1/4/11

Φουκούσιμα/ τσουνάμι: ψάχνουν για τα 16.441 άτομα που λείπουν


Χιλιάδες Ιάπωνες και Αμερικανοί στρατιώτες άρχισαν σήμερα το πρωί μια μεγάλη εκστρατεία για την εύρεση και περισυλλογή σωμάτων κατά μήκος της βορειοανατολικής ακτής της Ιαπωνίας που πλήγηκε πριν από τρεις εβδομάδες από ένα τεράστιο τσουνάμι, ανακοίνωσε ο Ιαπωνικός Οργανισμός Αμύνης.
Οι στρατοί των δύο Συμμάχων έχουν αναπτύξει 120 αεροσκάφη και ελικόπτερα και 65 πλοία, για να εντοπίσουν τα 16.441 άτομα που εξαφανίστηκαν μετά το γιγαντιαίο κύμα που κατέστρεψε την ακτή του Ειρηνικού στο μεγάλο νησί Honshu, και που πιθανώς πέθαναν.

 «Θα επικεντρωθούμε στις ακτές, στις εκβολές ποταμών και στις περιοχές που εξακολουθούν να καλύπτονται από θαλάσσιο νερό», δήλωσε ένας υπεύθυνος των Ιαπωνικών Δυνάμεων Αυτοάμυνας, το όνομα του στρατού της Ιαπωνίας.

«Τα σώματα που παρασυρθήκαν από τη θάλασσα,  συνήθως βυθίζονται καταρχήν αυτή την εποχή του χρόνου. Όμως συχνά ξαναέρχονται στην επιφάνεια μετά από λίγες εβδομάδες. Η ερευνά μας θα έχει ως στόχο να τα βρούμε", πρόσθεσε.

Περίπου 17.000 Ιάπωνες και 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες συμμετέχουν στην επιχείρηση, διευκρίνισε η εφημερίδα Yomiuri.

Η αναζήτηση ωστόσο, δεν θα μπορέσει θα καλύψει μια ζώνη 30-χιλιομέτρων γύρω από την μονάδα Φουκουσίμα
Νταϊίτσι (Φουκουσίμα 1), όπου το επίπεδο της ραδιενέργειας είναι επικίνδυνο.

Μέχρι χίλια σώματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου δεν έχουν περισυλλεχθεί γύρω από το εργοστάσιο, επειδή βρίσκονται στη ζώνη αποκλεισμού στην οποία η ραδιενέργεια είναι υψηλή.

Κοντά 28.000 άνθρωποι πέθαναν ή λείπουν από την καταστροφή που έπληξε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, σύμφωνα με τα επίσημα προσωρινά στοιχεία.

Περίπου 15.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης και παροχής βοήθειας στους πληγωμένους από καταστροφές στις πληγείσες περιοχές.
Περισσότερα από 47.000 στρατιώτες των ΗΠΑ σταθμεύονται στην Ιαπωνία στα πλαίσια μιας συνθήκης ασφαλείας μεταξύ των δύο χωρών.

Le Figaro             01/04/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.