18/3/12

Τουρκική ζώνη στη Β. Συρία Ανοιχτό το ενδεχόμενο, προκειμένου να περιοριστεί η μαζική εισροή προσφύγων

A.P., Reuters, AFP
ΑΓΚΥΡΑ. Ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, προκειμένου να περιοριστεί η μαζική εισροή προσφύγων στη νότια Τουρκία, αφήνει πλέον ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν. Ο αντιπρόεδρος, μάλιστα, της τουρκικής κυβέρνησης, Μπεσίρ Αταλάι, δήλωσε χθες, αναφερόμενος στην περίπτωση του βορείου Ιράκ, ότι η χώρα του «διαθέτει εμπειρία στη δημιουργία τέτοιων ζωνών» και παραδέχθηκε ότι «η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα τεθεί επί τάπητος τις επόμενες μέρες».
Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας είχε ανακοινώσει ότι οι Σύροι πρόσφυγες στο νότιο τμήμα της χώρας ανήλθαν σε 14.700, εκτιμώντας παράλληλα ότι ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί στο εγγύς μέλλον. Σε μια κίνηση, δε, που δεν αποκλείεται να αποτελεί προπομπό μιας στρατιωτικής επιχείρησης για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας, η Αγκυρα κάλεσε χθες όλους τους Τούρκους υπηκόους που βρίσκονται στη Συρία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Την ίδια στιγμή, πάντως, υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι παραδέχονταν στους «Νιου Γιορκ Τάιμς» ότι οι πιθανότητες μιας μονομερούς στρατιωτικής κίνησης είναι μηδαμινές, ακόμα και για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας. Οι ίδιοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι το γεγονός ότι Ρωσία και Ιράν στέκονται στο πλευρό του συριακού καθεστώς, αλλά και ο φόβος της εξάπλωσης μιας εθνοτικής και θρησκευτικής διαμάχης στην Τουρκία, λειτουργεί αποτρεπτικά. «Το ρίσκο είναι πολύ μεγάλο για την Αγκυρα», σχολιάζει ο αρθρογράφος της τουρκικής εφημερίδας «Χαμπερτούρκ», Σολί Οζέλ. «Αν η Τουρκία δεν κατορθώσει να συμβάλει στη διευθέτηση της κρίσης, τότε όλοι της οι πρόσφατοι ισχυρισμοί ότι αποτελεί σημαντική περιφερειακή δύναμη θα καταρρεύσουν», συνεχίζει ο ίδιος. Η πλειοψηφία των αναλυτών προειδοποιεί, επίσης, ότι η Τουρκία κινδυνεύει να εξελιχθεί σε «χορηγό» μιας αποτυχημένης εξέγερσης και παράλληλα να βρεθεί αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας προσφυγικής κρίσης, αν όχι ενός εμφυλίου στην πόρτα της.

Στο μεταξύ, συμβουλές για την αντιμετώπιση των επικριτικών αναφορών στα ξένα μέσα ενημέρωσης φέρεται να έδινε στον πρόεδρο Ασαντ ο πεθερός του, Φαουάζ Αχράς. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική αλληλογραφία του κ. Ασαντ, η οποία έπεσε στα χέρια μελών του Ανώτατου Επαναστατικού Συμβουλίου και δημοσιεύεται τμηματικά από τη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο καρδιολόγος στο επάγγελμα κ. Αχράς παρείχε στον γαμπρό του 13 συμβουλές για την κατάρριψη των επιχειρημάτων της Δύσης υπέρ των εξεγερθέντων. Σ’ ένα από τα μηνύματά του, ο 66χρονος κ. Αχράς, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, κατηγορεί το BBC για «συστηματική διαστρέβλωση της πραγματικότητας» και αναρωτιέται γιατί το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δείχνει φέτος τόση ευαισθησία για τις απώλειες μεταξύ των αμάχων στη Συρία, τη στιγμή που ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τα βασανιστήρια στις φυλακές του Γκουαντάναμο ή τον ξυλοδαρμό των αντικαπιταλιστών διαδηλωτών στη βρετανική πρωτεύουσα.

Χθες, ο κ. Αχράς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου της βρετανικής The Daily Telegraph, παρομοίασε τα γεγονότα στη Χομς με την καταστολή των αιματηρών ταραχών του περασμένου Αυγούστου στο Λονδίνο. Οταν ο δημοσιογράφος τού επεσήμανε ότι η βρετανική αστυνομία δεν σκότωσε κανέναν, ο πεθερός του πρόεδρου Ασαντ απάντησε με ειρωνεία: «Δεν είμαστε τόσο εκλεπτυσμένοι όσο η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου ή η Σκότλαντ Γιαρντ».
Χθες, τέλος, η Ρωσία άσκησε οξύτατη κριτική στις χώρες που απέσυραν τις διπλωματικές τους αποστολές στη Δαμασκό και χαρακτήρισε εσφαλμένη την πρακτική ορισμένων δυτικών πρωτευουσών να αμφισβητούν τη νομιμότητα του Σύρου προέδρου, Μπασάρ Ασαντ.
http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.