10/2/10

Κουρδικό ζήτημα η Τουρκικό πρόβλημα;

Στόχος και σκοπός του δημοκρατικού ανοίγματος είναι να φέρει ένα νέο επίπεδο ελευθερίας για τις μειονότητες στην Τουρκία όπως το όρισε η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας. Τα παράδοξα όμως είναι ότι η Τουρκία:

1) εξακολουθεί να θεωρεί το PKK ως τρομοκρατική Οργάνωση παρά την μονομερή κατάπαυση του πυρός που αυτό έχει κηρύξει,

2) προχωρεί μέσω του Συνταγματικού Δικαστηρίου σε κλείσιμο του κουρδικού κόμματος του DTP (και σε απειλές εναντίον του BDP για παρόμοια μέτρα) κάτι όμως που προκάλεσε την δημιουργία κλίματος έντασης και ανασφάλειας εξαιτίας των βίαιων διαδηλωσεων των Κούρδων σε πολλές πόλεις και κωμοπόλεις της Τουρκίας.

3) Εξαπολύει κύμα συλλήψεων εναντίον των Κούρδων πολιτικών με σκοπό να μειώσει την επιρροή τους κάτι το οποίο περιπλέκει την κατάσταση.

4) Επιδιώκει το κλείσιμο του στρατοπέδου προσφύγων Makhmour, το οποίο φιλοξενεί 12.000 Κούρδους από την Τουρκία και το οποίο το θεωρεί ότι τροφοδοτεί το PKK με μαχητές.Η επιδίωξη αυτή αποτελεί μέρος του οδικού χάρτη που έχει εκπονήσει η Τουρκία με σκοπό την εξάλειψη του PKK.

Η Τουρκία αδυνατεί να κατανοήσει ότι ολες οι πολιτικές της αφομοίωσης των Κούρδων έχουν αποτύχει. Η δημοκρατία (στην πραγματική της διάσταση) στην Τουρκία, θα έρθει μόνο μέσω της επίλυσης του κουρδικού ζητήματος. Ο Ερντογάν, για πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας ( η οποία χτίστηκε με βάση την ιδεολογία του κεμαλισμού), ανέφερε τον όρο «κουρδικό πρόβλημα».Η αναφορά αυτή από μόνη της αρκεί για να γίνει κατανοητό ότι έχει ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής σε παλαιότερες πολιτικές θέσεις. Μετά από 24 χρόνια ανεπιτυχών προσπαθειών για «επίλυση» του κουρδικού προβλήματος με στρατιωτικά μέσα , με την διάλυση του PKK είναι καιρός η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας να αντιληφθεί ότι κάτι τέτοιο είναι μάταιο. Οι βάσεις του PKK είναι σε περιοχές απομακρυσμένες βαθιά μέσα στα βουνά, πολύ μακριά από τα Τουρκικά σύνορα και σε περιοχές μη ελεγχόμενες από την περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν (KRG).Η στρατιωτική αυτή αποτυχία είναι αυτή που δημιούργησε και την ανάγκη πολιτικής λύσης του ζητήματος.Η περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν KRG έχει δηλώσει κατ’ επανάληψιν ότι δεν πρόκειται να στείλει στρατό εναντίον του PKK υποστηρίζοντας ότι είναι εσωτερικό πρόβλημα της Τουρκίας κάτι που δεν επιτρέπει την εμπλοκή της και έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει για την ειρηνική λύση του κουρδικού προβλήματος.

Οι Κούρδοι της Τουρκίας σήμερα βιώνουν τον ίδιο βαθμό πολιτικής καταπίεσης το ίδιο αίσθημα αδικίας και προδοσίας που οι πρόγονοι τους βίωσαν κατά την διάρκεια του σχηματισμού της της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.Επίσημα οι Κούρδοι έχουν δηλώσει ότι πολιτικός τους στόχος δεν είναι η απόσχιση από την Τουρκία και η πλήρης ανεξαρτησία τους. Στόχος τους είναι να επιτύχουν μεγαλύτερη ελευθερία και να διατηρήσουν την πολιτιστική και πολιτισμική κληρονομιά τους. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι το PKK πρέπει να έχει μια θέση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ο έγκλειστος ηγέτης του, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, είναι δεδομένο ότι έχει εξέχοντα ρόλο στην διαπραγματευτική διαδικασία αυτή..

www.kurdishglobe.net/index.jsp

23 σχόλια:

  1. Καυκάσιε,
    Ήπιες καφέ το πρωί γιατί άρχισες να γράφεις πάλι κουρ(α)δολογίες..
    1)Διάβασε λίγο Συγχρονη Τουρκική Ιστορία. Ο πρώτος που μίλησε για "Κουρδικο πρόβλημα" ήταν ο Κούρδος Πρόεδρος Οζάλ και όχι ο Ερντογάν.
    2)Ποιος σου είπε ότι το PKK έχει κυρήξει "κατάπαυση πυρός"; Και οι πρόσφατες ενέδρες στη Κεντρική Τουρκία τι ήταν; Στρατιωτική άσκηση;
    3)Ποιος σου είπε οτι ΤΕΔ θέλουν τη διάλυση του PKK; Ό,τι μπορούν κάνουν για να το διατηρήσουν "εν ζωή". Για αυτό ανέχονται και τη διακίνηση λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα(με συμμετοχή και από το PKK!)
    4) Ο Μπαρζάνι το έχει πουλήσει το PKK από το καλοκαίρι του 2007. Διάβασε σχετικές δηλώσεις.

    Κατα τ'άλλα κουρ(α)δολογίες να λέγονται για να περνάει η ώρα στο ιστολόγιο. Α ρε Σάββα, με τους ...συνεργάτες σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Oποιος βιάζεται σκοντάφτει

    Πηγή του άρθρου είναι το http://www.kurdishglobe.net
    το οποίο και δεν πρόλαβα να αναφέρω.

    Οσο για τα συμπεράσματα σου, αποτέλεσμα της δικής σου σκέψης είναι σεβαστά, δημοκρατία έχουμε, ελεύθερα ο καθείς μπορεί να εκφράζεται όπως του επιτρέπει η πνευματική του κατάσταση.

    Υπάρχουν αλλά δύο άρθρα περιμένω και εκεί την πολυδιάστατη και ακρως τεκμηριωμένη απάντηση και ανάλυση σου

    Μέχρι τότε καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς και να γράφεις.Επίσης υπάρχουν και άλλοι τρόποι να εκτονώσεις το ψυχικό σου φορτίο.Δεν σου φταίει το πληκτρολόγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. sub, γιατί άλλαξες όνομα; Πήρες ιθαγένεια "καυκάσιου", για να είσαι στο πνεύμα της εποχής; :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμε 10 Φεβρουαρίου 2010 10:18 π.μ.
    Πρώτα απ' όλα, άσχετα με την ποιότητα αυτών που γράφεις, όταν βρίζεις πρωί-πρωί έναν άνθρωπο που κοπιάζει χωρίς υλικό αντίκρυσμα για να ενημερώσει τον ελληνικό λαό σε μια στιγμή βαθειάς οικονομικής, θεσμικής και ηθικής κρίσης, απλά με την πράξη σου μας δείχνεις μια από της αιτίες.
    Όσον αφορά την ουσία αυτών που λές, έχω να πώ τα εξής:
    Ο Οζάλ ήταν ο πρώτος που αποπειράθηκε να συνομιλήσει με τον Οτζαλάν και να 'αγγίξει' το Κουρδικό, ακριβώς λόγω της ύπαρξης και της δράσης του ΡΚΚ. Δεν το έκανε ούτε θα το έκανε στα καλά καθούμενα.
    Το ΡΚΚ έχει κυρήξει εκεχειρία, η οποία συνεχίζεται. Το διάστημα που διαρκεί η εκεχειρία, γίνονται διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για την επίλυση του Κουρδικού.
    Η προ μηνός επιχείρηση-επίθεση του ΡΚΚ στην Τοκάτη, με τους επτά νεκρούς, έγινε όταν η τουρκική πλευρά άρχισε να πιστεύει ότι το ΡΚΚ αποδυναμώθηκε και μπορεί να το βάλλει στο 'σακί' και μαζί μ' αυτό όλους τους Κούρδους.
    Το ότι οι ΤΕΔ δεν θέλουν τη διάλυση του ΡΚΚ είναι μια φιλολογία που διαδίδουν κύκλοι των ΤΕΔ και της ΜΙΤ, ακριβώς για να αποδυναμώσουν το ΡΚΚ και να το παρουσιάσουν ως μηχανισμό που ελέγχεται από το βαθύ κράτος.
    Είναι πραγματικά τραγικό να αναπαράγεται από έλληνες που αγαπούν την πατρίδα τους.
    Η 'ανάμειξη του ΡΚΚ στη λαθρομετανάστευση' για όσους ξέρουν, είναι άλλη μια προπαγανδιστική απόπειρα ανάεμιξης του ΡΚΚ σε παράνομες ενέργειες.
    Δηλαδή, αφού δεν μπόρεσαν να το νικήσουν στα πεδία των μαχών και στο λαό, προσπαθούν να το αποδυναμώσουν με προπαγάνδες για λαθρομετανάστες, ναρκωτικά κλπ.
    Όσο για τον Μπαρζανί και κει κάνεις λάθος.
    Αν ο Μπαρζανί δεν στήριζε έμπρακτα το ΡΚΚ, θα είχε απειληθεί η επιβίωσή του, μετά το μέτωπο που άνοιξε το ΡΚΚ με τη Συρία και το Ιράν.
    Αυτά, για να ξέρουμε τί λέμε.

