12/4/11

Τραβούν τα µαλλιά τους οι ελεγκτές

Βαθιά απογοητευµένοι επέστρεψαν από την Αθήνα οι ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που µετέχουν στην τρόικα, διαπιστώνοντας πως «η κατάσταση αντί να βελτιώνεται επιδεινώνεται, τουλάχιστον όσον αφορά τη λειτουργία των υπηρεσιών αποκόµισης εσόδων όπως οι εφορίες και τα τελωνεία». Η διαπίστωση αυτή τους ωθεί να εκτιµούν πως πλέον είναι αδύνατον να καλυφθεί η µαύρη τρύπα, που αναµένεται στατέλη του εξαµήνου να φτάσει τα 4,8 - 5,8 δισ. ευρώ. 

Οπως λένε χαρακτηριστικά,στην Ελλάδα δεν υπάρχει λογική στη λειτουργία των εφοριών:
 
 Το κράτος δεν επιστρέφει τον ΦΠΑ στους πολίτες όταν πρέπει και οι αρµόδιοι των εφοριών απαντούν αφοπλιστικά στους κοινοτικούς ελεγκτές, «µα θα έπρεπε να χαίρεστε αφού συγκεντρώνουµε χρήµατα», µολονότι γνωρίζουν ότι ουσιαστικά αυτά τα χρήµατα ανήκουν σε άλλον και κάποια στιγµή δεν θα εγγράφονται στα έσοδα.

 Οι εφορίες σπεύδουν να εισπράξουν από κάποιους πολίτες νωρίτερα και από άλλους δεν εισπράττουν ποτέ, ανάλογα µε τις γνωριµίες που διαθέτει ο καθένας ή άλλους τρόπους πρόσβασης, χωρίς να αποκλείεται και ο χρηµατισµός.

 Στα τελωνεία η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ, µε τους υπαλλήλους να αγνοούν όχι µόνο τους κοινοτικούς ελεγκτές αλλά και τους εθνικούς. Το ότι διαπιστώθηκε να έχουν χαθεί από τα έγγραφα νταλίκες, σχολιάστηκε από τους υπαλλήλους µε τη φράση: «Και τι έγινε;». ∆ιευθυντής τελωνείου διαπιστώθηκε να έχει καταθέσει στον λογαριασµό του, στη διάρκεια ενός και µόνου έτους, 2 εκατ. ευρώ και οι συνάδελφοί του συνοµολόγησαν πως αυτός είναι ο κανόνας γι’ αυτή τη θέση. n Η αδιαφορία των αρµόδιων δηµοσίων υπαλλήλων έχει φθάσει σε όρια απίστευτα, προβάλλοντας το επιχείρηµα ότι «εφόσον δεν µας πληρώνουν δεν έχουµε λόγο να δουλεύουµε».

 Η µείωση των δαπανών στον δηµόσιο τοµέα έχει περιοριστεί στο µισθολογικό µέρος, αλλά δεν έχει επεκταθεί σε περιορισµό εξόδων άλλου τύπου. Για παράδειγµα, ακόµη και κατώτατοι υπάλληλοι έχουν ευρύχωρα γραφεία, τα οποία δεν συναντώνται σε καµιά ευρωπαϊκή χώρα. Το συµπέρασµα είναι ότι δεν υπάρχει εκλογίκευση µεταξύ του κόστους και των υπηρεσιών που παρέχονται. n Οι τοπικές µικρές κοινωνίες εξακολουθούν να επιβάλλουν τη θέλησή τους εις βάρος του γενικού συµφέροντος, κάτι που προκαλεί τραγελαφικά φαινόµενα όπως η λειτουργία στρατοπέδων σε περιοχές όπως η Αρτα ή το Μεσολόγγι, όπου δεν δικαιολογούνται.

 Οι υπερτιµολογήσεις εξακολουθούν να είναι κανόνας για κάθε έργο. Π.χ., ένας δρόµος µε λακκούβες στοιχίζει τέσσερις φορές περισσότερο για να διορθωθεί στην Ελλάδα από όσο στις Βρυξέλλες.

 ∆ιαπιστώνεται ότι η διαφθορά είναι εκτεταµένη στον δηµόσιο τοµέα, αλλά έχει επεκταθεί και στον ιδιωτικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα ο ιδιωτικός τοµέας να µην επιθυµεί τη διόρθωση των πραγµάτων προς όφελός του ούτε να επιθυµεί να αναλάβει ρόλο στην οικοδόµηση ανάπτυξης για τη χώρα.

