6/2/10

Η Τουρκία γέφυρα κατανόησης Δύσης και ισλαμικού κόσμου;

του Νίκου Κοτζιά
Ένα από τα ιδεολογήματα που διατυπώνουν οι δυτικοί φίλοι της Τουρκίας, προκειμένου να αποδείξουν «το σπουδαίο γεωστρατηγικό της ρόλο», είναι ότι αποτελεί ήδη τη γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και στον Ισλαμισμό, παράδειγμα για τη Δύση συμβίωσης μουσουλμάνων και χριστιανών. Κάτι τέτοιο ίσως να γίνει στο μέλλον, ουδείς πλέον προφήτης. Σίγουρα, όμως, δεν ισχύει έτσι όπως υποστηρίζουν τα φιλοτουρκικά λόμπι στη Δύση.


Πρώτον, η ίδια η Τουρκία δεν μπορεί να αποτελέσει, τουλάχιστον προς το παρόν, παράδειγμα συμβίωσης διαφορετικών πολιτισμών και θρησκειών. Το τουρκικό κράτος με δυσκολία δείχνει ανεκτικότητα στους χριστιανούς της Τουρκίας, όπως είναι οι εναπομείναντες Έλληνες, οι Αρμένιοι και πριν από όλα το Πατριαρχείο. Ακόμα σημαντικότερο, δεν ανέχεται ούτε καν εκείνους τους μουσουλμάνους που έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από την πλειοψηφία, όπως είναι οι αλεβήτες μουσουλμάνοι. Οι τελευταίοι έχουν μια κατά πολύ περισσότερο κοσμική αντίληψη για το ρόλο της θρησκείας. Εξάλλου, πώς να αποτελέσει η Τουρκία γέφυρα ανάμεσα σε διαφορετικές θρησκείες και πολιτισμούς, όταν το ίδιο το κράτος της βρίσκεται σε συνεχή εμφύλιο πόλεμο και απαγορεύει τη δράση κομμάτων και συλλόγων των Κούρδων, οι οποίοι είναι και οι ίδιοι μουσουλμάνοι;

Δεύτερον, ως προς τα κοσμικά χαρακτηριστικά του τουρκικού ισλαμισμού, αυτός υπολείπεται κατά πολύ, επί παραδείγματι, των μουσουλμάνων της Ινδίας. Η Ινδία είναι μια μεγάλη δημοκρατία στην οποία ο ρόλος του στρατού στην πολιτική είναι μηδενικός − δεν επιτρέπεται η ανάμειξη των στρατιωτικών στην πολιτική ούτε μετά την αποστράτευση / συνταξιοδότησή τους. Τα 150 εκατομμύρια Ινδών μουσουλμάνων −αριθμός διπλάσιος εκείνων της Τουρκίας− εκφράζουν πολύ πιο ήπιες αντιλήψεις χάρη στις μακρόχρονες επιρροές που είχε πάνω τους ο Ινδουισμός, μια θρησκεία χωρίς προφήτες, βίβλους και πάπες.

Τέλος, τρίτον, τους τελευταίους μήνες διαβάζουμε συνεχώς για εξάρθρωση οργανώσεων ισλαμικής τρομοκρατίας στην Τουρκία, οι οποίες, μάλιστα, συνδέονται με την Αλ Κάιντα. Αντί η Δύση να χαμογελά με «τις επιτυχίες των σωμάτων ασφάλειας της Τουρκίας», θα έπρεπε να αναρωτηθεί γιατί δημιουργούνται σήμερα στη γείτονα τέτοιες εξτρεμιστικές οργανώσεις. Ο λόγος είναι σαφής. Η πολιτική του κυβερνόντος κόμματος, το οποίο με τη στάση του σε ζητήματα όπως η ισλαμική μαντίλα, η προβολή του Κορανίου, η επίμονη στήριξη εξτρεμιστικών οργανώσεων στον αραβικό κόσμο, τροφοδοτεί και στο εσωτερικό της Τουρκίας τον ισλαμικό φανατισμό.

Κατά συνέπεια, όλα δείχνουν ότι η Τουρκία μόνο το πρότυπο δεν μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο η γέφυρα που επιθυμούν να την ονοματίζουν ορισμένοι δυτικοί «φίλοι» της.

ΕΠΙΚΑΙΡΑ

13 σχόλια:

  1. Στην Τουρκία υπάρχουν οι Κεμαλιστές-εθνικιστές που θέλουν μεγάλη Τουρκία και οι Νεο-Οθωμανιστές (κυβέρνηση) που πιστεύουν ότι η Τουρκία πρέπει να βασίζεται στο Ισλάμ και να ενωθούν οι Μουσουλμάνοι. Οι Κεμαλιστές είναι πιο φιλοδυτικοί.