    με θλίψη για την ποιότητα και την ηθική κατάπτωση των Ελλήνων

    Σάββας Καλεντερίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα,

    πάνω στον τίτλο, το κουρδικό ζήτημα είναι τουρκικό πρόβλημα και το τουρκικό πρόβλημα είναι κουρδικό ζήτημα.

    Δεν αλλάζει κάτι.

    Ο παπούς μου ήταν κάποτε πριν την Αγκυρα, και δεν ξεχωριζε αναγκαστικά ανάμεσα στους μεν και στους δε, μια και τους είχε απέναντι του.

    Ο εγγονός του, δλδ. εγώ, δεν έχω επίσης λόγο να ξεχωρίζω ανάμεσα στους μεν και στους δε, μια και εάν το θέλει η ατυχία μου, θα τους εχω απέναντι και τους δύο.

    Δεν αλλάζει κάτι.

    Εχω διαβάσει ανά διαστήματα πολλά θέματα για τους κουρδους, σε πολλούς ελλ. ιστότοπους, όπως και στο παρόν ιστολόγιο.

    Κατά τη γνώμη μου, ο συνήθης τόνος στα εν λόγω θέματα δεν αποδίδει τη σχέση μεταξύ των δύο πλευρών, όπως αυτή έχει συνολικά.

    Οι τούρκοι και οι κουρδοι, είναι σε γενικές γραμμές καλοί φίλοι. Εάν δε μια μέρα χρειαστεί, θα γίνουν ακόμη καλύτεροι φίλοι. Αυτό είναι το δικό μου συμπέρασμα για τους δύο λαούς και τις όποιες σχέσεις τους με την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπάμπη με ακούς?
    Είσαι στο νησί???
    Το Ιμραλί εννοώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Να θυμόμαστε πάντα το εξής: Ο εχθρός του εχθρού μου δεν είναι αναγκαστικά φίλος μου.


    >Η 'ανάμειξη του ΡΚΚ στη λαθρομετανάστευση' για όσους ξέρουν, είναι άλλη μια προπαγανδιστική απόπειρα ανάεμιξης του ΡΚΚ σε παράνομες ενέργειες.<

    Ουδεμία ανάμειξη έχει το ΡΚΚ στην λαθρομετανάστευση. Από πού προκύπτει κάτι τέτοιο; Οι τουρκικές αρχές, ναι. Αυτές στηρίζουν την λαθρομετανάστευση για τους γνωστούς λόγους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. 12:36 δες τα κατορθωματα της τοπικής πολιτοφυλακής λύνουν πολλές απορίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. To Κουρδικό είναι ένα διεθνές ζήτημα που από το 1991 και εντεύθεν αλλάζει αργά αλλά σταθερά τον γεωπολιτικό χάρτη στην περιοχή που περικλείεται από το πολύγωνο Ιράν-Ιράκ-Συρία-Μέση Ανατολή-ΝΑ Μεσόγειος- Τουρκία-Αιγαίο-Εύξεινος Πόντος-Καύκασος.
    Είναι ένα διεθνές ζήτημα στο οποίο με τον έναν ή τον άλλον τρόπο είναι ενπεπλεγμένες δεκάδες χώρες, με την Τουρκία να είναι η χώρα που θα υποστεί τη μεγαλύτερη εδαφική, πληθυσμιακή και γεωπολιτική αποδυνάμωση, όταν το ζήτημα αυτό θα έχει καταλάβει στη διεθνή σκακιέρα το χώρο που του ανήκει.
    Η Ελλάδα, μετά την παράδοση Οτζαλάν, είναι εκτός του παιχνιδιού.
    Έκτοτε, όποτε το Κουρδικό επανέρχεται στην επιφάνεια, κάποιοι στην Ελλάδα προσπαθούν να το προσεγγίσουν με τρόπο που να δικαιολογεί την άθλια πράξη της παράδοσης του Οτζαλάν στους Τούρκους.
    Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει.
    Αρκετό τίμημα πληρώσαμε ως Ελλάδα και ως Έλληνισμός με τις αθλιότητες ορισμένων που συνεργάστηκαν με τους Τούρκους για να βάλλουν τον Οτζαλάν στη φυλακή.
    Έλεος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Το κουρδικό είναι ένα διεθνές πρόβλημα από τις αρχές του 20ου αιώνα. Από τότε μέχρι και τις μέρες μας, οι κύριοι άξονες των συνιστώσεων του παραμένουν οι ίδιοι.

