13/2/10

Έρως: Η Κινητήρια Δύναμη της Δημιουργίας

Της Ελίνας Γαληνού
Και οι Θεοί γεννήθηκαν από τον Έρωτα; Οι στίχοι της «Θεογονίας» του Ησιόδου, όπου περιγράφεται η καταγωγή των Θεών της ελληνικής μυθολογίας, παραπέμπουν σε μια μυθική εξήγηση της προέλευσης του κόσμου, συνιστώντας έναν εύληπτο τρόπο για να προσεγγίσει ο άνθρωπος το μυστήριο της θεϊκής γέννησης.
Για τους αρχαίους Έλληνες, ο Έρως είναι μια ευρεία έννοια που εμπεριέχει τη συναισθηματική και σεξουαλική επιθυμία. Στη «Θεογονία» ο Ησίοδος τον παρουσιάζει για πρώτη φορά σαν αρχέγονη κοσμογονική θεότητα που ξεπηδάει από το Χάος και τη Γή, ως κινητήριος δύναμη και ενοποιητική αρχή. Αυτές είναι άλλωστε οι δύο βασικές προϋποθέσεις της δημιουργίας του Σύμπαντος.
Ο αρχαιότερος και σημαντικότερος τόπος λατρείας του Έρωτα στον Ελλαδικό χώρο, αναφέρεται το ιερό στις Θεσπιές της Βοιωτίας. Η λυρική ποίηση τον διέδωσε ως γιό της Αφροδίτης. Άλλοτε παρουσιάζεται σαν ένας νεαρός έφηβος, άλλοτε σαν ένα άταχτο παιδί, μια μορφή πάντα όμως φτερωτή και εξοπλισμένη με τόξο και βέλη. Το χτύπημα του βέλους, μπορεί να φέρει μεγάλη ευδαιμονία αλλά και πολλά βάσανα σ΄ αυτόν που θα στοχεύσει…
Η τέχνη μας τον συνιστά σαν έναν μόνιμο συνοδό της Αφροδίτης, είτε προστατευόμενό της είτε υπηρέτη της, είτε ένα άταχτο παιδί που η θεά τον μαλώνει για τις σκανταλιές του. Οι δράσεις του είναι πολυποίκιλες. Είναι ο πρωταγωνιστής στην γονιμότητα της φύσης και των ανθρώπων και ο βασικός συντελεστής της ένωσης που καρποφορεί, ομορφαίνει και εμπνέει. Είναι εκείνος που προκαλεί την έκσταση συναισθημάτων, την απογείωση ευτυχίας αλλά και την μεγάλη απελπισία. Υποκινεί την άμιλλα στον αθλητισμό, την αγάπη για τη μουσική, την πνευματική δημιουργία και την εκκίνηση προς επίτευξη ενός σκοπού. Κάποτε όμως θα γείρει για να κοιμηθεί, προαναγγέλλοντας το τέρμα της ενεργούς δράσης όταν η ζωή τελειώνει όπως είναι φυσικό… Είναι ο γλυκόπικρος, χρυσόπτερος και ακαταμάχητος δαίμων που θα συναντήσει κάθε ζωντανή ύπαρξη, εκούσια ή ακούσια. «Μήπως δεν στο φώναξα ψυχή μου; Στη ξόβεργα μην πολυπλησιάζεις. Έπεσες στην παγίδα. Ο ίδιος ο Έρωτας έδεσε τα φτερά σου και σ΄ έριξε μέσα στη φωτιά….» μας λέει χαρακτηριστικά ο Μελέαγρος στην Παλατινή Ανθολογία.
Οι διάφορες μορφές του Έρωτα όπως διαμορφώθηκαν στην αρχαία Ελληνική συνείδηση, μας παρουσιάζονται μέσα από 9 θεματικές ενότητες 272 έργων που χρονολογούνται από τον 6ο αι. π.Χ. έως τον 4ο αι. π.Χ. Τα έργα αυτά που συγκεντρώθηκαν από 50 μουσεία της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ιταλίας και της Γαλλίας, αποτελούν την έκθεση με τίτλο «Από τη Θεογονία του Ησιόδου στην ύστερη Αρχαιότητα», που διοργάνωσε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης υπό την επιμέλεια του Καθηγητή Ν. Σταμπολίδη και του Γ. Τασούλα και θα διαρκέσει ως τον Μάρτιο.

50 σχόλια:

  1. έτσι έχουν τα πράματα . και από εκεί που άνθρωπος ο Ελληνας λάτρευε την δημιουργό δυναμη του Ερωτα και το αντικείμενο του πόθου του το κάλος και την ομορφιά σωματική και εσωτερική που θεωρούσε αναπόσπαστες , με την ιδεολογική Ιουδαική κατοχή με την επιβολή του εξαγώγιμου παρα-προιόντος του τον Παυλισμό που αυτάρεσκα αυτο προσδιορίζεται σαν Χριστιανισμό ς, ο Ελληνας και όχι μονο , έμαθε να ντρέπεται για το σώμα του , να εξυμνεί την σωματική αισχρότητα, να σκύβει και να φοβάται.

    Δυστυχώς όλα υτα αναδ=ικνύονται οχι από Ελληνες , αλλα από Ισπανους , στο ιστορικότατο έργο 'AGORA" που παίζεται τώρα στους κινηματογράφους >> http://garizo.blogspot.com/2010/01/agora-film-on-hypatias-life-and-death.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. όχι, δεν θα είχαμε σχόλιο από νεοπαγανιστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. arpakola και λοιποί δωδεκαθεϊστές,μην παραπλανείτε τον κόσμο!

    Όσον αφορά την ταινία Αgora και την Υπατία:

    Ο Συνέσιος ο Κυρηναίος (+416), μαθητής και θαυμαστής της Υπατίας, μέσα από την αλληλογραφία του με την Υπατία άφησε την πληροφορία ότι η νεοπλατωνική φιλόσοφος είχε εκφράσει την επιθυμία της να γίνει Χριστιανή: "ποθώ γαρ Χριστιανή αποθανείν".

    Όχι μόνο λοιπόν δεν υπήρχαν θρησκευτικοί λόγοι του φόνου της Υπατίας, αλλά ο φόνος αυτός εργάσθηκε κατά της Χριστιανικής Εκκλησίας, επειδή η θαυμάσια αυτή γυναίκα, αγαπούσε τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Αλλά οι ψευδείς συκοφάντες τού Νεοπαγανισμού, προσπαθούν να παρουσιάσουν την πολιτική αυτή δολοφονία ως θρησκευτική, για να φανούν ως θύματα. Φωνάζει ο κλέφτης να φοβάται ο νοικοκύρης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αρπακόλλα και λοιποί δωδεκαθεϊστές. Πρώτα απ' όλα, να σας ρωτήσω το εξής: Ο Πλωτίνος, που είχε πει ότι ντρεπόταν διότι είχε σώμα, ήταν χριστιανός ή ειδωλολάτρης.
    Έπειτα, μήπως για να μάθετε ιστορία περιμένετε να δείτε κάποιες κινηματογραφικές ταινίες όπως τον Μέγαν Αλέξανδρο, τον Λεωνίδα και τους τριακοσίους του και την ΥΠΑΤΙΑ;
    Αν δεν σας κάνει κόπο, διαβάστε και τα πρακάτω περί Υπατίας.

