25/6/14

Ιράκ-Συρία: Εγκαίνια του αγωγού Κιρκούκ-Χάιφα!

Νάσερ Καντίλ    Mondialisation.ca    (μτφ. Κριστιάν)
Με λίγα λόγια:
Η ανακοίνωση της δημιουργίας του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε» [ΙΚΙΛ, DAECH] για να συνδεθούν τα σύνορα του Ιράν, από τη Ντιγιάλα [Ιράκ] στην Τουρκία μέσω της Al-Raqqa στη Βόρειο Συρία και, στη συνέχεια, στη Σαουδική Αραβία και την Ιορδανία [ 1 ], αποτελεί μια ριζική αλλαγή στον πολιτικό, στρατιωτικό και οικονομικό χάρτη της Μέσης Ανατολής.

Εάν το κράτος ΙΚΙΛ επιβιώσει, το Ιράν θα αποσυνδεθεί από τη Συρία, ενώ η Τουρκία θα συνδεθεί με την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία και την κατεχόμενη Παλαιστίνη, χωρίς να περάσει από τα επίσημα κράτη: το Ιράκ και τη Συρία.

Ένας από τους στόχους του ισραηλινού πολέμου του Ισραήλ κατά του Λιβάνου τον Ιούλιο 2006, ήταν «το σχέδιο Ναμπούκο» [ 2 ] το οποία, ξεκινώντας από το Καζακστάν [Κασπία] έπρεπε να συνδεθεί με τη Τουρκία και το λιμάνι της Χάιφα στο Ισραήλ, πριν να κατευθυνθεί προς την Ερυθρά Θάλασσα για να εξασφαλίσει μια εναλλακτική λύση για το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ. Ο στόχος αυτός υλοποιείται σήμερα από τη στεριά μέσω του ΙΚΙΛ!

Ο αγωγός που πηγαίνει από τη Βασόρα [Ιράκ] στο Μπανιάς [Συρία], που υποτίθεται ότι θα μετέφερε το αέριο και το πετρέλαιο από το Ιράν προς τη Μεσόγειο Θάλασσα, βρίσκεται τώρα για το μισό στα χέρια του ΙΚΙΛ.

Ο αγωγός Κιρκούκ-Χάιφα δοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια της αμερικανικής κατοχής του Ιράκ, και ένας από τους στόχους του πολέμου στη Συρία ήταν να  επανα-ενεργοποιηθεί. Ανήκει πλέον στη γεωγραφική περιοχή του ΙΚΙΛ, εκτός από ένα μικρό τμήμα στο συνοριακό τρίγωνο μεταξύ της Συρίας, της Ιορδανίας, και της κατεχόμενης Παλαιστίνης.

Η πρώτη συναλλαγή με το πετρέλαιο του Κιρκούκ-Κουρδιστάν προς τη Χάιφα υλοποιήθηκε μέσω θάλασσας περνώντας από τη Τουρκία, και μέσω αέρα περνώντας από το ισραηλινό βομβαρδισμό της Συρίας [ 3 ].

Ένα μήνυμα με έντονη μυρωδιά πετρελαίου για να εγκαινιάσουν τον αγωγό του Κιρκούκ!

Νάσερ Καντίλ

Πηγή: topnews-nasserkandil
Μεταφράστηκε από τα αραβικά από Μούνα Alno-Nakhal για τη Mondialisation.ca

Σημειώσεις:
 [1] Irak : Alliance USA-Iran ou accord ponctuel contre un ennemi commun ?
 [2] La Syrie dans le chaudron des projets gaziers géants !
[3] Syrie : “Israël a violé les lois internationales”
[i24News est une chaîne d'information internationale israélienne]
www.mondialisation.ca data-title="Irak-Syrie: Inauguration du pipeline Kirkouk-Haïfa!"


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.