11/2/10

To ραντεβού της Ελλάδος με την Ιστορία

του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
konstantakopoulos.blogspot.com

Είναι μερικές φορές που ο αρθρογράφος προτιμά να μη γράψει όσα έχει στο μυαλό του. Προτιμά να μη τα γράψει γιατί είναι οδυνηρά, και στον ίδιο, και στο κοινό του. ¨Όμως είναι καλύτερο να τα λέμε, και είναι καλύτερο να τα λέμε, όσο είναι καιρός να αποτρέψουμε τα χειρότερα, έστω κι αν στενοχωριόμαστε ή στενοχωρούμε.
Στην ξέρα κινδυνεύει τώρα να καταλήξει, και με μεγάλη μάλιστα ταχύτητα, το καράβι “Ελλάς”, με “καπετάνιο” τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και “πλήρωμα υπηρεσίας” από το ΠΑΣΟΚ “νέας κοπής”. Δεν το αξίζει ο Πρωθυπουργός, δεν το αξίζουμε κι εμείς, αλλά ο κίνδυνος είναι μπροστά.
Οι προβλέψεις βέβαια είναι δύσκολες όταν τα φαινόμενα των διεθνών οικονομικών μπούν σε μη γραμμική περιοχή. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το καράβι θα τσακιστεί ή θα μισοβουλιάξει, εγκαινιάζοντας μια ιστορική παρακμή, ή αν θα αλλάξουν τελευταία στιγμή κατεύθυνση οι αέρηδες ή εμφανισθεί από μηχανής Θεός με τη μορφή π.χ. Γερμανίας ή EΕ να μας σώσει, ούτε αν θα πρόκειται για σωτηρία ή αργό θάνατο. Αυτό που όμως ξέρουμε είναι ότι το σκάφος Ελλάς πλέει λάθος σε πολύ επικίνδυνα νερά. Kι όπως γράψαμε προ έτους, από τις στήλες του αδελφού Μετροπόλιταν, ο ελληνικός χώρος αντιμετωπίζει τη σοβαρότερη κρίση μετά το 1945, αυτής του 1974 περιλαμβανομένης.
Σε διάστημα τριμήνου, η κυβέρνηση σπατάλησε πολιτικό κεφάλαιο που κανονικά θέλει τρία χρόνια να ξοδευτεί. Και τα πολύ χειρότερα είναι ενδεχομένως μπροστά μας. Είναι γεγονός ότι η διαχείριση Καραμανλή υπήρξε εγκληματικά καταστροφική. Οι υπουργοί της θέλουν κρέμασμα. Δυστυχώς όμως και η κυβέρνηση που ακολούθησε φάνηκε παράλυτη, απροετοίμαστη, χωρίς επαρκή κατανόηση των προβλημάτων και του διεθνούς περιβάλλοντος. Είναι, όπως είπαμε, οδυνηρό να τα γράφει κανείς αυτά, πιο οδυνηρό όμως να μην λέει και να μην κάνει τίποτε όσο υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος για να αποτραπούν τα χειρότερα.
Για να αποτραπούν όμως, πρέπει η κυβέρνηση να αντιληφθεί τι συμβαίνει και να αρχίσει να υπερασπίζεται την Ελλάδα από τις επιθέσεις των αγορών, δηλαδή των μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων του Σίτι και της Γουόλ Στρητ και των κρατών με τα οποία συνδέονται, όπως ιδίως οι ΗΠΑ, η Βρετανία, οι φίλοι του Ισραήλ. ΗΞ κυβέρνηση πρέπει να αρχίσει την υπεράσπιση της χώρας προτού η βλάβη καταστεί ανήκεστος και η χώρα αντιμετωπίσει το φάσμα μιας ενδεχόμενης πτώχευσης, με τη μια ή την άλλη μορφή.
Το πρόβλημα πλέον δεν είναι το δημόσιο χρέος, η διαφθορά και κακοδιοίκηση στην Ελλάδα, ή οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων! Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα είναι η επίθεση από αριθμό μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, funds και οίκων αξιολόγησης, επίθεση που ξεκίνησε μεν με επίκληση υπαρκτών προβλημάτων, ήδη όμως κατέστη τελείως δυσανάλογη προς τα αίτια που τη δικαιολόγησαν. Δυστυχώς όμως, μετά από ένα τρίμηνο ακατανόητων χειρισμών, ταλαντεύσεων και παλινδρομήσεων, ο κ. Παπανδρέου στέκεται τώρα σούζα απέναντι στις απαιτήσεις των αγορών, χωρίς αυτή η στάση να εξασφαλίζει τουλάχιστον κάποια μορφή σωτηρίας, αποτροπής των χειρότερων - το αντίθετο!
Την όποια δύναμη του “νέου πατριωτισμού” δεν την νοιώθουν τώρα ούτε οι 'νταβατζήδες των αγορών', ούτε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Τα φτωχότερα και λαϊκότερα κοινωνικά στρώματα της Ελλάδας τη νοιώθουν, όσοι δουλεύουν ή θέλουν να δουλέψουν, αντί να ζούνε πλουσιοπάροχα από κλεμμένα, φοροδιαφυγή και ανταλλαγή αέρα κοπανιστού. Φτωχοί, νέοι, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα ενός “λαμογιστάν”, που συγκροτείται πολιτικά στον δικομματισμό και πληρώνεται κανονικά από τη Ζήμενς και ένας Θεός ξέρει ποιους άλλους. Ο ελληνικός λαός κινδυνεύει να δει να εξανεμίζονται κατακτήσεις δύο ή τριών γενεών. Καλείται να κάνει ανθρωποθυσίες στον Μολώχ χωρίς τουλάχιστο να ξέρει ότι κάνοντάς τες τουλάχιστο θα σωθεί…