    Ἡ ταινία «Agora» διαπραγματεύεται τή ζωή τῆς Ἀλεξανδρινῆς φιλοσόφου Ὑπατίας μέσα στήν ταραγμένη περίοδο τοῦ τέλους τοῦ 4ου αἰῶνα καί ἀρχές τοῦ 5ου ἀιῶνα μ.Χ. στήν Ἀλεξάνδρεια τῆς Αἰγύπτου.
    Ἀρχικά πρέπει νά σημειωθεῖ ὅτι ὁ Ἀλεχάντρο Ἀμεναμπάρ, σκηνοθέτης τῆς ταινίας εἶναι ἄθεος. Κατά δική του ὁμολογία γεννήθηκε καί μεγάλωσε μέσα σέ μία χριστιανική οἰκογένεια, μετά ἔγινε ἀγνωστικιστής καί στή συνέχεια ἄθεος. Αὐτό σημειώνεται, γιά νά γίνει κατανοητό, γιατί ἐνῶ φαίνεται ὅτι ἡ ταινία
    ἐπιφανειακά δέν στρέφεται ἐναντίον τῆς χριστιανικῆς θρησκείας, στήν πραγματικότητα παρουσιάζει τούς χριστιανούς φονταμενταλιστές, σκοταδιστές, ἀδαεῖς, φανατικούς καί τελειώνει ἀφήνοντας ὑπονοούμενο ὅτι ἕνας σημαντικός ἅγιος τοῦ Χριστιανισμοῦ, ὁ Κύριλλος πατριάρχης Ἀλεξανδρείας, δεν ἦταν τίποτα ἄλλο παρά ἕνας φανατικός κληρικός καί ὁ ἠθικός αὐτουργός τῆς δολοφονίας τῆς Ὑπατίας.
    Βασική ἱστορική πηγή γιά την ἀνασκευή τῶν ἀνακριβειῶν τῆς ταινίας εἶναι τό ἔργο τοῦ ἱστορικοῦ Σωκράτους τοῦ Σχολαστικοῦ «Ἐκκλησιαστική Ἱστορία». Αὐτός ἔζησε την ἴδια περίοδο μέ τόν Κύριλλο Ἀλεξανδρείας. Τά γραφόμενά του
    ἔχουν μεγάλη βαρύτητα, γιατί ὁ Σωκράτης ἀνῆκε στήν αἵρεση τῶν Νοβατιανῶν. Τούς τελευταίους πολέμησε μέ πάθος ὁ Κύριλλος1.
    Στήν ἀρχή τῆς ταινίας παρουσιάζονται οἱ εἰδωλολάτρες νά προκαλοῦν μέ τά λόγια τούς χριστιανούς καί ἐκεῖνοι νά τούς ἐπιτίθενται. Σύμφωνα μέ τό Σωκράτη τό Σχολαστικό, ὁ Θεόφιλος πατριάρχης Ἀλεξανδρείας καί θεῖος τοῦ Κυρίλλου εἶχε πάρει αὐστηρά μέτρα ἐναντίον τους και κατέστρεψε τό Σεράπειον
    καί τό Μίθρειον. Ἡ αἰτία ἦταν ὅτι οἱ εἰδωλολάτρες ἐπιτίθεντο στους χριστιανούς, γιά τό λόγο αὐτό οἱ πρῶτοι φοβοῦνταν τήν ὀργή τοῦ
    αὐτοκράτορα Θεοδοσίου τοῦ Β´2 .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ἄν καί στήν ταινία ὁ Θέων, πατέρας τῆς Ὑπατίας καί σπουδαῖος μαθηματικός, τραυματίζεται κατά την καταστροφή τοῦ Σεραπείονος ἱεροῦ καί ἀργότερα ἐξαιτίας αὐτοῦ τοῦ τραύματος πεθαίνει. Στην πραγματικότητα τό γεγονός τῆς
    αἰτίας τοῦ θανάτου τοῦ Θέωνος εἶναι ἄγνωστο. Ὁ θάνατός του πιθανολογεῖται γύρω στό 405 μ.Χ. Ἡ αἰτία γιά νά προσέλθουν πολλοί εἰδωλολάτρες στούς κόλπους τοῦ Χριστιανισμοῦ κατά τήν ταινία ὑπῆρξε ἡ σκληρή στάση τοῦ πατριάρχη Θεοφίλου. Στήν πραγματικότητα, ὅμως, στό Σεράπειον ἱερό βρισκόταν ἄγαλμα πού στή βάση του ὑπῆρχε τό σύμβολο τοῦ Σταυροῦ. Αὐτό ἔγινε αἰτία πολλοί εἰδωλολάτρες νά πιστέψουν καί νά βαπτισθοῦν χριστιανοί3.
    Λανθασμένο θεωρεῖται, ἐπίσης, τό γεγονός ὅτι μετά τό θάνατο τοῦ Θεοφίλου, ὁ Κύριλλος αὐτοχρήζεται διάδοχος τοῦ θείου του, φορώντας τά ἀρχιερατικά ἄμφια τοῦ νεκροῦ καί τό δακτυλίδι του. Οἱ Πατριάρχες στό χῶρο τῆς Ὀρθοδοξίας σήμερα δέν φοροῦν δακτυλίδι ὡς δεῖγμα ἀρχιερατικῆς ἐξουσίας. Δεν ἀναφέρεται σέ καμία ἱστορική πηγή ὅτι ὁ Κύριλλος φοροῦσε δακτυλίδι, γιά νά γίνεται ἔτσι φανερή ἡ ἐξουσία του. Αὐτός διαδέχθηκε τό θεῖο του Θεόφιλο, ὕστερα ἀπό τήν ἀναμέτρησή του μέ τόν ἀρχιδιάκονο Τιμόθεο γιά τον πατριαρχικό θρόνο.
    Ὁ Κύριλλος κράτησε σκληρή στάση ἀπέναντι στούς Ἐθνικούς, γιατί τούς θεωροῦσε ὑπεύθυνους γιά τη ροπή μερικῶν χριστιανῶν τῆς Ἀλεξάνδρειας στή μαγεία, στήν ἀστρολογία καί ὄχι στήν ἀστρονομία και γενικότερα στό ὅτι παρέμεναν δέσμιοι τῶν δεισιδαιμονιῶν, τῶν προκαταλήψεων καί τοῦ παγανισμοῦ. Ὁ
    ἴδιος εἶχε μελετήσει τούς κλασικούς
    συγγραφεῖς τῆς ἀρχ. Ἑλλάδας ἀλλά
    καί τούς μεγάλους φιλοσόφους,
    ὅπως τόν Πλάτωνα, τόν Πλωτίνο
    κ.ἄ., πράγμα πού φαίνεται κυρίως
    στό ἔργο του «Κατά Ἰουλιανοῦ»4.
    Ὁ Ἀμμώνιος στό κινηματογραφι-
    κό ἔργο παρουσιάζεται ὡς φανατι-
    κός «παραβαλανεύς»5, πού γιά χάρη
    ἐντυπωσιασμοῦ τῶν εἰδωλολατρῶν
    περπατοῦσε ξυπόλητος πάνω στή
    φωτιά. Οἱ χριστιανοί, ὅμως τῆς
    ἐποχῆς ἐκείνης καί γενικότερα δέν
    κάνουν ποτέ θαύματα γιά χάρη
    ἐντυπωσιασμοῦ ἀλλά οὔτε καί γιά νά
    πείσουν τούς ἀρνητικά διακείμε-
    νους πρός αὐτούς. Ἡ ἀλήθεια εἶναι
    ὅτι ὁ Ἀμμώνιος ὑπῆρξε μοναχός ἀπό
    τή Νιτρία. Στήν πόλη τῆς Νιτρί ας
    ὑπῆρχαν γύρω στούς πεντακόσιους
    μοναχούς, οἱ ὁποῖοι ὑποστήριζαν μέ
    περισσή θέρμη τή χριστιανική διδα-
    σκαλία. Σέ αὐτούς κοντά μόνασε
    ἀρκετά χρόνια ὁ Κύριλλος. Ἴσως σέ
    ἐκείνους νά ὀφείλεται τό πάθος τοῦ
    πατριάρχη Ἀλεξανδρείας γιά τήν
    ὑπεράσπιση τῆς χριστιανι κῆς διδα-
    σκαλίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ὁ Ἀμμώνιος ἐξαιτίας τῆς
    φραστικῆς ἐπιθέσεώς του στόν
    ἔπαρχο Ὀρέστη καί τῆς ρίψεως πέ-
    τρας στό κεφάλι τοῦ ἐπάρχου, συν -
    ελήφθηκε, βασανίστηκε καί θανα-
    τώθηκε. Ὁ Κύριλλος τόν ἀποκάλε σε
    μάρτυρα καί τόν ἔθαψε μέ τιμές,
    ἐνῶ στήν ταινία τόν ἀνακηρύσσει
    ἅγιο. Στήν ὀρθοδοξία οἱ ἅγιοι ἀνα-
    κηρύσσονται μόνο ἀπό τόν Τριαδικό
    Θεό καί ὄχι ἀπό τούς ἀνθρώπους.
    Στό κινηματογραφικό ἔργο πα-
    ρουσιάζεται ὁ ἔπαρχος Ὀρέστης ὡς
    Χριστιανός πού προσπαθοῦσε νά
    διατηρεῖ τίς λεπτές ἰσορροπίες με-
    ταξύ τῶν Ἰουδαίων, Ἐθνικῶν καί
    Χριστιανῶν κατοίκων τῆς Ἀλεξάν-
    δρειας. Ὁ Ὀρέστης μᾶλλον εἶχε
    ἀσπασθεῖ τό χριστιανισμό ἀπό πολι-
    τικό συμφέρον, κάτι πού ἀποκαλύ-
    πτεται καί στήν ταινία μέσα ἀπό τήν
    ἐρώτηση πού τοῦ κάνει ὁ Συνέσιος
    Ἐπίσκοπος Κυρήνης. Ὁ τελευταῖος
    ρωτάει τόν Ὀρέστη ἐάν πιστεύει
    πραγματικά στό Θεό τῶν Χρι-
    στιανῶν ἤ ἄν ἔγινε χριστιανός ἀπό
    συμφέρον. Ὁ Σωκράτης ὁ Σχολα-
    στικός ἀναφέρει ὅτι ἀπό πολλούς
    χριστιανούς τῆς Ἀλεξάνδρειας ὁ
    Ὀρέστης ἀποκαλοῦνταν «Θύτης και
    Ἕλληνας», δηλ. εἰδωλολάτρης, ἐξ -
    αιτίας τῆς ἄδικης συμπεριφορᾶς του
    ἀπέναντι στούς χριστιανούς. Συνε-
    χίζοντας ὁ ἱστορικός ἀναφέρει τό μί-
    σος πού ἔνιωθε ὁ Ὀρέστης γιά τούς
    χριστιανούς ἐπισκόπους6. Ἐπίσης
    δέν γίνεται πουθενά λόγος στό ἔργο
    γιά τά βασανιστήρια πού ὑπέβαλε ὁ
    Ὀρέστης τόν Ἱέρακα, ἄν θρωπο τῆς
    ἐμπιστοσύνης τοῦ Κυρίλλου7.
    Ὅσον ἀφορᾶ στό ἐπεισόδιο μέ
    τούς Ἰουδαίους στό θέατρο, σύμ-
    φωνα μέ τίς ἱστορικές πηγές δέν λι-
    θο βόλησαν οἱ χριστιανοί τούς Ἰου-
    δαίους στό θέατρο τό Σάββατο. Ἀν -
    τί θετα τούς κατηγόρησαν δημόσια
    ὅτι ἀντί νά ἀκοῦν, ὅπως ὅριζε ἡ θρη-
    σκεία τους, τό λόγο τοῦ Θεοῦ στίς
    Συναγωγές τους, ἐκεῖνοι βρίσκον-
    ταν στό θέατρο8. Οἱ Ἑβραῖοι τονί-
    ζουν στούς χριστιανούς ὅτι καί ὁ
    Χρι στός ἦταν Ἑβραῖος καί χωρίς
    αὐτούς οἱ τελευταῖοι δέν θά ὑπῆ ρ -
    χαν. Αὐτό τό ἐπιχείρημα δέν εὐ στα -
    θεῖ, γιατί οἱ Ἰουδαῖοι δέν ἀποδέ -
    χθηκαν τό Χριστό ὡς Μεσσία καί Υἱό
    τοῦ Θεοῦ ἀλλά ὡς ἕναν ψευδοπρο-
    φήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ἡ Ὑπατία στό ἔργο παρουσιάζε-
    ται ὡς νέα, ὡραία γυναίκα καί φίλη
    τοῦ Ὀρέστη. Δέ γνωρίζουμε ἀπό
    ἱστορικές πηγές ἐάν ἦταν ὄμορφη.
    Σίγουρα ὅμως ἦταν πολύ μορφωμέ-
    νη. Δέν βρισκόταν σέ νέα ἡλικία,
    ἀφοῦ ἐάν γεννήθηκε τό 365 μ.Χ.
    στήν ἐποχή πού ὁ Κύριλλος ἔγινε
    Πατριάρχης ἦταν κοντά στήν ἡλικία
    τῶν πενήντα ἐτῶν. Ἡ ἡλικία αὐτή
    ἦταν ἀρκετά μεγάλη καί γιά ἄντρα
    ἀλλά καί γιά γυναίκα γιά ἐκείνη τήν
    ἐποχή. Ἑπομένως καταρρίπτεται ὁ
    μύθος τῆς νέας, θελκτικῆς γυναί-
    κας πού βρῆκε σάρκα καί ὀστᾶ ἀπό
    κάποιους ψευδοϊστορικούς τό Με-
    σαίωνα. Ἐπίσης ἦταν γνωστό σέ
    ὅλους τούς κατοίκους τῆς Ἀλεξάν-
    δρειας τή συγκεκριμένη ἐποχή ὅτι
    ἐκείνη ὑπῆρξε ἡ βασική αἰτία πού
    ἐμπόδιζε τόν Ὀρέστη νά ἀποκτήσει
    ἀγαστές σχέσεις μέ τόν Κύριλλο9.
    Πουθενά ἱστορικά δέν ἀναφέρεται
    ὅτι ὁ Κύριλλος θεωροῦσε τίς γυ-
    ναῖκες κατώτερες, ὅπως παρουσιά-
    ζεται μέσα ἀπό τήν ταινία. Στή συγ-
    κεκριμένη σκηνή ὁ Κύριλλος διαβά-
    ζοντας ἀπόσπασμα τῆς Β΄ ἐπιστολῆς
    τοῦ Παύλου πρός Τιμόθεον, κηρύτ-
    τει τήν κατωτερότητα τῆς γυναίκας
    ἔναντι τοῦ ἄνδρα. Κάτι τέτοιο δέ θά
    μποροῦσε ποτέ ὁ Κύριλλος νά τό
    κηρύξει, γιατί ὁ ἴδιος μέσα στό ἔργο
    του τονίζει ὅτι ἡ θέση τῆς γυναίκας
    ἐξυψώνεται στό πρόσωπο τῆς Θεο-
    τόκου, μητέρας τοῦ Χριστοῦ, τῆς
    νέας Εὔας. Ἔπειτα θά ἐναντιωνό-
    ταν στή διδασκαλία τοῦ Χριστοῦ
    πού ἐξύψωσε τή γυναίκα καί τήν
    ἔκανε ἰσότιμη μέ τόν ἄνδρα. Τό ἴδιο
    τονίζει και ὁ Παῦλος μέσα ἀπό τήν
    πρός Ἐφεσίους Ἐπιστολή του καί
    κυρίως στό ἀπόσπασμα ἐκεῖνο πού
    διαβάζεται στό μυστήριο τοῦ γά-
    μου. Ὁ Κύριλλος, κατά τήν ἀναφο-
    ρά τοῦ Σωκράτους, ἔκρινε τόν Ὀρέ-
    στη γιά τά διάφορα ἀτοπήματά του
    μέ βάση τήν Ἁγία Γραφή. Ὁ ἔπαρ-
    χος γιά νά ἀνασκευάσει τίς κατηγο-
    ρίες τοῦ Κυρίλλου καί τῶν ἄλλων
    Χριστιανῶν τόνιζε ὅτι καί ὁ ἴδιος
    ἦταν χριστιανός βαπτισμένος ἀπό
    τόν Ἀττικό Κωνσταντινουπόλεως.
    Καμία ἀναφορά δέν ὑπάρχει σέ
    ἱστορικές πηγές τῆς ἐποχῆς ὅτι ὁ
    Κύριλλος ἀποκαλοῦσε τήν Ὑπατία
    μά γισσα, ἀντίθετα δείχνει νά σεβό-
    ταν τήν ἐπιστημονική της γνώση.
    Ἱσ τορικά ὁ πατριάρχης Ἀλεξανδρεί-
    ας δέν παρουσιάζεται ὡς σκοταδι-
    στής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μάλιστα ὁ ἴδιος εἶχε μελετή-
    σει τά ἔργα τοῦ Μ. Βασιλείου, τοῦ
    Γρηγορίου Νύσσης, τοῦ Ὠριγένη
    κ.ἄ. πού εἶχαν διαβάσει ἤ διδαχθεῖ
    τήν ἀρχαία φιλοσοφία καί ἐνστερνί-
    ζονταν ἐπιστημονικές θεωρίες τῆς
    ἐποχῆς πού ἔζησαν. Φυσικά ὅλοι οἱ
    παραπάνω ἐξετάζουν τίς διάφορες
    ἐπιστημονικές ἀπόψεις ὑπό τό πρί-
    σμα τῆς Χριστιανικῆς διδασκαλίας.
    Ἀξίζει νά ὑπογραμμιστεῖ ὅτι πολλοί
    Χριστιανοί ὑπῆρξαν μαθητές τῆς
    Ὑπατίας, ὅπως ὁ Συνέσιος Ἐπίσκο-
    πος Κυρήνης10, ὁ ἀδελφός του ὁ
    Εὐόπτιος τῆς Πτολεμαΐ δος, ἴσως ὁ
    Ἰσίδωρος ὁ Πηλουσιώτης κ.ἄ.
    Ἡ ταινία παρουσιάζει τούς χρι-
    στιανούς –κυρίως τούς παραβαλα-
    νεῖς- ἐκτός ἀπό σκοταδιστές καί
    ἀδαεῖς. Αὐτοί σέ μία συζήτηση με-
    ταξύ τους λένε ὅτι ἡ γῆ καί ὁ οὐρα-
    νός μοιάζουν μέ ἕνα μπαοῦλο καί
    ἀπορρίπτουν τίς θεωρίες περί
    ἀστρονομίας. Φυσικά οἱ χριστιανοί
    δέν ἀπέρριπταν τίς θεωρίες τῆς
    ἀστρονομίας οὔτε ἐπικρατοῦσε κα-
    ταδίκη στήν πυρά ὅποιων τίς πρέ-
    σβευαν. Ἐξάλλου μεγάλοι ἐκκλη-
    σιαστικοί πατέρες, ὅπως ὁ Μ. Βασί-
    λειος εἶχαν σπουδάσει ἀστρονομία,
    μαθηματικά κ.ἄ. στά ὁποῖα κάνουν
    ἀναφορά στά ἔργα τους.
    Τέλος τό κινηματογραφικό ἔργο
    θεωρεῖ ἠθικό αὐτουργό τοῦ φόνου
    τῆς Ὑπατίας τόν Κύριλλο, ὅμως τό-
    σο ὁ Σωκράτης ὁ Σχολαστικός, ὅσο
    καί καμία ἄλλη ἱστορική πηγή τῆς
    ἐποχῆς δέν καταλογίζουν μία τέτοια
    πράξη στόν Πατριάχη Ἀλεξανδρεί-
    ας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ἄν ὑπῆρχε ἔστω καί μία ἀμυδρά
    ὑποψία γιά συμμετοχή τοῦ Κυρίλ-
    λου στό φόνο τῆς φιλοσόφου, θά
    τήν ἐκμεταλλευόταν ὁ Νεστόριος
    Κωνσταντινουπόλεως στή θεολογι-
    κή διαμάχη πού εἶχε μέ τόν Κύριλ-
    λο. Ἐπίσης θά ἔκαναν ἀναφορά στό
    γεγονός αὐτό οἱ διάφοροι ἐχθροί
    του.Ὁ πατριάρχης Ἀλεξανδρείας
    ἀνακηρύχθηκε ἅγιος ἀπό τόν Τρια-
    δικό Θεό ὄχι μόνο γιά τή ζωή του
    ἀλλά καί γιά τή θεολογία του σχετι-
    κά μέ τήν ἐνανθρώπηση τοῦ δεύτε-
    ρου Προσώπου τῆς Ἁγίας Τριάδος
    καθώς καί γιά τήν ὑπεράσπιση τοῦ
    ὅρου Θεοτόκος γιά τή μητέρα τοῦ
    Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ.
    Ἐν κατακλείδι, ἡ ταινία μπορεῖ νά
    ἔχει ὡραῖα σκηνικά, ὅμως τό θέμα
    πού διαπραγματεύεται, ἡ Ὑπατία καί
    ὁ θάνατός της καί ὁ τρόπος πού τό
    διαπραγματεύεται γίνεται ἡ αἰτία γιά
    νά θεωρήσουν οἱ νεοπαγανιστές καί
    οἱ πολέμιοι τῆς Ὀρθοδοξίας ὅτι
    βρῆκαν κάποια ἐρείσματα ἐναντίον
    τοῦ Χριστιανισμοῦ. Δυστυχῶς ὅμως
    γιά αὐτούς τά ἐπιχειρήματά τους
    γιά ἄλλη μία φορά εἶναι κίβδηλα.
    Σημειώσεις:
    1.Σωκράτους, Ἐκκλησιαστική Ἱ -
    στο ρία 7,7 PG 67, 752A.
    2. Αὐτόθι, 5,16-17.
    3. Αὐτόθι, 5,17.26.
    4. Κυρίλλου Ἀλεξανδρείας, Κατά
    Ἰουλιανοῦ: Ὑπέρ τῆς τῶν χριστιανῶν
    εὐαγοῦς θρησκείας πρός τά τοῦ ἐν
    ἀθέοις Ἰουλιανοῦ, Ι – ΧΙΧ, P. Evieux,
    SC 322 (t. I-II), Paris 1985, σσ. 100-318
    (PG 76, 504A-1064B).
    5. Οἱ «παραβαλανεῖς», οἱ ὁποῖοι ἀπο-
    τελοῦσαν ἰδιαίτερη ὀργάνωση καί
    ἀσχολοῦνταν μέ ἔργα φιλανθρωπίας –
    κάτι πού γίνεται φανερό στήν ταινία-,
    παρέμεναν κοντά στό ἐκκλησιαστικό
    βαλαβανεῖο, ἀπό ὅπου πῆραν καί τό
    ὄνομά τους. Καί σύμφωνα μέ τό Σω-
    κράτη ἦταν ἐπιρρεπεῖς στίς κοινωνικές
    ἀναταραχές. Πολλές φορές, ὅμως λει-
    τουργοῦσαν ἐν ἀγνοία τοῦ ἑκάστοτε
    Πατριάρχη, γιά τό λόγο αὐτό μέ νόμο
    πού ἐκδόθηκε ἀπό τόν αὐτοκράτορα
    Θεοδόσιο τό Β΄ στίς 28.09 416 ὑπήχθη-
    σαν ὑπό τή δικαιοδοσία τοῦ ἐπάρχου.
    6.Σωκράτους, Ἐκκλησιαστική Ἱστο-
    ρία 7,7 PG 67, 764A.
    7.Αὐτόθι, 7, 13-34. PG 67, 761C-764C.
    8. Αὐτόθι, 7, 13.1. PG 67, 761CD.
    9. Αὐτόθι, 7, 15. PG 67, 768Β. Πρβλ.
    Νικηφόρου Καλλίστου, Ἐκκλησιαστι-
    κή Ἱστορία 14,16, PG 146, 1105C-1108B.
    10.C. Lacombrade, Synesios de Cyrene,
    hellene et chretien, Paris 1951, p.54-55.__

