6/3/12

Ισραήλ: τίποτα στη τύχη... από το 1982

Το 1982, ο Ισραήλ Shahak σχολίαζε ένα έγγραφο του Oded Yinon (πρώην δημόσιος υπάλληλος του ισραηλινού Υπουργείου Εξωτερικών): Μια Στρατηγική για το Ισραήλ στη δεκαετία του '80. Μερικά αποσπάσματα που παραθέτουμε παρακάτω πρέπει να συγκριθούν με τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις.

«Σήμερα μας ανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες για να αντιστρέψουμε τελείως την κατάσταση, και αυτό είναι που πρέπει να επιτύχουμε κατά την επόμενη δεκαετία, αλλιώς θα εξαφανιστούμε ως κράτος. [...] Να αποσυναρμολογήσουμε την Αίγυπτο, με την αποσύνθεση της σε ξεχωριστές γεωγραφικές ενότητες: αυτός είναι ο πολιτικός στόχος του Ισραήλ στο δυτικό μέτωπο του στη δεκαετία του '80. [...] Αν η Αίγυπτος καταρρέει, χώρες όπως η Λιβύη, το Σουδάν, ακόμα και πιο απομακρυσμένες χώρες, δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν υπό την παρούσα μορφή τους, και να συνοδεύσουν την Αίγυπτο στη πτώση και διάλυσή της».

Είχε σχεδιάσει επίσης και την αναδιαμόρφωση του Λιβάνου. Ιδού το 1982, την επίθεση του Ισραήλ στο Λίβανο.
Ωστόσο, τα στρατεύματα του Ισραήλ θα εγκαταλείψουν την περιοχή το 2000, με πλήρη αταξία.
Τον Ιούλιο του 2006, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, οι ηγέτες του Ισραήλ επιτίθενται και πάλι τον Λίβανο. Άλλη μια ήττα!

Όσον αφορά τη Συρία: «Η διάλυση της Συρίας και του Ιράκ σε εθνοτικά ή θρησκευτικά ομοιογενείς επαρχίες, όπως το Λίβανο, είναι η προτεραιότητα του Ισραήλ, μακροπρόθεσμα, στο ανατολικό μέτωπό του. Βραχυπρόθεσμα, ο στόχος είναι η στρατιωτική διάλυση αυτών των κρατών».

Οι Ισραηλινοί στρατηγικοί προγραμμάτιζαν λοιπόν τον κατακερματισμό της Συρίας σε διάφορα κρατίδια, παίζοντας με τις εθνοτικές κοινότητες.

Τα τραγικά γεγονότα της Συρίας είναι η εφαρμογή αυτού του κυνικού σχεδίου.

Πηγή

Σχετικά με το περιεχόμενο αυτού του μικρού άρθρου, για όσους δεν τις διάβασαν η τις ξέχασαν, προτείνω τις εξαιρετικές και αποκαλυπτικές αναλύσεις του Mahdi Darius Nazemroaya που αναρτήσαμε τον Οκτώβριο 2011:

Προετοιμάζοντας την Αφρική για την «Σύγκρουση των Πολιτισμών», το σχέδιο Yinon – Μέρος Α’

Προετοιμάζοντας την Αφρική για την «Σύγκρουση των Πολιτισμών», το σχέδιο Yinon – Μέρος Β’

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.