1/8/14

Συνεχίζεται η Περιπέτεια του Κουρδικού Πετρελαίου στα Διεθνή Ύδατα

Το ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο United Emblem μεταφόρτωσε φορτίο κουρδικού πετρελαίου σε άλλο τάνκερ στη νότια θάλασσα της Κίνας, μετά από αρκετές εβδομάδες από τότε που ξεκίνησε την πορεία του, στο λιμάνι Τσεϊχάν της Τουρκίας.
Το πλοίο μετέφερε φορτίο 1 εκατ. βαρελιών πετρελαίου, το οποίο προέρχεται από το ιρακινό Κουρδιστάν. Πριν λίγες ημέρες, ένα άλλο πλοίο της εταιρείας Marine Management Services, με έδρα τον Πειραιά, το United Kalavryta, επιχείρησε να ξεφορτώσει στο Τέξας των ΗΠΑ, αλλά η επιχείρηση παρεμποδίστηκε από αμερικανικό δικαστήριο, το οποίο θεώρησε ότι το φορτίο αποτελεί αντικείμενο λαθρεμπορίας. Το δικαστήριο διέταξε την δέσμευση του φορτίου, πράγμα που δεν έγινε τελικά δυνατό επειδή το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα και ως εκ τούτου, οι λιμενικές αρχές των ΗΠΑ δεν είχαν δικαιοδοσία.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ταχθεί ενάντια στην πώληση κουρδικού πετρελαίου στο εξωτερικό, καθώς θεωρούν ότι μόνο η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ έχει το δικαίωμα να το εξάγει. Η ίδια η Βαγδάτη έχει εκφράσει επανειλημμένα τις αντιρρήσεις της στις δραστηριότητες των Κούρδων, οι οποίοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τεράστια ποσά από την πώληση του πετρελαίου τους.

Οι δηλώσεις των Ιρακινών και των Αμερικανών δεν φαίνεται, πάντως, να συγκινούν την ελληνική ναυτιλιακή, που από ότι φαίνεται έχει αναλάβει σχεδόν εξ ολοκλήρου την μεταφορά του κουρδικού αργού σε πελάτες του εξωτερικού, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει γίνει γνωστή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η MMS επιβεβαίωσε την μεταφόρτωση του φορτίου του United Emblem και χαρακτήρισε την όλη προσπάθεια «νομότυπη». Ο διευθυντής ναυλώσεων της εταιρείας, Κώστας Γεωργόπουλος, τόνισε σχετικά ότι «το πλοίο συνδέεται με νόμιμο ναυλωτή και διεξάγει νόμιμες επιχειρήσεις. Το πλοίο βρίσκεται ακόμα σε διεθνή ύδατα».

Η εταιρεία αρνήθηκε να κατονομάσει τον αγοραστή του πετρελαίου, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών κάνουν λόγο για εκφόρτωση της μισής ποσότητας που μεταφέρει. Πλέον το πλοίο βρίσκεται 50χμ βορειοανατολικά της Σιγκαπούρης και η MMS αναμένει νεότερες οδηγίες από τον πελάτη για το που θα κατευθυνθεί εν συνεχεία.

energia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.