17/4/11

Γαλλία: Οργή Κούρδων κατά της γαλλικής κυβέρνησης


Του Maxine-Azadi

Οι Κούρδοι διαδήλωσαν το Σάββατο 16 Απρίλη στους δρόμους της Μασσαλίας για να διαμαρτυρηθούν κατά της σύλληψης επτά Κούρδων τη Τρίτη και Τετάρτη από την αντιτρομοκρατική αστυνομία στη διάρκεια της επίμαχης επίσκεψης του Ερντογάν στο Στρασβούργο.

Οι διαδηλωτές, περίπου 1.000 άτομα σύμφωνα με τους διοργανωτές, συγκεντρώθηκαν στην Canebiere, κατευθύνθηκαν προς το παλιό λιμάνι. 


Κρατώντας πορτρέτα του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, φυλακισμένος στο νησί του Ιμραλί από το 1999, και σημαίες του PKK, το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, φώναζαν συνθήματα όπως «Είμαστε όλοι ΡΚΚ» και «Ελευθερία στους συντρόφους μας». 

Επτά Κούρδοι συνελήφθησαν την Τρίτη και την Τετάρτη στη Γαλλία, τρεις στο Παρίσι, δύο στη Μασσαλία και δύο στο Μπορντό από την αντιτρομοκρατική αστυνομία η οποία διεξήγαγε έρευνες στα σπίτια τους.

Μεταξύ αυτών, ο Αχμέτ Καγιά, Κούρδος πολιτικός συνελήφθη την Τρίτη στη Μασσαλία, και μεταφέρθηκε στη φυλακή της Fresnes στο Παρίσι ενώ έξι άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι υπό παρακολούθηση.   

Οι συλλήψεις έλαβαν χώρα την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέβη στο Στρασβούργο για μια διήμερη επίσκεψη στις 12 και 13 Απριλίου, για να παρακολουθήσει την ανοιξιάτικη Ολομέλεια 2011 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE).

Θεωρώντας τις συλλήψεις ως «δώρο» προς τον Τούρκο πρωθυπουργό, το «Σπίτι του Λαού» στη Μασσαλία, μια κουρδική ένωση, κάλεσε τις γαλλικές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον Αχμέτ Καγιά και να τερματίσουν τη πολιτική δίωξης και καταστολής κατά των Κούρδων

MEDIAPART    16.04.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.