21/4/11

Μόνοι μας δεν μπορούμε Δραματικό μήνυμα Συλικιώτη για το μεταναστευτικό

Μεγάλες πιέσεις δέχονται χώρες από τα μεταναστευτικά πλήγματα, λόγω των εξελίξεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.Περισσότερη αλληλεγγύη από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, σε ό,τι αφορά τις δυσανάλογες πιέσεις που δέχονται από μεταναστευτικά ρεύματα, ζητούν σε κοινή τους διακήρυξη οι Υπουργοί αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης και ασύλου των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, σε συνάντηση που είχαν την Τρίτη στη Λευκωσία και η οποία αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που είχαν στη Ρώμη το Φεβρουάριο.


Μετά τη Συνάντηση, υιοθετήθηκε κοινή διακήρυξη, η οποία θα παρουσιαστεί στο Έκτακτο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 12 Μαΐου 2011. Οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ καλούν την ΕΕ να προχωρήσει τάχιστα στην ενεργοποίηση υφιστάμενων ή και στη διαμόρφωση νέων μηχανισμών, για στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών του νότου που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και δέχονται δυσανάλογες πιέσεις από μικτά μεταναστευτικά ρεύματα, ως μια έμπρακτη εφαρμογή της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

Στη Συνάντηση έλαβαν μέρος ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη της Ελλάδας Χρήστος Παπουτσής, ο Υπουργός Εσωτερικών της Μάλτας Καρμέλο Μπονίτσι, ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αλφρέντο Μαντοβάνο, ο Γενικός Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων και Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών της Ισπανίας Αρτούρο Αβέλο και ως παρατηρητής ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Κύπρο Ζαν Μαρκ Ριβ, καθώς και υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από τα κράτη αυτά, αρμόδιοι για θέματα μετανάστευσης.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Συλικιώτης είπε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν οι δραματικές εξελίξεις που σημειώνονται στη Βόρεια Αφρική και η επέκτασή τους στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που έχουν ως αποτέλεσμα τη διόγκωση του κύματος των παράνομων μεταναστών και των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, προς τα μεσογειακά κράτη μέλη της ΕΕ και ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή τις πιέσεις που δέχεται η Ιταλία και η Μάλτα.

Κοινή μας άποψη είναι, είπε, πως οι εξελίξεις αυτές φέρνουν την ΕΕ στο σύνολό της αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων, στις οποίες οφείλει να ανταποκριθεί συλλογικά.

«Τα μεσογειακά κράτη μέλη, που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή και δεχόμαστε δυσανάλογες πιέσεις από τα αυξανόμενα μικτά μεταναστευτικά ρεύματα, δεν θα πρέπει, ούτε και μπορούμε, να αφεθούμε από μόνοι μας να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Ανέφερε, επίσης, ότι για την ορθή αντιμετώπιση από τα μεσογειακά κράτη μέλη των αυξανόμενων παράνομων μεταναστών και ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας, τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ καλούν την Ένωση να προχωρήσει στην άμεση και συγκεκριμένη οικονομική και επιχειρησιακή στήριξη των ευρωπαϊκών κρατών του νότου.

«Η οικονομική στήριξη θα πρέπει να προέλθει μέσω των διαθέσιμων Ταμείων, αλλά και μέσω της δημιουργίας ειδικού ταμείου αλληλεγγύης, για αντιμετώπιση απρόβλεπτων ανθρωπιστικών καταστάσεων κρίσης», είπε.

Επίσης, ζητούν επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων του FRONTEX με τις χώρες της περιοχής, με στόχο να συμφωνηθεί ένα σύστημα κοινής περιπολίας των ακτών τους.

Καταλήγοντας, ο κ. Συλικιώτης σημείωσε ότι η κρίση που μαστίζει την περιοχή και οι επιπτώσεις της στις ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου δεν θα πρέπει να αποπροσανατολίζουν από την προάσπιση όλων αυτών των αρχών και αξιών στις οποίες το ίδιο το οικοδόμημα της ΕΕ έχει στηριχτεί.

Πολιτικό το ζήτημα
Στις δηλώσεις του ο κ. Παπουτσής είπε ότι η ανάγκη για την ύπαρξη μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής ασύλου είναι πολύ μεγάλη. Το ζήτημα, είπε, είναι βαθύτατα πολιτικό και απαιτεί την κοινή δράση όλων των κρατών μελών.

Ο Μαλτέζος Υπουργός είπε ότι το θέμα της μετανάστευσης δεν είναι μόνο εθνικό αλλά είναι πανευρωπαϊκό, που χρειάζεται ευρωπαϊκούς μηχανισμούς επίλυσης στη βάση της αλληλεγγύης.

