3/2/10

THN NYXTA ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ

Στην μνήμη των ανθρώπων κάποια γεγονότα μένουν αναλλοίωτα .
Δεν είμαι συγγραφέας και δεν φιλοδοξώ να γίνω, θέλω όμως να καταγράψω τα γεγονότα όπως τα έζησα εκείνη την νύχτα .

Την 26 Ιανουαρίου ειδοποιήθηκα από τον συνάδελφο μου Θεολόγο Γ. ότι πρέπει να επιστρέψω στην μονάδα. Εκείνη την εποχή υπηρετούσα ως Αξιωματικός του κέντρου επιχειρήσεων Κ.Ε.Μ στην ειδική αντιαεροπορική Μονάδα \ ΧΩΚ // στην Βόρεια Ελλάδα. Στην βουνοκορφή της Μονάδος η πρόσβαση ήταν δύσκολη λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και εμφανώς εκνευρισμένος μόλις αντίκρισα τον Θεολόγο Γ. του είπα δεν πιστεύω ρε Commando να με κουβάλησες μέσα επειδή οι Τούρκοι κάνουν βόλτες στο Αιγαίο; Επειδή όμως κατάλαβα από την έκφραση του ότι κάτι πέρα από τα συνηθισμένα συμβαίνει, γιατί ως Αξιωματικός της Μονάδος έχω αντιμετωπίσει αρκετά γεγονότα και λίγα πράγματα μου έκαναν εντύπωση.

Στο κέντρο επιχειρήσεων Βρήκα τον φίλο μου και συνάδελφο Δήμο Π. ‘άριστο Αξιωματικό του Κέντρο Επιχειρήσεων όπου ενημερώθηκα για την κατάσταση.

‘Όλοι οι χειριστές στρατιώτες στην θέση τους αστέρια στην δουλειά τους που κάθε ημέρα ήμασταν μαζί και τους ήξερα και με ξέρανε.

Ενεργοποιήσαμε τα RADAR και όλες οι Πυροβολαρχίες πυρός ανάφεραν κατάσταση ετοιμότητας .

Παρακολουθήσαμε την κατάσταση και ελέγχαμε στόχους Εχθρικά αεροσκάφη και φίλια αεροσκάφη.

Όλη η νύκτα κύλισε έτσι και οι χειριστές αλλάζανε για ξεκούραση .Την άλλη ημέρα (κατεβήκαμε) στην Μοίρα όπου έγινε εκτίμηση της κατάστασης και δόθηκαν οδηγίες από τον Διοικητή της Μοίρας και τον Αξιωματικό των επιχειρήσεων.

Όλοι οι Αξιωματικοί και οι αδειούχοι ενημερώθηκαν να επιστρέψουν άμεσα καθώς και οι οπλίτες .

Το ηθικό υψηλότατο και όλοι ετοιμαζόμασταν για μια σύντομη και σκληρή μάχη όπως λέγαμε .

Όλες οι ημέρες και οι νύχτες κύλισαν έτσι μέχρι την παραμονή .Την παραμονή εκείνη την νύχτα έγινε ενημέρωση ότι πάμε σε πόλεμο και αρχίσαμε να ενεργοποιούμε σχέδια και υλικά άκρως απόρρητα .

Το πρωί ενημερωθήκαμε ότι επίκειται μερική επιστράτευση , ζήτησα άδεια να πάω στο σπίτι μου να αποχαιρετήσω την γυναίκα μου, τα τρία παιδιά μου και την μητέρα μου που τυχαία βρισκόταν στο σπίτι μου εκείνες τις ημέρες και να πάρω μαζί μου προσωπικά αντικείμενα που έχουμε πάντα έτοιμα για τον πόλεμο από τον καιρό της ειρήνης . Έλειπα από το σπίτι πέντε ημέρες .

Όταν ξεκίνησα γύρω στις 19:00 μαζί με τον Θεολόγο με το Ι.χ αυτοκίνητο μου για την επιστροφή στην Μονάδα και αρχίσαμε να ανεβαίνουμε τις στροφές του βουνού είχε τόσο πυκνή ομίχλη που ο Θεολόγος κατέβητε από το αυτοκίνητο και με καθοδηγούσε να ανέβουμε και υπήρχε βεβαίως αρκετό χιόνι κάτι το γνώριμο για την Μονάδας μας.

Όταν φτάσαμε ενημερωθήκαμε ότι ο συναγερμός της Μονάδος ανέβηκε σε υψηλότερο επίπεδο .Αρχίσαμε τα γνωστά και τετριμμένα για μας που κάναμε και σε ασκήσεις αλλά και σε καθημερινή βάση .

Ο συναγερμός ανέβαινε και όλοι οι στρατιώτες ενημερώθηκαν για την κατάσταση κανένας δεν έδειξε την παραμικρή λιποψυχία ,αντίθετα όλοι ήταν χαρούμενοι με αίσθημα άγριας χαράς και έξαψης όλοι εκείνο το βράδυ διψούσαμε για αίμα !! όλα τα στραβά της φυλής μας εξαφανίστηκαν και εμφανίστηκαν ηγέτες από το πουθενά ,δεν μπορώ να το περιγράψω πρέπει να το ζήσεις ,βλέπεις τον Αλέξανδρο που είχε το Κ.Ψ.Μ να τσακώνετε σε ποιο όχημα θα πάει για να έχει μαζί του το πολυβόλο !!! στιγμές μοναδικές .

Η κατάσταση συναγερμού ανέβαινε στα ύψη και ενεργοποιήσαμε υλικά άκρως απόρρητα που δεν μπορώ να αναφέρω .

Άρχισαν τα σήματα τα οποία τα έπαιρνα από τον Αξιωματικό Επιχειρήσεων της Μοίρας και τα μετέδιδα μέσω του συστήματος στις πυροβολαρχίες πυρός και παράλληλα είχαμε επαφή με την αεροπορική μονάδα που έλεγχε τα αεροσκάφη τα δικά μας.

Οι πυροβολαρχίες είχαν ενεργοποιήσει τα πάντα δεν υπήρχαν κατά παράδοξο τρόπο προβλήματα στα Υλικά που μας ταλαιπωρούσαν τον τελευταίο καιρό .

¨Όλοι οι πύραυλοι ενεργοποιημένοι και έτοιμοι για εκτόξευση ένα σήμα και όλα έτοιμα για μάχη, εκείνη την στιγμή περίπου στις 22:30 παίρνω σήμα και δίνουμε match order σε μια πυροβολαρχία που σημαίνει ότι σε 2 ώρες πρέπει να είχε φορτώσει τα υλικά της και να είχε φύγει για την θέση της που ήταν καθορισμένη .Πράγμα που έγινε .

Την επόμενη μισή ώρα παίρνουμε σήμα εντολή να μεταβιβάσω στις πυροβολαρχίες την κωδική εντολή (blazy sky) (φλεγόμενος Ουρανός !!! ) που σημαίνει πόλεμος !!!! Οι πυροβολαρχίες ανέφεραν ετοιμότητα όλα έτοιμα .
Σε αυτό το σημείο ΠΡΈΠΕΙ να ενημερώσω ότι εμείς στο κέντρο δεν έχουμε επαφή με τον έξω κόσμο τηλεόραση, ραδιόφωνο δεν είχαμε γνώση για το τι μετέδιδαν τα κανάλια και παρακολουθούσαμε τα γεγονότα από τα RADAR και τα υπερεσιακά κανάλια .

