαγατε και ακομα τρωτε1 Τι αποδοχες εχετε και ποσο θα τις περικοψετε;
    Μη μας περνατε για ηλιθιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οτι δεχόμαστε επίθεση,είναι γεγονός. Αλλα απο τα ανατολικά,με την οργανωμένη εισβολή των λαθρομεταναστών,για οποίους ο Τζέφρυ προσπαθει να ανοίξει την Κερκόπορτα...

    Πυροβολητής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η Δύση δεν μας έχει ανάγκη και μας πετά σαν στημένη λεμονόκουπα.

    Αυτό είναι το θέμα.

    Άλλωστε και η ίδια η Δύση καταρρέει.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αν θέλει ο Παπανδρέου να γίνει πιστευτός, θα πρέπει οι περικοπές να ξεκινήσουν πρώτα απ' όλα από τους βουλευτές και τους υπάλληλους της βουλής. Περιμένουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Συγχαριτηρια στον κυριο Σαμαρα που συνενει σε θεματα εθνικου ενδιαφεροντος,σε αντιθεση με τον
    Παπανδρεου που ερειξε τον Καραμανλη.Αλλα το μονο του ενδιαφερον δεν ηταν η πατριδα και ουτε ειναι,απλως ηθελε να γεινει πρωθυπουργος,τωρα που βρηκε τα δυσκολα φωναζει βοηθεια,Ο κυριος Σαμαρας λογικα σκευτομενος του την παρεχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.