20/4/11

24 Απριλίου 2004: Ημέρα του ΟΧΙ στο Σχέδιο Ανάν. Τέτοιοι επέτειοι δεν πρέπει να ξεχνιούνται, ούτε οι άθλιοι που προπαγάνδιζαν το ΝΑΙ!

Το Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου.
Ο Κυπριακός λαός - για πρώτη φορά μέσω ενός δημοψηφίσματος - εξέφρασε την άποψή του για ένα συγκεκριμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο είχε υποβληθεί από τον τότε Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Η συντριπτική πλειοψηφία του 76% των Ελληνοκυπρίων, υπό την καθοδήγηση του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηγέτη τους Τάσσου Παπαδόπουλου, απέρριψε το Σχέδιο Ανάν.

Με σαφήνεια και αποφασιστικότητα, ο Κυπριακός Ελληνισμός απέρριψε ένα διχοτομικό και απαράδεκτο σχέδιο που διέλυε την Κυπριακή Δημοκρατία, επιλέγοντας να συνεχίσει τον αγώνα για μια λύση που να αποκαθιστά την ενότητα και ακεραιότητα της πατρίδας και του λαού μας.
Στο Δημοψήφισμα του 2004 ο Ελληνισμός της Κύπρου δεν απέρριψε τη λύση. Απέρριψε το συγκεκριμένο Σχέδιο. Και παράλληλα, έστειλε το μήνυμα ότι η λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας που επιδιώκουμε θα πρέπει να έχει το σωστό περιεχόμενο. Ένα περιεχόμενο που θα διασφαλίζει την επανένωση του χώρου, του λαού, των θεσμών και της οικονομίας. Ένα περιεχόμενο που θα σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ένα περιεχόμενο χωρίς ρατσιστικές, διχοτομικές πρόνοιες, χωρίς εγγυήσεις ή επεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας ή άλλων χωρών. Ένα περιεχόμενο που θα διασφαλίζει την ειρηνική συμβίωση σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προόδου.
Η πολιτική που εφάρμοσε ο Τάσσος Παπαδόπουλος μετά από την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, πέτυχε την άμεση εμπλοκή για πρώτη φορά και των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβούλιου Ασφαλείας, την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης - στην οποία εντάχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία μία βδομάδα μετά από το Δημοψήφισμα – και, κυρίως, τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006 που σε συνδυασμό με την επιστολή Γκαμπάρι έθεταν τις βάσεις για μια νέα διαδικασία προκειμένου να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με το σωστό περιεχόμενο.
Ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Η Γεωπολιτική σημασία της Κύπρου και το Κυπριακό», στις 20 Οκτωβρίου 2008, ενάμιση περίπου μήνα πριν από το θάνατο του, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Υπό το φως των εμπειριών των τελευταίων ετών, δεν διστάζω να πω ότι, είτε υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού εφέτος είτε όχι, το Κυπριακό δεν πρόκειται να λυθεί με την επαναφορά λύσης βασισμένης στη «φιλοσοφία» του Σχεδίου Ανάν και εφόσον η «διευθέτηση» του θα αφήνει την αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της Κύπρου στην Τουρκία και στην Βρετανία. Ο αγώνας του Κυπριακού λαού ήταν και παραμένει αγώνας εναντίον της κατοχής και αγώνας για ελευθερία και ανεξαρτησία».
Λευκωσία, 20 Απριλίου 2011

9 σχόλια:

  1. Αιωνία η μνήμη του μεγάλου Έλληνα ηγέτη Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Το κυπριακό μπορεί να έχει ΜΙΑ λύση μόνο: Η Κύπρος στην Ελλάδα , οι τούρκοι στη θάλασσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οντος ,το μεγαλυτερο γεγονος της νεωτερας Ιστοριας των αδελφων μας Κυπριων και κατ επεκταση της ελληνικης!

    Αθανατος ο Τασσος Παπαδοπουλος

    Λεωνιδας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εάν δεν ήταν ο Παπαδόπουλος, ο οποίος επηρέασε αποφασιστικά, όπως πιστεύω, τους Έλληνες ψηφοφόρους της Κύπρου, σήμερα η Μεγαλόνησος δεν θα μπορούσε να καθορίζει ΑΟΖ και να συνεργάζεται με το Ισραήλ.

    ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΑΣΣΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ. Ο μοναδικός Έλληνας πολιτικός μετά τόν Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αιωνία του η μνήμη.

