12/11/14

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ. Τίναξαν στον αέρα ιστορική αρμένικη εκκλησία κι έκαψαν ντοκούμεντα της γενοκτονίας του 1915

Στρατής Μαζίδης
Εκτός από τους ανθρώπους, θύματα στη Συρία είναι τα σπουδαία ιστορικά μνημεία όπως η αρμενική εκκλησία στο Deir Ezzor η οποία τινάχθηκε στον αέρα από την Jabhat al-Nusra με ένα κρότο που ήχησε άγρια στην ιστορία της πολύπαθης Αρμενίας.

Επρόκειτο για μια από τις πλέον άγριες πράξεις βανδαλισμού κατά των χριστιανών της Συρίας από τους ισλαμιστές καθώς ο ναός ήταν αφιερωμένους στους 1.500.000 Αρμένιους που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους κατά την γενοκτονία του 1915.

Όλα τα αρχεία της εκκλησίας, που χρονολογούνται από το 1841 και περιέχουν χιλιάδες έγγραφα σχετικά με το αρμενικό ολοκαύτωμα, έγιναν στάχτη, ενώ τα οστά των εκατοντάδων θυμάτων της γενοκτονίας, που βρίσκονταν συσκευασμένα σε κρύπτη της εκκλησίας στη μνήμη των μαζικών δολοφονιών 99 χρόνια πριν, είναι πλέον πεταμένα στο δρόμο δίπλα από τα ερείπια.

Ως δράστης φέρεται να είναι η Jabhat al Nusra αλλά καθώς πολλοί Σύριοι θεωρούν ότι η ομάδα εξοπλίζεται από την Τουρκία, η καταστροφή θα πρέπει να θεωρείται από πολλούς Αρμένιους ως ένα περαιτέρω στάδιο στην ιστορική εξόντωση τους από τους απογόνους εκείνων που διέπραξαν τη γενοκτονία 99 χρόνια πριν.

Ο υπεύθυνος Αρμένιος ιερέας για την περιοχή Ντέιρ ελ-Ζουρ, ο σεβασμιότατος Andranik Ayvazian, αποκάλυψε ότι πριν από τις εκρήξεις που κατέστρεψαν την εκκλησία, προς το τέλος του Σεπτεμβρίου, έλαβε ένα μήνυμα από τους ισλαμιστές που υπόσχονταν να σώσουν τα αρχεία της εκκλησίας, αν τους αναγνώριζε ως νομοθετική αρχή σε αυτό το τμήμα της Συρίας.

«Αρνήθηκα», είπε. "Και αφού αρνήθηκα, κατέστρεψαν όλα τα χαρτιά και τα χαρίσματα μας. Τα μόνο οστά των θυμάτων της γενοκτονίας βρίσκονταν εδώ» αριστερά, βορειότερα στο ιερό και εγώ τα έθαψα πριν φύγω. Κατέστρεψαν την εκκλησία εκεί, αλλά τώρα αν θα μπορούσα να πάω πίσω, ούτε εγώ δεν ξέρω καν αν θα μπορούσα να βρω πού έβαλα τα οστά".

Ο Ayvazian έλαβε αργότερα μια φωτογραφία που ελήφθη εν κρυπτώ και εστάλη λαθραία σ 'αυτόν από την υπό την ISIL ελεγχόμενη περιοχή, που δείχνει ξεκάθαρα ότι μόνο ένα μέρος του κεντρικού πύργου του ναού στο Ντέιρ ελ-Ζουρ, που χτίστηκε το 1846 και ανακαινίστηκε 43 χρόνια αργότερα, παραμένει ακόμη.

Κάθε αρμένιος ο οποίος έχει επισκεφθεί τα πεδία θανάτου της γενοκτονίας έχει προσευχηθεί στην εκκλησία.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες Αρμένιοι συγκεντρώνονταν στην εκκλησία τους στο Ντέιρ ελ-Ζουρ στις 25 Απριλίου - την ημερομηνία μνήμης για την έναρξη της γενοκτονίας, όταν Αρμένιοι δικηγόροι, δάσκαλοι και γιατροί συνελήφθησαν και αργότερα εκτελέστηκαν από τους Τούρκους έξω από την Κωνσταντινούπολη - για να θυμούνται το 1.500.000 των θυμάτων.

Η 100η επέτειος της μαζικής σφαγής θα ήταν ένα σημαντικό γεγονός στην ιστορία του Deir Ezzor. Όμως οι ισλαμιστές είχαν άλλη άποψη...


freepen

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.