25/3/12

ΑΟΖ δια πάσαν νόσον και δια πάσαν ...

Ο δημοσιογράφος Στέφανος Κασιμάτης, είπε την άποψή του για την ΑΟΖ εδώ.
Ο δημοσιογράφος Λάμπρος Καλλαρύτης, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος και ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας-Γεωπολιτικής Γιάννης Μάζης εδώ.
Οι αναγνώστες βγάζουν τα συμπεράσματά τους...

5 σχόλια:

  1. Που οφείλεται ο “εκνευρισμός” της Άγκυρας;
    Γιατί έχει το Πίρι Ρέϊς να περιφέρεται ασκόπως στο Αιγαίο;
    Και που αποδίδεται η αποστολή-πρόκληση,τουρκικής φρεγάτας στην Εύβοια,την ώρα που η Ελλάδα γιόρταζε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου;
    Δεν πρόκειται για απλό εκνευρισμό,ούτε για “καπρίτσιο”.


    Η Τουρκία διαπιστώνει ότι στο ενεργειακό παιχνίδι που όλο και “χοντραίνει” στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο κινδυνεύει να μείνει εκτός.
    Όχι τυχαία.



    Οι εξελίξεις έχουν αρχίσει να την προβληματίζουν.
    Την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλιαγμένη οι υπουργοί Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου του Economist.

    Το συνέδριο στο οποίο θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 40 ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και του κυπριακού Υπουργείου Βιομηχανίας Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.


    Ομιλία θα παραθέσει και ο Ειδικός Απεσταλμένος για θέματα ενέργειας στην Ευρασία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Πρέσβης Richard Morningstar.
    Όσο για την ατζέντα του συνεδρίου;

    •Επανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη

    •Οριοθέτηση Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών

    •Ηλεκτρική διασύνδεση και μεταφορά φυσικού αερίου για τη δημιουργίας ενός τρίτου πόλου ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

    • Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    •Συζήτηση για τη πορεία διεθνών ενεργειακών προγραμμάτων (ITGI, IGB, SOUTHSTREAM, NABUCCO, TAP).

    Η Τουρκία βρέθηκε προ τετελεσμένων στο ενεργειακό παιχνίδι της Κύπρου,η οποία με τη συνεργασία της με το Ισραήλ -και αφού η Τουρκία “τα ΄σπασε μαζί του- άφησε την Άγκυρα στα “κρύα του λουτρού” να εξαπολύει “κούφιες απειλές”.

    Το θέμα της ενέργειας όμως περνά πια στο Αιγαίο.Και η Τουρκία βρίσκει απέναντί της πάλι τους “ορκισμένους εχθρούς ” της.

    Μέχρι που θα φθάσει αυτός ο εκνευρισμός; Αυτό εξαρτάται όχι μόνο από την ίδια,αλλά και από την Ελλάδα,που πρέπει να καταλάβει ότι με σωστή στρατηγική,σταθερές θέσεις και κυρίως χωρίς καμία “τουρκοφοβία”,μπορεί να πετύχει τους στόχους της.


    Το παράδειγμα της Κύπρου,μπορεί να λειτουργήσει και στην Ελλάδα,με ακόμη θετικότερα αποτελέσματα.
    Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει πολιτικό προσωπικό που θα θέσει ως προτεραιότητα τους εθνικούς στόχους κι όχι τα φθηνά πολιτικά,εκλογικά,ψηφοθηρικά παιχνίδια.


    Σ΄ αυτά ποντάρει η Άγκυρα.
    www.onalert.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. skal, υπάρχει στους κόλπους τής δεξιάς ένα νεοφιλελεύθερο κογκλάβιο (καθόλου μα καθόλου λαϊκό και πολύ μα πολύ σνομπ) που εκφράζεται από τον Ν. Δήμου, τον Τ. Μίχα, τον Γ. Λοβέρδο, τον Α. Ανδριανόπουλο, τον Σ. Μάνο, το Μητσοτακιστάν, τον Σ. Κασιμάτη (τον λεγάμενο εδώ), τον Μανδραβέλη, τον Βερέμη, τον Μπαμπουϊνιώτη κλπ, που είτε ευθέως είτε εμμέσως παπαγαλίζει ότι επιτάσσει η νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση (από το "ινδοευρωπαϊκό" ιδεολόγημα μέχρι την παράδοση Οτζαλάν, από τούς βομβαρδισμούς τής Γιουγκοσλαβίας μέχρι την επέμβαση στο Ιράκ, από το σχέδιο Ανάν μέχρι τον εθνομηδενισμό και την τουρκοφιλία και πάει λέγοντας).

    Και υπάρχει στους κόλπους τής αριστεράς ένα μεταμοντέρνο κογκλάβιο (καθόλου μα καθόλου λαϊκό και πολύ μα πολύ σνομπ) που εκφράζεται από τον Μπίστη, τον Κουναλάκη, τη Δαμανάκη, τον Μαργαρίτη, τον Τσίμα, τη Ρεπούση, τη Δραγώνα, τον Γιαννουλόπουλο κλπ, που συναντιέται σε όλα τα θέματα τής προηγούμενης παραγράφου με το νεοφιλελεύθερο κογκλάβιο και υποστηρίζει ακριβώς τα ίδια, μόνο που τα επενδύει με "αριστερό" ιδεολογικό περιτύλιγμα.

    Ποιά να είναι άραγε η ανώτερη συγκολλητική ουσία που ενώνει αδιάρρηκτα αυτές τις δύο (φαινομενικά) αντίθετες συνωμοταξίες; Έχεις καμμιά ιδέα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κατά την ταπεινή μου γνώμη Πιγκουίνε, μάλλον δείχνει να φωτογράφισες μόνος σου την απάντηση στο παραπάνω.
    Υπάρχει τίποτα πιό "συγκολλητικό" από τους κοινούς στόχους;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟ

    >Ποιά να είναι άραγε η ανώτερη συγκολλητική ουσία...<

    Δεν με λένε Σάββα, αλλά νομίζω ότι η απάντηση είναι απλή: Μεταμοντέρνα σκέψη, άκρως "προοδευτική". Λέγε τσιράκια της ΝΤΠ, για να είσαι μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ελίνα, Nativist, τα είπατε όλα. Έτσι γίνονται οι δουλειές. Κι αν καταφέρουν να βάλουν τούς κανονικούς δεξιούς να τσακώνονται με τούς κανονικούς αριστερούς ακόμα καλύτερα γι αυτούς. Είναι κάτι περίπου σαν τούς προέδρους τών ΠΑΕ όταν έχουν στήσει κάποιο ματσάκι στο στοίχημα και μετά κάθονται αναπαυτικά χαζεύοντας τούς οπαδούς τους που πλακώνονται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.