    Σας παροτρύνω να διαβάσετε, εάν έχεται την ευκαιρία πρόσβασης σε κάποιο αρχείο, άρθρα του αγγλικού και αμερικάνικου τύπου από τις αρχές του 20ου αιώνα. Μετά, να διαβάσετε τα τυπικά άρθρα των ημερών μας... εκτός της ημερομηνίας (100 χρόνια διαφορά), τα υπόλοιπα είναι 1:1 ακριβώς το ίδιο.

    Στα υπόλοιπα, ο Οτσαλάν δεν ήταν και δεν είναι φίλος της Ελλάδος. Πως θα μπορούσε άλλωστε, ο άνθρωπος είναι Κούρδος και παλεύει για άλλα ιδανικά, ¨όποια και να είναι αυτά, ελληνικά τουλάχιστον δεν είναι.

    Επίσης, δεν καταλαβαίνω τη συνεχή "αποθέσωση" που πραγματοποιείται για το εργατικό κόμμα των κούρδων. Εκτός των όποιων αγνών συναισθημάτων, πολλά στελέχη του εχουν ενεπλακεί στην Ευρώπη σε εμπορία ναρκωτικών, κυρίως ηρωίνης, σωματεμπορίας, λαθρεμπορίας, γενικά οργανωμένου εγκλήματος. Οι δολοφονίες μεταξύ των κούρδων αποτελούν αδιάσπαστη ιστορία του εργατικού κόμματος.

    Τα παραπάνω είναι τα δικά τους.

    Το βασικότερο για μένα είναι ότι αυτά δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα και προσωπικά δεν κατάλαβε ποτέ γιατί αυτή η εμμονή για την "προδοσία του Απο" από την ελληνική πλευρά. Προσωπικά με αφήνει αδιάφορα ο τύπος, μου έχει πλήρως διαφύγει πως ήταν φίλος της Ελλάδος. Μπορει να είχε Ελληνες φίλους, αλλά αυτό δεν τον κάνει αυτόματα και φίλο τη Ελλάδος.

    Για κάποιους λόγους, πριν 100 χρόνια, μαζί με τους τουρκους της Μ. Ασίας, έχουν κατασφάξει τους χριστιανικούς πληθυσμούς της περιοχής. Για την Γενοκτονία των Αρμενίων χρειάστηκαν δύο χέρια, το ένα ήταν τουρκικο, αλλά το άλλο ηταν κουρδικό.

    Δεκάρα δεν δίνω για τους σφάχτες των Ελλήνων, όπως και να ονομάζονται αυτοί. Αποτελεί ύβρις στην μνήμη των τόσων πολλών θυμάτων της ελλ. ιστορίας η λησμονιά της αλλά και πολλές φορές η παραχάραξή της, έστω και από άγνοια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ο/Η deepred001
    δικαιούσαι να έχεις τις απόψεις σου.
    Απλά καλό θα ήταν να γνωρίζεις ότι όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της Ελλάδας από το 1984 μέχρι την παράδοση του Οτζαλάν το 1999, θεωρούσαν τον Απο και το ΡΚΚ φίλους της Ελλάδας και συνεργάζονταν στενά μαζί του σε πολλά επίπεδα.
    Το ίδιο έκαναν και όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις της Κύπρου.
    Αυτό δεν σου λέει τίποτα;
    Τί πιστεύεις ότι έκανε τόσες κυβερνήσεις για 15 χρόνια να συνεχίζουν αυτή την ιδιότυπη συμμαχία, εκτός από το κοινό πολιτικό συμφέρον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο/Η deepred001 είπε...
    ..Το βασικότερο για μένα είναι ότι αυτά δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα

    Υπάρχει το Τουρκικό Πρόβλημα, το οποίο δημιουργήθηκε μέσα απο μια αλληλουχία γεγονότων. Αντιστρέφουμε την ροή τους και έχουμε την λύση η οποία είναι μία διάλυση της Τουρκίας εξ ων συνετέθη.
    Αν το θέλουμε φυσικά.