Λόγω καιρού τα αεροσκάφη που πετούσαμε εκείνο το βράδυ ήταν τα Α-7 τα διώξεως βομβαρδισμού τα παντός καιρού από την Σούδα της Κρήτης άγνωστα στους Τούρκους και στα κέντρα αεράμυνας της Σμύρνης πανίσχυρα αεροσκάφη για εκείνη την εποχή.

Παραδόξως οι Τούρκοι δεν είχαν την ετοιμότητα που είχαμε εμείς και επειδή είχαμε άμεση ενημέρωση ο ¨Έβρος μας ενημέρωνε ότι οι βροχές που έπεφταν τις τελευταίες ημέρες είχαν τα τουρκικά άρματα καθηλωμένα και εύκολη λεία για τα δικά μας υπόψη ότι όλες οι Μονάδες στον ¨Έβρο ήταν στις θέσεις μάχης μερικές ημέρες πριν με συνθήκες Σιβηρίας .

Δεν αναφέρω τα γεγονότα που τα γνωρίζετε όλοι από την τηλεόραση .

Μετά από τα ώρες αναμονής και χωρίς να υπάρχει καμιά εντολή για άμεση εμπλοκή αρχίσαμε να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει , άρχισε να ξημερώνει, μάθαμε και επίσημα τα γεγονότα και να πέφτει ο συναγερμός , ενώ άρχισαν να καταφτάνουν στην μονάδα οι πρώτοι επίστρατοι άρχισε και η αντίστροφη μέτρηση και απεμπλοκή των δυνάμεων και των Πυροβολαρχιών πυρός .Μέχρι το μεσημέρι είχαμε επανέλθει στην πριν της 26 Ιανουαρίου κατάσταση .
Πίκρα παντού κανείς δεν μίλαγε οι διαταγές βαρετές και οι εκτελέσεις νωχελικές όλοι ένα γιατί !!!
Κατέβηκα από το κέντρο και πήγα στο Κ.Ψ.Μ εκείνη την ώρα είδα τα πλάνα από το μοιραίο ελικόπτερο, είχα βέβαια ενημερωθεί για την κατάσταση και την (παλικαριά του πρωθυπουργού μας . )

Η πίκρα που μας έμεινε μεγάλη αλλά μεγαλύτερη η (εκτίμηση) που είχε ο Πρωθυπουργός της Χώρας στις Ένοπλες Δυνάμεις , δηλαδή είπε χωρίς κανένα λόγο έτσι απλά ότι τόσο μπορούν οι δυνάμεις μας τόσο κάνουμε, που το Ξέρει ο άσχετος Σημίτης; μας δοκίμασε !! και αν κάποιοι κιότεψαν πήγαν στρατοδικείο ; διαπομπεύτηκαν ; εκτελέστηκαν ;

Ο Πάγκαλος σε κομματική συγκέντρωση έριξε όλα τα βάρη σε εμάς γιατί ; έδωσε εντολή και δεν εκτελέσαμε ; δεν πολεμήσαμε ; λιποτακτήσαμε ; γιατί προσβάλει έτσι τους αξιωματικούς ο άσχετος πολιτικός ; κανείς δεν ντρέπεται σε αυτήν την χώρα ; κουβαλάμε την ντροπή τόσα χρόνια ¨Έλεος .

Λυπάμαι που δεν μπόρεσα τόσα χρόνια λόγω ιδιότητος να μιλήσω Ευχαριστώ όμως τον Θεό και τον κ. Χαρδαβέλλα και τους συνεργάτες της εκπομπή του αθέατος κόσμος που μας έδωσε την ευκαιρία να ενημερώσουμε τον Ελληνικό Λαό ότι δεν είμαστε λιποτάκτες ούτε λιπόψυχοι είμαστε απλοί Αξιωματικοί όλοι αστέρια στην δουλειά μας και αν εκείνο το βράδυ δεν ήταν υπήρχαν δειλοί στην Κυβέρνηση ,τους Τούρκους θα τους είχαμε πάρει τα σώβρακα και θα κάνανε 50 χρόνια να βγούνε από τα στενά .

Δεν χρειαζότανε να στείλουμε βατραχανθρώπους στα Ίμια αν κάποιος ήθελα να υπερασπίσει το Ελληνικό έδαφος θα μπορούσε να γυρίσει τα πυροβόλα από την Κάλυμνο και να κάνει στόχο τα Ίμια ούτε διαπραγματεύσεις ούτε τίποτε απλά κάνω δραστική βολή σε Ελληνικό έδαφος όπως δικαιούμαι.!!!!

Αυτήν είναι η αλήθεια τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο. Θέλω να επισημάνω όμως ένα πράγμα ,όταν Οι Αξιωματικοί και οι οπλίτες δεν έχουν ηθικό δεν υπάρχουν ¨Ένοπλες Δυνάμεις είμαστε Οργανισμός!!!! κοινώς για τα μπάζα . Τότε θα έχουμε και περιορισμένη κυριαρχία.

Τότε η Πατρίδα θα μας ζητήσει τον λόγο !!!
Του Χρήστου Μακρυγιάννη
http://www.trikalanews.gr/article/8150/

32 σχόλια:

  1. ΣΥΜΦΩΝΩ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΠΟΥ :

    ...Λόγω καιρού τα αεροσκάφη που πετούσαμε εκείνο το βράδυ ήταν τα Α-7 τα διώξεως βομβαρδισμού τα παντός καιρού από την Σούδα της Κρήτης άγνωστα στους Τούρκους και στα κέντρα αεράμυνας της Σμύρνης πανίσχυρα αεροσκάφη για εκείνη την εποχή.

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΥΤΑ !

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

    akrotiriogatos@gmail.com
    ΣΑΜΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Λόγω καιρού τα αεροσκάφη που πετούσαμε εκείνο το βράδυ ήταν τα Α-7 τα διώξεως βομβαρδισμού τα παντός καιρού από την Σούδα της Κρήτης άγνωστα στους Τούρκους και στα κέντρα αεράμυνας της Σμύρνης πανίσχυρα αεροσκάφη για εκείνη την εποχή."

    Μήπως τα παραλέμε λίγο; Δηλαδή οι Τούρκοι που είχαν F16 με τους πρώτους ΑΜΡΑΑΜ λούστηκαν στον ιδρώτα απο τα A7 που δεν έχουν ραντάρ;


    "22:30 παίρνω σήμα και δίνουμε match order σε μια πυροβολαρχία που σημαίνει ότι σε 2 ώρες πρέπει να είχε φορτώσει τα υλικά της και να είχε φύγει για την θέση της που ήταν καθορισμένη .Πράγμα που έγινε ."

    Σε 2 ώρες, αν ο πόλεμος είχε ξεκινήσει, δε θα είχε μείνει τίποτα από τους πυραύλους μετά από τουρκική SEAD.