 Με αυτά δεδοµένα και τη µαύρη τρύπα των εσόδων να µεγαλώνει διαρκώς, ενδεχοµένως µοναδική λύση θα ήταν η συρρίκνωσητων δαπανών µέσω συνταγών-σοκ. Για παράδειγµα, να υποχρεωθούν τα νοσοκοµεία, αφενός, να καταρτίζουν προϋπολογισµούς, αφετέρου, να λειτουργήσουν µε το 50% των χρηµάτων που τους αναλογούν µέχρι τώρα, διαφορετικά να κλείσουν. Αντιστοίχως, να κλείσουν τα δύο τρίτα των υπηρεσιών των ΟΤΑ, οι οποίες ούτως ή άλλως είναι υπερκοστολογηµένες. Και αυτά όµως είναι µέτρα µε πολιτικό κόστος, για ταοποία πλέον στις Βρυξέλλες έχουν µεγάλες επιφυλάξεις, αν πρόκειται κάποιος να αναλάβει την ευθύνητης εφαρµογής τους.


Εκτιµούν πως είναι αδύνατον να καλυφθεί η µαύρη τρύπα 4,8 – 5,8 δισ. ευρώ
Μένει ατιµώρητη η διαφθορά
Η διαφθορά, σηµειώνουν οι ελεγκτές, διαπιστώνεται και σε άλλες χώρες, κυρίως της Ανατολικής και Βόρειας Ευρώπης. Ωστόσο, η Ελλάδα είναι η µόνη χώρα όπου ουσιαστικά µένει ατιµώρητη

Στο 3% βλέπουν να φτάνει ο πληθωρισµός

Στο 3% αναµένεται κατά µέσο όρο να διαµορφωθεί ο πληθωρισµός το 2011, υψηλότερα από το 2,4% που προέβλεπε η τρόικα, µετά το νέο άλµα που πραγµατοποίησε ο δείκτης τον Μάρτιο στο 4,5% έναντι 4,4% τον Φεβρουάριο. Οι ειδικοί περιµένουν αποκλιµάκωση τους επόµενους µήνες που θα φτάσει µέχρι το 2,2% τον Αύγουστο. Ωστόσο, η εµµονή του δείκτη σε υψηλά επίπεδα τους πρώτους µήνες του έτους, λόγω κυρίως της ανόδου της τιµής του πετρελαίου, δεν επιτρέπει την επίτευξη του στόχου που είχε τεθεί για τα µέσα επίπεδα του έτους. 

tanea

Μετρό, νοσοκομεία, ΟΤΕ: Σε σκάνδαλα χρηματισμού εμπλέκονται στελέχη του Δημοσίου



Σε τρεις υποθέσεις χρηματισμού και δωροδοκιών, που είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, εμπλέκονται στελέχη του ελληνικού δημοσίου αλλά και εταιρειών του ευρύτερου δημοσίου τομέα. Οι δύο περιπτώσεις έγιναν γνωστές μέσω ανακοινώσεων των αμερικανικών αρχών.