    Πως λοιπόν απο μια τέτοια ανάλυση αφαιρείς τους Κουρδους και το Κουρδιστάν γνωρίζοντας την ύψιστη στρατηγική τους σημασία διαχρονικά;

    Για μένα δεν ισχύει ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου. Για μένα ισχύει οτι ενας λαός με χιλιάδες έτη ζωής και παρουσίας, με ιστορικότητα στον χώρο απειλείται απο κάποιους που δεν έχουν καμιά σχέση.(Οροπέδια Αλτάι)

    Αυτοί που απειλούν τους Κούρδους, εξαφάνισαν τον Μικαρασιατικό Ελληνισμό, προκάλεσαν δύο γενοκτονίες, κατέχουν αρχέγονα Ελληνικά εδάφη την Κύπρο μας, απειλούν Αιγαίο και Θράκη.

    Οσο για τον Οτζαλάν θα σου πώ μια φράση του:

    Η Τουρκία έχασε τον πολιτισμό της (Μικρασιάτες Ελληνες) έχασε την οικονομική δύναμη (Αρμένιοι) καιρός να χάσει και τον στρατό της (Κούρδοι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τώρα θα βγουν οι γνωστοί-άγωστοι του ιστολογίου να βρίζουν τους Κούρδους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμε 3:10 μμ, ακόμα και οι πιο κουτοί τους έχουμε καταλάβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το ότι ελλ. κρατικές υπηρεσίες συνεργάζοντο μαζί του, δεν σημαίνει ότι αποτελούσε και φίλο της Ελλάδος. Οι κρατικές υπηρεσίες συνεργάζονται με όλους και τα πάντα, ακόμη και με τον διάβολο πρέπει να συνεργάζονται, για την περίπτωση που χρειαστεί. Εάν χρειαστεί σήμερα να συνεργάζονται με μια πλευρά, και την άλλη μέρα να της γυρίσουν την πλάτη, έτσι και πρέπει να πράξουν. Στις σχέσεις ενός κράτους δεν υπάρχει χώρος για συναισθήματα, στις διαπροσωπικές σχέσεις υπάρχει, αλλά αυτές είναι αδιάφορες.

    Δεν υπήρξε ποτέ μια συμμαχία της Ελλάδος με τους κούρδους, ασχέτων των όποιων σχέσων των ελλ, υπηρεσιών με αυτούς. Τα κράτη συνάπτουν συμμαχίες με μια σειρά προταιρεότητας, αν και η ιστορία δεν την επαληθεύει πάντοτε.

    (1) Ἒνα κράτος του μεγέθους της Ελλάδος, συνάπτει μια συμμαχία, ειδικά σε κρίσιμη περίοδο, για να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν λιγότερους αντιπάλους. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος μιας συμμαχίας και τέτοιες η χώρα μας έχει συνάψει αρκετές.

    (2) Η Ελλάδα ουδέποτε συμμάχησε με τους κούρδους, γιατι απλά αυτοί δεν αποτελούν μια κρατική οντότητα. Η Ελλάδα δεν χρειάστηκε τη συμμαχία μαζί τους, γιατί εκεί που είναι και στην κατάσταση που είναι, δεν αποτελούν αντίπαλό μας. Το εύρος των σχέσων των κρατικών υπηρεσιών μαζί τους, δεν αποτελεί κάποιου είδους συμμαχία.

    (3) Οταν η Ελλάδα του παρελθόντος χρειάστηκε πράγματι τη συμμαχία τους λόγω δύσκολών στιγμών 1915/1923, αυτοί την αρνήθηκαν και γίναν έναν με τον Κεμάλ, αφού μερικά χρόνια νωρίτερα αφάνισαν τους Αρμένιους από τις περιοχές που τους έταξε ο Χασάπης Πασάς από την Κωνσταντινούπολη. Η Ιστορία απέδειξε όμως και σε αυτούς πως την προδοσία την θέλουν όλοι, αλλά τον προδότη κανείς.

    (4) Το φιλολογικό „θεώρημα“ ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου, εκτός του ότι είναι παροδικό, ισχύει μόνο όταν πράγματι υπάρχουν τρείς ακριβώς „παίχτες“. Για την περίπτωση που υπάρξει έστω και ένας παίχτης παραπάνω, το θεώρημα είναι νεκρό. Εκτός αυτού, το ελλ. μέγεθος επιτρέπει το θεώρημα με τους τρεις παίχτες μόνο για πολύ λίγο χρόνο και στην έσχατη ανάγκη, διαφορετικά στο τέλος έχεις περισσότερους εχθρούς από ότι συμμάχους.