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Λίγα για την Υπατία την Αλεξανδρινή

    Ήταν μια σπουδαία μαθηματικός και αστρονόμος, λέγεται ότι η Ευκλείδεια Γεωμετρία είναι δικό της έργο και όχι του Ευκλείδη.
    Δίδασκε στο «Μουσείο» της Αλεξάνδρειας, δηλαδή στην δεύτερη σε σπουδαιότητα πόλη των ελληνιστικών χρόνων, μετά τη Ρώμη.
    Σ αυτή την λαμπρή πόλη η Υπατία βρήκε φριχτό θάνατο, που σφράγισε με τα πιο μελανά χρώματα τον Χριστιανισμό που μόλις άρχισε να γίνεται εξουσία.

    Κάπως έτσι περιγράφει τον θάνατό της ο Edward Gibbon (18ος αιώνας)

    „Φανατικοί μοναχοί του Κύριλλου την άρπαξαν στο δρόμο που πήγαινε προς την Ακαδημία, όπου δίδασκε, την έσυραν σε μια κοντινή εκκλησία και πάνω στο ιερό την έσφαξαν σε κομμάτια, αφαίρεσαν το κρέας από τα κόκαλα και έκαψαν ότι απόμεινε.
    Ο Κύριλλος, πατριάρχης της Αλεξάνδρειας, κατάφερε με δώρα προς τους πολιτικούς υπαλλήλους να διακοπεί η έρευνα για την ανεύρεση και τιμωρία των ενόχων".

    Ο θάνατος της Υπατίας σηματοδότησε το τέλος του παγανισμού και την είσοδο στον Μεσαίωνα και στο κυνήγι των μαγισσών.

    Σ αυτό το απίστευτο πισωγύρισμα της ιστορίας, οι γυναίκες ήταν τα μεγάλα θύματα και το πιο τραγικό ανάμεσα στα άλλα αυτή η μεγάλη ελληνίδα σοφή!

    5:07 μ.μ.
    Που τα βρήκες αυτά;
    Αν η Εκκλησία ήθελε να την αναγνωρίσει θα την είχε κάνει Αγία.
    Απο τι ξέρω το τόσο ωραίο και ηρωικό όνομα δεν γιορτάζεται.
    Ο Χριστιανικός λαός της Αλεξανδρειας μετα την εποχή εκείνη την γιόρταζε με την Αικατερίνη, υπάρχει ενα εκκλησάκι στη Παλαιστίνη που το τεκμηριώνει.

    Απο εναν μη- δωδεκαθεϊστή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η Υπατία διατέλεσε μαθήτρια του Πρόκλου. Το 414 π.κ.ε. η Υπατία έπεσε θύμα των υποβοηθούμενων από Νιτριανούς μοναχούς Παραβολικούς φανατικών μοναχών της Εκκλησίας του Αγ. Κυρίλλου της Ιερουσαλήμ[1], που την δολοφόνησαν και έτσι χάθηκε η σπουδαιότερη γυναίκα Φιλόσοφος & μαθηματικός του αρχαίου κόσμου – με αποτέλεσμα να πέσει η Νεοπλατωνική σχολή της Αλεξάνδρειας.


    [1]
    O Βυζαντινός χριστιανός χρονογράφος Ιωάννης Μαλάλας (491-578 π.κ.ε.)ρητώς αναφέρει : «Κατ’ εκείνο δέ τον καιρό, οι Αλεξανδρείς, λαβόντες ενθάρρυνση από τον επίσκοπο (τον Κύριλλο) έκαψαν με φρύγανα την Υπατία, την περιβόητη φιλόσοφο…» (Χρονογραφία, σελ. 359).
    Επίσης ο εκκλησιαστικός ιστορικό Σωκράτης ο Σχολαστικός αναφέρει:
    «῏Ην τις γυνὴ ἐν τῇ Ἀλεξανδρείᾳ͵ τοὔνομα Ὑπατία· αὕτη Θέωνος μὲν τοῦ φιλοσόφου θυγάτηρ ἦν· ἐπὶ τοσοῦτον δὲ προὔβη παιδείας͵ ὡς ὑπερακοντίσαι τοὺς κατ΄ αὐτὴν φιλοσόφους͵ τὴν δὲ Πλατωνικὴν ἀπὸ Πλωτίνου καταγομένην διατριβὴν διαδέξασθαι͵ καὶ πάντα τὰ φιλόσοφα μαθήματα τοῖς βουλομένοις ἐκτίθεσθαι· διὸ καὶ οἱ πανταχόθεν φιλοσοφεῖν βουλόμενοι κατέτρεχον παρ΄ αὐτήν. Διὰ τὴν προσοῦσαν αὐτῇ ἐκ τῆς παιδεύσεως σεμνὴν παρρησίαν καὶ τοῖς ἄρχουσι σωφρόνως εἰς πρόσωπον ἤρχετο· καὶ οὐκ ἦν τις αἰσχύνη ἐν μέσῳ ἀνδρῶν παρεῖναι αὐτήν· πάντες γὰρ δι΄ ὑπερβάλλουσαν σωφροσύνην πλέον αὐτὴν ᾐδοῦντο καὶ κατεπλήττοντο. Κατὰ δὴ ταύτης τότε ὁ φθόνος ὡπλίσατο· ἐπεὶ γὰρ συνετύγχανε συχνότερον τῷ Ὀρέστῃ͵ διαβολὴν τοῦτ΄ ἐκίνησε κατ΄ αὐτῆς παρὰ τῷ τῆς ἐκκλησίας λαῷ͵ ὡς ἄρα εἴη αὕτη ἡ μὴ συγχωροῦσα τὸν Ὀρέστην εἰς φιλίαν τῷ ἐπισκόπῳ συμβῆναι. Καὶ δὴ συμφρονήσαντες ἄνδρες τὸ φρόνημα ἔνθερμοι͵ ὧν ἡγεῖτο Πέτρος τις ἀναγνώστης͵ ἐπιτηροῦσι τὴν ἄνθρωπον ἐπανιοῦσαν ἐπὶ οἰκίαν ποθέν· καὶ ἐκ τοῦ δίφρου ἐκβαλόντες͵ ἐπὶ τὴν ἐκκλησίαν ᾗ ἐπώνυμον Καισάριον συνέλκουσιν͵ ἀποδύσαντές τε τὴν ἐσθῆτα ὀστράκοις ἀνεῖλον· καὶ μεληδὸν διασπάσαντες͵ ἐπὶ τὸν καλούμενον Κιναρῶνα τὰ μέλη συνάραντες πυρὶ κατηνάλωσαν. Τοῦτο οὐ μικρὸν μῶμον Κυρίλλῳ καὶ τῇ Ἀλεξανδρέων ἐκκλησίᾳ εἰργάσατο· ἀλλότριον γὰρ παντελῶς τῶν φρονούντων τὰ Χριστοῦ φόνοι καὶ μάχαι καὶ τὰ τούτοις παραπλήσια. Καὶ ταῦτα πέπρακται τῷ τετάρτῳ ἔτει τῆς Κυρίλλου ἐπισκοπῆς͵ ἐν ὑπατείᾳ Ὁνωρίου τὸ δέκατον͵ καὶ Θεοδοσίου τὸ ἕκτον͵ ἐν μηνὶ Μαρτίῳ͵ νηστειῶν οὐσῶν».
    (Βλ. Εκκλησιαστική Ιστορία, Βιβλίο έβδομο, κεφάλαιο 15ον).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμε της (13 Φεβρουαρίου 2010 5:07 μ.μ. )

    Καλό θα είναι όταν αναστηλώνουμε ένα κείμενο, όπως αυτό που ανέβασες εσύ και που ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ!
    Να λέμε από πού το πήραμε…. Κατάλαβες ?
    Μην κλέβεστε αναμεταξύ σας τώρα…

    http://www.impantokratoros.gr/74592230.el.aspx

    http://www.egolpion.net/15D15CCA.el.aspx]

    http://www.orthodoxostypos.gr/Photos/Pages/Page7.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 6:14 ,

    ό,τι κι αν είσαι,
    όντως υπάρχει μια άποψη που ταυτίζει την Υπατία με την Αγία Αικατερίνα. Παρέθεσα απόσπασμα από την εξής ιστοσελίδα:

    http://www.oodegr.com/neopaganismos/diogmoi/ypatia1.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. [.Ο Συνέσιος ο Κυρηναίος (+416), μαθητής και θαυμαστής της Υπατίας, μέσα από την αλληλογραφία του με την Υπατία άφησε την πληροφορία ότι η νεοπλατωνική φιλόσοφος είχε εκφράσει την επιθυμία της να γίνει Χριστιανή: "ποθώ γαρ Χριστιανή αποθανείν"..]