Η πρώτη αφορά πρόστιμο ύψους 70 εκατ. δολαρίων που επιδικάστηκε στη Johnson & Johnson για δωροδοκίες γιατρών στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Η δεύτερη αφορά την αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Comverse, η οποία θα πληρώσει 2,8 εκατ. δολ., για «παράτυπες πληρωμές» ύψους 536.000 ευρώ σε ανθρώπους που συνδέονται με τον ΟΤΕ την περίοδο 2003-2006.
Μετρό
Οσο για την τρίτη περίπτωση, πρόκειται για ένα δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Spiegel, σύμφωνα με το οποίο θυγατρική των γερμανικών σιδηροδρόμων πλήρωσε 300.000 ευρώ προμήθειες στην κατασκευή του μετρό της Αθήνας.
Η τελευταία περίπτωση είναι διαφορετική από τις άλλες δύο, καθώς το πόρισμα της σχετικής έρευνας δεν έχει επισημοποιηθεί. Σύμφωνα με το Spiegel, η εισαγγελία της Φραγκφούρτης είναι έτοιμη να απαγγείλει κατηγορίες για απάτη και δωροδοκία σε περισσότερα από 38 στελέχη της Deutsche Bahn Interna-tional. Το άρθρο αναφέρει ότι πρόκειται για προμήθειες όχι μόνο προς την Ελλάδα αλλά σε άλλες χώρες, όπως η Ταϊλάνδη και η Λιβύη.
Johnson & Jonshon
Στην περίπτωση της Johnson & Johnson υπάρχει πόρισμα και προέρχεται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Η έρευνα έδειξε ότι από το 1998 η αμερικανική εταιρεία είχε δωροδοκήσει γιατρούς και διοικήσεις νοσοκομείων σε Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία προκειμένου να προωθήσει τα προϊόντα της. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι η εταιρεία είχε ακολουθήσει αθέμιτες πρακτικές στο Ιράκ την περίοδο 2000-2003 προκειμένου να διασφαλίσει συμβόλαια στο πρόγραμμα «Πετρέλαιο αντί τροφίμων».
Comverse 
Οι ίδιες αμερικανικές αρχές ασχολήθηκαν και με την Comverse, μία εταιρεία λύσεων λογισμικού και συστημάτων για τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Τελικώς, όπως ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, η Comverse δέχθηκε να πληρώσει συνολικό πρόστιμα 2,8 εκατ. δολ., καθώς η έρευνα που έγινε έδειξε ότι είχε καταβάλει 536.000 ευρώ την περίοδο 2003-2006 σε «ανθρώπους που συνδέονται με τον όμιλο ΟΤΕ προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η εταιρεία θα κερδίσει συγκεκριμένους διαγωνισμούς».
Πρόκειται για διαγωνισμούς στην Cosmote, την Cosmofon (θυγατρική της Cosmote στα Σκόπια) και τη Cosmorom (νυν Cosmote Roma-nia). Σημειωτέον πως η διοίκηση του ΟΤΕ διέταξε εσωτερική έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Δωροδοκίες από τρείς ξένες εταιρείες
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, η Deutsche Bahn International, θυγατρική των γερμανικών σιδηροδρόμων πλήρωσε προμήθειες 300.000 ευρώ στην κατασκευή του μετρό της Aθήνας.
H Johnson & Johnson καταδικάσθηκε από τις αμερικανικές αρχές σε πρόστιμο 70 εκατ. δολ. για δωροδοκίες γιατρών και διοικήσεις νοσοκομείων σε ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες περιλαμβάνεται και η Eλλάδα.
H αμερικανική Comverse θα πληρώσει 2,8 εκατ. δολ. ύστερα από συμβιβασμό με την Eπιτροπή Kεφαλαιαγοράς των HΠA και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, οι οποίες εντόπισαν «παράτυπες πληρωμές» σε ανθρώπους του ομίλου OTE την περίοδο 2003-2006.

9 σχόλια:

  1. "∆ιαπιστώνεται ότι η διαφθορά είναι εκτεταµένη στον δηµόσιο τοµέα, αλλά έχει επεκταθεί και στον ιδιωτικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσµα ο ιδιωτικός τοµέας να µην επιθυµεί τη διόρθωση των πραγµάτων προς όφελός του ούτε να επιθυµεί να αναλάβει ρόλο στην οικοδόµηση ανάπτυξης για τη χώρα."


    "Οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν από άτομα με «παλιά» νοοτροπία"
    (Μιχάλης Ιγνατίου)

    "Πάντα περιμένουμε από κάποιον άλλο να μας υποδείξει τί είναι το σωτήριο για μας, προσπαθούμε να κάνουμε αυτό που μας υποδεικνύει αλλά καταλαβαίνουμε ότι δεν παράγονται τα σωτήρια αποτελέσματα που ελπίζαμε, συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχει φως, ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ, και ψάχνουμε κάποιον καινούργιο από μηχανής Θεό για να μας λύσει τα προβλήματα - τα οποία πηγάζουν εξ'ολοκλήρου από τον εγωϊσμό, την έλλειψη ουσιαστικής συνεργασίας και την αυθυποβολή μέσω γελοίων φράσεων όπως "υπήρχαν προβλήματα αλλά ας μην τα ισωπεδώνουμε όλα", όχι για να αξιοποιήσουμε τα υγιή στοιχεία που υπάρχουν αλλά για να μην αλλάξουμε τη δομή από την οποία πηγάζει η εξουσία αυτών που μας έφεραν εδώ."
    (δικό μου από προηγούμενη ανάρτηση)

    Ministre plénipotentiaire

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «η κατάσταση αντί να βελτιώνεται επιδεινώνεται, τουλάχιστον όσον αφορά τη λειτουργία των υπηρεσιών αποκόµισης εσόδων όπως οι εφορίες και τα τελωνεία».

