11/2/10

Ανοικτό το ενδεχόμενο επεισοδίου

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ που προσεγγίζουν τις διαφορές στο Αιγαίο με τις βολικά απλοποιημένες υποδείξεις του στιλ «βρείτε τα», φέρεται να εξεπλάγησαν όταν άκουσαν στην Αθήνα πως τα ζητήματα αυτά, αν και εκ του ασφαλούς χαρακτηρίζονται ελληνοτουρκικά, δεν είναι διμερή γιατί οι κρατικές υποστάσεις Ελλάδας και Τουρκίας διέπονται από συνθήκες που έχουν συνομολογηθεί και λειτουργούν erga omnes(έναντι πάντων) και έχουν καθολική ισχύ και όχι διμερή.

Συνεπώς, δεν είναι αποδεκτή η κατά την αμερικανική αντίληψη διμερής διευθέτηση, γιατί αυτό (σ.σ. όπως γίνεται εμφανές και με το πνεύμα της έκθεσης της RΑΝD) εκ των πραγμάτων θα σήμαινε υποχωρήσεις για την Ελλάδα και πολύ περισσότερο διευθετήσεις νατοϊκές προς όφελος πρωτίστως των αμερικανικών και νατοϊκών συμφερόντων.

Εξάλλου, στην αμερικανική έκθεση αναφέρεται πως «παρά το γεγονός ότι οι τουρκοελληνικές σχέσεις έχουν σημαντικά βελτιωθεί από το 1999, οιδιαφορές στο Αιγαίο εξακολουθούν να καταστρέφουν τις διμερείς σχέσεις και αποτελούν απειλή για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Μέχρις ότου οι διαφορές αυτές επιλυθούν, υπάρχει κίνδυνος πως κάποιο επεισόδιο (όπως το 2006) θα μπορούσε να κλιμακωθεί εκτός ελέγχου και να οδηγήσει σε σύγκρουση, όπως σχεδόν συνέβη για τις βραχονησίδες Ίμια/Καρντάκ τον Φεβρουάριο του ’96», σημειώνεται.

ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

6 σχόλια:

  1. Ποιός τους τα είπε αυτά; ο ΓΑΠ;; φαίνεται απίστευτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "βρείτε τα" λέει και η ΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. φαινεται οτι οι αμερικανοι προσεγγιζουν την αποψη που ειχα εκφρασει σε προηγουμενο μου σχολιο
    https://www.blogger.com/comment.g?blogID=7433980476685836622&postID=1027750734858084861&isPopup=true

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η πίεση είναι μια τακτική που υπάρχει εδώ και χρόνια. Τα προβλήματα που θέλουν να επιλύσουν οι ΗΠΑ είναι διάφορα:
    1) Το όνομα και γενικότερα τις σχέσεις με τα σκόπια. Εχουν μεγάλες στρατιωτικές επενδύσεις εκεί και ίσως σκέφτονται να ετοιμάσουν μονάδες παραγωγής και υποστήριξης αμερικάνικών εταιριών, κυρίως στρατιωτικού περιεχομένου.
    2) Με την τουρκία θέλουν να λύσουν πρόσκαιρα καποια προβλήματα για να μπει η τουρκία στην ΕΕ, με αυον τον τρόπο καθώς και με μερικές πιέσεις στον οικονομικό τομέα, να καταστρέωουν την ΕΕ. Ισως να ετοιμάζουν και σκηνικό στο ιράν και θέλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχει πρόβληματα μεταξύ των συμμάχων.
    Στην ουσία την ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας δεν θέλουν να την σταματήσουν για να συνεχίσουν να πουλάνε στρατιωτικό υλικό. Πιέζουν την μια ή την άλλη χώρα ανάλλογα με τα συμφέροντα των καιρών.
    Η πίεση όμως τώρα συμπίπτει με τις ανακοινωσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων. Πάνε να πάρουν ένα μερίδιο από τα προγράμματα αυτά.
    Το θέμα γίνεται αρκετά πολύπλοκο βάζοντας μέσα το ισραήλ. Δεν είναι τυχαίες οι ανακοινώνσεις της ευρωπαϊκής ένωσης για την τουρκία. Η σχέση των δύο αυτών χωρών οδηγεί σε μεγάλο βαθμό και τις πιέσεις υπερ μιας από τις δύο χώρες. Αυτό τον καιρό μπορούμε να κερδίσουμε ορισμένα πατήματα, αρκεί να είναι σταθερά και όχι πανω σε κινούμενη άμμο.
    Η σκακιέρα γεμίζει αρκετά αν βάλουμε μέσα και τα πετρέλαια του αιγαίου καθώς και της κύπρου.
    Με την τουρκία υπάρχουν και τα θέματα κούρδων, αρμένιων, γεωργίας και αζερμαϊτζαν σε σχέση με την ρωσία.
    Βάζοντας στο παιχνίδι τα υπόλοιπα βαλκάνια το θέμα γίνεται πολύπλοκο.
    Είναι αρκετά μεγάλη η σκακιέρα στην περιοχή που μας επιρεάζει άμεσα ή έμμεσα σε μεγάλο βαθμό και μερικές ανακοινώσεις ή προτροπές είναι μέρος της σκακιέρας. Μόνο με σταθερά βήματα μπορούμε να προχωράμε και όχι μόνο από μονομερής υποχωρήσεις. Σταθερές κινήσεις που δεν επιρεάζουν αρνητικά και συμμαχίες σίγουρες και σταθερές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Προφητικά αποσπάσματα του Παναγιώτη Κονδύλη (1.2.2010. Καλό μήνα με αντί-αρλουμπολογικά κείμενα: http://www.ifestos.edu.gr/) :