    Θέλω να καταλήξω πως με τον Οτσαλάν το ελλ. κράτος δεν είχε τίποτε, και προπάντων δεν έχασε τίποτε. Εάν μια μέρα χρειαστεί πράγματι να συμμαχήσουμε ως κράτος με ένα Κουρδιστάν στο μέλλον, ούτε τότε θα χρειαστούμε τον οποιονδήποτε Οτσαλάν.

    Οι κούρδοι και του Κουρδιστάν έχουν ύψιστη στρατηγική σημασία, συμφωνώ. Αυτό δεν απαντάει όμως εάν έχουν για την Ελλάδα ύψιστη στρατηγική σημασία. Η Ελλάδα δεν έχει κάποια σχέση με τα πετρέλαια της περιοχής, αυτά είναι το χαρέμι των ισχυρών της γης. Εχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια τώρα, από τη στιγμή που οι Αγγλοσάξωνες ελέγχουν την περιοχή και τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά που δείχνουν πως δεν θα διστάσουν να αιματοκυλίσουν οτιδήποτε πιθανό θα μπορούσε να διαταράξει το καθεστώς που έχουν επιβάλει στην περιοχή.

    Προσωπικά δεν δέχομαι μαθήματα ιστορίας από φράσεις του Οτσαλάν, αυτά ας τα πάρουν οι συμπατριώτες του. Είσαι σίγουρος πως οι συμπατριώτες του, εάν είχαν την ευκαιρία εντός κάποιων υποθετικών δημοκρατικών θεσμών, ότι θα τον δαφνοστεφάνωναν; Οι Kουρδοι απλώνονται σε πολλές περιοχές της Μέσης Ανατολής και σε πάρα πολλές από αυτές, μάλλον θα τον κρέμαγαν δημόσια, αυτή είναι τουλάχιστον η δική μου εντύπωση.

    Οταν και εάν οι κουρδοι σταματήσουν τον εκατοεντή σχεδόν εμφύλιο πόλεμο μεταξύ τους, τότε θα έχει κάποιο νόημα μια επιπλέον επιλογή για την Ελλάδα. Προς το παρόν, αποτελούν εδώ και 100 σχεδόν χρόνια, καμμένο χαρτί για την Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Oute emena mou aresi na ksexnao tous tsetes pou ekanan tis megaliteres sfages stin M.Asia ,o erxomos tou otsalan itan prospathia ton kourdon na parasiroun tin Ellada se polemo gia ofelos tous ,GIA tin ekseliksi tis ypothesis otsalan kai tin silipsou tou den eftege mono i elliniki pleura ,tha mporouse kai na itan pro apofasismeni me apotero skopo tin disfimisi ton ELLHNON.Talos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ο/Η deepred001 ...
    Ξαναδιάβασε το σχόλιο μου έχει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα σου πάντως βλέπω ότι αποφεύγεις συστηματικά κάθε αναφορά στην Τουρκία σημαίνει κάτι αυτό;

    Οσο για το μέγεθος της Ελλάδας και την σύναψη συμμαχιών η ιστορία μας το έχει δείξει εκτός αν την αναλύεις μονόπλευρα.Η Ελλάδα πάντα μόνη της ήταν χωρίς καμιά βοήθεια απο Δύση και Ανατολή και εκτός αυτού είχε να αντιμετωπίσει και την 5 φάλαγγα στο εσωτερικό της η οποία δεν είναι τυχαίο ότι είχε δύο χρώματα

    Αναφορικά με την περίοδο 1915-1923 έχω την γνώμη ότι παρουσιάζεις μια ειδυλλιακή εικόνα του Ελληνισμού.Επιτρέψε μου να σου πώ ότι περισσότερο με μαγική εικόνα μοιάζουν τα όσα λές.Παραγράφεις και διαγράφεις πολλά.

    Αναφορικά με την συνεργασία όπως λές κρατικών υπηρεσίων και Κούρδων και οτι αυτό δεν σημαίνει φιλία με τους Κούρδους, θα σου αναφέρω δύο ονόματα Θεόφιλος Γεωργιάδης και Δημήτρης Ματαφιάς.

    Τα όσα επισημαίνεις περί κρατικής οντότητας της Ελλάδας, περί ισχυρού συγχρόνου κράτους , περί κοινωνίας μπορείς να ανατρέξεις σε πολλές φράσεις του Οτζαλάν για να δείς τον θαυμασμό του.Μπορεί να σε ενοχλεί εμένα όμως διόλου, εμένα οι λεηλάτες βαρβαροι κατακτητές με ενοχλούν δεν είδα να έχεις τέτοιο πάθος απέναντι τους.

