13/6/14

€21 δισ. ρευστότητα από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες σύμφωνα με την Goldman Sachs

Φθηνή χρηματοδότηση - Δυνατότητα με εγγύηση δανείων 139 δισ. ευρώ
Πηγή: EPA/JUSTIN LANE 
Oι ελληνικές τράπεζες,  μετά τα  μέτρα που ανακοίνωσε o Μάριο Ντράγκι για την ενίσχυση της ρευστότητας,  θα μπορούσαν σύμφωνα με την Goldman Sachs να εξασφαλίσουν φθηνά δάνεια έως 21 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ ενώ τα συνολικά δάνεια της ευρωπεριφέρειας θα μπορούσαν να κυμανθούν στα  342 δισ. ευρώ.
Η  αμερικανική τράπεζα, υπολόγισε ότι το συνολικό ποσό των δανείων που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εχέγγυα στην ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες είναι 139 δισ. κάτι που επιτρέπει την λήψη δανείων  10 δισ. στην πρώτη πράξη χρηματοδότησης των  398 δισ. ευρώ και 12 δισ. στη δεύτερη πράξη των  271 δισ. ευρώ.

Σε σύγκριση με  το μέγεθος του τραπεζικού τομέα, οι οικονομίες της ευρωπαϊκής περιφέρειας εμφανίζουν υψηλότερα μερίδια δανείων σε σχέση με το συνολικό τους ενεργητικό. Εν τω μεταξύ κατά  8,18 δις ευρώ μειώθηκε η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Μάιο, ενώ ήταν μηδενική από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ υποχώρησε στα 50,66 δις ευρώ από 58,84 δις ευρώ τον Απρίλιο. Η μηδενική εξάρτηση από τον ELA θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση τα καθαρά έσοδα των τραπεζών καθώς η χρηματοδότηση της ΕΚΤ είναι φθηνότερη κατά περίπου δύο ποσοστιαίες μονάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.