    Καλά τα "είμαστε όλοι αστέρια", αλλά τον πόλεμο τον κερδίζει αυτός που έχει σχέδιο, υλικό, οργάνωση και άνδρες, όχι αυτός που απλά νομίζει πως ο ίδιος είναι αστέρι και οι άλλοι βλάκες. Ούτε νικάς απαραίτητα επειδή οι άνδρες σου τσακώνονται για το ποιος θα πάρει το πολυβόλο. Μάλλον αντίθετα, νικά αυτός που το βουλώνει και εκτελεί εντολές, γιατί το πολυβόλο πρέπει να πηγαίνει σε αυτόν που πρέπει, όχι σε αυτόν που το θέλει πιο πολύ.

    Επιπλέον, τη νίκη του ναυτικού στα Ίμια την έχουμε πάντα σίγουρη, λόγω περισσότερων σωλήνων βλημάτων στην περιοχή. Αυτό όμως σημαίνει πως σε άλλη περιοχή, πχ. Β. Αιγαίο, είχαν περισσότερους οι Τούρκοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν θυμάστε, ο Σημίτης ισχυριζόταν ότι έδωσε εντολές, αλλά δεν ... εκτελέστηκαν(!!). Σε ερώτηση δημοσιογράφου "πού έδωσε τις εντολές και γιατί, αφού δεν εκτελέστηκαν, δεν υπήρξαν συνέπειες", έκανε τον ... Κινέζο.
    Μεγάλη ατυχία για την Ελλάδα να χειριστεί τέτοια κρίση αυτός ο καραγκιόζης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eυχαριστώ τον αξιωματικό τον Ε.Δ για την τονωτικη ένεση που μας έκανε μεασα στην καρδια του χειμώνα.
    Για τον Πάγκαλο δεν γράφω τίποτα.Απο τα κιλά που έχει σωρεύσει στο σώμα και στο κεφάλι τόσα χρόνια τι να πώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ ΚΑΙ ΛΙΓΗ ΙΣΤΟΡΙΑ?
    ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΔΙΔΑΧΘΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ?
    ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ? ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ ΠΟΣΕΣ ΜΑΧΕΣ ΚΕΡΔΙΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΝΙΣΧΥΡΟΥΣ?
    --ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ--

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. f-16 den petousan to vrady kai ta a-7 den peftoun apo amraam stis sugekrimenes sunthikes.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΕΧΕΙΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕΥΤΕΙ ΤΩΡΑ;
    ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟ ΄87 ΤΟ ΜΑΡΤΗ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΤΣΙ. ΦΟΒΕΡΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ.
    ΑΝΑΡΤΗΣΕ E-MAIL ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΛΙΓΟ.ΕΔΩ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ... ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ!
    ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΣΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΜΑΖΙ ΑΝ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ.
    ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κάθε σχοινὶ ἔχει πάντα δύο ἄκρες, δὲν τραβάω καμμιά.
    Τὸ θέμα εἶναι πῶς μέσα ἀπὸ τὶς ἀντιφάσεις καὶ τὶς διαφωνίες τὸ ἔθνος θὰ προχωρήση ἐμπρός καὶ ὄχι πρὸς τὰ πίσω.
    Τὸ περασμένα μεγαλεῖα καὶ θυμώντας τα νὰ κλαῖς τοῦ ἐθνικοῦ ὕμνου πρέπει νὰ ξεπερασθῆ. Ὁ ὑπερπατριωτισμός μας πολλὲς φορὲς τὸ μόνο ποὺ κάνει εἶναι νὰ καλύπτει τὰ κενά μας στὶς πράξεις ὡς βολικὸ ἄλλοθι. Ἐμεῖς βγάζουμε τὶς κυβερνήσεις καὶ μᾶλλον ἔχουμε τὶς κυβερνήσεις ποὺ ἀξίζουμε. Τὸ δύσκολο εἶναι τὸ παρακάτω:
    Ἡ ἱστορία χρειάζεται μελέτη, ὄχι γιὰ πρόγνωση γεγονότων, ἀλλὰ γιὰ νὰ καταλάβουμε ποὺ τὸ πάει ἡ κατάστασις καὶ νὰ δράσουμε ἀναλόγως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. "Όταν φτάσαμε ενημερωθήκαμε ότι ο συναγερμός της Μονάδος ανέβηκε σε υψηλότερο επίπεδο .Αρχίσαμε τα γνωστά και τετριμμένα για μας που κάναμε και σε ασκήσεις αλλά και σε καθημερινή βάση ."

    θα πορουσα να γελαω με πολλα απο αυτα που λεει(για να μην πω ολα..)απλα εβαλα ενα μικρο δειγμα ..
    να σαι καλα ρε φιλε..μας εκανες και γελασαμε..(ή μηπως πρεπει να κλαψουμε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πόσες φορές πρέπει να λέμε τα ίδια πράγματα;
    Τα Φ16 δεν πετούσαν νύχτα λόγω καλύπτρας.Ο ΑΜΡΑΑΜ δεν ήταν επιχειρησιακός και ο ΧΑΡΜ με τις παρεμβολές που θα υπήρχαν θα χτυπούσε στο γάμο του καραγκιόζη.
    Τα μοναδικά αεροσκάφη που πετούσαν νύχτα ηταν: Φ16,μιραζ2000,Α7,Φ4.Εντάξει τώρα; το εμπεδώσατε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Υπηρετούσα εκείνη την εποχή σε μονάδα προκαλύψεως στον Εβρο ως κληρωτός.Για μένα, απο την εικόνα που έχω,οι ένοπλες δυνάμεις ήταν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο απο πλευράς ηθικού και μέσων.Την ΕΥΘΥΝΗ την έχουν οι πολιτικοί που χειρίστηκαν τα πράγματα.Οταν δεν έχεις τη διάθεση να υπερασπιστείς τα δίκαια σου με κάθε μέσον και το λές στον εισβολέα...τι τα θές;Το εξοργιστικό είναι οτι έριξαν την ευθύνη στους στρατιωτικούς για να καλύψουν την εξοργιστική ανεπάρκεια τους,λές και οι ένοπλες δυνάμεις μπορούσαν να βάλουν φρουρά σε κάθε βραχονησίδα του Αιγαίου.Είναι δε τόσο ανίκανοι που δεν έπραξαν ούτε αυτά που συμφώνησαν-επιστροφή στην πρωτέρα κατάσταση.Πρίν μπορούσα να πάω με το σκάφος μου και να ανέβω επάνω,μετά όχι.Μόνοι τους γκριζάρισαν την περιοχή;Φταίνε και οι στρατιωτικοί γι'αυτό;Τελικά ποια ήταν η δουλειά τους να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας ή να καταρακώσουν το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων και να μας πουλήσουν μια λύση που βόλευε άλλους;
    Αγαπητέ,αυτά που γράφεις για τα Α7 όντως δεν είναι σοβαρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. "f-16 den petousan to vrady kai ta a-7 den peftoun apo amraam stis sugekrimenes sunthikes."

    Τα F16 και τα δικα μας και τα δικα τους, ηταν ετοιμα να πεταξουν οπλισμενα.

