15/3/12

Το ΝΑΤΟ υιοθετεί σχέδιο κατά των Ταλιμπάν που διεισδύουν στον αφγανικό στρατό

Το ΝΑΤΟ έχει υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης για να καταπολεμήσει καλύτερα τις διεισδύσεις των Ταλιμπάν στον αφγανικό στρατό, το οποίο είχε ζητηθεί από τη Γαλλία μετά το θάνατο των τεσσάρων Γάλλων στρατιωτών οι οποίοι σκοτώθηκαν από Αφγανό στρατιώτη τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπος της Συμμαχίας.


Το σχέδιο αυτό, που εγκρίθηκε από την στρατιωτική διοίκηση της Ατλαντικής Συμμαχίας, περιλαμβάνει «μια σειρά διαφόρων μέτρων που αφορούν τον έλεγχο της στρατολόγησης, την παρακολούθηση, την κατάρτιση και την εκπαίδευση», δήλωσε η Οάνα Λουνγκέσκου στους δημοσιογράφους στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εκπαίδευση στο θέμα των πολιτισμικών διαφορών μεταξύ Αφγανών και Δυτικών για να «γεφυρωθεί το χάσμα που μπορεί τραγικά να οδηγήσει σε βία και εχθρότητα» μεταξύ των Αφγανών στρατιωτών και εκείνων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε.

Αυτό το σχέδιο δράσης είχε ζητηθεί από τους υπουργούς Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ, μετά το αίτημα του Γάλλου Ζεράρ Λονγκέ μετά το θάνατο των τεσσάρων Γάλλων στρατιωτών στις 20 Ιανουαρίου.

Υπολογιζόμενες σε περίπου σαράντα περιπτώσεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι επιθέσεις αυτού του είδους προκαλούν περίπου το 6% των απωλειών της διεθνούς Συμμαχίας, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση της.

Τα μέτρα που αποφασίστηκαν αυτή την εβδομάδα, περιλαμβάνουν κυρίως τη δημιουργία μιας υπηρεσίας «αποτροπής της διείσδυσης» στους κόλπους του στρατού, για να μπορούν να «εντοπιστούν άτομα με ύποπτη συμπεριφορά», αυτοί «που έχουν ψυχολογικά προβλήματα» ή εκείνοι που «επιστρέφουν από τις γειτονικές χώρες όπως το Πακιστάν,» δήλωσε η εκπρόσωπος.

Ο 21χρονος Αφγανός στρατιώτης ο οποίος είχε ανοίξει πυρ στις 20 Ιανουαρίου εναντίον μιας ομάδας Γάλλων στρατιωτικών στη βάση Γκουάν, βορειοανατολικά της Καμπούλ, είχε μείνει στο Πακιστάν αφότου είχε λιποτακτήσει και πριν να στρατολογηθεί εκ νέου.

Το σχέδιο δράσης αποσκοπεί επίσης στο να μειώσει τους λόγους δυσαρέσκειας στους κόλπους του αφγανικού στρατού, που συνδέονται με τις καθυστερήσεις καταβολής των μισθών, με τις άδειες ή την κατοχή όπλων. Θα γίνουν επίσης έλεγχοι για ναρκωτικά.

Το σχέδιο αυτό πρόκειται «να εξελιχθεί», σημείωσε η Λουνγκέσκου.

«Ο κίνδυνος αυτών των επιθέσεων είναι μια νόμιμη ανησυχία, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι χιλιάδες Αφγανοί στρατιώτες διακινδυνεύουν ή ακόμη και θυσιάζουν τη ζωή τους για την προστασία των δυνάμεων της ISAF (...) σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης» τόνισε.

Οι επιθέσεις αυτών που έχουν διεισδύσει έχουν συνεισφέρει στην αναζωογόνηση της συζήτησης σχετικά με το μέγεθος του αφγανικού στρατού, που στρατολογεί πολλούς για να φτάσει τους 350.000 άνδρες, στόχος που τέθηκε το 2010.

Ωστόσο, ορισμένες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υποστηρίζουν μικρότερους αριθμούς, περίπου 230.000 άνδρες, γεγονός που θα μειώσει επίσης το κόστος που συνδέεται με την ασφάλεια μετά την αποχώρηση της Ατλαντικής Συμμαχίας στα τέλη του 2014.

Η απόφαση για το θέμα αυτό αναμένεται να ληφθεί κατά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο στις 20 και 21 Μαΐου.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.