Σενάρια καταστροφής: ΔΝΤ ή ΕΕ;
H εμπειρία δεκαετιών επεμβάσεων του ΔΝΤ παγκοσμίως είναι πασίγνωστή. Παντού όπου επενέβη το ΔΝΤ, το αποτέλεσμα ήταν η καταστροφή οικονομιών και κοινωνιών. Το Ταμείο δεν επεμβαίνει με επιδίωξη να σώσει τις χώρες, αλλά να σιγουρέψει την αποπληρωμή του χρέους. ¨Η, για να είμαστε ακριβέστεροι, να διατηρήσει σε κατάσταση μόνιμης χρέωσης τις χώρες, στην κατάσταση περίπου που ήταν πριν από μερικές γενεές οι χωρικοί στην Ελλάδα, τυπικά μεν ελεύθεροι, ουσιαστικά όμως δουλοπάροικοι, εξαρτημένοι απόλυτα για την επιβίωσή τους από την εξουσία του τσιφλικά, του κεφαλαιούχου, του βουλευτή, που απομυζούσαν ολόκληρη την υπεραξία του χωρικού, αφήνοντάς του μόλις τα προς το ζην.
Σε συνθήκες άλλωστε παγκοσμιοποίησης, δηλαδή κατάργησης κάθε μορφής προστατευτισμού, ιδίως από την ΕΕ, δεν θα βοηθήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας η αύξηση της παραγωγικότητάς της μέσω μείωσης ενός ήδη πολύ χαμηλού κόστους εργασίας, όταν αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό Βουλγαρίας, Τουρκίας ή Κίνας. Η μείωση του κόστους εργασίας και του κοινωνικού κράτους θα συνοδευθεί, αντίθετα, από ισχυρά φαινόμενα κοινωνικής αποσύνθεσης, με κόστος πιθανώς πολλαπλάσιο των “οικονομιών”.
Δεδομένης της επιρροής στο ΔΝΤ των ΗΠΑ, βασικού υποστηρικτή των τουρκικών διεκδικήσεων, είναι προτιμότερη η “σωτηρία” μας από τους Ευρωπαίους και όχι από το ΔΝΤ. Αν όμως οι ευρωπαϊκοί οικονομικοί όροι είναι παραπλήσιοι με αυτούς του Ταμείου, τότε ούτε όφελος θα έχουμε ως χώρα, ούτε θα βγούμε από το τέλμα.
Με αυτά δεν εννοούμε ότι δεν πρέπει να παρθούν μέτρα, ή ότι μπορούμε να αδιαφορήσουμε για το τεράστιο πρόβλημα του χρέους. Κανείς δεν μπορεί να αδιαφορεί για τα δημόσια οικονομικά, έστω και αν δεν είναι παρά σύμπτωμα του προβλήματος, ή για τη διαφορά παραγωγικότητας μιας οικονομίας από τη διεθνή αγορά. Για μια σειρά επίσης λόγους πρέπει να εμφανισθούν επιτέλους στους εθνικούς λογαριασμούς και να φορολογηθούν τα τεράστια αποκρυβόμενα εισοδήματα των ελληνικών μεσοστρωμάτων. Είναι δύσκολο, απαιτεί ισχυρή ταξική σύγκρουση, χωρίς όμως αυτό η Ελλάδα δεν θα ορθοποδήσει ποτέ.
Από το ελληνικό χρέος στα προβλήματα της ευρωζώνης και στην υπερσυσσώρευση κεφαλαίου ή πως, ένα οικονομικό ζήτημα έγινε μείζον γεωπολιτικό.
Η κρίση του ελληνικού χρέους είναι η κορυφή του παγόβουνου της ελληνικής κρίσης. Το πρόβλημα παροξύνθηκε τον τελευταίο χρόνο, καθώς η κυβέρνηση έκλεισε περίπου το κράτος και επιδόθηκε στη λεηλασία του. Η κυβέρνηση Παπανδρέου ήρθε στην εξουσία με μια σειρά απραγματοποίητες υποσχέσεις και μετά πήγε στις Βρυξέλλες να παραπονεθεί ότι βρήκε άδεια ταμεία, μιμούμενη την απογραφή του Αλογοσκούφη. Υπολόγιζε ίσως ότι το αυστηρό σήμα που θα ερχόταν από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα θα την βοηθούσε στο εσωτερικό.
Τα πράγματα δεν έγιναν καθόλου έτσι. Κανένας δεν είχε ειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας. Οι Ελληνες δεν ήταν διατεθειμένοι να δώσουν σημασία στις αυστηρότατες αντιδράσεις της Κομισιόν και του διεθνούς τύπου, έδωσαν όμως οι αγορές και οι Γερμανοί οικονομολόγοι. Το σημαντικότερο ινστιτούτο οικονομικών ερευνών της Γερμανίας IFO συνέκρινε από τα μέσα Νοέμβρη την Ελλάδα με τη Λήμαν Μπράδερς…Το αντικειμενικά υψηλό έλλειμμα, υψηλό χρέος και πολύ άτεχνους κυβερνητικούς χειρισμούς οδήγησαν στην εξαπόλυση της μεγάλης επίθεσης κατά των ελληνικών τίτλων. Το καταπληκτικό είναι ότι η χώρα βρέθηκε προς στιγμήν στο στόχαστρο και του αγγλοαμερικανικού άξονα και των Γερμανών!