    Ωραια, ας παρουμε τα τουρκικα F4. Θα βοβηθουν τα Α7

    Γιατι ο Αμρααμ σε βροχη δε ριχνει A7? Τα ρανταρ δε δουλευουν στη βροχη; Ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολιας ειναι, οχι υπερυθρης. Τοτε τα δικα μας τι πρεπει να πουν που επρεπε να βγουν με υπερυθρης (που σε συννεφια εχουν προβλημα) ή με ηλεκτρομαγνητικης ξεπερασμενης τεχνολογιας (Σπαροου);

    Παντως και εναντια σε F4, το A7 μαλλον ειναι χαμενο. Ακομη και στα πυροβολα.


    "ΜΗΠΩΣ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΟΤΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΥΠΕΡΟΠΛΙΑ? "

    Ως νεοΕλληνες, κερδισαμε χωρις αριθμητικη υπεροχη και υπεροπλια, την εξης μια φορα: το 1940. Οπου οι Ιταλοι αρχικα επιτεθηκαν με 2:1, γιατι το αρχικο τους σχεδιο ηθελε μονο να φτασουν στη Θεσσαλονικη, κατοπιν με την επιστρατευση, εμεις πηραμε ελαφρα αριθμητικη υπεροχη και τελικα οι Ιταλοι την πηγαν πισω στο 2:1 υπερ τους οπου και τη διατηρησαν μεχρι την εαρινη επιθεση. Οταν ακομη και τα αρχαια στρατιωτικα κειμενα, συμβουλευουν το 3:1, ως ικανη δυναμη επιθεσης. Ποσο μαλλον χειμωνα και σε βουνο.

    Αν δε διαβασεις την ιταλικη ιστορια για τα χαλια της οργανωσης και δογματος των Ιταλων, θα καταλαβεις πολυ περισσοτερα και το γιατι απεναντι στους Γερμανους επεσε η Μακεδονια και Θρακη σε λιγες μερες οπως και το γιατι η Κρητη, επεσε σε 9000 αλεξιπτωτιστες, ενω ειχε 30.000 φιλες δυναμεις.

    Δυστυχως, ο ενθουσιασμος, χωρις σοβαροτητα, σχεδιασμο, υλικο και εκπαιδευση, ειναι απλα ενα εισιτηριο προς ενδοξο μνημα, που ομως δεν οδηγει σε νικη. Αυτο το διαπιστωσε και η ΕΛΔΥΚ, στη μαχη του στρατοπεδου της. Το διαπιστωσε και ο Ελληνας στρατιωτης στο Σαγγαριο. Το διαπιστωσε και ο Κρητικος στα Χανια.

    Ειτε μας αρεσει ειτε οχι, οταν πας εναντια σε χωρα που εχει 5,5 φορες το δικο σου στρατο, αν θες να εχεις ελπιδες νικης, δε φτανει ο ενθουσιασμος. Αυτος κοβεται ευκολα με την πρωτη ηττα. Οπως κοπηκε οταν ανακοπηκε και η προελαση στη Μικρασια και οταν σταθεροποιηθηκε το μετωπο στην Αλβανια.

    Πρεπει να εισαι καλυτερα εκπαιδευμενος, με καλυτερο σχεδιο, ταχυτητα εκτελεσης του, καλυτερη στρατηγικη, πιο εξυπνος, με στιβαρη πολιτικη ηγεσια που παραλληλα θα κανει τις καταλληλες πολιτικες κινησεις και καταλληλη προετοιμασια.

    Λυπαμαι που το λεω, αλλα στα Ιμια δεν ειχαμε τιποτε απο αυτα.

    Η πολιτικη ηγεσια ηταν για κλαματα. Η στρατιωτικη ηγεσια επισης δε σταθηκε αξια των περιστασεων. Απο τη μη φυλαξη της δυτικης νησιδας μεχρι τις παλινωδιες για το ποιος θα σταλει να φυλαξει τη νησιδα, το τι ειδους ελικοπτερο θα σταλει για αναγνωριση, το περασμα της τουρκικης λεμβου απαρατηρητης και τη μη γνωση οτι Τουρκοι αποβιβαστηκαν στο νησι, τις... μπαταριες της μοναδας, κλπ.

    Αυτοι που νικησαν μεγαλους αντιπαλους στην Ιστορια, υπερειχαν κατα κρατος στα σημεια που προανεφερα. Δε μιλαμε για την αρχαιοτητα, που ειχαν υπεροχη και σε οπλα και σε πειθαρχια και εκπαιδευση και μαχητικο πνευμα. Και το Ισραηλ που νικησε, ειχε ανεφοδιασμο απο ΗΠΑ και ανωτερο υλικο και προπαντος ενα λαο που εκπαιδευοταν συνεχως για πολεμο.

    Εμεις στους Βαλκανικους, ειχαμε παντα αριθμητικη υπεροχη ή συμμαχους στη μαχη, που μας την εξασφαλιζαν, στο δε ναυτικο το Αβερωφ ηταν μια γεννια μπροστα απο το καλυτερο τουρκικο πλοιο. Στη Μικρα Ασια ειχαμε παλι ελαφρα αριθμητικη υπεροχη. Το 1940 αντιμετωπισαμε με επιτυχια μια Ιταλια σε 2:1 σε εμψυχο υλικο και λιγοτερο σε αψυχο πεζικου (σε πυροβολικο ειχαμε 1:1).

    Ο ενθουσιασμος ειναι καλος, αλλα οσο κανεις βασιζεται εκει, παραβλεποντας τα υπολοιπα, υποτιμα τον αντιπαλο και σκαβει το λακκο του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. "ΥΠΗΡΕΤΗΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟ ΄87 ΤΟ ΜΑΡΤΗ. ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΕΤΣΙ. ΦΟΒΕΡΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ."

    Το 1987, σε αντιθεση με το 1996, συγκριτικα τα παντα δουλεψαν ρολοι.

    Ο Ε.Σ. ειχε καλυτερη εκπαιδευση, η πολιτικη ηγεσια σταθηκε στο υψος των περιστασεων, η κινητοποιηση του Ε.Σ. ηταν η καλυτερη της νεοτερης ιστοριας, δεν παρουσιαστηκε κανενα ευτραπελο ουτε στους πολιτικους ουτε στους στρατιωτικους κυκλους, ακομη και οι δημοσιογραφοι ειχαν χρησιμοποιηθει απο την τοτε κυβερνηση οπως πρεπει, ως μεσο αποστολης μηνυματων στο εσωτερικο και εξωτερικο. Σε αντιθεση με το 1996, οπου τα ΜΜΕ λειτουργησαν παντελως ανεξελεγκτα, δινοντας πληροφοριες σε πραγματικο χρονο στον αντιπαλο και χωρις να εξυπηρετουν καν τις προθεσεις της κυβερνησης. Δηλαδη απο τη μια ο κ. Σημιτης δεν πηγαινε στο θαλαμο επιχειρησεων για να μη δειξει πως κλιμακωνει (το αντιθετο επεδιωκε ο Παπανδρεου το 1987) και απο την αλλη, τα ΜΜΕ εδειχναν στους Τουρκους το στολο να αποπλεει, ωσαν να εστελνε μηνυμα ο κ. Σημιτης πως κλιμακωνει.