Στις δηλώσεις του, ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας είπε ότι οι χώρες αυτές δεν θέλουν να απεμπολίσουν τις ευθύνες τους, αλλά εκφράζουν από κοινού την ανάγκη όχι μόνο για ασφάλεια στην ΕΕ, αλλά και για κατανομή του βάρους σε όλη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Ιταλία, μέσα σε ένα τρίμηνο, δέχθηκε 30.000 μετανάστες από την Τυνησία.

Στην κοινή τους διακήρυξη, υπογραμμίζουν ότι η υφιστάμενη κατάσταση ανάγκης που επικρατεί σε σχέση με τις μεγάλες ροές λαθρομεταναστών επιφέρει στα κράτη αυτά επιπρόσθετο οικονομικό, κοινωνικό, διοικητικό και δημογραφικό βάρος.

Κοινή διακήρυξη
Στην κοινή τους διακήρυξη, οι Υπουργοί καλούν τη FRONTEX να εφαρμόσει πάραυτα τις πρόνοιες του αποσπάσματος 5 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης της 11ης Απριλίου 2011, για επίσπευση των διαπραγματεύσεων με τις χώρες τις περιοχής και κυρίως με την Τυνησία, προκειμένου να οργανωθούν κοινές επιχειρήσεις σε συνεργασία με τις Αρχές της Τυνησίας, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς συμβάσεις.

Οι Υπουργοί καλούν τη FRONTEX να εντατικοποιήσει τον έλεγχο της κατάστασης και ενθαρρύνουν τα κράτη μέλη να το ενισχύσουν υπό το φως των εξελίξεων. Επιπρόσθετα, καλούν το FRONTEX να επεκτείνει τις επιχειρήσεις του εκεί όπου επιβάλλεται, για να παρεμποδιστεί η παράνομη μετανάστευση στην ανατολική Μεσόγειο - Αίγυπτο και Συρία.
http://www.sigmalive.com/

11 σχόλια:

  1. Τοσα πλοια εχουν αραγμενα στον Σαρωνικο .
    Μπορουν να τα γεμιζουν και να τα στελνουν πισω στο πακισταν ή στην αφρικη...
    Αλλα το ψευτοελληνικο κρατος τους θελει εδω...
    6000 ευρω τον πρωτο χρονο διαμονης ,5000 ευρω τον δευτερο,4000 ευρω απο κει και περα παιρνει το ψευτοελληνικο κρατος κατα κεφαλη μεταναστη.
    1500000χ 4000=6 δις ευρω τουλαχιστον εσοδα μονο απο τους μεταναστες.
    Να γιατι δεν συμφερει να τους επαναπατριζουμε.
    Προβλεπω στα επομενα χρονια να αυξηθουν στα 3-4 εκατομυρια διοτι εχουμε οικονομικη κριση...και χρωσταμε πολλα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο συγκεκριμένος υπουργός βρήκε την λύση! Δίνει τα άσυλα στους λαθρομετανάστες σαν να είναι καραμέλες και έχει επιβαρύνει τον Κυπριακό λαό με 20 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο που ξοδεύουνται για επιδόματα στους λαθρομετανάστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 10:00 π.μ.

    Μπορείς να επαναπατρίσεις μόνον όσους έχουν χαρτιά. Διαφορετικά, καμμία χώρα δεν τους δέχεται.

    Δυστυχώς, όσοι έχουν έλθει μέσω Τουρκίας και είναι μάλλον οι περισσότεροι, δεν έχουν χαρτιά. Οι δουλέμποροι έχουν φροντίσει να τους τα πάρουν, ακριβώς για να μην μπορεί η Ελλάδα να τους απελάσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στέλνουν χρήμα στην Τουρκία που μας… στέλνει μετανάστες