    "Οι Έλληνες δεν κάνουν ποτέ ειρήνη με έναν εχθρόν, όπου κατακρατεί ελληνικόν τόπον. "

    Ρήγας Φεραίος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να τα πείτε αυτά και στον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας Στεφανόπουλο... Άλλοι είχαν ΤΑΣΣΟ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ κι εμείς τους απολύτως τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ένα μικρό απόσπασμα (από το http://toklysma.weebly.com/4/post/2010/12/50058.html) για τον Τάσσο Παπαδόπουλο:

    "Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν από τους ελάχιστους της κυπριακής αντιπροσωπείας που μετέβη στο Λονδίνο κατά τις διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού το 1959, ο οποίος διαφώνησε τότε με τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Και η παρουσία του στην αντιπροσωπεία δεν ήταν τυχαία. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν τότε μόνο 25 χρονών, και είχε ήδη στο ενεργητικό του μια έντονη δράση στον Αγώνα της ΕΟΚΑ, ως τομεάρχης Λευκωσίας, αλλά και ο επικεφαλής της Πολιτικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, της ΠΕΚΑ.

    Για τη δράση του στην ΕΟΚΑ ποτέ δεν είπε μεγάλα λόγια. Ο ίδιος θεωρούσε ότι έκανε απλώς το καθήκον του, και ότι εκείνα που πρόσφερε δεν ήταν τίποτε περισσότερα από κάποιον που έριχνε φυλλάδια της ΕΟΚΑ. Εξαιτίας αυτής του της σεμνότητας αρνήθηκε να αναφερθεί στη δράση του κατά τον αγώνα της ΕΟΚΑ, όταν ο Διγενής του ζήτησε για να περιλάβει τα γραφόμενά του στα απομνημονεύματά του. Σε συνέντευξή του στις 6 Μαΐου 2001, ως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο Τάσσος Παπαδόπουλος αναφέρει επί του προκειμένου χαρακτηριστικά:
    «Δεν είναι oι δέκα ή οι τριακόσιοι επώνυμοι που έκαναν τον Aγώνα. Δεν έκανα εγώ περισσότερα από ένα παιδί που πέταξε φυλλάδια και μπήκε έξι μήνες στη φυλακή. Tους ζήτησα να κάνουν έναν κατάλογο νεκρών και μαρτύρων. Tίποτα άλλο. Όλα τ’ άλλα αποτελούν αποκλεισμό των χιλιάδων που αγωνίστηκαν. O Mάο έλεγε ότι οι επαναστάτες είναι τα ψάρια που δεν μπορούν να κινηθούν χωρίς νερό. Το νερό είναι ο κόσμος. Και η EOKA δεν θα είχε πετύχει τίποτα χωρίς την υποστήριξή του».

    Κι όμως, η ΠΕΚΑ ήταν για τον αγώνα της ΕΟΚΑ η δύναμη εκείνη, η οποία καθοδηγούσε τον επαναστατημένο λαό. Ήταν η οργάνωση η οποία κινητοποιούσε τις λαϊκές δυνάμεις υπέρ του αγώνα, ή, αν χρειαζόταν, τις ακινητοποιούσε. Ήταν η οργάνωση η οποία προπαγάνδιζε υπέρ του αγώνα και κρατούσε αυτή τη μεγάλη θάλασσα, το λαό, είτε σε ηρεμία είτε σε φουρτούνα, αναλόγως των εκάστοτε επιδιώξεων της Οργάνωσης."

    Ο Τάσσος Παπαδόπουλος ήταν ένας σεμνός πατριώτης και το κυριότερο, είχε σφυρηλατηθεί μέσα στον αγώνα τής ΕΟΚΑ. Τέτοιοι άνθρωποι τού αγώνα γίνονται πραγματικοί (και όχι ψευδεπίγραφοι) εθνάρχες.
    skal (...ούτε οι άθλιοι που προπαγάνδιζαν το ΝΑΙ!), από αυτούς τούς άθλιους ο ένας έγινε πρωθυπουργός, η άλλη παρα λίγο να γινόταν αρχηγός τής αντιπολίτευσης και κάποιοι άλλοι είναι υπουργοί (ξέχωρα τα καρακόλια τους)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ο Ιστορικός του μέλλοντος θα τον κατατάξει ανάμεσα στους μεγάλους ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ του Ελληνικού έθνους.
    Ολοι οι Κύπριοι θα πρέπει να του ανάψουν μία μεγάλη λαμπάδα αυτές τις ημέρες οι δε προδότες του ΝΑΙ σε Ελλάδα και Κύπρο θα πρέπει να τιμωρηθούν(άς ελπίσουμε ότι σύντομα θα βρεθεί ένας σύγχρονος Πλαστήρας να αποδώσει δικαιοσύνη όπως στο ΓΟΥΔΙ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μία διόρθωση, παρακαλώ, στον τίτλο: Τέτοιες Επέτειοι. Είναι Η Επέτειος κι όχι Ο Επέτειος. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε να ακούσω εκείνη την ημέρα τον Τάσσο. Εκείνη την ημέρα ένοιωσα γίγαντας και οι "έλληνες" πολιτικοί μου φάνηκαν νάνοι. Κυβέρνηση νάνων και τότε και τώρα και νυν και αεί και ειις τους αιώνας των αιώνων, αμήν!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.