    Μάλιστα .. κατά μία φήμη λοιπόν παρ ολίγο χριστιανή η Υπατία.
    Αυτή είναι η κατάντια των των ιδεολογικά Μηδισάντων (Ιουδαισάντων) Ελλήνων. Ο τέλειος ευτελισμός..

    αρκεί να αναλογιστούμε ότι την ιδέα για ελλειπτική τροχιά της Γής γύρω από τον ήλιο η ανθρωπότητα έκανε να την επαναφέρει 1.300 χρόνια , γύρω στα 1700 , μετά από την σκοτεινή μαύρη τρύπα που δημιούργησε ο Χριστιανισμός στην ανθρωπότητα μετα το 400 μχ , με τη καταστροφής της βιβλιοθήκης και τους άγριους διωγμούς κατά των Ελλήνων και των μαθηματικών φιλοσόφων και αστρονόμων.

    Oσο για τον αδόκιμο και υβριστικό χαρακτηρισμός "Παγανιστές " μάλλον οι εκφεροντες θα πρέπει να τον στρέφουν στον εαυτό τους διότι παγανιστής σημαίνει ο χωρικός - ο αγροίκος ( ο ενασχολούμενος στην αγροικία) , ενώ οι Ελληνες φιλόσοφοι ήταν κατ εξοχή Πολιτισμένοι δηλαδή δημιουργοί οικιστές και προαγωγοί των πολεων και του Πολιτικού πολιτισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Pote oi Ellines den itan eidololatres ftani pia me aftes tis PAPARIZIES me tin idia logiki kai oi xristianoi einai eidololatres .PISTEUO SE ENAN THEO PATERA[MHTERA] PANDOKRATORA POIHTH OYRANOY KAI GIS ORATON TE KAI AORATON .ASPAZOME TO XRISMA TOU XRISTOU THEORO TON EYATO MOY XRISTIANO KAI TA PISTEUO TOY .KAI SAN KALOS XRISTIANOS OTAN OPOTE PROSEYXOME PARAKALO TON THEO NA SYXORESI TON DYAOLO KAI NA VRETHO PALI STHN EDEM. Talos http://www.youtube.com/watch?v=BNe1dOZ3a5U

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Arpaκόλα, φυσικά μπορούμε να μιλάμε για ώρες και να κρίνει ο καθένας στο τέλος και να βγάζει συμπεράσματα. Εσύ μπορείς να λες για κάποιες πηγές ότι είναι φήμες και να μην πείθεσαι όταν δεν σε συμφέρει. Νομίζω ότι η ανάλυση του oodegr είναι απόλυτα τεκμηριωμένη και δεν αφήνει περιθώρια.
    Αν οι πρόγονοί μας ήταν στο ήθος και στο πνεύμα σαν και σένα, καλύτερα να μην έχω καμμία σχέση. Αλλά σίγουρα οι πρόγονοί μας είχαν πολύ πιό ανοιχτό πνεύμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Οι Έλληνες έχουν αποφανθεί, μετά από αιώνες διωγμών αποδέχθηκαν τον Χριστιανισμό σαν την πίστη που θέλουν και επί 20 αιώνες ταυτίσθηκαν μαζί του. Κάποιοι θλίβονται που η Εκκλησία έσωσε τον Ελληνισμό στα 400 χρόνια σκλαβιάς (500 στη Μακεδονία) και λυπούνται πουτ ακούν τις καμπάνες αντί για τον Χότζα στους μιναρέδες. Τι να κάνουμε. Αλλά επειδή το θέμα είναι ο έρωτας, εδώ http://www.magenta.gr/gr/tsainis/simposio.htm μπορεί ο καθένας να διαβάσει το συμπόσιο του Πλάτωνα, σε μετάφραση... ο καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά. Οι πρόγονοί μας δεν είχαν ενιαία θρησκεία, στη Ρωμαιοκρατία είχαν ασπασθεί και Αιγυπτιακές αποκρυφιστικές θεότητες και πάντως εν μέσω διωγμών παράτησαν τους ψεύτικους θεούς και πίστεψαν σ΄Αυτόν που όταν είδε να τον πλησιάζουν Έλληνες είπε: "ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του ανθρώπου". Και στην εποχή μας ελεύθερα ο καθένας επιλέγει την Πίστη του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. arpakola

    (αφού δεν σ'αρέσει το νεοπαγανιστής, τότε θα σε πω ειδωλολάτρη! -στο κάτω κάτω πού ξέρω εγώ ότι είσαι ...φιλόσοφος και όχι χωρικός!)

    Μάλιστα, του Συνέσιου του Κυρηναίου είναι φήμη, ενώ τα δικά σας όχι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Nα μην ανησυχουν οι διαφοροι καντηλαναφτες εδω μεσα, ερχεται η μερα που θα ειναι παλι τροφη λιονταριων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμε 6:57 που ωρύεσαι για το κείμενο μου στις 5:07,

    ποιος σου είπε ότι διεκδικώ την πατρότητα του κειμένου που ανήρτησα;Είδες κπ όνομα, επίθετο και τηλέφωνο ως υπογραφή;Ανώνυμα γράφω άλλωστε, δεν διεκδικώ δάφνες ούτε για τις δικές μου απόψεις στα κατά καιρούς σχόλια μου.

    Αρχικά δεν έγραψα το όνομα της ιστοσελίδας, γιατί ...καμιά φορά είναι καλύτερα να μην αποκαλύπτεις τις πηγές σου! Ωστόσο, επειδή με ρώτησε ο 6:14 ,του απάντησα και μάλιστα αρκετά σύντομα.
    ΑΝ ΕΣΥ ΕΙΧΕΣ ΛΙΓΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗ ΕΥΓΕΝΕΙΑ, θα έβλεπες ότι δεν διεκδικώ κανένα ξένο κείμενο ως δικό μου.
    Πρόσεξε ότι το δεύτερο μήνυμά μου, εστάλη το ίδιο λεπτό με το δικό σου(6:57)!!!
    Και τις ιστοσελίδες που αναφέρεις δεν τις ξέρω καν!Το κείμενο που παρέθεσα είναι από την ιστοσελίδα www.oodegr.com .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Διάβασα τα σχόλια με ενδιαφέρον. Η αντιπαράθεση Χριστιανισμού και αρχαιοελληνικού κόσμου, είναι κάτι που με ενδιαφέρει, αλλά τα τελευταία χρόνια οι ταινίες ιστορικού περιεχομένου που προβάλλονται με έχουν απογοητεύσει, όχι όσον αφορά τα σκηνοθετικά αλλά το πνεύμα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. ο Έρως όπως μαρτυρεί καί η λέξις σημαίνει ΡΟΗ.ποίου πράγματος;τής Δημιουργίας.Απλά τά πράγματα.Καί η Δημιουργία πώς εκδηλούται;μέ δύο τρόπους:Ζεύξις(Ζεύς)-Διάζευξις(Δεύς),ή αλλιώς Φιλότης-Νείκος. Μιλάμε γιά ΚΟΣΜΟΛΟΓΙΑ αγαπητοί φίλοι.Μελετήστε βαθειά καί μέ γνώσεις Φυσικής τά Ορφικά,τόν Όμηρο,τόν Ησίοδο,Παρμενίδη-Εμπεδοκλή-Πυθαγόρα,Αισχύλο,Πλάτωνα (καί άλλους βεβαίως,απλώς αυτοί είναι οι 'βασικοί')καί θά δείτε πόσο ΠΙΣΩ είμαστε σέ επιστημονικές γνώσεις καί αντίληψιν τού Κόσμου καί τής λειτουργίας αυτού σέ σχέσι μέ τούς αρχαίους ημών προγόνους. Γιά όποιον αμφιβάλλει θά επανέλθω μέ συγκεκριμένα παραδείγματα.

    γραφικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. 13 Φεβρουαρίου 2010 7:50 μ.

    You said: «ειδωλολάτρη»?

    Then what of the VENERATION OF APOSTLE PETER'S PRECIOUS CHAINS
    January 16
    http://www.goarch.org/chapel/saints_view?contentid=388

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Στον απάνθρωπο ανώνυμο 10:50 13-2-10 που επιθυμεί τους συνανθρώπους του βορά των λιονταριών: Αγαπητέ, καντηλανάφτες ή μπουρλοτιέρηδες, βάλε και διασώστες του Ελληνισμού διότι η Εκκλησία διέσωσε το Ελληνικό Γένος - και αν δεν το ξέρεις μάθε ότι τα αρχαία Ελληνικά χειρόγραφα διασώθηκαν αντιγραφόμενα στα μοναστήρια με εντολή Πατριαρχών (βλ.επιστολή Δεσποτόπουλου στην Καθημερινή Ιαν.2010). Όσο για τα λιοντάρια, μια ιστορική πληροφορία: Πράγματι η Έλλάδα είχε λιοντάρια (βλ. αγάλαματα: Λέων της Χαιρώνειας, της Νεμέας, της Αμφίπολης) που σαν είδος εξέλιπε διότι οι Ρωμαίοι τα κυνηγούσαν είτε για να τα σκοτώσουν είτε κυρίως για να τα μεταφέρουν ζωντανά με διαταγές των Αυτοκρατόρων τους στο Κολοσσαίο ώστε οι τότε Χριστιανοί να γίνουν βορά τους. Στόχος κάποιων είναι να χτυπηθεί η Ορθοδοξία που διασώζει τον Ελληνισμό επί 20 αιώνες. "Σκληρόν προς κέντρα λακτίζειν" "ουκέτι Φοίβος έχει καλύβην ου μάντιδα δάφνην, ου παγάν λαλέουσαν, απέσβετο και λάλον υδωρ". Και πάντως ο Ελληνικός λαός αποφασίζει, όπως αποφάσισε εδώ και 20.000 χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. γραφικοί σχολιαστές, άλλο το θέμα περί άλλων τυρβάζουν. χριστιανοί που διατείνονται για το αλάθητο γνώμης για ένα γεγονός πριν αιώνες, λες και ήταν παρόντες. κατηγορούν τους αντίθετους ως νεοπαγανιστές και ειδωλολάτρες. εντάξει κερδίσατε την βασιλεία των ουρανών σας ανήκει. στα μικρά παιδιά να λέτε ναι, έχουν δίκιο λόγω ηλικίας και λειψής γνώσης. ελίνα, λίγοι σε κατάλαβαν οι πιο πολλοί είναι εκτός θέματος και μηδενίστηκαν για τα γραπτά τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ο ανώνυμος 14-2-2010 9:51, αφού προκαλεί πρέπει να πάρει την οφειλόμενη απάντηση. Εφόσον με χαρακτήρισε γραφικό απαντάω ότι κι' εγώ τον θεωρώ γραφικό. Αν τολμάει να βαθμολογήσει γραπτά ανθρώπων που δεν γνωρίζει ούτε τις πανεπιστημιακές ούτε τις γενικές γνώσεις τους, ποιος του έδωσε το δικαίωμα; κι εγώ λοιπόν βαθμολογώ το σχόλιό του κάτω του μηδενός. Αν την Χριστιανική Πίστη τη θεωρεί υπόθεση παιδική, και όσω δεν έχουν γνώσεις (καταλάβαμε κύριε) δικαίωμά του ας το κρατήσει για τον εαυτό του αλλά με ποια νομιμοποίηση το θέτει σαν "Αξίωμα" και δεδομένο... Πολλές φορές στα blogs οι σχολιαστές απαντούν σε άλλους σχολιαστές και όχι στην αρχική ανάρτηση, που κι΄αυτή δεν μπορεί να διεκδικεί το αλάθητο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. S' oti afora tin Ypateia ktl. sigoura to na skotonetai mia filosofos den einai oti kalitero ala kai oi neopaganistes tha eprepe na thimountai oti ton sokrati ton katadikazan epeidei didaske "kaina daimonia", ton Protagora ton edioksan apo tin Athina gia "asevia stous theous" kai oti enas neoplatonikos onomati Filolaos eixe proteinei tin katadiki tou Aristarxou (tou protou Eisigiti tou Hliokentrismou, o Kopernikos apla ton antegrpse mexri enos simeiou) se thanto epeidei "pire to kentro tou Kosmou apo tin mana ton theon tin Gi".Apa den dikaountai na milane gia tous Christianous os skotadistes.Epeiseis gia osous theloun na piksoun tous antipalous sta liontaria tha ithela na upenthimiso oti an den sevontai tous synabthropous tous den exoun dikaoma na apaitoun ton sevasmo gia tous Idious. Episis mia aporia genikis fiseos? Exoume lisei ola mas ta provlimata oste na exoume tin "politeleia" na skotonomaste metaksi mas; Fovamai toi me kati tetoa an pote synantiomastan s' ena meros oloi diavazoume ta arthra autou tou site tha thrinousame thimata!Telos kai m' olo to sevasmo stin aksiotimi kyria Elina Galanou tha tis zitousa tin adeia na paikso ton rolo tou dikgorou tou Diavolou s' oti afora ton titlo kai na thimitho ena rito tou La Rochefoucauld apo to vivlio tou "Maximes": "L' amour est comme les phantomes; On en a parle mais personne n' en a apercy" (O erotas einai opos ta fantasmata, exoun mileisei gia auta alla kaneis den ta exei dei. Signomi gia tin ektasi.
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Oι ιεροεξεταστες τι καταπιανονται με τον ερωτα αφου ως πρεσβευτες της ανωμαλιας τον κατεδικασαν στο πυρ το εξωτερον;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Η Ελληνική συνείδηση στηριζόταν ανέκαθεν επάνω στην κοινή καταγωγή [Διογενείς τους λέγει ο Όμηρος], στην κοινή γλώσσα, στην κοινή θρησκεία, στην απονομή δικαιοσύνης και στα κοινά έθιμα που τα λέμε "κοινά Ελλήνων νόμιμα".