Πίσω από κάθε τέτοια επίθεση κρύβεται μια πληθώρα παραγόντων, όχι μόνο οικονομικών. Εδώ θα μπορούσαμε να πιθανολογήσουμε τους εξής εν δράσει παράγοντες:
‘την αίσθηση του Βερολίνου ότι η Ελλάδα ταυτίζεται πολύ ισχυρά με τα αμερικανικά συμφέροντα μετά την εκλογή Παπανδρέου‘ τη διάθεση πίεσης επί της Ελλάδας για να κλείσουν, με σημαίνουσες απώλειες εθνικής κυριαρχίας, οι ενοχλητικές 'εκκρεμότητες' σε Κύπρο, Αιγαίο, Θράκη, Σκόπια, τερματισμό ελληνορωσικών σχέσεων. Η Ελλάδα δεν προβάλλει μεγάλες αντιστάσεις στα καλά της ‘μπορεί κανείς να φανταστεί τι θα έκανε μια Ελλάδα υπό εποπτεία του ΔΝΤ‘ τη διάθεση της Γερμανίας και των αγορών να δώσουν ένα μάθημα σε όλη την ευρωζώνη, για το ποιος θα κληθεί να πλήρώσει τα χρέη και για το καθεστώς άγριας λιτότητας και εργασιακού μεσαίωνα που Βερολίνο και αγορές εισηγούνται για το σύνολό της, ως απάντηση στον ανταγωνισμό Κινέζων κλπ., τον ανταγωνισμό ευρώ-δολλαρίου, μια θεωρία που διακινούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, άνευ λοιπόν αποδεικτικών στοιχείων
Πέραν αυτών των γεωπολιτικών παραγόντων μπορεί κανείς να διερωτηθεί κατά πόσον η ελληνική επίθεση δεν είναι παρά το δεύτερο κύμα της κρίσης του 2008 που χτυπάει τώρα χώρες και όχι τράπεζες. Εξακολουθεί να υπάρχει μια πληθώρα κεφαλαίων που εξάντλησαν σχεδόν όλες τις δυνατές τοποθετήσεις. Υπάρχει επίσης τεράστιο συσσωρευμένο χρέος που πρέπει να πληρωθεί. Υπάρχει επίσης και κρίση της ίδιας της ευρωζώνης, μιας ζώνης που δεν προστατεύεται επαρκώς από τις εξωτερικές πιέσεις, δεν έχει τρόπο να ανταγωνισθεί τα χαμηλά μεροκάματα της Κίνας ή τα νομισματικά παιχνίδια της Ουάσιγκτον, λειτουργεί πρακτικά ως φορέας μεταφοράς υπεραξίας από την ευρωπαϊκή περιφέρεια στη Γερμανία, που τη χρησιμοποιεί για να αγοράζει αμερικανικό χρέος, ενώ προωθεί εκ των πραγμάτων τις κινεζικές εξαγωγές. Αυτή η ευρωζώνη δεν έχει καμία αλληλεγγύη, με αποτέλεσμα να ξοδεύονται λεφτά των φορολογουμένων για να σώζονται όχι μόνο οι μικροκαταθέσεις, αλλά οι τράπεζες και οι ιδιοκτήτες τους που είχαν πτωχεύσει, να δηλώνεται όμως με κάθε κυνισμό ότι μπορεί να πτωχεύσουν κράτη μέλη της ευρωζώνης!

Τι μπορεί να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου
Τα ελληνικά οικονομικά προβλήματα είναι δεδομένα και πρέπει να αντιμετωπισθούν. Αν όμως είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα δέχεται μια σκληρή και τελείως δυσανάλογη επίθεση, η χώρα δεν διαθέτει τα οικονομικά μέσα να αντισταθεί. Οι μειώσεις των μισθών και οι αυξήσεις των ετών συνταξιοδότησης είναι μέτρα πανικόβλητων, υπαγορευμένα για άλλους λόγους από το εξωτερικό, που θα εξαντλήσουν σύντομα τη χρησιμότητά τους, αν έχουν οποιαδήποτε χρησιμότητα. Για να αντισταθεί η Ελλάδα δεν έχει οικονομικά μέσα, έχει όμως πολιτικά και γεωπολιτικά.
Πρώτον, πρέπει να φτιάξει τις σχέσεις της με τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα. Είναι τελείως αδιανόητο να ΅σνομπάρει΅ η Αθήνα Βερολίνο, Μόσχα και Παρίσι. Δεν αντιλαμβάνεται κανείς γιατί ο κ. Παπανδρέου συναντάται μόλις αυτές τις μέρες με Σαρκοζί και Πούτιν και δεν έχει κλείσει ακόμα ραντεβού με την Κυρία Μέρκελ, πρώτη υποψήφια να βοηθήσει την Ελλάδα, ενώ έχει δει Γκόρντον Μπράουν, Ταγίπ Ερντογάν ή Σόνια Γκάντι!
Δεύτερον, πρέπει η Αθήνα να σταματήσει να επαναλαμβάνει πόσο διεφθαρμένη είναι η χώρα και κακή η διοίκησή της. Αν η Ελλάδα εξακολουθεί να πιέζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους της, οφείλει να περάσει στην αντεπίθεση. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αλληλεγγύη στους τραπεζίτες και όχι στους ευρωπαϊκούς λαούς, δεν είναι δυνατόν να κατεδαφίσουμε το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος, χρειάζεται κάποια μορφή προστατευτισμού και οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, δεν πρέπει να συνεχισθεί η πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων εργαζομένων. Τότε ο κ. Παπανδρέου θα εύρισκε ευήκοον ους και στους Γερμανούς ψηφοφόρους, αντί να παρουσιάζονται τα προβλήματα της χώρας ως αποτέλεσμα της ανομίας της. Μόνο τις τελευταίες 15 μέρες ο Πρωθυπουργός άρχισε να αναφέρεται δειλά σε ΅επιθέσεις κερδοσκόπων». Επί μήνες, ο γερμανικός, βρετανικός και αμερικανικός τύπος μας βρίζει και μας λοιδωρεί χωρίς καμία απάντηση από κανέναν
Τρίτον, Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο σημαντικότατες χώρες για Δύση και ΝΑΤΟ. Σούδα και Ακρωτήρι στηρίζουν ολόκληρη την προβολή ισχύος ΗΠΑ-Βρετανίας στη Μέση Ανατολή. Δεν είναι δυνατόν τρεις αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες και τρεις οίκοι αξιολόγησης, όλοι πολύ συνδεδεμένοι με την σύμμαχο αμερικανική κυβέρνηση να είναι επικεφαλής της προσπάθειας να πάει η Ελλάδα σε φαλιμέντο, σε απώλεια κεκτημένων γενεών και να κάθονται οι ¨Ελληνες πολιτικοί, οι κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαράς να κυττάζουν απαθώς την καταστροφή της χώρας τους, για να μη στενοχωρήσουν τους υπερατλαντικούς συμμάχους. Γιατί δεν κατονομάζουν τις ΅αγορές΅, δηλαδή τους πέντε στενά συνδεόμενους με την αμερικανική κυβέρνηση και το κράτος τραπεζίτες (όπως έκαναν με τον Σόρος τα θύματά του κατά την ασιατική κρίση κι ακόμα το κουβαλάει), ζητώντας από τις συμμαχικές κυβερνήσεις Ουάσιγκτον και Λονδίνου να ασκήσουν την επιρροή τους, αν θέλουν να θεωρούνται συμμαχικές κυβερνήσεις και να απολαμβάνουν τόσο σημαντικών διευκολύνσεων. Θα δίνουμε δηλαδή βάσεις, θα στενάζουμε για να αγοράσουμε τα όπλα τους και αυτοί θα μας «χρεωκοπήσουν»;
Τέταρτον, υπάρχουν κι αλλού πορτοκαλιές. Λέγονται Κίνα και Ρωσία. Είναι το οικονομικό και στρατηγικό ισοδύναμο της απόφασης του Ανδρέα Παπανδρέου, όταν απειλήθηκε από την Τουρκία το1987 να στείλει τον Παπούλια στη Σόφια. Είναι φυσικά δύσκολες πολιτικές, επικίνδυνες όχι για την Ελλάδα, της οποίας αυξάνουν την ισχύ, επικίνδυνες για τους πολιτικούς που τις ασκούν. Αλλά δεν μπορεί να καταστραφούμε, ούτε να γίνουμε αποικία των ΗΠΑ στην εξωτερική πολιτική, της Γερμανίας στην οικονομική ή να δώσουμε το μισό Αιγαίο και την Κύπρο στην Τουρκία. Αλλά βέβαια δεν είναι σοβαρό να απευθυνόμαστε στην αφρόκρεμα της αμερικανικής «τραπεζικής μαφίας», στη Γκόλντμαν Ζακς, για να μας φέρει σε επαφή με τους Κινέζους όπως λέγεται ότι έγινε από την κυβέρνηση.

