5/3/12

Η άνοιξη ξεκινά με σημαντικές εξελίξεις στην Τουρκία

Του Νίκου Στέλγια

Το προηγούμενο σαββατοκύριακο έλαβαν χώρα δύο σημαντικές εξελίξεις για το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Το Σάββατο, στο πλαίσιο μιας σειράς επαφών του με τους αρχηγούς των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αχμέτ Νταβούτογλου, συναντήθηκε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Στη συγκεκριμένη επίσκεψη, ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου. Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση στον Τούρκο πρωθυπουργό.


Μια μέρα μετά τη συνάντηση Νταβούτογλου - Βαρθολομαίου, στα τουρκικά πρωτοσέλιδα δημοσιεύονται οι νέες δηλώσεις του υπουργού Ε.Ε. της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς, σχετικά με το μέλλον του Κυπριακού. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε υπέρ της προσάρτησης της «ΤΔΒΚ» στην Τουρκία. Η συγκεκριμένη δήλωση προκάλεσε αμέσως θύελλα αντιδράσεων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τη σκυτάλη έλαβε πρώτα ο ηγέτης του τ/κ Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, ο οποίος εξαπέλυσε μετωπική επίθεση στον κ. Μπαγίς και απέκλεισε το ενδεχόμενο της προσάρτησης.

Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση Νταβούτογλου – Βαρθολομαίου θα πρέπει να τονίσουμε ότι παρά τα θετικά στοιχεία που φέρει αυτή η νέα εξέλιξη, υπάρχει ένα σημείο που μας προβληματίζει. Η επίσημη συνάντηση ενός υπουργού Εξωτερικών με έναν «αρχηγό» μιας εθνικής ή θρησκευτικής ομάδας μιας χώρας είναι μια υπόθεση η οποία σηκώνει μεγάλη κουβέντα. Πρώτα από όλα, μας αφήνει περιθώρια για να προβληματιστούμε για τον χαρακτήρα των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης. Μήπως η «άλλη» πλευρά υποθέτει ότι συναντά ένα «ξένο στοιχείο»; Οι Ρωμιοί ή οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης δεν είναι πολίτες της σύγχρονης Τουρκίας; Μήπως στο σύγχρονο τουρκικό κράτος διαιωνίζονται οι προκαταλήψεις του παρελθόντος; Το θέμα είναι πολυδιάστατο και σίγουρα θα πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση.

Επιστρέφοντας στην τοποθέτηση του κ. Μπαγίς, υπογραμμίζουμε ότι σε καμία περίπτωση αυτή δεν μας προκαλεί έκπληξη. Ήδη στα τέλη της προηγούμενης άνοιξης, σε αυτή τη στήλη, είχαμε αναφερθεί σε κάποια εναλλακτικά σχέδια της Τουρκίας για το μέλλον της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τότε, είχαμε περιγράψει το νέο «ομοσπονδιακό» μοντέλο της Τουρκίας: ένωση Τουρκίας - «ΤΔΒΚ» στο πλαίσιο ενός τουρκικού συνομοσπονδιακού μοντέλου. Οι συνομιλίες «καταρρέουν» και η Άγκυρα αναπτύσσει νέα «σχέδια»... Ουδέν νεώτερον στο «μέτωπο» της Τουρκίας...

Στον απόηχο των παραπάνω δύο σημαντικών εξελίξεων, την προηγούμενη εβδομάδα, στη γειτονική Τουρκία, μεταξύ άλλων έλαβαν χώρα και δυο άλλες αξιοσημείωτες εξελίξεις. Την προηγούμενη Κυριακή, με την υποστήριξη της κυβέρνησης, χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν κατά της Αρμενίας. Σε διάφορες πόλεις της Τουρκίας διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις με αφορμή την 20ή επέτειο της αιματηρής επίθεσης των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων σε στρατιώτες και στον άμαχο πληθυσμό του Αζερμπαϊτζάν, στην περιοχή Χότζαλι. Στα πλαίσια αυτών των κινητοποιήσεων, οι οποίες δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτα από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των δεκαετιών του ’50 και ’60 για το Κυπριακό, έλαβε χώρα μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη για το δημοκρατικό μέλλον της Τουρκίας. Στη συγκέντρωση της Κωνσταντινούπολης, στην οποία τον πρωταγωνιστικό ρόλο είχε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, επικράτησαν ρατσιστικά και σοβινιστικά συνθήματα. «Όλοι εσείς είσαστε Αρμένιοι και μπάσταρδοι». Κατά την άποψη των διοργανωτών, αυτό το σύνθημα «χαρακτηρίζει» τη φιλελεύθερη και αριστερή αντιπολίτευση της χώρας.

Τη στιγμή που στην Πόλη έλαβε χώρα η παραπάνω εξέλιξη, στην επαρχία Αντίγιαμαν, άγνωστοι τοποθέτησαν διάφορα σημάδια στις κατοικίες των Αλεβίδων πολιτών της Τουρκίας. Σε συνδυασμό με τον «σοβινισμό» που καλπάζει στη δυτική Τουρκία, η νέα εξέλιξη στη νοτιοανατολική επαρχία της χώρας δείχνει ότι η τουρκική κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση αναβρασμού.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.