3/2/10

Επίθεση Ερντογάν στην Ε.Ε. για τη στάση της στο Κυπριακό

Κατηγορίες προς την Ευρωπαϊκή Ενωση για το Κυπριακό, αλλά και προς την Αγγλία για την υπόθεση Οραμς απηύθυνε ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τουρκική υπηρεσία του τηλεοπτικού δικτύου Euronews.

Και την αγγλική διοίκηση κατηγόρησε ο Ερντογάν για την απόφαση σχετικά με την υπόθεση Οραμς Και την αγγλική διοίκηση κατηγόρησε ο Ερντογάν για την απόφαση σχετικά με την υπόθεση Οραμς «Η Ε.Ε. δεν υπήρξε ειλικρινής στο θέμα της Κύπρου», είπε ο Ερντογάν και τόνισε ότι «η Ε.Ε. έχει κάνει πολύ μεγάλο λάθος για να φτάσει το Κυπριακό στο σημείο που βρίσκεται. Πρόκειται για ιστορικό λάθος και σχετίζεται με την ένταξη της Νότιας Κύπρου στην Ε.Ε».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως «είναι πρόσθετο πολιτικό λάθος να αποκαλείται Κύπρος η Νότια Κύπρος» και πρόσθεσε: «Διότι στον Βορρά υπάρχει ένα χωριστό κράτος που δεν είναι συμφιλιωμένο με τον Νότο. Εμείς ως Τουρκία έχουμε αναγνωρίσει το κράτος αυτό και δεν δεχόμαστε σπέκουλα γύρω από το κράτος αυτό. Αλλοι μπορεί να δέχονται, αλλά αυτό δεν έχει σημασία για μας».

Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., ο Ερντογάν είπε πως «ο Γκέρχαρντ Σρέντερ έχει διατυπώσει βαριές κατηγορίες, λέγοντας ότι η προσέγγιση προς την Τουρκία και τη Βόρεια Κύπρο ήταν λανθασμένη. Η Αγκελα Μέρκελ έχει δηλώσει ότι ήταν λάθος η ένταξη. Το λένε οι ίδιοι, αλλά τώρα βγαίνουν και στηρίζουν τη Νότια Κύπρο».

Απαντώντας στην ερώτηση αν μπορεί να υπάρξει και πάλι μια ενωμένη Κύπρος, ο Ερντογάν είπε ότι «εμείς προσπαθούμε ώστε να υπάρξει λύση εντός του έτους και να το κάνουμε αυτό σε επίπεδο ΟΗΕ. Εάν χρειαστεί μπορούμε να το κάνουμε και με πενταμερή. Οι δύο χώρες-πλευρές και η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία. Πριν από μερικές μέρες μού τηλεφώνησε ο Γκόρντον Μπράουν και μου είπε πώς θα βλέπαμε το ενδεχόμενο να ασχοληθούμε με το θέμα μαζί. Για μας δεν υπάρχει κάτι αρνητικό. Το θέμα είναι να έχουμε δίκαιη προσέγγιση. Εάν πρόκειται να κάνουμε κάτι ως εγγυήτριες χώρες, θα πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι οι εγγυήσεις».

Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε την «αγγλική διοίκηση» για τη σχετική απόφαση αγγλικού δικαστηρίου. «Η αγγλική διοίκηση επέδειξε λανθασμένη στάση», είπε ο Ερντογάν και επισήμανε ότι «ήταν λάθος η ανακοίνωση του θέματος, τη στιγμή που είναι σε εξέλιξη οι συνομιλίες».
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

4 σχόλια:

  1. Ολοι καναν λαθος εκτος απο την τουρκια που εισεβαλλε στην κυπρο και διατηρει κατοχικο στρατο.Να στειλει επιστολη συμπαραστασης στον τουρκο πρωθυπουργο η κ.δραγωνα για το καλο που εκανε και για τις δημοκρατικες του αποψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε την «αγγλική διοίκηση» για τη σχετική απόφαση αγγλικού δικαστηρίου. «Η αγγλική διοίκηση επέδειξε λανθασμένη στάση»"

    Σε μια χώρα που σέβεται την Δημοκρατία και τις αρχές του Δικαίου, η Δικαιοσύνη είναι υποτίθεται ανεξάρτητη. Καμμία απόφαση κανενός δικαστηρίου δε μπορεί να τίθεται υπό αμφισβήτηση, ούτε να χρεώνεται στην εθνική διοίκηση (κυβέρνηση) μιας χώρας. Με αυτή τη δήλωση ο τούρκος πρωθυπουργός επιβεβαιώνει πως η χώρα του δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ε.Ε.
    1. Επειδή γίνεται κατανοητό με ποια κριτήρια λειτουργεί η τουρκική δικαιοσύνη (άνωθεν κυβερνητικές παρεμβάσεις)
    2. Επειδή υπονοεί ότι την ίδια τακτική θα έπρεπε να ακολουθήσει και η βρετανική κυβέρνηση, και μάλιστα το προτείνει εμμέσως.

    Αυτό και μόνο που ελέχθη δημοσίως σε ευρωπαϊκό μέσο, θα έφτανε για να καταλάβουν οι ευρωπαίοι, για ποιας χώρας την ένταξη συζητούν. Αλλά, δυστυχώς, τα συμφέροντα έχουν πνίξει προ πολλού και αυτήν ακόμη την λοινή λογική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Δύση στηρίζει την Τουρκία ως αντίβαρο στην ισχύ της Ρωσίας.

    Αν η Τουρκία καταλάβει κομμάτια της Ελλάδας ή την υπόλοιπη Κύπρο, ΠΟΤΕ η ΕΕ δεν θα στηρίξει την Ελλάδα. Στην καλύτερη για εμάς περίπτωση, θα είναι ουδέτεροι και θα μας καλέσουν να τα βρούμε.

    http://www.vimeo.com/8150226

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επέκρινε την «αγγλική διοίκηση» για τη σχετική απόφαση αγγλικού δικαστηρίου. «Η αγγλική διοίκηση επέδειξε λανθασμένη στάση»"KAMAROSTE TIN DIMOKRATIKI TOURKIA! POU EINAI I DRAGONA1
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.