Μπορεί να τα κάνει αυτά ο κ. Παπανδρέου;
Δεν το γνωρίζουμε. Η ομάδα των συνεργατών τοπυ δεν διακρίνεται εξάλλου από τον αναγκαίο διανοητικό πλουραλισμό. Αν όμως δεν τα κάνει, και ο ίδιος προσωπικά και η χώρα θα πάθουν μεγάλες καταστροφές που θα τις θυμούνται πολλές γενηές και οι οποίες ενδεχομένως θα είναι ανεπίστρεπτες.
Επίκαιρα, 11.2.2010

15 σχόλια:

  1. Σα δε Ντρεπόμαστε Λέω γω ...Κοιταξτε που μας εφτασε η διακυβερνηση του "ΣΕΜΝΑ και ΤΑΠΕΙΝΑ ".Και το μονο που αναφερει το παρον αρθρο ειναι "Η κυβερνηση Καραμανλη υπηρξε εγκληματικα καταστροφικη.Οι υπουργοι του θελουν κρέμασμα".
    Συγνωμη Κυριοι γιατι τον αφηνετε στο απυροβλητο ? Αυτον τον ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟ πρωην πρωθυπουργο που ΠΑΡΑΤΗΣΕ το καραβι στα δυσκολα και την εκανε λουης ....που για οτι γινοτανε εφταιγαν οι "κακοι" συνεργατες και ποτε αυτος...Απο τον "Στρατηγο Ανεμο" μεχρι τους "Κουμπαρους" τα "Ομολογα" τις "υποκλοπες" το "Βατοπεδι" τον "Γερμανο" την " siemens" την καταληστευση του κράτους δεν εφταιγε ποτε αυτος μονο οι Συνεργατες του.. Σα δεν Ντρεπομαστε ...
    Και την πεφτετε στον Παπανδρεου τωρα.Τουλαχιστον Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ κανει κατι.Παει Μοσχα - Βερολινο - Παρισι - λονδινο ΤΡΕΧΕΙ για να σωσει οτι μπορει.ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ και Οχι σαν τον "ΣΕΜΝΑ και ΤΑΠΕΙΝΑ" που στα δυσκολα την εκανε με ελαφρα πηδηματακια και τωρα τρωει μπριζολες στην ραφηνα.Πλακα Πλακα η ολη φαση μου Θυμιζει Μικρασιατικη Καταστροφη.Ριχναν το "ΑΝΑΘΕΜΑ" στον ΒΕΝΙΖΕΛΟ βγηκαν οι Αλλοι μας οδηγησανε στην Καταστροφη και Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ δικαιωθηκε ιστορικα.Αλλα τετοιος Λαος που ειμαστε καλα να παθουμε.Ας ειμαι και Λιγο Σαδιστης Λοιπον:Πληρωστε τωρα Χαιβανια για να μαθετε τι ψηφιζετε.Εκει που καναμε 1 βημα μπρος μεχρι το 2004 τωρα ειμαστε 20 βηματα πισω."Απωλεια Εθνικης Κυριαρχιας Κυριοι".Ετσι ειναι.Αλλα κανεις δεν μιλαει για αυτο.Τουμπεκι ολοι λοιπον.( Συνχωρεστε με αν ειμαι ερειστικος αλλα εχω αγανακτισει ρε γ@μ@το ... )( Βγηκε προχθες σε ενα καναλι ο Πρωην υπουργος οικονομικων ο Παπαθανασιου και τον ρωταγανε πως φτασαμε ως εδω και ελεγε "Διεθνης οικονομικη κριση" και κατι αρλουμπες και χασκογελουσε και μου'ρθε να ξερασω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣ Δεν θα μπω στην ουσία, ούτε στις -σωστές- διαπιστώσεις του κ.Κωνσταντακόπουλου. Αν όμως η λύση που προτείνει στο τέλος είναι η μόνη, κλάφτα Χαράλαμπε. Αν την έβλεπαν στ' όνειρό τους κυβερνήτες και αντιπολιτεύόμενοι θα ξυπνούσαν κάθιδροι σαν από εφιάλτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σάββα,
    Είπαμε φίλος σου ο Κων/λος...αλλά μη του δημοσιεύεις κάθε παπ.....που γράφει στα Επίκαιρα. Αν κάποιος αναγνώστης κατάλαβε τι "θέλει να πει ο ποιητής Κωνσταντακόπουλος" και τι προτείνει ας επικοινωνήσει με το Υπουργείο ψευδο-Οικονομικών. Έλεος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ……………….Κανένας δεν είχε ειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι αντιμετωπίζει κίνδυνο χρεοκοπίας………………………….