    Μάλιστα όταν ο Μαρδόνιος έστειλε αγγελιοφόρο στους Αθηναίους τον Έλληνα Μακεδόνα Αλέξανδρο του Αμύντα, επειδή οι Πέρσες είχαν συγγενέψει μαζί του, με πρόταση για συνθηκολόγηση, και οι Λακεδαιμόνιοι συνιστούσαν στους Αθηναίους να τις απορρίψουν για να μην κάνουν τίποτε που θα στρεφόταν κατά της Ελλάδος, οι Αθηναίοι, κατά πως μας λέει ο Ηρόδοτος[Βλ. Ηροδότου «Ιστορία» και συγκεκριμένα «Ουρανία, 144. 14 -16»], απάντησαν με εθνική υπερηφάνεια πως δεν θα συμβιβαστούν ποτέ με τους βαρβάρους : "Διότι είναι πολλά και σπουδαία εκείνα που μας εμποδίζουν να συνθηκολογήσουμε, κι αν ακόμα το θέλαμε. Πρώτο και κυριότερο τα αγάλματα και οι ναοί των θεών που έχουν καεί και γκρεμιστεί, προς χάριν των οποίων είναι υποχρέωση, η μεγαλύτερη που υπάρχει για μας, να λάβουμε εκδίκηση μάλλον παρά να συμβιβασθούμε με εκείνον που έκαμε αυτά. Επίσης το Ελληνικό έθνος, που έχει το ίδιο αίμα και την ίδια γλώσσα με μας, καθώς και τα κοινά ιερά, κοινές θυσίες και όμοια ήθη, δεν θα επέτρεπε στους Αθηναίους να γίνουν προδότες αυτών"

    [αὖτις τὸ Ἑλληνικόν, ἐὸν ὅμαιμόν τε καὶ ὁμόγλωσσον, καὶ θεῶν ἱδρύματά τε κοινὰ καὶ θυσίαι ἤθεά τε ὁμότροπα,].

    Από τις ιδιότητες «ὅμαιμόν» και «ὁμόγλωσσον» προέρχεται η έννοια Γένος, η γενεαλογική συνέχεια : δηλ. οι Έλληνες είναι Γένος!! Ο δε Έλλην είναι εθνικός, δηλ. φορέας των εθών, ήτοι των εκ των προγόνων του κοσμογονικών, οντογονικών, θρησκευτικών, ιστορικών & πολιτισμικών αρχών, αξιών, ιδανικών & παραδόσεων που δομούν και αποτελούν ένα έθνος συγκροτημένο από φυσικά πρόσωπα (όχι άτομα) που πρωτίστως ανήκουν στην Εκκλησία του Δήμου τους.

    Από τα κοινά «θεῶν ἱδρύματά», τις κοινές «θυσίαις», αυτό που αλλιώς θα λέγαμε θρησκεύειν Ελληνικώς, όσο και εκ των εθών/ηθών - όμοια «ἤθεά» τα λέγει ο Ηρόδοτος - ως φυσική απόρροια των προηγούμενων, αυτό που σήμερα λέμε πολιτισμική παράδοση που χαρακτηρίζει έναν λαό - δηλ. τα εκ των προγόνων τους μεταδιδόμενα ήθη, έθιμα, πατρογονικές αξίες, καθημερινές βιοτικές συνήθειες, κοινωνικές συμπεριφορές και φρονήματα, προέρχεται η έννοια του Έθνους : οι Έλληνες είναι Έθνος!!

    Το επίθετο λοιπόν «Έλλην», ως συνισταμένη ιδιοτήτων, αποτελείται από 3 τον αριθμό ιδιότητες που δεν διαχωρίζονται η μία από την άλλη: την διττή γεωγραφική-γενεαλογική ιδιότητα [το «ὅμαιμόν» και το «ὁμόγλωσσον»], την Θρησκευτική ιδιότητα [τα κοινά «θεῶν ἱδρύματά», οι κοινές «θυσίαις» και τα όμοια «ἤθεά»], και την πνευματική/φιλοσοφική ιδιότητα [κοσμοαντίληψη/κοσμοείδωλοο Ελλήνων].

    Δηλαδή η συνάρτηση του επιθέτου «Έλλην» με κάθε άλλο επίθετο ή έννοια που δεν απορρέει κατευθείαν από την τεράστια παράδοση της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας και της κλασσικής γραμματείας που την ακολούθησε, είναι εκφυλιστικό για την ταυτότητα του Έλληνα και σαφώς ιδεολογίες ή θρησκείες μη εμπίπτουσες με τα της αρχαίας Ελληνικής παραδόσεως και γραμματείας αποτελούν άλλη πατρίδα!
    Εν ολίγοις ότι δεν έχει σχέση με την τεράστια παράδοση της αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας και την ιστορία που ακολούθησε στη γραμματεία του πολιτισμού της διανόησης και της τέχνης, είναι πολύ απλά εκτός Ελληνικής ταυτότητας!
    Παραπέμπουμε στα λόγια του Ελευθερίου Βενιζέλου : «Ο Ελληνισμός υπήρξε αιώνες πολλούς προ του Χριστιανισμού και προσθέτω ακόμη ότι η λαμπρότερη περίοδος του ελληνικού πολιτισμού είναι ατυχώς η αρχαιότερη. Ο Ελληνισμός, ο καταυγάζων δια ανέσπερου φωτός και ημάς τους νάνους απογόνους, δεν είναι ο πρόσφατος, δεν είναι ο Χριστιανικός Ελληνισμός, αλλά είναι ο Ελληνισμός των εθνικών χρόνων. […] Δεν δύναμαι, λοιπόν, να εννοήσω πως άνδρες κατ’ εξοχήν φιλελεύθεροι είναι δυνατόν […] να σας λέγουν ότι η έννοια του Ελληνισμού ταυτίζεται προς την έννοια της Ορθοδοξίας, ενώ δεν υπάρχουν ίσως δυστυχώς δυο τόσον αντίθετοι προς αλλήλας όσον είναι σήμερα η έννοια του Ελληνισμού προς το επικρατούν μέρος της Ορθοδοξίας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. συνέχεια....

    Ο Δίας ή ο Δευκαλίωνας έσμιξε με την Πύρρα και γεννήθηκε ο Έλλην – «γίνονται δὲ ἐκ Πύρρας Δευκαλίωνι παῖδες Ἕλλην μὲν πρῶτος, ὃν ἐκ Διὸς γεγεννῆσθαι λέγουσι» κατά τον Απολλόδωρο τον Αθηναίο [Μυθολογική Βιβλιοθήκη, 1.41.1]
    Οι χριστιανοί πάλι ασπαζόμενοι την εβραϊκή παλαιά διαθήκη ασπάζονται και αναγνωρίζουν ως προγόνους τους τον εβραίο Αβραάμ την Σάρα και το κακό συναπάντημα!
    Πάμε παρακάτω : Ο Παύλος ως γνωστόν δεν έγραψε «Ιουδαίοις μεν σκάνδαλον, έθνεσι δε μωρίαν». Ο Παύλος έγραψε «Ιουδαίοις μεν σκάνδαλον, Έλλησι δε μωρίαν» (Α΄ Κορινθίους, Α:23), λέγοντας με άλλα λόγια μια πασιφανή αλήθεια: ότι οι Έλληνες τα θεωρούσαν όλα αυτά περί «σωτηρίας» «αναστάσεως» κλπ, απλώς αρλούμπες (μωρία).
    Αλήθεια, τι συνέβη απ’ τη στιγμή που τα έγραφε αυτά ώστε οι Έλληνες να ξεμωραθούν τόσο που να φτάσουν στο σημείο να καταπίνουν αμάσητα αυτά που πρόγονοί τους επί εποχής Παύλου θεωρούσαν μωρίες (αρλούμπες) ;
    Δεν ξέρουμε αν ήταν σκάνδαλο ή όχι για τους Ιουδαίους το κήρυγμα του Παύλου κι ούτε μας ενδιαφέρει, σαν Εβραίος ο Παύλος γνώριζε καλύτερα τη ράτσα του, για τους Έλληνες όμως το κήρυγμά του αποτελούσε όντως μωρία, με άλλα λόγια, οι Έλληνες θεωρούσαν το κήρυγμά του κάτι ανάμεσα σε ανοησία # βλακεία # τρέλα # κουταμάρα ή χαζομάρα (λεξ. Ματζέντα στο λήμμα μωρία).
    Η πλάκα είναι ότι κι ο Παύλος κατέτασσε το κήρυγμά του σε μια από τις κατηγορίες μεταξύ ανοησίας # βλακείας # τρέλας # κουταμάρας ή χαζομάρας. Μην ξεχνούμε ότι μόλις ένα εδάφιο πιο πάνω έγραφε : ευδόκησεν ο θεός δια της μωρίας του κηρύγματος σώσαι τους πιστεύοντας!!
    Με μωρίες λοιπόν ήθελε να σας σώσει ! Πώς να μην τον θεωρούν μωρό (δηλ. ανόητο κλπ) οι Έλληνες;;; Όπερ και σημαίνει ότι είναι θέμα επιλογής : της τυφλής ανατολίτικης πίστης στις δυνάμεις, ή του ελληνικού τρόπου θέασης και αντίληψης που ερευνά και αμφισβητεί. Αυτοί οι δύο κόσμοι συγκρούστηκαν. Έχασε ο δεύτερος γιατί δεν έλαβε υπόψη τον ανατολίτικο φανατισμό και την τυφλότητα που τον συνοδεύει. Αν κάποτε οι “ορθόδοξοι” χριστιανοί ξαναγίνουν Έλληνες, ίσως και να καταφέρουν να το αντιληφθούν. Μέχρι τότε,……. θα βολοδέρνουν ανάμεσα στον Σαούλ - Παύλο και στον Ησαΐα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Συνέχεια....

    Από την άποψη της ουσίας ο έρωτας και ο θάνατος για τους Έλληνες δεν είναι απλώς στοιχεία υπόβαθρου. Δεν είναι δυο απλές καταθέσεις της ενόργανης ζωής.