    Όταν σε μία χώρα δεν υπάρχει παραγωγή και οι φόροι πέφτουν βροχή, το εισόδημα συρρικνώνεται και οι προσδοκόμενοι φόροι δεν πιάνουν ποτέ τον στόχο τους. Ποιος θα πληρώσει, αφού η λεγομένη φορολογική βάση στενεύει; Λόγω ελλείψεως χρημάτων, και οι εισαγωγές μειώνονται, άρα και τα έσοδα από δασμούς, αλλά και η διαφθορά, καθώς και η εγκληματικότητα αυξάνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όταν στην Ελλάδα ακόμα βρίσκονται στις ίδιες καρέκλες αυτοί που έφεραν το ΔΝΤ , αυτοί που συζητούσαν με τον ΔενΤρωςΚαν για το μέλλον της Ελλάδος , αυτοί που έχουν μιζαριστεί και μιζάρει ακόμα και τα πόμολα , τι περίμεναν οι ελεγκτές; (σημειωτέων δεν νομίζω να βρέθηκαν πάνω στην γη από παρθενογένεση και να μη γνωρίζουν τίποτα)
    Ποιος θα τολμήσει να ακουμπήσει ποιον;
    αφού όλοι μαζί τα φάγανε,
    τα πήρανε, τα δώσανε ,τα αποθηκεύσανε και εμείς απλά τα πληρώνουμε.
    Όσο δε, συνεχίζεται αυτή η ρεμούλα, αδιαφορία και προδοσία θα έχουμε αύξηση της εγκληματικότητας, της πορνείας , των ναρκωτικών, του εμπορίου της λευκής σαρκός και όλα αυτά τα οποία εμφανίζονται σε κράτη που βρίσκονται σε αυτή την οικονομική κατάσταση.
    Αν δεν ''απομακρύνουμε'' με όποιο κόστος και τρόπο αυτούς που με τις αποφάσεις τους μας έφτασαν εδώ η Β. Κορέα θα φαίνεται σαν απλή σχολική εκδρομή ..
    Η λύση δεν είναι ο δανεισμός , η λύση είναι να πάρουμε τα λεφτά πίσω από αυτούς που τα αποθηκεύουν για να έχουν για το μέλλον τους και των παιδιών τους καίγοντας το μέλλον και την ύπαρξη ενός έθνους ….
    Ο κλέφτης δεν θα βάλει ποτέ τον εαυτό του φυλακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "Οι αλλαγές δεν μπορούν να γίνουν από άτομα με «παλιά» νοοτροπία"
    (Μιχάλης Ιγνατίου)

    --------------------


    Ούτε το νέο κρασί μπαίνει σε παλαιούς ασκούς!

    Καινή Διαθήκη

    -----------------------

    Ούτε αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα και αποτελούν μέρος του μπορούν να δώσουν λύση!

    Αυτονόητα πράγματα!

    Πείτε το όπως θέλετε, στο ίδιο συμπέρασμα θα καταλήξετε!!