    Οι Κεμαλιστές δεν θέλουν ούτε να ακούν για τους Νεο-Οθωμανούς.

    Στην Ελλάδα γίνεται το ίδιο. Οι εθνικιστές-φιλοδυτικοί δεν θέλουν ούτε να ακούν την αντίστοιχη "Νεο-Βυζαντινή" άποψη που λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει Ορθόδοξο κράτος, και σαν Μητέρα της Ορθοδοξίας να γίνει Παγκόσμιο Κέντρο Ορθοδοξίας και να πρωτοστατήσει στην Ένωση των Ορθοδόξων και την διάδοση της Ορθοδοξίας.

    Όμως οι Νεο-Οθωμανοί κάναν την Τουρκία 10 φορές ισχυρότερη και παγκόσμια δύναμη.

    Ας διδαχτούμε από την Τουρκία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "παράδειγμα συμβίωσης μουσουλμάνων και χριστιανών"

    Όπου οι μεν απλά επιβιώνουν και οι δε απλά αποβιώνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι αστείο να εμπλεκόμαστε σε συζήτηση για το κατά πόσον η Τουρκία μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα ειρηνικής συμβίωσης Χριστιανών - Μουσουλμάνων. Σέ ένα πληθυσμό 75 εκατομυρίων να υπάρχουν και 20 - 30.000 χριστιανοί οι οποίοι πλήρως υποταγμένοι στη βούληση της πλειοψηφίας και υπό το κράτος αναμνήσεων εξολόθρευσής τους στο πρόσφατο παρελθόν , μοιάζει με κανονικό "δούλεμα"!! Συνήθης πρακτική της ιδεολογίας του Ισλάμ και κύρια της τουρκικής του εκδοχής όταν έχει επιβάλλει την απόλυτη κυριαρχία του!! Πράγματι σε χώρες με απόλυτη κυριαρχία του Ισλάμ , με οποιαδήποτε εκδοχή του , παρουσιάζεται ως "ανοχή" η συμπεριφορά προς άλλες θρησκείες . Δέστε όμως τι συμβαίνει , στην ανεκτική Αίγυπτο με τους χριστιανούς κόπτες που διατηρούν μια σχετική ισχυρή παρουσία ? Η ανεκτικότητα δεν δουλεύει για λογαρισμό των κοπτώναλλά των ισλαμιστών που μεθοδικά πιέζουν και κερδίζουν συνεχώς έδαφος εις βάρος των κοπτών με εκοφαντική σιωπή των χριστιανών όπου γής!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 'Ανατολικος' ειπε
    'Οι εθνικιστές-φιλοδυτικοί δεν θέλουν ούτε να ακούν την αντίστοιχη "Νεο-Βυζαντινή" άποψη που λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να γίνει Ορθόδοξο κράτος, και σαν Μητέρα της Ορθοδοξίας να γίνει Παγκόσμιο Κέντρο Ορθοδοξίας και να πρωτοστατήσει στην Ένωση των Ορθοδόξων και την διάδοση της Ορθοδοξίας.'

    Εννοειται οτι δεν θελω ουτε καν ν'ακουω για ενωση ορθοδοξων χωρων, ή Ελλαδος Ουζμπεκισταν κλπ κλπ.
    Οι υπερορθοδοξοι ειναι οι ντοπιοι Ταλιμπανοισλαμιστες και δεν προκειται ΠΟΤΕ να περασει το δικο τους. Δεν καναμε την Αναγεννηση και τον Διαφωτισμο για να ξαναγυρισουμε σε θρησκευτικα κρατη. Ελεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι Τούρκοι πληρώνουν αδρά τους διάφορους δυτικούς κυβερνητικούς αξιωματούχους να την παρουσιάζουν ως γέφυρα μεταξύ Ισλάμ και Δύσης. Δε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ούτε το “οικόπεδο” τους, είναι καλύτερο από το δικό μας όπως θέλουν όλοι να το παρουσιάζουν.

    Για όσους από τους σύμμαχους μας ονειρεύονται παγκοσμιοποίηση, η μόνη χώρα που μπορεί να συμβάλλει σ’ αυτό είναι η Ελλάδα μέσω του λαμπρού πνεύματος, πολιτισμού αλλά και ιστορίας της. Ας την αξιοποιήσουν λοιπόν, αντί να την π....ε!

    Η Τουρκία δε μπορεί να παίξει τέτοιο ρόλο και όσοι επενδύουν πάνω σε αυτό θ’ αποτύχουν!!!