    Πιο πλατιά, και πιο μακριά, και πιο βαθιά, ο έρωτας και ο θάνατος είναι δυο πανεπίσκοποι νόμοι ανάμεσα στους οποίους ξεδιπλώνεται η διαλεκτική του σύμπαντος. Είναι το Α και το Ω του σύμπαντα Κόσμου και του σύμπαντος θεού. Είναι το «Είναι» και το «Μηδέν» του όντος. Έξω από τον έρωτα και τον θάνατο πρωταρχικό δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Αλλά ούτε είναι και νοητό να υπάρχει[1].

    Ο θάνατος δεν είναι η φυσική συνέχει του έρωτα, ούτε κατακλείει σαν αναναίρετο τέλος την αναναίρετη αρχή της ζωής, αλλά την συμπαρακουλουθεί σε όλη της την τροχιά, σαν σύμφυτο, αναγκαίο και συστατικό της στοιχείο. Ως εκ τούτου ο θάνατος θνήσκει με την θανή και γεννιέται με τη γέννηση της ζωής ή αλλιώς ο έρωτας πεθαίνει δια του θανάτου και ο θάνατος γεννιέται δια του έρωτος – ο θνήσκοντας έρωτας ή ο γεννώμενος θάνατος σαν αναγκαία εννοιολογικά συμπλέγματα αποκαλύπτουν το παράδοξο της οντολογικής συνεργασίας : είναι ουσία πηγαία ο θάνατος, ιδρυτική και πρώτη της γονικής ορμής[2].

    Όλα τα όντα, τα φαινόμενα, και οι δράσεις του Κόσμου είναι εκφράσεις, σαρκώσεις, μερικότητες, συντελεσμοί, εντελέχειες του έρωτα και του θανάτου[3].

    Ο έρωτας είναι ο αμφιθαλής αδερφός του θανάτου, των δύο αντιπάλων η άσπονδη φιλία οργανώνει το παιγνίδι της αναγκαιότητας και ο διάλογος της αμοιβαίας φθοράς τους ανανεώνει το μυστήριο της ζωής[4], έτσι η ένωση της γυναίκας και του άνδρα είναι η αστραπιαία λάμψη, που παράγεται από την άγρια κρούση του έρωτα και του θανάτου και γεννά τη βροντή της ζωής[5]!

    Ο έρωτας και ο θάνατος είναι αδελφοί και ομοιότητες, είναι συμπληρώματα, και οι δυο όψεις του ίδιου προσώπου : ένας δημοτικός δεκαπεντασύλλαβος που λέγει: «Τι έρωτας, τι θάνατος, δεν έχει να διαλέξεις» αλλά κυρίως ο Ηράκλειτος που έλεγε: «Άδης και Διόνυσος εν και το αυτό -ὡυτὸς δὲ Ἀίδης καὶ Διόνυσος» το επικυρώνει και κάνει τον Έρωτα να είναι η ιερογλυφική ονομασία του θανάτου και αντίστροφα[6].

    Στους Έλληνες η ιδέα της ζωής συναύξανοταν με την ιδέα του θανάτου κάτω από συνθήκες ισονομικής ευκρασίας[7]. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια γίνεται αντιληπτό ότι με την έννοια του Ελληνικού μέτρου νοείται η κατάσταση της κυβερνητικής ισορροπίας, στην οποία κατηύθυνε τον άνθρωπο ένα σπουδαίο αισθητήριο σωφροσύνης, που επέβαλλε την ανάσχεση ενώπιον της ζωής και την ενίσχυση ενώπιον του θανάτου. Οι Έλληνες τήρησαν πιστά τη συνθήκη ενός είδους εχθρικής φιλίας, κατά την οποία η λύπη του θανάτου μετέβαλλε την χαρά της ματαιότητας σε χάρη της ζωής. Ο τρόπος αυτός, στον οποίο περιεχόταν η επιστήμη, η ηθική και η τέχνη των Ελλήνων, υψωμένος σε κοσμοθεωρητική στάση συνοψιζόταν στην έννοια της αρετής και θεωρητικά αποδιδόταν με την λέξη Φιλοσοφία.

    -----------------------------------

    [1] Βλ. Λιαντίνης Δημήτριος «Γκέμμα», σελ. 52.

    [2] Βλ. Λιαντίνης Δημήτριος «Έξυπνον Ενύπνιο – Οι Ελεγείες του Duino του Rilke», σελ. 105.

    [3] Βλ. Λιαντίνης Δημήτριος «Γκέμμα», σελ. 52.

    [4] Βλ. Λιαντίνης Δημήτριος «Έξυπνον Ενύπνιο – Οι Ελεγείες του Duino του Rilke», σελ. 189.

    [5] Βλ. Λιαντίνης Δημήτριος «Έξυπνον Ενύπνιο – Οι Ελεγείες του Duino του Rilke», σελ. 105.

    [6] Είναι βέβαια εμφανές το αντίθετο της περί θανάτου αντίληψης Ελλήνων και Χριστιανών.

    [7] Αντίθετα ο Χριστιανισμός, με την «μόνιμη» αρρώστια που μετάδωσε στο ανθρώπινο πνεύμα η διδασκαλία του για τον θάνατο, μετέτρεψε τον άνθρωπο σε φοβισμένο ανδρείκελο – οι Έλληνες από την άλλη χρησιμοποίησαν τον θάνατο σαν κάτοπτρο, μέσα από το οποίο φανέρωσαν ολόκληρο τον πολύμοχθο πλούτο της ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. PROS TELEUTAIO ANONIMO ENDIAFEROUSA DIALEKSI ALLA AGNOEI DUO "ASIMANTA" GEGONOTA: RPPN OTI TO KOMMATI TIS ROMAIKIS AUTOKRATORIAS POU EPEZISE ITAN TO EKXRIASTIMENO (BYZANTIO) KAI OXI TO TO DYTIKO STO OPOIO I DYTIKO OI PAGANISTES ITAN PLEIOSFIA MEXRI TELOUS. (EPISI EINAI ENDAIFERON OTI APO TIN MIA MILA GIA ANATOLIKO SKOTADISMO ENO O IDIOS ME ZILO NEOU ROZEBERG EKRAZEI RATSITSIKES THESEIS ENANTION TOU XRISTIANISMOU).
    DEYTERON XORIS TON XRISTAINISMO THA EIXAME YPOXREOTHEI OLOI NA GINOUME MOUSOULMANOI GIATI AN KAI TO ISLAM "YPOTIHETAI" OTI ANGNORIZEI DIAKOMATA YPOTELH STOUS CHRISTIANOUS KAI EVRAOIUS KAIZOROASTRISTES GIA OLOUS TOUS YPOLOIPOUS I EPILOGI EINAI APLI ROSULITISMOS I THANATOS.
    OSO AFORA TON ALLO ANONIMO PREI ANOMALIAS KTL. AN PISTEUEIS ETSI TI THA SE SEVASTOUN OI ALLOI TOE EISAI VATHIA NEIXTOMENOS!
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Συνέχεια....

    Από την άποψη της ουσίας ο έρωτας και ο θάνατος για τους Έλληνες δεν είναι απλώς στοιχεία υπόβαθρου. Δεν είναι δυο απλές καταθέσεις της ενόργανης ζωής.

    Πιο πλατιά, και πιο μακριά, και πιο βαθιά, ο έρωτας και ο θάνατος είναι δυο πανεπίσκοποι νόμοι ανάμεσα στους οποίους ξεδιπλώνεται η διαλεκτική του σύμπαντος. Είναι το Α και το Ω του σύμπαντα Κόσμου και του σύμπαντος θεού. Είναι το «Είναι» και το «Μηδέν» του όντος. Έξω από τον έρωτα και τον θάνατο πρωταρχικό δεν υπάρχει τίποτα άλλο. Αλλά ούτε είναι και νοητό να υπάρχει[1].

    Ο θάνατος δεν είναι η φυσική συνέχει του έρωτα, ούτε κατακλείει σαν αναναίρετο τέλος την αναναίρετη αρχή της ζωής, αλλά την συμπαρακουλουθεί σε όλη της την τροχιά, σαν σύμφυτο, αναγκαίο και συστατικό της στοιχείο. Ως εκ τούτου ο θάνατος θνήσκει με την θανή και γεννιέται με τη γέννηση της ζωής ή αλλιώς ο έρωτας πεθαίνει δια του θανάτου και ο θάνατος γεννιέται δια του έρωτος – ο θνήσκοντας έρωτας ή ο γεννώμενος θάνατος σαν αναγκαία εννοιολογικά συμπλέγματα αποκαλύπτουν το παράδοξο της οντολογικής συνεργασίας : είναι ουσία πηγαία ο θάνατος, ιδρυτική και πρώτη της γονικής ορμής[2].

    Όλα τα όντα, τα φαινόμενα, και οι δράσεις του Κόσμου είναι εκφράσεις, σαρκώσεις, μερικότητες, συντελεσμοί, εντελέχειες του έρωτα και του θανάτου[3].

    Ο έρωτας είναι ο αμφιθαλής αδερφός του θανάτου, των δύο αντιπάλων η άσπονδη φιλία οργανώνει το παιγνίδι της αναγκαιότητας και ο διάλογος της αμοιβαίας φθοράς τους ανανεώνει το μυστήριο της ζωής[4], έτσι η ένωση της γυναίκας και του άνδρα είναι η αστραπιαία λάμψη, που παράγεται από την άγρια κρούση του έρωτα και του θανάτου και γεννά τη βροντή της ζωής[5]!

    Ο έρωτας και ο θάνατος είναι αδελφοί και ομοιότητες, είναι συμπληρώματα, και οι δυο όψεις του ίδιου προσώπου : ένας δημοτικός δεκαπεντασύλλαβος που λέγει: «Τι έρωτας, τι θάνατος, δεν έχει να διαλέξεις» αλλά κυρίως ο Ηράκλειτος που έλεγε: «Άδης και Διόνυσος εν και το αυτό -ὡυτὸς δὲ Ἀίδης καὶ Διόνυσος» το επικυρώνει και κάνει τον Έρωτα να είναι η ιερογλυφική ονομασία του θανάτου και αντίστροφα[6].

    Στους Έλληνες η ιδέα της ζωής συναύξανοταν με την ιδέα του θανάτου κάτω από συνθήκες ισονομικής ευκρασίας[7]. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια γίνεται αντιληπτό ότι με την έννοια του Ελληνικού μέτρου νοείται η κατάσταση της κυβερνητικής ισορροπίας, στην οποία κατηύθυνε τον άνθρωπο ένα σπουδαίο αισθητήριο σωφροσύνης, που επέβαλλε την ανάσχεση ενώπιον της ζωής και την ενίσχυση ενώπιον του θανάτου. Οι Έλληνες τήρησαν πιστά τη συνθήκη ενός είδους εχθρικής φιλίας, κατά την οποία η λύπη του θανάτου μετέβαλλε την χαρά της ματαιότητας σε χάρη της ζωής. Ο τρόπος αυτός, στον οποίο περιεχόταν η επιστήμη, η ηθική και η τέχνη των Ελλήνων, υψωμένος σε κοσμοθεωρητική στάση συνοψιζόταν στην έννοια της αρετής και θεωρητικά αποδιδόταν με την λέξη Φιλοσοφία.


    ----------------------------------

    [1] Βλ. Λιαντίνης Δημήτριος «Γκέμμα», σελ. 52.

    [2] Βλ. Λιαντίνης Δημήτριος «Έξυπνον Ενύπνιο – Οι Ελεγείες του Duino του Rilke», σελ. 105.

    [3] Βλ. Λιαντίνης Δημήτριος «Γκέμμα», σελ. 52.

    [4] Βλ. Λιαντίνης Δημήτριος «Έξυπνον Ενύπνιο – Οι Ελεγείες του Duino του Rilke», σελ. 189.

    [5] Βλ. Λιαντίνης Δημήτριος «Έξυπνον Ενύπνιο – Οι Ελεγείες του Duino του Rilke», σελ. 105.

    [6] Είναι βέβαια εμφανές το αντίθετο της περί θανάτου αντίληψης Ελλήνων και Χριστιανών.