    Αυτα, θυμιζουν ακριβως τραγελαφικες καταστασεις τυπου Μουσολινι. Δηλαδη παντελης ελλειψη σχεδιασμου και συντονισμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. 12:43 Σωστός, πολύ σωστός....
    Μερικοί νομίζουν εδω μέσα ότι αν μοιράσουμε Μ16 στο Da Cappo λύσαμε το πρόβλημά μας.
    Αυτή η νοοτροπία είναι ότι καλύτερο για τον εχθρό σου....
    Οπως φωνάζουν σήμερα για την οικονομία πρέπει να φωνάξουν και για την εκπαιδευση στο Στρατό....
    Βέβαια πως θα κάνεις εκπαίδευση χωρίς λεφτα;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Επειδή γράφτηκαν αρκετές ανακρίβειες σχετικά με το τι πέταξε εκείνο το βράδυ, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα:

    Το μοιραίο βράδυ ο καιρός ήταν ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΌΣ για πτήσεις. Ισχυροί όμβροι και συμπαγής καιρός από τα 500 έως τα 35000 πόδια. Διάσπαρτες καταιγίδες μέσα στον συμπαγή καιρό και ισχυρή παγοποίηση από τα 2000 πόδια και πάνω. Άνεμοι?? ριπές μέχρι 40 κόμβοι στο κεντρικό και ανατολικό Αιγαίο.

    Όσοι έχουν σχέση με το αντικείμενο, από τα παραπάνω καταλαβαίνουν. Οι υπόλοιποι παράκληση να ανατρέξουν σε site αεροπορικής μετεωρολογίας στο ιντερνετ ώστε να σχηματίσουν μια μικρή ιδέα του τι σημαίνουν... πλήρη εικόνα δεν πρόκειται να αποκτήσουν ότι και να γραφτεί...

    Εκείνο το βράδυ (επειδή οι απαιτήσεις ήταν άκρως επιχειρησιακές) πέταξαν τα εξής: 2 ζεύγη Μ-2000 και 1 ή 2 ζεύγη F-4E. Όλα σε ρόλο CAP. Δεν συνάντησαν κανένα στόχο...
    Επίσης ένα και μοναδικό ΑΒ-212 με τους αείμνηστους...

    Εξυπακούεται ότι Α-7 και F-16 ήταν σε 100% ετοιμότητα, πλήρως φορτωμένα για πλήξουν ότι προβλέπεται, "μέσα" και "έξω" και με κάποια αφη στην γραμμή α/γ...εντολή βέβαια δεν δόθηκε ποτέ. Μπροστά στα μάτια μου τσακώθηκαν συνάδελφοι για ποιόν λόγο κάποιος εξαιρέθηκε από σχηματισμό. Όταν του είπαν ότι δεν τον έβαλαν επειδή έιχε μικρά παιδιά, απάντησε ότι δεν θα είχε μούτρα να τα κοιτάξει... ΚΑτόπιν τούτου μπήκε στον follow on σχηματισμό...
    Από πλευράς TuAF παρατηρήθηκε έντονη δραστηριότητα στην ενδοχώρα τους. ΚΑΝΕΝΑ αφος τους δεν πέταξε μέσα στο ελληνικό FIR.


    Αυτά τα ολίγα για την αποκατάσταση της αλήθειας, τουλάχιστον όσον αφορά το αεροπορικό κομμάτι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κατ'αρχάς προς τον 12:43....!!Μάλλον διαβάζεις πολλά περιοδικά του χώρου και απο εκεί έχεις μάθει αυτά που λές...!!!Ο φίλος 2:00 εξήγεισαι καλά το αεροπορικό σκέλος ωστε να διαβάσεις..!!!!Λοιπόν, στο ιστορικό κομμάτι, είσαι εντελώς εκτός πραγματικότητας....Η γραμμή Μεταξά παραδόθηκε αλλά οι Γερμανοί είχαν φτάσει στη Θεσσαλονίκη μερικές ημέρες πριν.Επιπλέον οι Γερμανοί είχαν τραγικές απώλειες...κάποιους χιλιάδες νεκρούς(7.000-8.000), έναντι 1.000 Ελλήνων, και ήταν όχι 3:1 σε αναλογία επιτιθεμένων αλλα 103:1..!!!!
    Στο θέμα της Κρήτης είσαι τραγικά ανιστόριτος, γιατί οι Γερμανοί αλεξιπτ ήταν 14.000 και συνολικά οι Γερμανοί είχαν 15.000 απώλειες στρατιωτών!!!αντίθετα, οι δυνάμεις της κρήτης ήταν μονάδες ελλιπώς εξοπλισμένες προερχόμενες κυρίως απο την οπισθοχώρηση μονάδων της Ηπειρωτικής Ελλάδας!ήταν περίπου 30.000 αλλά δεν ηταν μονάδες SS και αλεξιπτωτιστών..!!!

    Στο δεύτερο μέρος,ναι, η υπέρμετρη εμπιστοσύνη στον εαυτό σου είναι λάθος, ΑΛΛΑ, η εκπαίδευση, απο μόνη της, η υπακοή απο μόνη της, δεν σε κάνουν μαχητή..!!!!Απο τη μικρή μου εμπειρία στις πολεμικές τέχνες(μικρή=κάτω απο 15 χρόνια)
    μπορώ να σας βεβαιώσω οτι όσο και αν ακούς τις οδηγίες του προπονητή, όσο και αν είσαι ο τελειότερα εκπαιδευμένος, θα σε φάνε λάχανο αν δεν έχεις ηθικό και ψυχή..!!!!!!!οπότε, ναι χρειάζεται εκπαίδευση, αλλά χωρίς ψυχή είναι βλήμα τζούφιο...!!!!!

    Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας είναι τραγικές, οι όποιες ευθύνες στρατιωτικών ήταν δευτερεύουσες καθαρά...!!!Χαίρομαι να ακούω έστω ανεκπαίδευτους νέους να έχουν ψυχή και να τσακώνονται ποιός θα πάρει το πολυβόλο..!!!Μήν ξεχνάτε βέβαια οτι το 96 ο στρατός ήταν λίγο καλύτερος απο το σημερινό μπάχαλο....βλέπετε δεν είχε αναλάβει για τα καλά ακόμα ο Σημίτης ωστε να εγκαθιδρύσει την ρεμούλα κια το βύσμα αλλά και τη λαμογιά ως κύριους άξονας της πολιτικής του...!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συμπατριώτες,
    είναι χαρακτηριστικό των δειλών να βρίσκουν πάντοτε δικαιολογίες και να αποποιούνται των ευθυνών τους.Ο άνθρωπος γράφει οτι έλειπε 5 μέρες από το σπίτι του και πήγε σπίτι να χαιρετήσει τους δικούς του...Όλοι έχουν οικογένειες,κύριε ολίγε αξιωματικέ.Πήραν άδεια;
    Θλιβερό τεκμήριο ενοχής το κείμενο του κυρίου.Όπως και όλων εκείνων που αντί της εκκωφαντικής σιωπής επιλέγουν τη δημόσια αποποίηση των ευθυνών.Εντάξει τύπε,δε φταις.Ούτε εσύ,ούτε οι βάτραχοι που πήραν τη Σημαία και έφυγαν.Κι εκείνοι,λένε,έκλαιγαν φεύγοντας.
    Στο φινάλε συμπατριώτες,έχουμε τόσο άξιους αξιωματικούς,που οι γελοιωδέστεροι των πολιτικών,τους ξεγελούν για πλάκα...
    Εν κατακλείδι οι Άξιοι Πίπτουν αλλά ζούν παντοτινά στις καρδιές του Λαού και οι Δειλοί ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΟΎΝΤΑΙ.

    Καταδρομέας της 35ης Μοίρας Καταδρομών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Sailor, διαβασε αυτο κι ο,τι καταλαβεις.

    http://www.history.army.mil/books/wwii/balkan/20_260_3.htm

    Ειναι απο την Υπηρεσια Στρατου των Αμερικανων.

    Εγω ενα ξερω. Πως οι Γερμανοι ειχαν σχεδιο, εξοπλισμο και εκπαιδευση, οπου επρεπει να υπερκερασουν τις αμυνες μας το εκαναν, οπου επρεπε να τις παρουν κατα μετωπο το εκαναν και αφησαν μετα τους εναπομειναντες να παραδοθουν. ΑΥΤΟ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΣΤΡΑΓΗΓΙΚΗ εναντι... ενθουσιασμου.

    Αναφερονται και οι απωλειες τους. Μια χαρα τα πηγαν.

    Ναι στην Κρητη ηταν αλεξιπτωτιστες (που τους εφαγαν σαν τα κουνελια οταν επεφταν ή στα δεντρα), με ελαφρυ οπλισμο, αλλα καλο εφοδιασμο και ΣΧΕΔΙΟ (μολις πηραν το Μαλεμε, κερδισαν). Οποτε το ποσοι σκοτωθηκαν, ειναι παλι οι γνωστες δικες μας παρηγοριες για να εξηγουμε ακριβως πως δεν εχουμε σχεδιο, κλπ. Τα ιδια λεμε και για καθε εθνικη ηττα.

    Το αποτελεσμα μετραει. Και δειχνει πως τελικα δεν κερδιζει ο ενθουσιασμος. Κερδιζουν και οι αριθμοι και το υλικο και η στρατηγικη και η επιμελητεια, που υποβοηθουνται απο τον ενθουσιασμο.

    Οσο για την Κρητη, η συνολικη δυναμη αλεξιπτωτιστων που προβλεποταν στο σχεδιο εισβολης ηταν 13.000 και 9000 Αλπινιστες, αλλα τελικα δε χρησιμοποιηθηκαν ολοι. Αλλωστε το σχεδιο προεβλεπε και εισβολη απο θαλασσα που τελικα δεν εγινε, αφου το Βρεταννικο Ναυτικο περιπολουσε και βυθισε καποια γερμανικα πλοια. Μαλιστα το Μαλεμε που εκρινε την εκβαση, επεσε τη 2η μερα, που οι Γερμανοι δεν ειχαν ΚΑΝ ριξει 9000 ακομη. Αυτο παει να πει να εχεις στρατηγικο σχεδιο.

    Αν παρουμε ολες τις θεωρητικες δυναμεις, οι φιλιες ηταν 42000, απλα οι 10.000 ηταν τοσο κακοεξοπλισμενες που θεωρουνται "εκτος μαχης". Και μονο με ενθουσιασμο δε νικας.

    Τα περι ανιστορητου επιστρεφονται.

    "μπορώ να σας βεβαιώσω οτι όσο και αν ακούς τις οδηγίες του προπονητή, όσο και αν είσαι ο τελειότερα εκπαιδευμένος, θα σε φάνε λάχανο αν δεν έχεις ηθικό και ψυχή..!!!!!!!οπότε, ναι χρειάζεται εκπαίδευση, αλλά χωρίς ψυχή είναι βλήμα τζούφιο...!!!!!"

    E, καλα, τοτε αν εχεις ψυχη, δειρε το Μπρους Λι. Ή Το Γερμανο αλεξιπτωτιστη χωρις πολεμοφοδια. Α, ξεχασα. Ειπαμε, ειναι κι αυτα.

    Οπως ειπες κι εσυ "ήταν περίπου 30.000 αλλά δεν ηταν μονάδες SS και αλεξιπτωτιστών..!!!"


    Παρεμπιπτοντως, δεν υπηρχαν SS στην επιχειρηση. Η 5η Ορεινη Μεραρχια συμμετειχε, αφου οι αλεξιπτωτιστες κατελαβαν και ασφαλισαν το αεροδρομιο, ωστε να προσγειωθει αργοτερα με ασφαλεια η Ορεινη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. 180 Μ Κ/Β ΧΩΚ
    Β ΠΥΡΧΙΑ
    200Δ ΕΣΣΟ

    ΗΘΙΚΟΝ ΑΚΜΑΙΟΤΑΤΟΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εκείνες τις ημέρες βρέθηκα για πολλούς και διάφορους λόγους στην γειτόνισσα.
    Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι ο κόσμος ελάχιστα ασχολείτο με το «καρντάκ» γι΄αυτούς . Τα ΜΜΕ τους μετέδωσαν πολύ ελάχιστα πράγματα σε σχέση με τα δικά μας ΜΜΕ για τα γεγονότα. Εμείς κάναμε μερική επιστράτευση και οι γείτονες το παραμικρό. Καμία «πύκνωση»- μεταφορά και κανένα ίχνος προετοιμασίας σε στρατιωτικό επίπεδο στην γειτόνισσα. Όλα κυλούσαν στην ομαλή καθημερινότητα δίχως την παραμικρή ανησυχία. Δεν θέλω να επεκταθώ σε περισσότερα πράγματα εδώ γιατί δεν θα είναι χρήσιμο, αλλά Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ αυτή
    νομίζω ότι θα είναι πολύ χρήσιμη για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας σε ΣΟΒΑΡΟ και δίχως προκαταλήψεις επίπεδο. Πιστεύω ότι πολλοί Έλληνες εκείνες τις ημέρες (μόνιμοι και έφεδροι στρατιωτικοί) δάκρυσαν από συγκίνηση που Η ΜΗΤΕΡΑ τους κάλεσε ή σαν εφέδρους ή σαν μονίμους από τις άδειές τους να υπερασπιστούν τα ΠΑΤΡΙΑ ΕΔΑΦΗ. Το ίδιο δε πιστεύω ότι θα κάνουν και σήμερα εάν χρειαστεί.

    Τα ερωτήματα μου μετά από τόσα χρόνια είναι τα εξής.
    ΜΗΠΩΣ ήταν όλα συμφωνημένα από πριν για την νύχτα των Ιμίων;
    ΜΗΠΩΣ βρέθηκαν κάποιοι θερμοκέφαλοι γείτονες και μας έριξαν το ελικόπτερο δίχως να ήταν στον προγραμματισμό;
    ΜΗΠΩΣ αυτοί οι θερμοκέφαλοι μετά από κάποιες μέρες βρήκαν τραγικό θάνατο για τον λόγω αυτό;
    ΜΗΠΩΣ οι πολιτικοί και από τις τρις εμπλεκόμενες πλευρές ήθελαν να παίξουν ένα παιχνίδι με διαβεβαιώσεις ότι θα ήταν αναίμακτο , αλλά δεν τους κάθισε ;
    ΜΗΠΩΣ οι πολιτικοί μας δουλεύουν ψιλό γαζί όλους μαζί και τους στρατιωτικούς;

    Είναι όμορφα σου λέω όταν χαράζει στο Αιγαίο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Φιλε 8:21

    Οι Τουρκοι ΜΠΛΟΦΑΡΑΝ απλουστατα. Δεν ειχαν διαθεση και προετοιμασια για πολεμο εκεινη τη νυχτα. Οι τουρκικες πηγες λενε πως η Τσιλερ ειχε λυσσαξει, ενω οι Στρατηγοι προσπαθουσαν να την ηρεμησουν.