    Πρέπει να αλλάξει ΟΛΟ το σύστημα, επί το ουσιαστικώς δημοκρατικότερο και επί το πατριωτικώς αναγκαιότερο..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ανάμιξη τών ξένων στά εσωτερικά τής Ελλάδας,δέν προσέφερε ποτέ καί σέ καμμιά περίπτωση θετική υπηρεσία.
    Όπως μάς βεβαιώνει, ένας συγγραφέας νεώτερος Άγγλος, ο Κρίς Γουνχάουζ,τήν" Ελλάδα καί τούς Έλληνες,ποτέ δέν τήν είδαν σάν μιά χώρα μέ ζωντανούς ανθρώπους".Τήν είδαν σάν μιά γεωγραφική περιοχή στήν Μεσόγειο,Αιγαίο,πού γιά τήν εξυπηρέτηση(αγγλικού ιμπέριουμ),χρησιμοποίησαν τούς Έλληνες στήν αρχή εναντίον τής Γαλλίας,αργότερα κατά τής Ρωσίας...,οι φιλέλληνες αποτελούν εξαιρέσεις τού κανόνα.Παράδειγμα τό εφεύρημα τών κερδοσκόπων τής Αγγλίας καί τών χρηματιστηριακών πρακτόρων τού Σίτυ με τήν συνηγορία τής λεγόμενης ελληνικής επιτροπής -όργανα τού Μαυροκορδάτου-ήταν ο ναύαρχος Κόχραν.Αρπαξε από τό νεοσύστατο ελληνικό κράτος 57 χιλιάδες λίρες ως μίσθωμα τών "υπηρεσιών"του γιά νά διοικήσει ένα στόλο πού θά στοίχιζε όλος καί όλος 150 χιλιάδες λίρες!Είχε διορισθεί από τό 1825 ναύαρχος καί στήν Ελλάδα ήλθε το 1827,καί όλο τό διάστημα τής εκμίσθωσής του έμενε στίς Βρυξέλλες,ανάμεσα στήν πολυτέλεια καί τίς απολάυσεις.Μεγάλος "φιλελληνισμός!"
    Καλοστημένο δίχτυ από τούς ΟΡΛΆΝΔΟ καί ΛΟΥΡΙΩΤΗ,όργανα τών ΜαυροκορδατοΚωλέττηδων!
    Έφεραν καί τόν λόρδο Κόχραν καί τόν στρατηγό Τσώρτς,γιά νά εξυπηρετούν τούς λίγους καί όχι τούς Έλληνες πολίτες!
    Ακούστηκαν τότε κάτι φωνές τών αγωνιστών στήν Πιάδα στό ΆΡΓΟΣ,καί να΄τά λόγια τού "Γέρου":
    "αδέλφια,εάν βάλουμε τά μαύρα καί οκνέψουμε θά πάρουμε τό ανάθεμα. . .Νά αποφασίσουμε μιά κυβέρνηση καί μιά επιτροπή γιά τό εξωτερικό,πού νά δίνει λόγο στήν κυβέρνηση καί στο λαό.Καί μείς οι άλλοι νά σκορπίσουμε στίς επαρχίες καί νά πιάσουμε όλοι τά άρματα*,όπως στήν αρχή τού αγώνα".
    Συνέλληνες μέ κ@ανιές καί λόγια δέν γίνεται δουλειά.
    Είναι πόλεμος συμφερόντων !
    Καί μείς καθόμαστε απαθείς νομίζοντας ότι τό "κακό" δέν θά μάς βρεί στήν ωραία μας πολυθρόνα!
    Εμείς κάναμε τίς παραγγελίες όπλων;κ.τλ...
    Εμείς κάναμε τίς συμφωνίες;
    Εμείς πήραμε τά bonus "προμήθειες";
    Εμείς κάναμε τίς συναλλαγές;
    Εμείς δανειστήκαμε;
    Εμείς έχουμε τίς μεγάλες καταθέσεις;
    Εμείς(οι Πολίτες δηλαδή)είμστε οι Τραπεζίτες;
    Τήν "γραφειοκρατία" δέν τήν θεμελίωσαν τά "κομματικά"τζάκια;
    Διαχρονικά μάς έκατσαν στόν σβέρκο κάτι μεγάλα μ η δ ε ν ι κ ά,καί κάνουν Κουβέρνο κατά πώς θέλουν οι ΑΓΓΛΟΙ,ΓΆΛΛΟΙ,ΡΏΣΟΙ,ΑΜΕΡΙΚΆΝΟΙ...
    καί συνεχώς σφίγγουν τήν θηλιά στόν λαιμό τών Ελλήνων!
    Τής Ελλάδας!Καί παρουσιάζονται μπροστά σέ κάτι τιποτένιους,όπως ο Κόχραν...-λές καί είναι αυτοκράτορες τών Ελλήνων-καί αναφέρονται,΄στίς γλώσσες τους!!!
    Άς βοηθήσει τώρα ο Παν τοδύναμος Θεός τών Ελλήνων!
    "Σύν Αθηνα καί χείρα κίνει".
    Πληρώσαμε γιά νά τά τρώνε οι Λάθρα καί οι λαθρεπιβάτες στό πλοίο πού λέγεται Ελλάδα;

    Πολύβιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 300 δίς,λένε,χρωστάμε!
    100 δίς ευρώ δώσανε στούς τραπεζίτες!Οί Έλληνες!
    110 δίς ευρώ μάς δάνεισαν οι φίλοι μας Ευρωπαίοι!
    Άρα γιά τόν λαό μόνο 10 δίς ευρώ,τά οποία δέν πάνε στούς Έλληνες Πολίτες!
    Αλήθεια θά μάς τρελλάνουν!!!
    μέ αέρα καί πατέρα....καί κολοκύθια στό πάτερο!
    Τώρα γλέπουνε τήν Α Ν Ά Π Τ Υ Ξ Η!
    Ρόμπα μάς κάνανε....οι ρομπάηδες,μέ τούς κομπραδόρους-αεριτζήδες τών αγοριών!!!
    καί τών αγγουριών.!!!

    ΣΑΡΚΑΣΤΉΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σχετικά με την J&J η αλήθεια είναι πως τις δωροδοκίες έκανε ελληνική εταιρία που την αντιπροσώπευε στην ελλάδα, και το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε από καταγγελία της ίδιας της J&J στις αγγλικές αρχές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το "όλοι μαζί τα φάγαμε", μόνο τη διχόνοια πολλαπλασίασε, αφού ο καθένας ψάχνει ενοχές στον διπλανό του. Με άλλα λόγια, ο ένας να τρώει τον άλλον ώσπου να διαλυθούμε εντελώς.
    Με τέτοια κατάσταση, ο πόλεμος συμφερόντων κερδίζεται πιό εύκολα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.