    [7] Αντίθετα ο Χριστιανισμός, με την «μόνιμη» αρρώστια που μετάδωσε στο ανθρώπινο πνεύμα η διδασκαλία του για τον θάνατο, μετέτρεψε τον άνθρωπο σε φοβισμένο ανδρείκελο – οι Έλληνες από την άλλη χρησιμοποίησαν τον θάνατο σαν κάτοπτρο, μέσα από το οποίο φανέρωσαν ολόκληρο τον πολύμοχθο πλούτο της ζωής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Pros Christos Voulgaris. H apopsi sas osson afora to epikoinoniako pnevma, me vriskei simfoni se arketa simeia. Ti na ginei omos, eimaste thermoaimos laos kai afta simvainoun-distihos eis varos tis enotitas.
    H ermineia tou erota einai polidiastati. Kathenas ton erminevei opos ton vionei o idios kirios. Ego pistevo oti einai nomisma me dio opseis, allote ipokinei tin enotita allote ti singroussi. H ekthessi pou anafero, ton paroussiazei san kinitiria dinami kai enopoiitiki arxi. Efharisto gia tin prossohi sas. Elina
    Kai kati akoma. Diavassa ehtes se ena sxholio sas oti i voreia grammi tou metro sto Londino tha meinei kleisti gia kairo. Posso kairo kai pos tha metakineitai o kosmos, mipos tha mporoussate na mou peite? Elina

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. το θεμα δεν ειναι τι θα ημασταν χωρις το χριστιανισμο δηλ οτι επι τουρκοκρατιας θα γινομασταν μουσουλμανοι αλλα τι ειμαστε με το ιουδαιοχριστιανισμο. οι παπαδες τον χριστιανισμο ηθελαν να σωσουν οχι τον ελληνισμο εαν το πρωτο προϋπεθεται και στοιχειο του δευτερου (την ελληνικη γλωσσα) ναι το μελετουσαν αλλα ελληνισμος ειναι ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ και οχι μονο γλωσσα. Βεβαια εαν ηθελαν οι τουρκοι να εξισλαμισουν τους παντες θα το ειχαν κανει με τον ιδιο φανατισμο που οι χριστιανοι εκχριστιανισαν του ελληνες αλλα δεν το εκαναν διοτι τοτε δεν θα υπηρχαν χριστιανοι υποτελεις να πληρωνουν βαρεις φορους. το να χρωστουμε χαρη στο χριστιανισμο οτι εσωσε το ελληνισμο (επειδη μελετουσε την γλωσσα και λογοτεχνια ) ειναι οξυμωρο οταν ο χριστιανισμος πολεμησε ανηλεως τον ελληνισμο ως τροπο σκεψης και κρατησε τη γλωσσα ως εργαλειο επικρατησης (οπως σημερα ολοι οι αντιαμερικανοι κτλ διαβαζουν αγγλικα) Αλλα τι διαφορα θα ειχε εαν ημασταν μουσουλμανοι μηπως οι στη θρακη μουσουλμανοι δεν ειναι ελληνες (εαν δεν ειναι τοτε εχουν δικιο οι τουρκοι) η μηπως εχει τεραστια διαφορα ο μουσουλμανος απο το χριστιανο, μεσαιωνα ο ενας και ο αλλος, φανατισμος σκοταδισμος κλπ. το θεμα λοιπον ειναι τι θα γινοταν εαν ειχαμε παραμεινει ελληνες (τροπο σκεψης) ποσους φιλοσοφους επιστημονες αθλητες πρωτοπορους θα ειχαμε αναδειξει τα 1000 χρονια του μεσαιωνα αντι για αγιους και οσιους. ομως ο χριστιανισμος δεν εκανε τα λαθη του ναζισμου και του φασισμου και του κομμουνισμου επικρατησε οταν ειχε το πανω χερι και δεν αφησε τιποτα ορθιο ενω στη συνεχεια με πληση εγκεφαλου που θα τη ζηλευε και ο Γκαιμπελs σε βαθος χρονο μετετρεψε (διεστρεψε) το τροπο σκεψης των ελληνων κατα το ιουδαϊκο προτυπο με συνεπεια οι απογονοι των ελληνων να ειναι ιουδαϊκοτεροι των ιουδαιων ουτε οι τουρκοι με τους γεννιτσαρους δεν ηταν τοσο επιτυχιμενοι. ετσι συνεχιζουμε να ειμαστε η σκια των προγονων μας χωρις καμια αλλαγη στο ορατο μελλον παρα με μονη παρηγορια τους ειδωλολατρες πλατωνα αριστοτελη περικλη και τοσους αλλους τους τοσο μωρους που πιστευαν στα ειδωλα.

    Χιουτεκούτλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Προς τον κύριο απο το Λονδίνο ...

    Κύριε το βυζάντιο ήτο ελληνικό καράβι, αλλά με ιουδαϊκή σημαία!
    Και από τότε σχοινί κορδόνι…!

    Μ’ ένα λόγο, ο μέγας και ο βαθύς εβραίικος πολιτισμός –δεν ειρωνεύομαι, κυριολεκτώ- μέσα από τη χριστιανική του μετάλλαξη, κι αυτή πια δεν είναι ούτε μεγάλη ούτε βαθιά, πέρασε ως το μυελό των οστών και στη διπλή σπείρα του DNA όλων των νεοελλήνων.
    Ένα μόνον δεν γνωρίζουν. Ότι ο σπουδαίος αυτός πολιτισμός είναι εντελώς αντίθετος με τον πολιτισμό της κλασικής Ελλάδας. Το αρνί και ο λύκος. Ο πάμφωτος ναός της Αφαίας στην Αίγινα, και το μονύδριο της αγίας Ελεούσας στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, με την αγράμματη καλόγρια που κυνηγά τις έγκυες και τις λεχώνες, γιατί `ναι μαγαρισμένες, λέει.

    Επίσης ο χριστιανισμός σε καμία περίπτωση δεν είναι, όχι απλά η έκφανση της μεταφυσικής παράδοσης των Ελλήνων (αν αυτό υπονοείται) αλλά έστω έκφανση της μεταφυσικής παράδοσης των Ελλήνων ! Εκτός και αν οι διωγμοί και όλα τα συναφή που υπέστη ο ελληνισμός, κυρίως η θρησκεία των αρχαίων ελλήνων, από τον χριστιανισμό είναι παραμύθια και όχι ιστορική αλήθεια! Επίσης ιστορικά αποδείξιμη αλήθεια είναι ότι την έκπληξη που λέγεται ο πολιτισμός, στην περίπτωση ελληνικός πολιτισμός, σε θεολογικό & φιλοσοφικό επίπεδο την γέννησε η πανάρχαια Ορφική & Ησιόδεια παράδοση, σε οντολογικό - φιλοσοφικό επίπεδο την γέννησαν οι Παρμενίδης από την Ελέα και Ηράκλειτος από την Έφεσο, σε επιστημονικό η προσωκρατική φιλοσοφία γενικά. Σε καμία περίπτωση όμως δεν την τη γέννησε ο χριστιανισμό. Να δείτε πως το λέει, για τους ελληνο-εβραίους, ο Λιαντίνης : “Ούτε ίππος ούτε όνος, αλλά μουλάρι, και τα μουλάρια δεν γεννάνε”!!
    Επίσης ο αείμνηστος Λιαντίνης που όχι απλά εξέφραζε διαφορετική άποψη για την σχέση ελληνισμού και χριστιανισμού, αλλά τους αποκαλούσε ελληνο-εβραίους, σίγουρα δεν το έκανε από συμπλεγματική ή ρατσιστική εμπάθεια!!!

    Μήπως μπορείτε να μου πείτε τι θα έλεγαν και πως θα αντιδρούσαν οι αθηναίοι της εποχής του Παύλου όταν θα μάθαιναν ότι τα διδάγματα Παύλου, που αυτοί θεωρούσαν μωρία, οι μετέπειτα απόγονοί τους τα ασπάστηκαν πλήρων, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε σήμερα οι χριστιανοί να τα θεωρούν και έκφραση της μεταφυσικής παραδόσεως των προγόνων τους;;!

    Το σχόλιο σας περί ρατσιστικών γραφόμενων από πλευράς μου για τον χριστιανισμό το παραβλέπω!
    Όμως …Λέτε ότι χωρίς τον χριστιανισμό θα είχαμε γίνει όλοι Μουσουλμάνοι…
    Τι λέτε κύριε! Πότε θα γινόμασταν μουσουλμάνοι, τον 4ον αιώνα ???
    Οι διωγμοί δηλ. των Ελλήνων με αυτοκρατορικά διατάγματα έγιναν για προληπτικούς λόγους ?? για να μην γίνουμε μουσουλμάνοι πολλούς αιώνες αργότερα!!! ???
    χαχαχα

    Αγαπητέ κύριε ο Παύλος διέδωσε τον χριστιανισμό γιατί αξιοποίησε την κυριαρχία και φυσικά τη δύναμη του Ελληνικού πολιτισμού και των αξιών του. Μέχρι τον 4ο αιώνα δεν υπήρχε έντονο πρόβλημα ανάμεσα στον χριστιανισμό και Ελληνισμό. Το πρόβλημα σε όλο του το μεγαλείο παρουσιάζεται όταν ο χριστιανισμός αποχτά δύναμη και εξουσία οπότε έπρεπε να εξαφανίσει ότι Ελληνιστικό υπήρχε για να κυριαρχήσει μόνο η θεολογική εβραϊκή διάστασή του. Ότι ακολούθησε μετά τον 4ο αιώνα σε βάρος των Ελλήνων δεν ανάγεται στη θεολογία αλλά στη θρησκεία και στους ταλιμπάν της εκκλησία!
    Αν δεν υπήρχαν οι Άραβες που διατήρησαν αρχαία Ελληνικά κείμενα και ο διαφωτισμός στην Ευρώπη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είχαμε ακόμα συνθήκες μεσαίωνα!!

    Όσο για το σήμερα της Ελλάδος : Να σας θυμίσω ποιός είναι ο Γρηγόριος ο Ε΄; Είναι ο πατριάρχης που έσκασε από το κακό του, γιατί τον εμποδίσαν και δεν επρόφταξε να αφορίσει το Ρήγα. Το μεγαλομάρτυρα Ρήγα. Ποιός είναι ο Γρηγόριος ο Ε΄; Είναι ο πατριάρχης που βλέπουμε τον ανδριάντα του μπροστά στο εθνικό πανεπιστήμιο. Δίπλα στο Ρήγα. Πού ξανακούστηκε τέτοιο κυλώνειο άγος! Ο Λεωνίδας κι ο Εφιάλτης αγκαλιά. Η ελληνική σχιζοφρένεια αγαλματοποιημένη μπροστά στα πόδια της ελληνικής παιδείας. Μπροστά στο αγνό βάθρο του μέλλοντος των παιδιών μας. Αυτή η συμβολική στιγμή και εικόνα, ο Γρηγόριος Ε΄ δίπλα στο Ρήγα μπροστά στο πανεπιστήμιο, είναι το σύμβολο παλλάδιο της μουλαροσποράς μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. STIHN THRAKOI OI MOUSOULMANOI EINAI OLOI ELLHNES YPIKOOI diaforetikis omos ETHNHKOTITAS. HTOI POMAKOI . ROMA .KAI XETAIOI [ H MIA ALLH ORISIVIA FYLI] OPOS EIXAN PEI GIA NA MEINOUN OTI DEN EINAI TOURKOI ETSI EMEINAN .Sta 90 xronia pou perasan me tin eksagora , ton ekviasmo,ton ekfovismo tous ekane tourkous TO PROKSENIO edo katafere tous ROMA kai TOUS N POMAKOUS NA MATHENOUN TOURKIKA . Pethenondas aftoi pou eikseran kai thimotane GIATI DEN EPESTREPSAN oi alloi tourkofonoi ondes me endiaferon se morfi mayrou xrimatos apo tin tourkia . Dioti an eitan tourkoi eprepe na eitan apo tin alli meria simfona me tin sinthiki.Talos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Οσο καλίτερα και να γράψεις για τον έρωτα ή έγραψε ποτέ κάποιος, θα είναι πολύ ελάχιστος απο το πραγματικό ποιητικό του βίωμα...