    Αλλωστε καποιος που εχει προετοιμαστει, δε στελνει λεμβο με λευκη μηχανη. Αλλο που εμεις δεν την ειδαμε απο τα πλοια μας ουτε στα ρανταρ ουτε οπτικα.

    Βρηκαν και τη δυτικη Ιμια χωρις φρουρα και αρπαξαν την ευκαιρια. Αν εμεις ειχαμε στειλει δυναμη φυλαξης και στη δυτικη Ιμια, θα εστελναν οι Τουρκοι δικους τους να την παρουν με τη βια;

    Αυτο ειναι ολο.

    Το να το ειχε προσχεδιασει ο Σημιτης με τους Τουρκους να γινει η κριση, το βρισκω λιγο δυσκολο, αφου ηταν πρωθυπουργος λιγων ημερων και τα προεορτια της κρισης ειχαν αρχισει πριν γινει πρωθυπουργος, με την προσαραξη του τουρκικου πλοιου. Επιπλεον θα χρειαζοταν ο δημαρχος Καλυμνου να ειναι οργανο του Σημιτη.

    Τελος, θα επρεπε να υπαρχει εντολη Σημιτη στο Λυμπερη, να μην φυλαξει τη δυτικη Ιμια. Γιατι αυτο ειναι κομβικο σημειο. Ο Λυμπερης ουδεποτε το ισχυριστηκε αυτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. τελικά τους τούρκους κομάντος που αποβιβάστηκαν στα Δυτικά Ίμια και μετά από λίγες ημέρες παρουσιάστηκαν ως νεκροί σε ατύχημα άσκησης, τους έφαγαν τα βατράχια μας στα Ιμια, όπως κατά κόρον ακούγεται στο ράδιο αρβύλα από τότε, ή όχι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Στρατιωτικός δεν είμαι και δεν γνωρίζω πολλά εκτός απο ότι μπορώ να διαβάσω και να καταλάβω είτε απο αυτό το ιστολόγιο είτε απο άλλες πηγές.Δεν ξέρω και δεν μπορώ ούτε να κρίνω ούτε να κριτικάρω τα λεχθέντα και δεν το κάνω συνήθως.
    Αυτό όμως για το οποίο είμαι σίγουρη είναι πως ο οποιοσδήποτε φαντάρος απλός ή αξιωματικός ο οποίος έχει κάποιες αξίες στην ζωή του όταν μάχεται για την πατρίδα του για τα συνορά του για τον αυτοσεβασμό του γίνεται ανίκητος ακόμα και αν χάσει.
    Ο πόλεμος μπορεί να κερδίζετε με τα όπλα αλλά θέλει και ψυχή ...
    Δεν ξέρω αν υπερτερούσαμε σε όπλα εκείνη την νύχτα δεν ξέρω γιατί δεν προχωρήσαμε ξέρω όμως ότι υπερτερούσαμε σε ψυχή.
    Δεν ξέρω αν γινόταν κάτι αν θα κερδίζαμε πάντος αυτό που χάσαμε δεν ήταν μόνο η αξιοπρέπειά μας ως έθνος , ως στράτευμα ήταν το τσαλαπάτημα που έγινε στο φρόνημα πολλών απλών και όχι μόνο στρατιωτών όταν είδαν την σημαία να υποστέλεται.
    Χάσαμε έναν πόλεμο που δεν αρχίσαμε και αυτό είναι χειρότερο απο τον πόλεμο που χάνεις γιατί δεν έχεις όπλά.
    Μπορεί κάποιος να πει το απλό δεν θα ήσουν κυρά μου εσύ να πολεμήσεις αν ήσουν μπορούσες να πεις κάτι και θα έχει δίκιο.
    Ομως σε έναν πόλεμο όλοι που πιστεύουν έχουν τον ρόλο τους ....
    Δεν θέλω να πολεμήσω δεν θέλω τον πόλεμο αλλά θέλω να μου δίνεται το δικαίωμα να παλέψω πριν χάσω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Κύριοι, μην αδικείτε τα Α7. Ακόμα και σήμερα για τις αποστολές που μπορούν να αναλάβουν είναι μοναδικά στο είδος τους. Σε εύρος πυρός δεν μπορούν να συγκριθούν με κανένα αεροσκάφος που διαθέτει το ελληνικό οπλοστάσιο αφού είναι το μοναδικό "καθαρόαιμο" αεροσκάφος κρούσης (δίωξης-βομβαρδισμού) που έχουμε σήμερα και το οποίο θα μας λείψει μόλις αποσυρθούν και οι τελευταίες μονάδες μέχρι το τέλος του 2010. Οι Αμερικανοί δεν είναι σε όλα χαζοί. Προφανώς κάτι ξέρουν που χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα τον κατά κάποιο τρόπο "απόγονο" του Α7, το Α-10, το οποίο ήταν και είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το 1991 (Πρώτος πόλεμος του Κόλπου) μέχρι σήμερα (Αφγανιστάν). Και κάτι ακόμα. Στην δεύτερη ΠΜ από την οποία επιχειρούσαν τότε τα Α7, δεν μπορείτε να φανταστείτε τις ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ (με κεφαλαία) πυρομαχικών που υπήρχαν αποθηκευμένες και έτοιμες για χρήση. όλα τα Α7 στη γραμμή πτήσης, να εκτελούν συνεχόμενα "run-up", να μην απογειώνονται και να τροχοδρομούν, ξανά και ξανά και ξανά. Θέαμα ΕΚΣΤΑΤΙΚΟ...!Τέλος, επειδή πολλά διάβασα για όπλα στα οποία το Α7 είναι ευάλωτο, ναι είναι σε ένα βαθμό αλήθεια. Αλλά πρέπει να αξιολογείτε φίλοι μου κάθε κατάσταση με τα δεδομένα εκείνης της εποχής και κατά πόσο και οι δύο πλευρές "ήξεραν το υλικό τους", δηλαδή πόσο καλά μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες ενός οπλικού συστήματος. Μόνοι σας γράψατε οτι δεν πέταγε κανένα τουρκικό αεροσκάφος στο Αιγαίο. Σωστό. Οι Τούρκοι εκείνες τις νύχτες το μόνο που πέταγαν ήταν...πέτρες! Το σχέδιο ήταν απλό στη σύλληψή του. "Brute Force", δηλαδή "Ωμή Δύναμη" θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε. Ο Λυμπέρης είχε εισηγηθεί για βομβαρδισμό με εμπρηστικές βόμβες ναπάλμ των Ιμίων. Χαρακτηριστικά είχε πει: "Να τους κάψουμε κύριε Πρωθυπουργέ". Όταν όμως έχεις απέναντί σου τον Σημίτη, πρέπει να ξέρεις κάποια πράγματα γι' αυτόν. Κύριοι ακούστε: Από τη μία πλευρά του τραπεζιού ένας αξιωματικός (με τα όποια ελαττώματά του ή τις ελλείψεις του) και απ΄οτην άλλη πλευρά έχεις ένα "καθαρόαιμο" Ακαδημαϊκό! Μην ξεχνάτε το παρελθόν του Σημίτη και την "ιστορία" του. Όταν ως φοιτητής τοποθετούσε βόμβες και εμπρηστικούς μηχανισμούς για λογαριασμό του-τότε-"ΠΑΚ" στη Δυτική Γερμανία (αυτό υποστήριξε κάποτε σε μια συνέντευξή του ο ίδιος), πρέπει να ξέρεις τι θα του πεις, πως θα του το πεις και να βρεις ένα τρόπο όχι να τον εξαπατήσεις, αλλά να κάνεις λιγότερα από όσα σου πει όταν