    φάγανε ΜΟΠ φάγανε ΝΤΕΛΟΡ φάγανε φάγανε δεν ξέρω και εγώ τι?
    Και όλοι έχουν όνομα αλλά δεν το λέμε . Πια είναι αυτά τα μεσαία στρώματα που φάγανε τα πάντα? Εφοριακοί πολεοδόμοι γιατροί δικαστικοί άλλοι? Αυτά που γράφει ο Κωνσταντακόπουλος τώρα έπρεπε να τα γράφει 25 χρόνια πριν έπρεπε να τα γράφει όταν ο Σημίτης εγκατέλειπε την χρεοκοπημένη Ελλάδα και παρέδιδε κόμμα στον αγαθό Γιώργο έπρεπε να τα γράφει και να ενημερώνει τον ελληνικό λαό όταν ο Καραμανλης έδινε 7 δις στην εκκλησία για εκκλησιαστικά πανεπιστήμια έπρεπε να τα γράφει όταν ο Καραμανλης παρέδιδε την καταληστευμένη χώρα στον αγαθό Γιώργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιός είναι ο πολιτικός πού θά σηκώσει τήν Ελλάδα ψηλά σήμερα;
    Χρειάζεται πολιτικός καί όχι λογιστής.
    Ολη η κοινή γνώμη είναι στραμένη στήν οικονομία.
    Καί είναι φυσικό μετά από τέτοιο βομβαρδισμό τών ΜΜΕ.
    Ενα πέπλο ηττοπάθειας έχει σκεπάσει τήν χώρα καί ο δρόμος γιά εκπτώσεις στά Εθνικά θέματα είναι πλέον ανοικτός.
    Παλιά η συνταγή αλλά καλή.
    Οι ίδιοι άνθρωποι στό ίδιο σκηνικό.
    Τότε φύσαγε ο αέρας τώρα τό ταμείο είναι μείον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η απόλυτη εκτροπή από την δημοκρατική διακυβέρνηση

    Σε προηγούμενο σημείωμα απ’ αυτή την στήλη είχα υποστηρίξει (γιατί αυτό λέει όλος ο κόσμος) πως τα όποια οικονομικά μέτρα (έρχονται κι άλλα πιο σκληρά ως αντάλλαγμα της στήριξης που θα μας προσφέρουν σήμερα οι ηγέτες της ΕΕ) δεν θα γίνουν αποδεκτά από κανένα αν πρώτα οι πολιτικοί που έχουν αποκλειστικά την ευθύνη της χρεωκοπίας της χώρας δεν πληρώσουν πρώτοι.

    Κι όταν λέμε (εμείς ο απλός κόσμος) να πληρώσει, εννοούμε να πληρώσει όπω καλείται να πληρώσει ο φουκαράς ο μισθωός, που δεν φταίει σε τίποτα. Δηλαδή δεν γίνεται όταν η χώρα βουλιάζει να παίρνει ο βουλευτής 17.000 ευρώ. Δεν γίνεται!

    Αν δεν θέλουν (οι βουλευτές) να παραιτηθούν, απλό είναι. Αλλωστε δεν τους υποχρέωσε κανείς να γίνουν πολιτικοί. Οι ίδιοι το επεδίωξαν και έχουν ξοδέψει (όλοι τους) εκκατομύρια για να το επιτύχουν.

    Λοιπόν; Και ας αφήσουν τα προσχήματα περί... πλουσίων πολιτικών που τάχα θα πάρουν τις θέσεις τους. Καλύτερα άλλωστε είναι (παντού) οι... χορτασμένοι από τους... πεινασμένους που θέλουν να γίνουν... χορτάτοι. Αυτό όμως επιτάσσει και η δημοκρατία και η αρχή διακυβέρνησης. Κινδυνεύει το κράτος;

    Πληρώνουν ανάλογα όλοι... Δεν μπορείς να κόβεις από τον μισθό του υπαλλήλου 300 ευρώ και απ’ αυτόν του βουλευτή 32!(*) Ετσι μας... δουλεύουν! Οπως δεν γίνεται να ζητάς από τον εργαζόμενο να βγαίνει στη σύνταξη στα 70 και ο βουλευτής να έχει πλήρη σύνταξη (εκτός των άλλων) με δύο θητείες!

    Είναι αυτό δημοκρατία; Κάθε άλλο. Πρόκειται για απόλυτη εκτροπή από κάθε έννοια δημοκρατικής διακυβέρνησης ενός κράτους! Εκτός κι αν υπάρχει άλλη ερμηνεία την οποία ευχαρίστως θα δεχθώ...

    http://www.patris.gr/articles/174312

    _____________________________________

    Αυτό είναι το θέμα, κατά την γνώμη μου. Είτε στην Κίνα πάμε, είτε στην Ρωσία, είτε στου διαόλου τη μάνα, θα πάμε για δανεικά, τα οποία θα καλύψουν αυτά που κλέβουν εδώ και 30 χρόνια οι πολιτικοί, τους οποίου ΕΜΕΙΣ ψηφίζουμε (να μην ξεχνιόμαστε).