    .....Θέλω να καταλήξω πως με τον Οτσαλάν το ελλ. κράτος δεν είχε τίποτε, και προπάντων δεν έχασε τίποτε. Εάν μια μέρα χρειαστεί πράγματι να συμμαχήσουμε ως κράτος...
    Είσαι ελεύθερος να το πιστεύεις μόνο μια τυχαία σύμπτωση που ξεχνάς
    Αυτοί που παρέδωσαν τον Οτζαλάν παρέδωσαν Ιμια και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο είναι τυχαίο;;;

    Αναφορικά με τον εμφύλιο σπαραγμό των Κούρδων αυτοί τείνουν να τον εξαλείψουν.Για πες μου ισχύει για την Ελλάδα; Προσοχή μέρες που είναι κυκλοφορούν και ανέκδοτα.

    Σε ευχαριστώ για την παρέμβαση σου σέβομαι τις απόψεις μου αλλά δεν μπορώ να τις αποδεχτώ.Η Ιστορία και η ζωή θα δείξουν το λάθος και το σωστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ 5:07 μ.μ.

    >o erxomos tou otsalan itan prospathia ton kourdon na parasiroun tin Ellada se polemo gia ofelos tous<

    Δεν το αποκλείω καθόλου, μόνο που πήραν άσχημο μάθημα τι θα πει να προσπαθείς να παρασύρεις σε πόλεμο μία για λογαριασμό σου, όταν η χώρα αυτή δεν παρασύρεται για δικά της κυριαρχικά δικαιώματα!!

    Ο Καυκάσιος το λέει καθαρά: "Αυτοί που παρέδωσαν τον Οτζαλάν παρέδωσαν Ιμια και κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο είναι τυχαίο;;;" Εδώ φτερνίστηκαν οι Τούρκοι στα Ίμια και δεν έμεινε πάνα στον Μαρινόπουλο για το παιδί μου :-)))

    @ deepred001

    >Θέλω να καταλήξω πως με τον Οτσαλάν το ελλ. κράτος δεν είχε τίποτε, και προπάντων δεν έχασε τίποτε<

    Αν για σένα τιμή και αξιοπρέπεια ίσον "τίποτε", τότε όντως η Ελλάδα δεν έχασε τίποτε. Μάλλον δίκιο έχεις, διότι αυτά τα είχε ήδη χάσει από την νύκτα των Ιμίων το 1996 και την Συνάντηση της Μαδρίτης το 1997.

    Μια αδιάκριτη ερώτηση, αλλά το στιλ που γράφεις ... μήπως είσαι ο Σημίτης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Είμαστε κωλοέλληνες πρωτίστως και μετά όλα τα άλλα.
    Τα αυτονόητα που αρνούμαστε να δεχτούμε αλλά φωνάζουν από μονα τους είναι:
    1. Οι Κούρδοι μάχονται για ανεξαρτησία εναντίον του Κεμαλικού κτήνους, ως εκ τούτου πρέπει ο Ελληνισμός να είναι μαζί τους.
    2. Ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου, άσχετα αν έχουν κράτος οι Κούρδοι ή όχι, πάντως οι Τούρκοι είναι εχθροί μας και οι Κούρδοι χύνουν το αίμα τους(των Τούρκων)
    3. Οι Τσέτες δεν πήγαν αυτοβούλος να κάψουν την Σμύρνη , εκτελούσαν διαταγές του Κεμάλ αν ένας έχει ένα παράδειγμα αυτόνομης σφαγής Ελλήνων από Κουρδους ας το γράψει.
    Είναι εντυπωσιακό πως ο λαός που πρωτοσκέφτηκε λογικά πάνω στη γή έχει χάσει το μπούσουλα και παραπέει σε συμπεράσματα σοφιστικού τύπου.
    Αλλά τι περιμένεις από έναν λαό που και οι Αριστεροί του ακόμα βαράνε το σαμάρι(σώματα ασφαλείας, στρατό) και ποτέ το γάιδαρο, τόση ορθή σκέψη.(Στούς bilderberg ένας ποτέ δεν πέταξε ούτε μιά πέτρα)

    Ο Καυκάσιος λέει τα πράματα όπως είναι.

    Λογικό πρόβατο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Αγαπητέ Καυκάσιε,


    διάλογο κάνουμε, τις απόψεις μου παραθέτω και δεν με ενδιαφέρει να σε πείσω για κάτι, δεν κερδίζω κάτι από αυτό.

    Οι συμμαχίες ενός κράτους, στην προκειμένη περίπτωση της Ελλάδος, καθορίζονται επακριβώς από το κράτος. Οι συμμαχίες της Ελλάδος, είναι αυτές που ήταν και είναι, δλδ. πολύ συγκεκριμένες, με όνομα, χρονική διάρκεια, υπογραφές κ.ο.κ.