    Eίναι απίστευτο πώς τα καταφέρνει η Τουρκία να βγαίνει πάντα ωφελημένη. Και παλαιότερα θυμάμαι (δεν νομίζω ότι συμβαίνει ακόμη), που την πλήρωναν (αποζημίωναν) οι Αμερικανοί, για να μην παράγει "παπαρούνα" περισσότερη απ' όση χρειαζόταν για τις ανάγκες της φαρμακοβιομηχανίας. Έπαιρνε την αποζημίωση, αλλά παρήγαγε όση ήθελε. Το έγραφε και το ξανάγραφε ο τύπος, αλλά ματαίως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @12:20μ.μ.
    Μαρεσει η τετραγωνη λογικη σου...
    Να βαλουμε και λιγο "τα παθη του Κυριου" και λιγο Ανασταση για να δεσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρεωκοπήσαμε διότι παράγουμε πολύ λιγότερα από ότι καταναλώνουμε. Οι μετανάστες/πρόσφυγες είναι πλεονέκτημα για την οικονομία, διότι μπορούν να γίνουν φθηνό χειρωνακτικό εργατικό δυναμικό, για να αυξήσουμε την παραγωγή και να έχουμε ανταγωνιστικά προιόντα, να αυξηθεί το ΑΕΠ και να μειωθεί το χρέος. Δεν θα ξεχρεώσουμε ΠΟΤΕ αν δεν αυξήσουμε την παραγωγή. Ούτε έχουμε δυνατότητες να τυπώνουμε νόμισμα και να δανείζουμε τον εαυτό μας όπως κάνουν οι ΗΠΑ και οι Δυτικοί. Οι μετανάστες/πρόσφυγες πρέπει να παίρνουν ΜΟΝΟ άδεια εργασίας(όχι υπηκοότητα και δικαίωμα ψήφου), και να πληρώνουν κάθε χρόνο για να την ανανεώνουν, ποσό που θα αντιστοιχεί σε κατ'αποκοπή φόρο/ασφάλιση/ιατρική περίθαλψη. Ειδικά οι Αραβόφωνοι, αποτελούν ειδική κατηγορία, διότι οι περισσότεροι είναι Ρωμιοί-Έλληνες που εξισλαμίστηκαν από τους Άραβες κατακτητές, και που έως και σήμερα υπάρχουν αξιόλογες μειονότητες Χριστιανών-Ορθόδοξων-Ρωμιών στις Αραβόφωνες χώρες. Ειδικά για τους Αραβόφωνους λοιπόν, πρέπει να έχουμε πολιτική:

    -Άσυλο σε όποιον είναι Χριστιανός.

    -Υπηκοότητα σε όποιον Ορθόδοξο θέλει να (ξανα)γίνει Έλληνας(όπως κάναμε με τους Τουρκόφωνους Ορθόδοξους).

    -Οι υπόλοιποι είναι ευπρόσδεκτοι για εργασία/τουρισμό/σπουδές/επιχειρήσεις. Για όλα αυτά θα πληρώνουν φυσικά. Για άδεια εργασίας θα πληρώνουν, για σποδές θα πληρώνουν δίδακτρα, για τουρισμό θα πληρώνουν για βίζα(άδεια διαμονής), για επιχειρήσεις θα πληρώνουν φόρους κτλ.

    Η Βόρεια Αφρική είναι η Νότια Ελλάδα. Δεν την χαρίζουμε στους Άραβες κατακτητές, ούτε στους Δυτικούς ιμπεριαλιστές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιοί κάνουνε τους πολέμους στην Μέση Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική;
    και μας στέλνουν τους πρόσφυρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. East: ''-Υπηκοότητα σε όποιον Ορθόδοξο θέλει να (ξανα)γίνει Έλληνας(όπως κάναμε με τους Τουρκόφωνους Ορθόδοξους).

    Η Βόρεια Αφρική είναι η Νότια Ελλάδα. ''

    Μουαχαχαχαχα, ο East ακομα και τη μεγαλη βδομαδα δεν σταματα να παιδευει την τσουτσουνα του :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βαρέθηκα να διαβάζω σχόλια που ακόμα και τώρα δίνουν ευθύνες στην κυβέρνηση που δεν έχουμε. Το κράτος είμαστε όλοι εμείς που ξεχάσαμε και από που καταγόμαστε και τα μαθήματα που μας άφησαν οι πρόγονοι μας.

    Οι Ελληνες ήταν λάτρεις της φύσης.
    Γιατί άραγε;
    Διότι όλο το σύμπαν και ειδικά το οικοσύστημα της γής βασίζεται πάνω στο μέτρο της ισορροπίας. Οι ανθρώπινες κοινότητες είναι ένα οικοσύστημα. Αν κάτι ξένο εισβάλλει σε ένα σύστημα τότε η ισσοροπία του καταστρέφεται με ολέθρια αποτελέσματα. Ολα τα ζώα φροντιζουν να έχουν το δικό τους χώρο ώστε να εξασφαλίζουν τροφή και να διαιωνίζονται με ασφάλεια. Αυτή είναι η προυπόθεση της συνέχειας.

    Αυτό το απλό εμείς οι Ελληνες δεν φαίνεται να το πιάνουμε. Κρίμα.

    Αυτο που είναι

    Επειδή γίναμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αμάν ρε East ούτε ο Λιακόπουλος να ήσουνα. Ολους Ρωμιούς τους βλέπεις. Πουλάκια βλέπεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.