    Αυτοί που έκαναν τα δισεκατομμύρια, ενώ προηγουμένως δεν τους ήξερε ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας τους, πότε θα (την) πληρώσουν; Ποιος και πώς θα τους αναγκάσει να επσιτρέψουν τα κλεμμένα, θα τους βγάλει την άνομη περιουσία τους στο σφυρί, αν υπάρχει ακόμη κι αν την βρουν;

    (*) Για λόγους τάξεως, μετά το ξεφωνητό που έφαγαν, είπαν ότι θα περικόψουν τους μισθούς των βουλευτών κατά € 800/μήνα. Δηλαδή, θα πεθάνουν εξ ασιτίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. "... Το πρόβλημα πλέον δεν είναι το δημόσιο χρέος, η διαφθορά και κακοδιοίκηση στην Ελλάδα, ή οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων! Αυτή τη στιγμή, το πρόβλημα είναι η επίθεση από αριθμό μεγάλων επενδυτικών τραπεζών, funds και οίκων αξιολόγησης, επίθεση που ξεκίνησε μεν με επίκληση υπαρκτών προβλημάτων, ήδη όμως κατέστη τελείως δυσανάλογη προς τα αίτια που τη δικαιολόγησαν. ..."

    Οι εξωγενεις παραγοντες ευθυνονται δηλαδη περισσοτερο ("δυσανάλογα") απο τους ενδωγενης για την σημερινη καταντια μας !

    Κοροιδευουμε τωρα τον εαυτο μας, η οχι ;

    Οσο υπαρχει ακριβως αυτη η διαστρεβλωμενη και παιδιαριστικη αποψη "οι αλλοι μας φταινε", μια ζωη ηττημενοι θα βρεθουμε !

    Δημοκριτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @μάνος

    άν περιμένεις φίλε μου νά 'σηκώσει' τήν Ελλάδα πολιτικός ΚΑΗΚΕΣ!
    -------
    μά είναι δυνατόν ακόμη καί τώρα νά μήν βλέπουν οι φίλοι συνέλληνες πού μάς έχει οδηγήσει η δημοκρατία όοοοολους αυτούς τούς αιώνες;όποτε είχαμε δημοκρατικά καθεστώτα μόνον δεινά γνωρίσαμε.παρακαλώ σάς παραπέμπω στήν μακραίωνον ελληνικήν Ιστορίαν. Ψάξτε επίσης νά βρείτε ποίοι είναι εκείνοι πού έσπειραν τό ζιζάνιο τής ουτοπίας πού ονομάστηκε δημοκρατία εντός τών ελληνικών πολιτειών.Πάντως αυτοί ΔΕΝ ανήκαν στούς μεγάλους Έλληνες Φιλοσόφους,οι οποίοι συλλήβδην απέρριπταν μετά βδελυγμίας καί αποστροφής τις αρχές τής 'ισότητος' καί τής 'πλειοψηφίας'.αυτά τά γραφικά,κι άς μήν ακούει κανείς.τί γραφικός θά ήμουν άλλωστε άν δέν έγραφα γραφικότητες;

    γραφικός.

    υ.γ.σέ κάποιο άλλο σχόλιο πού διάβασα,κάποιος έλεγε πώς οι Έλληνες δέν ήσαν αντί-σημίτες(αντί-τυφώνιοι ήσαν γιά τήν ακρίβεια,ο νοών νοείτω) ή 'ρατσιστές'.Μέγα λάθος!οι Έλληνες,αρχαίοι καί μεσαιωνικοί,μιά χαρά γνώριζαν τούς εχθρούς τού Γένους καί τής Ανθρωπότητος καί μιά χαρά 'ρατσιστές' ήταν.όχι φυσικά μέ τόν ηλίθιο αντιφυσικό τρόπο πού εσείς οι προπαγανδίζοντες εννοείτε.ο Φυλετισμός έχει νά κάνει μέ τήν προστασία καί βελτίωσιν τής ιδίας Φυλής καί τήν διαιώνισιν τής υπάρξεώς της καί επ'ουδενί μέ τήν εξόντωσιν τών αλλοφύλων(εκτός βεβαίως καί άν αυτοί επιτίθενται εναντίον ημών,οπότε καί δέν χωράει κανένα έλεος γιά αυτούς).Οί Έλληνες πίστευαν στόν Φυλετικόν Ανθρωπισμόν,γνωρίζοντας πώς μόνον αυτοί είναι πράγματι ικανοί νά Φιλοσοφούν,άρα καί νά ΑΡΧΟΥΝ(όχι εξουσιάζουν,ο νοών νοείτω).είπαμε,γραφικότητες...τί ξέρω κι εγώ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ας μη κρυβόμαστε πίσω απο το δάχτυλό μας.
    Ολοι νοιώθαμε και γνωρίζαμε πολύ πρίν απο το 2004 ότι είχαμε πάρει λάθος δρόμο.
    Οταν η χώρα μας σταμάτησε να παράγει έστω αυτά τα λίγα που παρήγαγε και αρχίσαμε να ξενυχτάμε στα μπουζουκτζήδικα με δανεικά λεφτά.
    Παρ'όλο που το ξέραμε, τίποτε δεν κάναμε, γιατί όλοι βολευόμασταν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο. Το δυστύχημα είναι οτι ο Ελληνας δεν μπορεί να σκεφτεί συλλογικά στην μάσα, μόνο μπροστά στην καταστροφή βγάζει το κεφάλι του δειλά-δειλά και προσπαθεί να δει το πρόβλημα ομαδικά και εθνικά.
    Και βέβαια τώρα ζητάμε ευθύνες απο τον Καραμανλή για την ανημπόρια του και την σωρεία σκανδάλων. Αυριο θα ζητήσουμε απο τον Παπανδρέου, για την εισοδειματική πολιτική και ενδεχόμενη απώλεια κυριαρχίας Ελληνικού εδάφους.
    Μέγα λάθος , γιατί βρίσκουν και τα κάνουν, τους δίνουμε αυτοδυναμία,ξέρωντας ότι είναι άχρηστα πιόνια των πολυεθνικών εταιριών.
    Οι πρόγονοί μας πρίν απο 2000 χρόνια,έστελναν εξορία τους άχρηστους και τους προδότες.
    Επειδή σήμερα εξορία δεν υφίσταται , ίσως να πρέπει να επα-
    ναφέρουμε την ποινή του θανάτου για τους προδότες πολιτικούς και
    τους παιδεραστές.