    Γιατί το γράφω το παραπάνω; Για να τονίσω ότι οι συμμαχίες της Ελλάδος, όποιες και να είναι, δεν είναι αυτές που νομίζει ότι είναι ο κάθε „εγώ“ και „εσύ“. Ολες φέρουν όνομα και βούλα.

    - Στη τελευταία απάντησή σου γράφεις: „Τα όσα επισημάνεις περί κρατικής οντότητας της Ελλάδας, περί ισχυρού συγχρόνου κράτους , περί κοινωνίας μπορείς να ανατρέξεις σε πολλές φράσεις του Οτζαλάν για να δείς τον θαυμασμό του“.

    Εάν σκρολάρεις τις απαντήσεις μου πιο πάνω, θα ανακαλύψεις ότι δεν έγραψα τίποτε από αυτά που λες στην παραπάνω παράγραφο -

    Τώρα, εάν εσένα ο θαυμασμός του Οτζαλάν σε κάνει περήφανο, καλώς. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει ο θαυμασμός του κάθε μακρινού ανατολίτη, ανεξαρτήτως ονόματος και καταγωγής.

    Μια φορά, χρειάζεται πολύ φαντασία για να συνδέσω τα Ιμια και το Αιγαίο με την υπόθεση του Οτζαλάν. Το γράφεις αυτό για να υπογραμμίσεις την γνώμη σου στην „πολιτική Σημίτη“ για την περίπτωση των Ιμίων; Αγαπητέ Καυκάσιε, και προσωπικά θεωρώ πως η ελλ. πλευρά στην περίπτωση των Ιμίων τα έκανε κυριολεκτικά „θάλασσα“, αλλά για όνομα του Θεού, δεν χρειάζεται κάθε τόσο και λιγάκι να αιτιολογώ το παραπάνω με τον Οτζαλάν.

    Προπάντων, δεν χρειάζεται να συνδέω συνέχεια στο όνομα μια ελληνοκουρδικής „φιλίας“ το όνομα Οτζαλάν συνέχεια. Δόξα τω Θεώ, οι Κούρδοι είναι πολλές δεκάδες εκατομμύρια, θα βρεθούν και πολλά άλλα ονόματα, περισσότερο προσιτά. Οταν οι ίδιοι οι κουρδοι τον έχουν γραμμένο στα παλαιά τους υποδήματα, δεν χρειάζεται σώνει και καλά να κάνω τατουάζ το όνομά του στο μέτωπό μου, για να τονίσω κάτι.

    Επίσης όπως προανέφερα, δεν με συγκινεί ο απελευθερωτικός αγώνας των κούρδων, σε αυτό είμαι ειλικρινής, όχι απέναντί σου, αλλά απέναντι σε οποιονδήποτε κούρδο ή κουρδικής καταγωγής άτομο έτυχε να γνωρίσω. Εσύ συγκινείσαι περισσότερο για τον αγώνα τους (γιατί όχι), εάν κατάλαβα σωστά, μια και το ιστολόγιο έχει φοβερά πολλές αναρτήσεις γύρω από το θέμα. Εάν είναι πράγματι έτσι, και εάν όντως ενδιαφέρεσαι για τον απελευθερωτικό αγώνα τους, τότε η αποσύνδεση του ονόματος του Οτζαλάν από τα δίκαια αιτήματα των κούρδων είναι μονόδρομος.



    Ευχαριστώ μια φορά ακόμη για την φιλοξενία.


    Υ.Γ.: Αγαπητέ Κωνσταντίνε, θα ήθελες να σου κάνει τη χάρη να συνομιλεί μαζί σου, αλλά μάλλον σε έχει συνεχώς γραμμένο στα παλιά του τα παπούτσια, πλην της κάθε εκλογικής μέρας. Μέχρι να γνωρίσεις τον κάθε Σημίτη σου για να του πεις ότι θέλεις να του πεις, πρέπει να αρκεστείς ότι θα συνομιλείς με απλούς πολίτες, αλλά και στις συνομιλίες σου με απλούς πολίτες, χρήζει από υγειή επιχειρήματα ένας διάλογος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Den santilrgo oti stin Mikraesaitki Ekstrateia mporei oi kourdoi na eixan skoteino rolo alla to erotima einai ti ginetai TORA!srin parousa fsi exoume koinous antipalous me tous Kourdous apa opos akrivos oi Tourkoi me tin proti eukairia signtaroun tous Skopianous etsi kai emeis preei na voithisoume tous Kourdous!o exthros tou extrou mou filos mou!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.