Το Εθνικό Συμβούλιο της Συρίας έχει ζητήσει να δημιουργηθεί φορέας που θα αναλάβει να χορηγήσει όπλα στην συριακή αντιπολίτευση. Το αίτημα αυτό έχει φέρει σε δύσκολη θέση την Άγκυρα, η οποία στηρίζει έντονα την αντιπολίτευση στη Συρία αλλά αντιτίθεται, τουλάχιστον δημόσια, στο ενδεχόμενο χορήγησης όπλων στους αντάρτες.

Ο δημοσιογράφος της ΦτΑ, Ντόριαν Τζόουνς, σε ανταπόκριση του από την Κωνσταντινούπολη επισημαίνει το δίλημμα στο οποίο έχει βρεθεί η Τουρκία και αναλύει με την βοήθεια ειδικών τις προεκτάσεις του.


Την περασμένη Πέμπτη, από το Παρίσι, μέλη του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας (ΕΣΣ) επανέλαβαν το αίτημα τους για την δημιουργία μιας υπηρεσίας που θα αναλάβει να χορηγήσει όπλα στον λεγόμενο Ελεύθερο Συριακό Στρατό και πρότειναν την Τουρκία ως πιθανή χώρα εγκατάστασης της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Ωστόσο σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μεταξύ της ηγεσίας του ΕΣΣ και του τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και οι δύο πλευρές αρνήθηκαν ότι συζήτησαν το θέμα και επεσήμαναν ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στην ερχόμενη συνάντηση των «Φίλων της Συρίας» που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα στην Κωνσταντινούπολη.

Οι «Φίλοι της Συρίας» είναι μια ομάδα που έχει συσταθεί από δυτικές και αραβικές χώρες και η οποία στηρίζει την αντιπολίτευση στη Συρία.

Ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ», Σεμίχ Ιντίζ, υποστηρίζει ότι οι δημόσιες εκκλήσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας για εξοπλισμό των δυνάμεων της αντιπολίτευσης έχουν φέρει σε αμηχανία την Άγκυρα.

«Το αίτημα αυτό φέρνει σε δύσκολη θέση την Τουρκία και έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα θέσεις της Άγκυρας, σχετικά με την μη εμπλοκή στα εσωτερικά θέματα άλλων χωρών. Η εμπλοκή σε τέτοια στρατιωτικά παιχνίδια σε τρίτη χώρα θα γυρίσει μπούμερανγκ για την Τουρκία».
Η Άγκυρα φοβάται ότι η όποια χορήγηση όπλων στην συριακή αντιπολίτευση μπορεί να προκαλέσει αντίποινα από την Δαμασκό, η οποία ενδεχομένως να υποστηρίξει την ένοπλη οργάνωση των Κούρδων, το γνωστό ΠΚΚ. Το ΠΚΚ που μάχεται κατά του τουρκικού κράτους από το 1984, έχει στους κόλπους του πολλούς σύριους κουρδικής καταγωγής.

Ωστόσο ο Σολί Οζέλ, αναλυτής διεθνών σχέσεων του πανεπιστημίου Καντίρ Χας της Κωνσταντινούπολης, προειδοποιεί ότι η εντατικοποίηση των επιχειρήσεων καταστολής από τις συριακές δυνάμεις ασφάλειας, περιορίζουν τα περιθώρια ελιγμού της Άγκυρας.

«Η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος. Έχει διατυπώσει πολλές φορές ισχυρισμούς για την δύναμη και την επιρροή της. Βυθίζεται σε τέλμα και της ζητάται να κάνει πράγματα που δεν θέλει πραγματικά. Οπωσδήποτε η Τουρκία θέλει να δώσει μια αίσθηση διεθνούς νομιμότητας σε μια τέτοια ενέργεια, την οποία όμως δεν παίρνει από το Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΕ».

Παρατηρητές υποστηρίζουν ότι η στήριξη του Συμβουλίου Ασφάλειας είναι απίθανη, καθώς η Κίνα και η Ρωσία, που είναι μόνιμα μέλη, προβλέπεται να αντιταχθούν σε μια τέτοια ενέργεια.
Ο αρθρογράφος Σεμίχ Ιντίζ τονίζει ότι το ερχόμενο συνέδριο της συριακής αντιπολίτευσης μπορεί τελικά να δώσει την αφορμή στην Άγκυρα να στηρίξει ανοικτά τον εξοπλισμό της αντιπολίτευσης στη Συρία.

«Εάν υπάρξει κάποιου είδους συναίνεση στην αυτοαποκαλούμενη ομάδα των “Φίλων της Συρίας”, νομίζω πως ναι η Τουρκία θα στηρίξει δημόσια την χορήγηση όπλων, επειδή ακριβώς έχει ταχθεί σθεναρά κατά του κ. Άσσαντ», επισημαίνει o κ. Ιντίζ και προσθέτει «Εάν το καθεστώς Άσσαντ συνεχίσει να σκοτώνει τους πολίτες της χώρας, νομίζω ότι δεν αφήνει περιθώρια άλλων επιλογών. Η Τουρκία θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα της μη έγκαιρης επέμβασης στη Βοσνία, όπου θα μπορούσε να είχε σώσει τις ζωές 250 χιλιάδων ανθρώπων».

Υπάρχουν φήμες ότι η Τουρκία παρέχει ήδη όπλα στη συριακή αντιπολίτευση ή τουλάχιστον την διευκολύνει, ένας ισχυρισμός που η Τουρκία διαψεύδει. Αναλυτές προειδοποιούν ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία πως η Τουρκία κινδυνεύει να χάσει τον δικό της, εσωτερικό έλεγχο της κατάστασης, εξαιτίας της αυξανόμενης κρίσης στη Συρία. Οι ανησυχίες αυτές πρόκειται να ενταθούν, καθώς η Δαμασκός δεν έχει δώσει δείγματα πως σκοπεύει να σταματήσει τις βίαιες επιχειρήσεις καταστολής των αντικαθεστωτικών δυνάμεων.
ΠΗΓΗ