    ευχαριστω για την φιλοξενία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η σημερινή Ελληνική κρίση, δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι ταυτόχρονα (αν όχι πρωτίστως) ηθική και πολιτική. Και φυσικά, δεν προέρχεται μόνο, ή έστω κυρίως, από τις αστοχίες, τα λάθη και τις παραλείψεις της 5,5/ετούς πρόσφατης διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.
    Οι ρίζες της σημερινής Ελληνικής κρίσης είναι βαθύτατες.
    Πάνε τρείς, πλέον, 10/ετίες πίσω.
    Τότε που το (και σήμερα) κυβερνών ΠΑΣΟΚ, ευαγγελιζόμενο την ..."Αλλαγή", αποβιομηχανοποιούσε τη χώρα, διεσπάθιζε αφρόνως τον δημόσιο πλούτο κάνοντας ..."κοινωνική πολιτική" με δανεικά, άνοιγε τη ..."μαύρη τρύπα" στα δημοσιονομικά διορίζοντας ασύστολα στο Δημόσιο, και (το χειρότερο) αποσαθρώνοντας με το "ήθος" της τότε εξουσίας ηθικά την Ελληνική κοινωνία.
    Ήδη από τότε (πολύ πριν οι πολιτικοί συνεχιστές εκείνων που βύθισαν τον τόπο στην κρίση, ανακαλύψουν σήμερα με υποκριτική έκπληξη την ύπαρξή της, ρίχνοντας με θράσος "χιλίων πιθήκων" τις ευθύνες ...στη Νέα Δημοκρατία, ενώ τότε συνεργούσαν και υπερηφανεύονταν μαζί με τους τότε πρωταίτιους για τα ..."επιτεύγματά" τους) κάποια άγρυπνα πνεύματα της εποχής είχαν, καιρίως, διαγνώσει το χάος που επερχόταν.
    Και με "φωνή βοώντος εν τη ερήμω", είχαν επιχειρήσει να σημάνουν τον κώδωνα του κινδύνου...

    http://anaxfiles.blogspot.com/2010/02/blog-post_03.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλοι μου, για ακόμη μια φορά χάνουμε την ουσία για να ασχοληθούμε με τα επιφαινόμενα. Προσπαθεί ο καθένας να δώσει άλλοθι στο κόμμα που προτιμά, να δικαιολογήσει τον κάθε πρωθυπουργό που ψήφισε την τελευταία 15ετία, να μεταθέσει τις ευθύνες της κρίσης στους "άλλους", στους πολιτικούς αντιπάλους. Τέλος, να αμβλύνει τις όποιες εντυπώσεις από πολιτικές πράξεις και επιλογές που μας έφτασαν μέχρι το χείλος του γκρεμού, αρκεί να φταίει το άλλο κόμμα.
    Ήταν αλήθεια τόσο σημαντικό για τη χώρα να διοργανώσει το 2004 τους Ολυμπιακούς αγώνες; Και ας πούμε, ότι ήταν, τι αποκόμισε τελικά η χώρα από αυτή την τεράστια και δαπανηρή διοργάνωση; Διεθνές κύρος; Ας γελάσουμε. Διπλωματική ισχύ στην εξωτερική μας πολιτική; Νομίζω τα βλέπετε τα χάλια. Μήπως τόνωση της οικονομίας; Αλλοίμονο το αντίθετο συνέβη. Μήπως έστω μας έμειναν κάποιες σημαντικές υποδομές; Ούτε αυτό, οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις ρημάζουν, αφού πρώτα λεηλατήθηκαν.
    Αυτοί που ωφελήθηκαν ήταν οι μεγαλοεργολάβοι και τα καρτέλ, και φυσικά οι χιλιάδες μετανάστες που απασχολήθηκαν στα ολυμπιακά έργα, και όχι τόσο οι Έλληνες εργαζόμενοι, τους οποίους ήθελαν μόνο ως εθελοντές. Άρα ένα μεγάλο κομμάτι εθνικού πλούτου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έφυγε προς το εξωτερικό.
    Υπάρχουν και σήμερα πρόθυμοι συνέλληνες, οι οποίοι φορώντας τα κομματικά τους γυαλιά κατηγορούν ή υπερασπίζονται ο ένας τον Καραμανλή, ο άλλος τον Σημίτη και ο τρίτος τον Παπανδρέου. Δεν καταλαβαίνουν πως η εξουσία έχει συνέχεια, πως δεν είναι αυτοτελής σειρά της τηλεόρασης, που όταν τελειώνει το ένα επεισόδιο ξεκινάει το άλλο.
    Δεν βλέπουν οι πολιτικοί φίλοι του Καραμανλή, την θλιβερή συνεισφορά του στο χάλι της πατρίδας. Το γεγονός και μόνο ότι δε βγήκε στα ίσια να ενημερώσει τον ελληνικό λαό για τους κινδύνους που τον απειλούν. Πολιτικά και εθνικά ανεπαρκής ο Καραμανλής ακολούθησε την αποδομητική οκταετία του Σημίτη για να φτάσουμε στο παραπέντε της παράδοσης της καταστροφικής σκυτάλης στον ΓΑΠ. Ο οποίος έχει αναλάβει το δυσκολότερο ομολογουμένως έργο (ούτε ο Καραμανλής δεν τόλμησε) να ολοκληρώσει την εθνική μας αποδόμηση σε κάθε επίπεδο, οικονομικό και εθνικό.
    Υπάρχουν άνθρωποι, ναι με εκπλήσσει, αν και δηλώνω ΠΑΣΟΚ (από το άλλο ΠΑΣΟΚ), που πιστεύουν ότι:
    "εγκατέλειπε την χρεοκοπημένη Ελλάδα και παρέδιδε κόμμα στον αγαθό Γιώργο"!!!!!!!!!!
    Πόσα θαυμαστικά πρέπει να βάλω θεέ μου σε μια τέτοια ανοησία; Υπάρχει αυτό το είδος του "αγαθού Γιώργου";
    Πόσο αγαθός μπορεί να είναι ο ίδιος ο φίλος που το ισχυρίζεται ή πόσο βολεμένος;