    "... Αν θέλουμε να παραμείνουμε νηφάλιοι, έστω και με αντίτιμο την απαισιοδοξία, οφείλουμε να πούμε ότι και σε άλλα πεδία στρατηγικής σημασίας αρχίζουν να παγιώνονται αναντίστροφες εξελίξεις. Η Ελλάδα μεταβάλλεται σταθερά σε χώρα με περιορισμένα κυριαρχικά δικαιώματα, δηλαδή δικαιώματα των οποίων η κυρίαρχη άσκηση εξαρτάται από τη βούληση και τις αντιδράσεις τρίτων, ενώ παράλληλα η στάση της γίνεται όλο και περισσότερο παθητική ή αντιφατική. … Πράγματι, το σημερινό δίλημμα είναι αντικειμενικά τρομακτικό και ψυχολογικά αφόρητο: η ειρήνη σημαίνει για την Ελλάδα δορυφοροποίηση και ο πόλεμος σημαίνει συντριβή. Η υπέρβαση του διλήμματος αυτού, η ανατροπή των σημερινών γεωπολιτικών και στρατηγικών συσχετισμών απαιτεί ούτε λίγο ούτε πολύ την επιτέλεση ενός ηράκλειου άθλου, για τον οποίο η ελληνική κοινωνία, έτσι όπως είναι, δεν διαθέτει τα κότσια. Οι μετριότητες, υπομετριότητες και ανθυπομετριότητες, που συναπαρτίζουν τον ελληνικό πολιτικό και παραπολιτικό κόσμο, δεν έχουν το ανάστημα να θέσουν και να λύσουν ιστορικά προβλήματα τέτοιας έκτασης και τέτοιου βάθους … Οι ευρύτερες μάζες, καθοδηγούμενες από το ίδιο ένστικτο της βραχυπρόθεσμης αυτοσυντήρησης, έχουν βρει τη δική τους ψυχολογικά βολική λύση: το έθνος το υπηρετούν ανέξοδα περιβαλλόμενες γαλανόλευκα ράκη, όποτε το καλεί η περίσταση, και έχοντας κατόπιν ήσυχη συνείδηση το κλέβουν μόνιμα με παντοειδείς τρόπους: από τη φοροδιαφυγή, την αισχροκέρδεια και τα «αυθαίρετα» ίσαμε τα ευκολοαπόκτητα πτυχία, τη χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας (ούτε το 50% του μέσου όρου της Ε.Ε.!) και την κραυγαλέα ανισότητα ανάμεσα σ’ ό,τι παράγεται και σ’ ό,τι καταναλώνεται, με αποτέλεσμα την καταχρέωση και την πολιτική εξάρτηση του τόπου. …"
    (Παναγιώτης Κονδύλης, 1996).

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ.
    ΑΠΛΑ ΚΑΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ.
    ΔΗΛΩΣΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑΣ 100%
    ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ?

    ΜΠΟΡΕΙ ΕΦΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΔΙΑΛΟΓΟ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ.
    ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΟΠΛΑ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ.
    ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΣΑΡΚΟΖΥ ΜΕ ΕΠΙΔΟΡΠΙΟ ΤΙΣ FREMM ΚΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ ΜΕ BMP-3 ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΛΟ ΠΡΟΚΥΨΕΙ
    ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΝΑΥΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΝΚΗΔΕΣ.
    ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΘΕΣΩ ΠΙΟ ΣΩΣΤΑ.ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ, ΚΑΙ ΘΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΘΕΙ Η ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΑ.
    ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ.
    ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ.
    ΜΑΣ ΘΕΛΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΤΩ.
    ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΤΩΝ ΗΤΑΝ Η ΔΕΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΝΑ ΠΕΙ ΝΑΙ ΣΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ ΣΤΟΝ ΔΙΟΝΥΣΟ ΓΙΑ ISKANDER ΚΑΙ SUKHOI.
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΝΑ ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕ ΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.