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Pros Agapiti aksitimi kuria Elina Galanou: Ivoreia grammi b(mauro xroma) tha einai kleisati gia 20 mines (ksathe savatokuriako alla oxi tis kathimeerines neres) ksekinontas gia auton edo. Se autin tin periptosi uparxoun leoforia ta opoia tha kanoun diadromes pros antikatastasi tis voreias grammis (exo dei kati antistoixo se tmimata tis grammis Picantilly (xroma vathy galazio) i gia na anafero ena Elliniko antistoixo ta leoforia X5 kai X6 ta opoia`ekanan diadromes pors antikatastasi tou tmimatos tis Grammis Aigaleo- Aerodromia tin periodo pou ftiaxnontan o stathmos Nomistatokopiou. Episis analogi katastasi yparxei ta savsatoliuririaka sto Londino se tmimata ton grammon:Kukliki (xroma kitrino), kai Periferias (Disctict xroma prasino)Simfono se oti o erotas kai kaepkasi o orismos tou einai prota apo ola viomatiki empeiria.
    S' oti afora tous neopaganistes (kai den to leo me tin protjhesi na provsllo kanenan).Endiaferountia szoliaa gia filosofiki dialeksi alla an i Istoria exei didiksei kati eidika s; auton ton aiona einai oti i zoi i idia upagoreuei tous kanones stin filosofia kai oxi to antiostrofo m' alla logia o Aristotelis exei dikio kai oxi o Platonas. Me aforismous tou typou to Vizantio itan eliniko karavi alla me ioudaiki simaia den mporeite na prospernate to gergonso oti itan to Vixantio akrtivos xari ston Christianismo kai tin enopoio dinami pou tou edose to kommati to opoio epiviose eno to dutiko kommati sto oppoio oi Christianoi itan meifofia itan auto pou katereuse.Xoria pou prospernate to gegonos oti xari stous Christanous kalogerous to Mesaiona diasothike oti diasothike apo tin arxaia grammateia. Epipleon logo oti m; endiaferi i Istoria tou 19ou kai `20 aiona as mou epitrapei na epimeimno sto gergonos oti toso o nazisnos oso kai ta progonika tou reumata (klassiko apradeigma i "Etairtia tis Thoulis" stin opioia itan meli o Rosenberg, o"filosofos" tou Nazismou kai O Himmler) eixan entono antichristianiko- neopaganistiko xaraktiora).P.X. o Roseberg sto ergo tou "o mithos tou 20aiona" isxyrizotan `oti o Christianismos den itan para mia evaiki efeuresi gia na ypodoulothoun oi Arioi.Telos s' oti afopra to pneuma tou Ellinismou eite ma aresi eite oxi enas laos me to perasma tou xronou ekselisetai, kai oti den allazei apla pethainei.Zito signomi gia to megethios tou sxoliou.
    Christos Voulgaris apo Londino `

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Μάλιστα, το καταφέραμε κι αυτό! Ένα άρθρο που δεν έχει ΚΑΜΜΙΑ θέση στον -κατά τα άλλα σοβαρό και ασχολούμενο κυρίως με θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής ινφογνώμονα- συγκέντρωσε 40 σχόλια! Εύγε σε όλους! Όσο για το ότι υπάρχουν σήμερα άτομα που πιστεύουν στους δώδεκα θεούς και τις λοιπές βλακείες που πιστευαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, τι να πει κανείς; Περαστικά τους... Απλώς, ας έχουν υπ΄ όψιν ότι, εκόντες άκοντες, εκτελούν τα σχέδια της νέας τάξεως πραγμάτων.

    Κωνσταντίνος εκ Κύπρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Καλά ,το θέμα δεν ηταν ο έρωτας;
    Οι σχολιαστές ειναι ευνουχισμένοι;
    Εγώ πάντως την απόλαυσα με χαρά αυτήν την ανάρτηση . Μία όαση στην καθημερινή μας μιζέρια .Σε τίποτα δεν χάνει την σοβαρότητα του το ιστολόγιο απο αυτήν την ανάρτηση.
    Εφ΄όσον δώσατε ευχαρίστηση έστω και σε ένα μόνο αναγνώστη ,νομίζω οτι άξιζε τον κόπο .Οι ανοργασμικοί δεν μας ενδιαφέρουν .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. [..S' oti afora tin Ypateia ktl. sigoura to na skotonetai mia filosofos den einai oti kalitero ..]

    φυσικά αγαπητέ δεν είναι ότι το καλύτερο .. Υπάρχουν και καλύτερα .. η ιερή εξέταση ας πούμε ή ακόμα το " οι μη μεθ' ημών κατ' ημων" κτλ..
    Μάλιστα δε τον ηθικό αυτουργό τον έχει ανακηρύξει η εκκλησία σαν ΑΓΙΟ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Οι Έλληνες Χριστιανοί, οι εμφορούμενοι απο αδολη αγάπη, οι αγαπώντες τον πλησίον ως σεαυτόν, υπεραμύνθησαν τα πιστεύω με φανατισμό και μίσος, σε όσους είχαν αντίθετη γνώμη. Η Κυριακή της Ορθοδοξίας πλησιάζει. Μην λείψουν την ημέρα αυτή να ακούσουν τα αναθέματα -ΚΑΤΑΡΕΣ- εναντιον των Ελλήνων.

    ΟΙ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΩΝ ΟΡΘΟΔΟΞΩΝ την Κυριακή της Ορθοδοξίας. Μην λείψει κανείς.
    ΛΟΥΣΘΕΙΤΕ ΤΙΣ ΚΑΙ ΒΓΕΙΤΕ ΑΝΑΖΟΩΓΟΝΗΜΕΝΟΙ

    1. Ανάθεμα σε όσους δηλώνουν μεν ότι είναι ευσεβείς, αλλά εισάγουν αναιδώς ή μάλλον ανευλαβώς , στην ορθόδοξον και καθολική εκκλησία τα ασεβή δόγματα των Ελλήνων περί ανθρωπίνων ψυχών και ουρανού και γής και των άλλων δημιουργημάτων.

    2. Ανάθεμα σε όσους προτιμούν την βλακώδη υποτιθέμενη σοφία των φιλοσόφων και ακολουθούν τους διδασκάλους των, και δέχονται τας μετεμψυχώσεις των ανθρωπίνων ψυχών ή και ότι αυταί χάνονται ομοίως με τα άλογα ζώα και εκμηδενίζονται, και διά τούτων αρνούνται την ανάστασιν και την κρίσιν και την τελικήν ανταπόδοσιν όσων έχει ζήσει ο καθείς.

    3. Ανάθεμα σε όσους λέγουν ότι οι σοφοί των Ελλήνων και πρώτοι των αιρεσιαρχών-οι οποίοι αναθεματίσθησαν από τας επτά αγίας και καθολικάς συνόδους και από όλους τους πατέρας που έλαμψαν δια την ορθοδοξίαν των, ως ξένοι προς την καθολικήν εκκλησίαν λόγω του ψευδούς και ρυπαρού περιεχομένου των λόγων των-είναι ανώτεροι κατά πολύ, και εδώ και εις την μέλλουσαν κρίσιν, από τους ευσεβείς μεν και ορθοδόξους άνδρας, που όμως έκαμαν κάποιο παράπτωμα λόγω ανθρωπίνου πάθους ή αγνοίας.

    4. Ανάθεμα σε αυτούς οι οποίοι αναλύουν τα Ελληνικά μαθήματα και δεν τα διδάσκονται μόνον δια γλωσσικήν εκπαίδευσιν, αλλ’ ακολουθούν και τας ματαίας θεωρίας των και τας πιστεύουν ως αληθείς και τας ασπάζονται ωσάν να περιείχον κάτι το βέβαιον, ώστε και άλλους ανθρώπους άλλοτε κρυφίως, άλλοτε δε φανερώς, να εισάγουν εις αυτάς και να τας διαδίδουν αδιστάκτως.

    5. Ανάθεμα σε όσους μεταβάλλουν αυτοβούλως, όπως τας διαφόρους μυθολογίας, και την ιδικήν μας διδασκαλίαν περί δημιουργίας, και δέχονται τας Πλατωνικάς ιδέας ως αληθείς, και λέγουν ότι η ύλη, ούσα αυθύπαρκτος, μορφοποιείται υπό των ιδεών, και φανερώς αναιρούν το αυτεξούσιον του δημιουργού ο οποίος από του μή όντος ωδήγησε τα πάντα εις την ύπαρξιν, και ως ποιητής επιβάλλει εις όλα αρχήν και τέλος εξουσιαστικώς και δεσποτικώς.

    6. Ανάθεμα σε όσους αποδέχονται και διδάσκουν τους ματαίους και Ελληνικούς λόγους ότι προϋπάρχουν αι ψυχαί και ότι δεν παρήχθησαν τα πάντα εκ του μή όντος, και ότι υπάρχει τέλος της κολάσεως ή αποκατάστασις πάλιν της δημιουργίας και των ανθρωπίνων πραγμάτων, και δια τοιούτων λόγων εισηγούνται την κατάλυσιν και το πρόσκαιρον της βασιλείας των ουρανών, η οποία, όπως δίδαξε και παρέδωσε ο ίδιος ο χριστός και θεός μας, είναι αιωνία και ακατάλυτος-και δια της παλαιάς και της καινής διαθήκης ολοκλήρου εμάθαμε εμείς ότι και η κόλασις είναι ατελεύτητος και η βασιλεία αιώνιος-εις αυτούς λοιπόν, οι οποίοι δια των τοιούτων λόγων και τους εαυτούς των καταστρέφουν και γίνονται πρόξενοι αιωνίας καταδίκης δι’ άλλους, ανάθεμα.

    7. Εις εκείνα τα Ελληνικά και ετερόδοξα δόγματα και διδάγματα τα οποία εισήχθησαν αντιθέτως προς την χριστιανικήν και ορθόδοξον πίστιν υπό του Ιωάννου Ιταλού και των μαθητών του που έχουν μολυνθή από την μολυσματική του νόσον, και είναι ενάντια προς την καθολικήν και άψογον πίστιν των ορθοδόξων, ανάθεμα.

    ΕΥΤΥΧΕΙΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. ΑΝΩΝΥΜΕ
    Νομίζω ότι τα αναθέματα είναι 11 και όχι 7. Έτσι κι αλλοιώς δεν αλλάζει τίποτα. Καλά έκανες που μας τα θύμισες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Δωδεκαθεϊστές : άλλη μια επινόηση των ξένων, με σκοπό το διχασμό του ελληνικού λαού!

    Παρατηρούμε όλοι, ότι αντί να ασχολούνται με τις θυσίες τους στο δωδεκάθεο και τα πιστεύω τους , επικεντρώνονται συστηματικά στο να επιτίθενται στην Εκκλησία και τον Χριστιανισμό. Αυτό μάλιστα φαίνεται να είναι το αποκλειστικό τους έργο! Ανθελληνισμός κατ'επάγγελμα!

    Για ψαχτείτε δωδεκαθεϊστές-νεοπαγανιστές , στην κορυφή του σινιαφιού σας υπάρχει σίγουρα ο Σιωνισμός!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Προς ανώνυμο 15 Φεβρουαρίου 2010 10:03 π.μ. .

    Κύριε έχετε πολύ μεγάλο θράσος!
    Τι άλλο θα ακούσουν δηλ. οι ενασχολούμενοι με την ιστορία, τα έθιμα, την φιλοσοφία (και γιατί όχι και με το θρησκεύειν των Ελλήνων προγόνων τους)... όργανα του και εγώ δεν ξέρω ποιού ??
    Τι άλλο θα εφεύρετε για να κουκουλώσετε τα όσα έχει κάνει ο χριστιανισμός στον Ελληνισμό ?
    Τι άλλο θα κατασκευάσετε προκειμένου να συκοφαντήσετε και να λασπολογήσετε ενάντια σε ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζεται ?? γιατί απλά αρχίζουν και ξυπνούν από τον λήθαργο και τα σκοτάδια του χριστιανισμού ?
    Σε λίγο θα μας πείτε ότι και ο Πλάτων, ο Σωκράτης, ο Ηράκλειτος και τόσοι άλλοι σοφοί και Έλληνες φιλόσοφοι ήτο ξενοκινούμενοι μισθοφόροι εναντίον της πίστεώς σας!!

    Αυταπατάστε οικτρά αν νομίζεται ότι η Ελλάς κα ο Ελληνισμός ταυτίζονται με τον χριστιανισμό!!!

    Είναι γνωστή πλέον η τακτική σας! Είστε αισχροί προπαγανδιστές και ταλιμπάν!

    Να ψαχτούν οι Έλληνες που η άγνοιάς σας τους ονομάζει 12-θειστές ?
    Ποιοι 12-θεϊστές κύριε, πότε υπήρξε δωδεκάθεο στην Ελλάδα ;;;
    ανοίξατε να δείτε έστω ένα κάποιο αρχαίο φιλοσοφικό/θεολογικό κείμενο του Πλάτωνος, Αριστοτέλους, Πρόκλου, Πορφύριου, Δαμάσκιου (και τόσον άλλων Ελλήνων) τι λέει σχετικά ??

    Μιλάτε εσείς που ασπάζεστε τον παυλισμό και ζείτε και αναπνέετε εδώ και 2000 χρόνια ως εβραίοι ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Τα ξέρεις όλα πονηρούλη 1:31 για τον Σιωνισμό. Ξέχασες να αναφέρεις τους προπάτορές σου Αβραάμ,Ισαάκ και Ιακώβ. Τους απαρνιέσαι ;
    Μην αμαρτάνεις, μην θυμώνεις και δείξε την αγάπη σου. Προσευχήσου αν θες και για την σωτηρία μας. Εμείς άσχετα με το τι λες σε αγαπούμε, εσύ γιατί να βγάζεις χολή ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. 3¨07 μήπως έχεις λίγο (όχι πολύ) στραβισμό ??
    Βλέπεις τι γράφω ή μπερδεύτηκες ?
    Γιατί δεν μπερδεύτηκες ή δεν αστειεύεσαι,... έχεις πρόβλημα στους οφθαλμούς ! (και λίγο είναι)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΠΕΡΔΕΥΟΝΤΑΙ :

    Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΟΥ. Η ΕΠΑΝΩ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΥ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.