    Τελειώνω λέγοντας σας συμπατριώτες μου, πως κάνετε κακό υπερασπίζοντας όλα αυτά τα ελληνοειδή κατασκευάσματα της Λέσχης Μπιλντεμπεργκ.
    Κάνετε κακό φίλοι μου, για όσο χρόνο δε χρησιμοποιείται τη μία και μοναδική, χρήσιμη και σωτήρια λέξη για την πατρίδα. Και αυτή η λέξη λέγεται ΕΝΟΤΗΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Pantos edo pera oi Aggloi tis teleutaies 3 meres erxoun arxisei na miksoklaigontai epeidei theoroun oti oi E.E. THA VOTHISEI TIN ELLADA NA GLITOSEI TIN XREOKOPIA (kai etsio tha xasoun osa xrimata eixan stoiximatisei stin xrekopia mas)
    Pros grafiko an thimamai kala o Aristotelis ypostirize ton thesmo tis douleias! Ton ypostirizeis kai esy? Episis mas eksigeis giati to systima tou Franco to opoio moiazei para poli m' auta pou upostirizeis katyereuse meta ton thanato tou san XARTINOS PYRGOS?
    Christos Voulgaris apo Londino

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. APPELIS εσυ και ολοι αυτοι που λεν "Για τα χαλια μας φταινε ολοι απο το 1974 και μετα" ΑΦΗΣΤΕ ΤΑ ΑΥΤΑ ΤΕΛΟΣ δεν περνανε πια οι φταιχτες και οι ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ονοματεπωνυμο και ειναι : ΕΠΙΤΙΜΟΣ κ ΣΕΜΝΑ ΚΑΙ ΤΑΠΕΙΝΑ.
    ΑΥΤΟΙ διαλυσαν την χωρα ιδιαιτερα ο Τελευταιος - γιατι ρε δεν εχετε τα κοτσια και το θαρρος να παραδεχθειτε την ανικανοτητα της Δεξιας ? Ξερεις ομως πιο ειναι το πιο ειρωνικο ? Σε λιγο θα λεμε οτι η Περιοδος ΣΗΜΗΤΗ ηταν απο τις καλυτερες περιοδους αναπτυξης της χωρας μας και ολοι εσεις οι ανημποροι να ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ τι σας γινεται ακομα και τωρα που δεν Καταλαβαινετε ΠΟΙΟΣ μας εφερε σε αυτην την κατασταση θα σκυψετε το κεφαλι γιατι και εσεις ειστε συνυπευθυνοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. τράβα νά διαβάσεις κανένα βιβλίο από τήν αρχαία ελληνική γραμματεία καί έπειτα έλα νά μού κάνεις τήν όποια ερώτηση λονδρέζε.ούτε νά διαβάζεις δέν ξέρεις.πού κολλάει ο φράνκο,ο χίτλερ,κτλ,μέ αυτό πού γράφω μόνο τό θολό σου μυαλουδάκι θά μπορούσε νά μάς πληροφορήσει. έγραψα κάπου τί υποστηρίζω,εκτός τού ότι ΣΥΣΤΡΑΤΕΥΟΜΑΙ μέ τούς Διαχρονικούς Έλληνες Σοφούς;;;φίλε μου όχι...μήν 'τραβήξεις' γιά βιβλία.γιά τόν τρελλογιατρό καί γρήγορα.Μιάς καί ανέφερες τόν θεσμόν τής δουλείας,ΦΥΣΙΚΑ καί τόν υποστηρίζω!πήγαινε πρώτα νά μελετήσεις τί είναι αυτό καί έπειτα κάνε μας τόν ξύπνιο.νά σέ 'διαφωτίσω' επίσης πώς δούλος=εργάτης(ελληνικά ξέρεις...).σήμερα υπάρχουν δούλοι ή οδεύουμε πρός τήν ΣΚΛΑΒΙΑ;ε εξυπνοπούλι μου; καί βεβαίως μήν περιμένεις νά σού ξαναπαντήσω σέ ό,τι κι άν στείλεις,ακόμη καί ύβρείς.βλέπω από τά διάφορα σχόλιά σου 'τί καπνό φουμάρεις'.καί σέ χαλάαααααει...

    γραφικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. To pasok eprepe na stamatisi o idios o prothipourgos paredose to daktilisi se xrono pou to karavi eplee me ourio anemo i moni dikaiologia ektos oti tou taksane thesi stin EE yposxesi pou den pragmatopoithike ,einai oti diapistose oti den mborouse na eleksi tis klikes mesa sto pasok kai ekane afti tin kynisi gia na katharisi to kinima?komma?pasok apti remoula .Pesame omos ston eksomoti gaidoyroskoufo apodektos apo oli tin deksia parataksi oloi einai ypologoi .Me tin kenourgia kyvernisi ta prota vimata eixan pola strava alla i epithesi einai pandaxothen as tous dosoume ligo xrono .As min ksexname oti i sinexis siskepsis oriothetoun tin zoi tou anthropou.O proedros otan exei logo anangis neou gia na apofigi to palio to vathi pasok pou exei kai patriotismo mesa tou ala einai melomeno mexri ta mbounia arxise na stirizete se neous ek ton opoion oi perisoteroi ethnomidenistes me allous symvoulous se analoga symberasmata ftani alagi symvoulon lipon gia ton proedro ektos an einai symvoulos o idios.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.