    Έλλην απόδημος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Αν τέτοια έλεγε ο κ. Κοτζιάς στον κ. Παπανδρέου δεν είναι εκπληξη που βρεθηκε εκτός κυβέρνησης.Ας αρχίσουμε από τα δευτερεύοντα: Ινδουιστές και μουσουλμάνοισ την Ινδία έχουν αλληλοσκοτωθεί ανηλεως σε συγκρούσεις που επαναλαμβάνονται κατά καιρούς. Επίσης το να αποδίδεται η συγκρότηση "εξτρεμιστικών" οργανώσεων στην πολιτική του Ερντογάν και όχι στην ανάπτυξη του ισλαμισμού/εθνικισμού σε όλο τον ισλαμικό κόσμο ως αντίδραση (μεταξυ άλλων)στην ειθετική παρουσία της Δύσης στο χώρο τους, είναι στηνκαλύτερη περίπτωση αφέλεια. Το σημαντικό όμως έιναι ότι παίρνει στα σοβαρά και κατά γράμμα την άποψη (που όντως προβάλλουν στη Δύση)ότι η η Τουρκία είναι ειρηνική γέφυρα Ισλαμ-Δύσης. Και να το εννοεί ως συμβίωση στο εσωτερικό της χώρας-παρεξήγηση που παρέσυρε και σχολιαστές του ιστολογίου. Δεν είναι διόλου αυτό που ενδιαφέρει τους Δυτικούς. Αυτοί ενδιαφέρονται μόνο (και αυτό εννοούν) για τις σχέσεις μεταξύ χωρών. Επιθυμούν ισλαμικές χώρες φιλικές (ή έστω μη ανοιχτά εχθρικές)στις δυτικές χώρες και τα συμφέροντά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλεντερίδη λογοκριτή που υπογράφεις με 10 ονόματα για να δείξεις ότι έχεις συνεργάτες και η σελίδα σου είναι ψηλά, πιστεύεις ότι οι Κούρδοι θα ξεχάσουν τι έκανες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με πολλά από τα σχόλια που γράφονται δεν συμφωνώ, αλλά είναι απαράδεκτη η λογοκρισία σχολίων.

    Πρέπει να ακούγονται όλες οι απόψεις για να σχηματίσουμε άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ''Καλεντερίδη λογοκριτή που υπογράφεις με 10 ονόματα για να δείξεις ότι έχεις συνεργάτες και η σελίδα σου είναι ψηλά, πιστεύεις ότι οι Κούρδοι θα ξεχάσουν τι έκανες;''

    Νομιζω οτι ιδιως σημερα κατι 'Ανατολικοι' τυποι τα'χουν παρει αγρια στο κρανιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ 06 Φεβρουαρίου 2010 7:28 μ.μ.

    Όταν τα σχόλια είναι σοβαρά και σχετικά με το άρθρο, ή κάποιο άλλο σχόλιο, ναι. Όταν, όμως, ξεφεύγουν από το θέμα, την ευπρέπεια και τρολάρουν, τότε καλό είναι να σβήνονται, διότι γίνεται μπάχαλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε λογοκρισία. Μόνο τα υβριστικά σχόλια πρέπει να κόβονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. To islam anakatalamvani tin tourkia o metriopathis erdogan [eksoterika ] xrisimopoioi tin prospathia eisodou tis tourkias stin EE san krio gia na eksoudeterosi tous kemalistes ypostirizomenos apo oli tin neotaksiki elit ,i teleytea amyna ton kemaliston einai to syndagma pou kataxironi tin eksousia tou stratou pragma pou erxete se singrousi me to dimokratiko katestimeno tis EE .stadiaka i tourkia glistra ston islamismo me to gnosto [vatandas turkse konus ]pou ginete [vadantas butun gun gemiorus][patrida mila tourkika] [patrida den trome mera]einai ramazani den pinoume alkool ki diafora tetia kolpa ekfovizondas tous mousoulmanous pou den einai fanatikoi. Hte kemalistes me to vathi tourkiko kratos pou xrimatodotite apo to emborio tis Hroinis kai exei megali analosimi meionotita ite me to Xalifato ki ton panislamismo pame gia polemo me tin statheri epidioksi tis tourkias arxizontas apo to 1910 pou ginete ki i proti metakinisi stis erimous ki sta vathi tis asias ellinikon plithismon me megali epitixia [ metaksi 1900 kai 1930 pano apo 1.000.000 Ellines eksolothreutikan apo tous tourkous] ,pano se afti tin embiria oi tourkoi eksetelesan tin armeniki genoktonia ,1920 ,meta 1940-45 mouamele tabourou ,1950-55ta gegonota KON/POLIS ,1964 apelasis 1974 , Kypros 1984 sismik meta IMIA simbliroste oti ksexasa, tora aplos perimenoume to sxedio AMONI .Pote tha mbei se efarmogi to ELLHNIKO sxedio PROKROUSTIS den ksero.Talos

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.