βλέπεις αποδεδειγμένα οτι κινδυνεύει η εθνική σου κυριαρχία. Το λάθος του Λυμπέρη (προσωπική μου εκτίμηησ) ήταν ακριβώς αυτό. Δεν ήξερε ποιον είχε απέναντί του. Ο παράγοντας Πάγκαλος, λειτούργησε επίσης "εμπρηστικά" στις μεταξύ τους συνεννοήσεις. Ο Σημίτης είχε τον Πάγκαλο καλύτερο και απο αδελφό. Ακόμα και σήμερα. Αυτά πώς δεν τα γνώριζε ένας (ας δεχτούμε) "κομματικός" όπως ο Λυμπέρης; Άρα δεν εκτίμησε τον "αντίπαλο" όπως έπρεπε. Δυστυχώς, λυπάμαι που το γράφω, αλλά έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει τη διορατικότητά του και να "δει" οτι ο πρώτος αντίπαλος που έπρεπε πρώτα από όλους να "νικήσει" ο Λυμπέρης δεν ήταν οι Τούρκοι. Αυτούς τους κανονίζαμε καλά, μετά. Ο πρώτος εχθρός ήταν το ΚΥΣΕΑ! Αλλά για να μην μακρυγορώ και επειδή τα bytes ακόμα και σε ένα τόσο εκτενές blog είναι πολύτιμα, επιτρέψτε μου να αναφέρω για την ιστορία, χωρίς να διακινδυνεύω κάποια διαρροή επιχειρησιακών λεπτομερειών, οτι τα Α7 που θα επιχειρούσαν τότε ήταν εκείνα που μόλις είχαμε παραλάβει ως συμπλήρωμα στην αρχική παραγγελία του 1974, από το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ. Είχαν πολύ ΕΞΕΛΙΓΜΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ συστήματα με οτι και αν αυτό συνεπάγεται. Διαθέτουν δε σε εξωτερικό φορέα ("pod") σύστημα νυχτερινής σκόπευσης "LANA" που έδινε ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΕΣ (για την εποχή) ιδιότητες στο αεροσκάφος και οι Έλληνες χειριστές ΗΞΕΡΑΝ ΝΑ ΤΙΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Προς Konion. Πρακτική η σκέψη σας όσον αφορά την ζημιογόνα επίδραση που φέρνουν οι πάσης φύσεως ακρότητες. Η διαφύλαξη του πατριωτισμού θέλει προ πάντων υπεύθυνους χειρισμούς. Βεβαίως, δεν πρέπει να υποτιμούμε πόσο επιζήμιο είναι το "σπάσιμο του ηθικού" και η αποθάρρυνση, στις μάχες και τους πολέμους της ζωής. Εχει δίκιο η Χριστίνα..Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. συμφωνω απολυτα με τον Ανώνυμο
    03 Φεβρουαρίου 2010 12:43 μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Πώς έχουν καταφέρει οι πολιτικάντηδες και ΚΑΝΕΝΑΣ δεν επαναλαμβάνει στο παράπονό του τη φράση ΑΥΤΟ-ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΠΑΛΛΑΪΚΗ ΑΜΥΝΑ ΤΩΡΑ!
    Μήπως "πρέπει" να ανεχτούμε χειρότερες καταστάσεις από τους γενίτσαρους ή πότε θα τους καθαρίσουν οι νταβατζήδες τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. @8.57 Πρέπει να πετάξουν τα κομποσκοίνια πρώτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Δυστυχώς η στιχομυθία που επικρατεί επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά την νοοτροπία του Έλληνα. Κάθεστε και μαλώνετε για το ποιός ξέρει τα πιο πολλά (άσχετως αν μπορείτε να αποδείξετε αυτά που γράφετε) προσπαθώντας να 'πικάρετε'τον άλλο. Ο καθένας παρουσιάζει την αλήθεια απο την δική του οπτική γωνία αρνούμενος να δει αντικειμενικά τα γεγονότα. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε μετά απο τέτοιες καταστάσεις ειναι να δούμε ωμά την αλήθεια, να καταλάβουμε τι λάθη και τι παραλείψεις έγιναν έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι την επόμενη φορά που θα προκύψει μια τέτοια κατάσταση. Αντί αυτού, ο ένας επιρρίπτει ευθύνες στον άλλο προσπαθώντας να αποδείξει ότι αυτός ήταν ο σωστός και ο άλλος λάθος. Για αυτό δεν πρόκειτε ποτέ να πάμε μπροστά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ Α-7Η ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΙΚΑΝΟΤΑΤΟ Α/ΦΟΣ ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ Α/ΦΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΝ, ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΟΤΑΝ ΘΑ ΤΟ ΑΠΑΙΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΙΣ.ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΟΛΑ ΗΤΑΝ,ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥ ΟΠΩΣ ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙΣ.ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΘΕΣ ΑΛΛΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Η πραγματική Ελλάδα δεν σας ξεχνά και όταν υπάρξει η ανάγκη θα μας έχετε δίπλα σας.

    Όσο γι' αυτούς που έχουν χάσει την ελπίδα τους λόγο του ΔΝΤ και την παιδεία τους λόγο των οργανομένων πνευματικών επιθέσεων χρόνια τώρα, κουράγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΛΟ SITE ΕΧΩ ΣΧΟΛΙΑΣΗ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ.ΕΓΩ ΠΑΝΤΩΣ ΕΚΕΙΝΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΑΠΟ ΤΑΝΑΓΡΑ ΚΑΙ ΑΡΑΞΟ ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ 40 ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΑΠΟ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ.Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΚΟΜΜΑΝΤΟΣ ΑΝΕΒΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΑ ,ΟΤΑΝ ΔΟΘΗΚΕ ΤΟ BATTLE STATION STA ΗΑWK (KAI OXI BLAZING SKΥ ).Η ΟΥΣΙΑ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ;ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ.ΕΜΕΙΣ ΟΧΙ ,ΑΥΤΟΙ ΚΟΝΤΕΥΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ (ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕ ΠΗΛΙΝΑ ΠΟΔΙΑ)ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.