12/6/14

Ι. Κασουλίδης: Η Κύπρος σύνδεσμος Λιβάνου, Ισραήλ και Αιγύπτου

Τις μεγάλες προοπτικές που ανοίγει το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και τον κεντρικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Κύπρος ανέδειξε ο Ι. Κασουλίδης
Τον καθοριστικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος για να φέρει το Λίβανο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τους Παλαιστίνιους της Γάζας σε τροχιά συνεργασίας για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου ανέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών.
Ο Ιωάννης Κασουλίδης ανέπτυξε το σχεδιασμό της κυπριακής κυβέρνησης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην αιγυπτιακή εφημερίδα Asharq Al-Awsat.
Τόνισε ότι το θείο δώρο του φυσικού αερίου μπορεί να φέρει και τα τέσσερα κράτη της περιοχής (συν τους Παλαιστίνιους της Γάζας) σε τροχιά πολύ στενής συνεργασίας μεταξύ τους, εξουδετερώνοντας τα ισχυρά εθνικιστικά ζητήματα που αυτή τη στιγμή τις χωρίζουν.

ΚΟΙΝΟΣ ΠΑΡΑΝΟΜΑΣΤΗΣ
Η Κύπρος, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών στην αιγυπτιακή εφημερίδα, έχει έναν αυξημένο ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου διότι είναι ο κοινός παρανομαστής, η χώρα που μοιράζεται τα όρια της ΑΟΖ της και με τις τρεις άλλες χώρες της Ανατολικής Μεσογείου.
Και ως εκ τούτου, τόνισε ο κ. Κασουλίδης, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικότατο ρόλο στο να επιτευχθεί συνεννόηση μεταξύ των τεσσάρων κρατών της περιοχής.
Σχολιάζοντας την επίσκεψη του Αμερικανού Αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ έχουν ανακηρύξει την Κύπρο στρατηγικό τους εταίρο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Διαβεβαίωσε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση του Νίκου Αναστιάδη θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να καταστεί η Κύπρος σημαντικός περιφερειακός παίκτης.

LNG ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΣ
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο η Τουρκία είναι η μόνη λογική οδός για μεταφορά μέσω αγωγού του αερίου της Λεβαντίνης στην Ευρώπη, ο κ. Κασουλίδης απάντησε πως αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη απαραίτητο.
Υπάρχουν δύο επιλογές, τόνισε. Η μία είναι αγωγός προς Τουρκία, αλλά η προοπτική αυτή περνά από τη λύση του κυπριακού. Χωρίς λύση, ο αγωγός δεν είναι εφικτή επιλογή.
Η δεύτερη επιλογή, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών είναι η υγροποίηση του φυσικού αερίου, μια πολύ σημαντική μέθοδος μεταφοράς, αφού εύκολα με LNG το άεριο της περιοχής μπορεί να φθάσει τόσο στις αγορές της Ευρώπης και στις αγορές της νοτιανατολικής Ασίας.
Ο κ. Κασουλίδης τόνισε επίσης ότι και οι δύο επιλογές θα πρέπει να εξεταστούν.
Πηγή: Newzup 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.