7/8/14

Ρωσία: Μπλόκο στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Ε.Ε.


ΑΠΕ ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η Ρωσία είναι μια χώρα-εισαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων. Η αξία των εισαγωγών της σε αυτόν τον τομέα ανήλθε σε 16,9 δισεκ. δολάρια.

Την απαγόρευση όλων των αγροτοδιατροφικών προϊόντων από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και των πουλερικών, αλλά και όλων φρούτων και των λαχανικών από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. ανακοίνωσε η κτηνιατρική υπηρεσία της Ρωσίας σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Όπως μεταδίδει το Reuters η προσπάθειά του να επικοινωνήσει με την Κτηνιατρική Υπηρεσία δεν κατέστη εφικτή.
Νωρίτερα απόψε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε το διάταγμα το οποίο προβλέπει την «απαγόρευση ή τον περιορισμό για έναν χρόνο» των εισαγωγών αγροδιατροφικών προϊόντων που προέρχονται από τις χώρες οι οποίες επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία, όπως ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
«Με σκοπό την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ομοσπονδίας της Ρωσίας (. . .) διατάσσω να απαγορευτούν ή να περιοριστούν για έναν χρόνο οι εισαγωγές στη ρωσική επικράτεια ορισμένων ειδών γεωργικών προϊόντων, πρώτων υλών και διατροφικών προϊόντων» από τις χώρες οι οποίες «αποφάσισαν να θέσουν σε ισχύ οικονομικές κυρώσεις» εναντίον της Ρωσίας, ανέφερε ο Πούτιν.
Ο Πούτιν έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να καταρτίσει τον κατάλογο με τα αγαθά η εισαγωγή των οποίων θα απαγορευθεί και τα οποία παράγονται στις χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, όπως διευκρίνισε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
 Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. ιδίως επέβαλαν μια σειρά οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία λόγω της κρίσης στην Ουκρανία που δεν έχουν προηγούμενο στην εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Στο διάταγμα που υπέγραψε ο Πούτιν επισημαίνει πως η διάρκεια της απαγόρευσης των εισαγωγών ενδέχεται να τροποποιηθεί «εάν είναι αναγκαίο», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα ενδέχεται να αναθεωρήσει την απόφασή της σε περίπτωση που η Δύση μεταβάλει τη στάση της.
Ακόμη, ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε την κυβέρνησή του να «λάβει μέτρα για να εξασφαλιστεί η ισορροπία [σ.σ. προσφοράς και ζήτησης] στις αγορές και να εμποδιστεί η άνοδος των τιμών των αγροδιατροφικών προϊόντων» στη χώρα.
Η Ρωσία είναι μια χώρα-εισαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων. Η αξία των εισαγωγών της σε αυτόν τον τομέα ανήλθε σε 16,9 δισεκ. δολάρια από τον Ιανουάριο ως τον Μάιο του 2014, ενώ οι εξαγωγές της υπολογίστηκε ότι έχουν αξία 7,1 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

4 σχόλια:

  1. Η μεγάλη ευκαιρία της Ρωσσίας να χρηματοδοτήσει την εντόπια παραγωγή και να υποκαταστήσει σε βάθος χρόνου τις εισαγωγές από τους κανίβαλους.

    Οι Τσολάκογλου των Αθηνών παίρνουν ένα πολύ σκληρό χτύπημα, άμεσα πληρωτέο, για την εθελόδουλη πολιτική τους που υπαγορεύεται από την Αμερικανοσιωνιστική Νέα Τάξη Πραγμάτων.

    Η διεθνής κόντρα που ξεκίνησε από τους Αμερικάνους γκάγκστερ έχει πλέον όλες τις προοπτικές για να τους καταστρέψει και να απαλλαγεί ο πλανήτης από την αιμοσταγή κηδεμονία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ίσως τα οπωροκηπευτικά να είναι μόνον η αρχή...

    Βαρύ το τίμημα για Ελλάδα-Κύπρο από τον πόλεμο των κυρώσεων

    Χωρίς «αντιαεροπορική ασπίδα» η Ελλάδα

    Το ζήτημα είναι ότι η Ελλάδα, όχι μόνο δεν ζήτησε να εξαιρεθεί από τις κυρώσεις, που επιβάλει η ΕΕ, ώστε να μην πληγεί η ήδη παραπαίουσα οικονομία της, αλλά έσπευσε να τις υιοθετήσει.

    Η χώρα μας δεν έχει μέλλον, διότι είναι ήδη παρελθόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ολα αυτά είναι πολύ κακά μαντάτα!

    Ο ένας τραβάει απο δώ το σχοινί και ο άλλος αποκει

    Και η Ελλάδα όπως πάντα μεσ την μέση

    πολύ κακά μαντάτα και με Κυβερνηση Τσολάκογλου, δεν μας βλέπω καθόλου καλά.

    Οσο για την αντιπολίτευση ......

    Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μεντβέντεφ: Σε ποια προϊόντα θα επιβληθεί «μπλόκο» εισαγωγών

    Πέμπτη, 07 Αυγούστου 2014 12:03
    UPD:13:31

    Τον κατάλογο των προϊόντων στα οποία θα επιβληθεί, από σήμερα 7 Αυγούστου, «μπλόκο» στις εισαγωγές, το οποίο θα διαρκέσει για ένα έτος ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

    Σύμφωνα με τον κ. Μεντβέντεφ θα υπάρξει απαγόρευση σε φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα προερχόμενα από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία. Σημειώνεται ότι η απαγόρευση δεν αφορά τις βρεφικές τροφές και οι Ρώσοι πολίτες θα εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα ψώνια τους στο εξωτερικό.

    Παράλληλα ο κ. Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι η Ρωσία εξετάζει και το ενδεχόμενο να επιβάλλει απαγόρευση της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ από και προς την Ασία.

    «Δεν υπάρχει τίποτα καλό στο να επιβάλεις κυρώσεις και δεν ήταν μία εύκολη απόφαση για εμάς, αλλά έπρεπε να τη λάβουμε», τόνισε σε δήλωσή του ο κ. Μεντβέντεφ.

    Επίσης προσέθεσε ότι το εμπάργκο μπορεί να αρθεί «εάν οι εταίροι μας υιοθετήσουν μία πιο εποικοδομητική προσέγγιση. Ελπίζω ειλικρινά ότι ο οικονομικός πραγματισμός θα υπερισχύσει επί των ανόητων πολιτικών απόψεων των εταίρων μας και ότι θα το σκεφτούν να μην απομονώσουν ή να μην εκφοβίσουν τη Ρωσία».

    Την ίδια ώρα σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων εκτός από τις παιδικές τροφές δεν θα επιβληθεί εμπάργκο και στα αλκοολούχα προϊόντα, συμπεριλαμβανομένου και του κρασιού.

    Αυτή η απόφαση είναι θετική για το ελληνικό κρασί, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η απαγόρευση για εξαγώμενα στη Ρωσία ελληνικά προϊόντα, δεν θα αφορά επίσης πιθανότατα το λάδι και τις ελιές.

    Reuters, ΑΜΠΕ

    ____________________________________

    Το έκανα ολόκληρο copy/paste, διότι συνήθως μετά από λίγες ημέρες, τα άρθρα της "Ν" είναι προσβάσιμα μόνο σε εγγεγραμμένους αναγνώστες.

    Επίσης, στο euronews με video.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.