26/11/14

Πανεπιστήμια στα σκουπίδια

Μαλούχος Γεώργιος Π.
Ουδείς μπορεί να επικροτήσει τη χθεσινή πράξη φοιτητών οι οποίοι αποφάσισαν ότι μπορούν να πάρουν σακούλες με σκουπίδια και να τις αδειάσουν στα πρυτανικά γραφεία – κάθε άλλο μάλιστα.

Όμως, την ίδια στιγμή, πρέπει να αναρωτηθεί κανείς αν είναι ευθύνη των φοιτητών η αδιανόητη κατάσταση που επικρατεί σε τόσα πανεπιστήμια τα οποία έχουν μετατραπεί σε πραγματικούς σκουπιδότοπους, κάτι που δεν συμβαίνει τώρα, αλλά εδώ και καιρό.

Οι πρυτάνεις ανακοίνωσαν προχθές ότι δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν τα ιδρύματα με τους νέους προυπολογισμούς – και ένας κύριος λόγος που τόσα ελληνικά ΑΕΙ έχουν καταστεί πλέον χωματερές είναι ακριβώς αυτός, ότι οι πόροι πια δεν αρκούν.

Το χειρότερο όμως είναι ότι αυτή η δραματική υποβάθμιση που συντελείται σταδιακά σε τόσα ΑΕΙ και που δυστυχώς πολλοί μοιάζει να αρχίζουν ήδη να τη συνηθίζουν, δεν είναι τίποτα άλλο από τον υλικό καθρέφτη μιας άλλης, ακόμα πιο ουσιαστικής υποβάθμισης της ίδιας της ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα, η οποία βαδίζει από το κακό στο χειρότερο.

Εξαιρέσεις ασφαλώς υπάρχουν και ενίοτε λαμπρές. Όμως, η γενική εικόνα είναι κάθε μέρα όλο και πιο αποκαρδιωτική και μάλιστα σε πολλά επίπεδα.

Κακά τα ψέματα: τα ελληνικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα που είχαν πέσει εδώ και χρόνια θύματα όλων των γνωστών στρεβλώσεων του ελληνικού συστήματος (αναξιοκρατία, κομματοκρατία όλων των αποχρώσεων, διαφθορά, συνδικαλιστική κυριαρχία κοκ), τώρα, με την κρίση, χτυπήθηκαν και από τη χαριστική βολή που μετέτρεψε πολλά εξ αυτών σε σκουπιδότοπους με όλες τις έννοιες του όρου.

Μπορεί λοιπόν οι φοιτητές να μην έπραξαν ορθά που χθες πέταξαν τα σκουπίδια στα πρυτανικά γραφεία, όμως, αν θέλει να είναι κανείς δίκαιος, δεν είναι εκείνοι που έχουν μετατρέψει τα πανεπιστήμια σε σκουπιδότοπους.

Αλλοι είναι εκείνοι που έχτισαν ποικίλες καριέρες και περιουσίες από αυτή την κατρακύλα και οδήγησαν τόσα ελληνικά πανεπιστήμια στα σκουπίδια.

βήμα

6 σχόλια:

  1. Aγαπητέ κε Christian

    Σωστές οι διαπιστώσεις του κου Μαλούχου. Κάποια λύση όμως δυστυχώς δεν προτείνει. Μένει μόνο απλά σε διαπιστώσεις.

    Και αν τον ρωτήσετε θασας πει ότι η δουλειά μου είναι μόνο να διαπιστώνω/σχολιάζω. Υπάρχουν ειδικοί να δουν τα προβλήματα.

    Λοιπόν; Φτάνει μόνο αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Ανώνυμος

    Όντως, αυτή είναι η δουλειά του δημοσιογράφου. Να φέρνει στο φως της δημοσιότητας πράγματα και καταστάσεις(*), να καταγγέλλει, αν θες, αλλά όχι να δίνει και λύσεις. Αυτό είναι δουλειά των αρμοδίων.

    (*) Αρκεί να το κάνει αντικειμενικά και με στόχο την πληροφόρηση και όχι το αντίθετό της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγά - σιγὰ ἔρχεται ἡ ἰδιωτικὴ μὴ κερδοσκοπικὴ τριτοβάθμια ἐκπαίδευσι. Ὅλοι δουλεύουν πρὸς αὐτὸν τὸν σκοπό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ολο το κακο ξεκιναει απο τον τροπο που αντιλαμβανεται ο ελλαδιτης την πραγματικη ζωη. Η πραγματικη ζωη λοιπον κατα τον ελλαδιτη, ειναι η περιφρονηση της πραγματικης εργασιας και η αγιοποιηση της κατα κανονα αναποδεικτης γνωσης που πιστοποιειται απο ενα ακαδημαικο κωλοχαρτο (οπως ειναι σημερα). Ετσι δημιουργηθηκε επι κωλοπασοκ, μια νεα κοινωνικη ταξη, η ταξη των χαρτογιακαδων. Μια ταξη που κατα κανονα ειναι αχρηστη (παντελως), και η οποια μονοπωλησε την γραφειοκρατια του ελλαδικου κρατους-παραγκα. Ετσι στηθηκε μια γιγαντιαια παραγκα με απειρα παραγκακια που μοιραζαν κωλοχαρτα. Πτυχια, μεταπτυχια, διδακτορικα, βεβαιωσεις, πιστοποιησεις κλπ κλπ. Τονους απο κωλοχαρτα, τα οποια κωλοχαρτα, οδηγουσαν στο δημοσιο δηλαδη στην σιγουρια του μισθου και της συνταξης. Ετσι απομαλακισθηκε ενας ολοκληρος λαος, ο οποιος γυρισε περιφρονητικα την πλατη σε οτιδηποτε ειχε να κανει με χειρωναξια ή πραγματικη δημιουργια. Το μεγαλυτερο πανηγυρι στηθηκε στον χωρο της (ποιας?) παιδειας. Ενας ολοκληρος συρφετος απο χιλιαδες και χιλιαδες, πουλουσαν εξειδικευμενη γνωση και διαφορα αλλα φουμαρα, μασουλωντας πακετα ερευνας και τεχνολογιας. Πολλα λεφτα! Φυσικα μεσα σε αυτο το πανηγυρι η αριστεραντζα ειχε το πανω χερι. Μετετρεψε τα πανεπιστημια σε βιλαετια ή καλυτερα σε αριστερα χαλιφατα! Εδωσε στεγη και τροφη σε πακιστανικα (κατα κανονα) αφιονια, τα οποια κοιταγαν ειρωνικα την αστυνομια μεσα απο τα στεγανα καγκελα του ακαδημαικου ασυλου! Στην πραγματικοτητα η ακαδημαικη κοινοτητα-γιαφκα, καλυπτομενη πισω απο την απειλη του φοιτητικου ξεσηκωμου, εθεσε ολοκληρη την κοινωνια σε ομηρια. Τα πανεπιστημια κανονικα πρεπει να κλεισουν και να ανοιξουν απο την αρχη. Γενικο reset. H υφισταμενη κατασταση δεν μπορει να βελτιωθει με παρεμβασεις και με νομοσχεδια. Ο χωρος των πανεπιστημιων ειναι υπο την τριπλη κατοχη των αριστερων, της νοοτροπιας των ελλαδιτων και του κατεστημενου (και εγκατεστημενου) ακαδημαικου προσωπικου. Ολα, ενα κουβαρι χωρις αρχη.
    Ο ελλαδικος λαος μπορει να ψαχνει τους δικτατορες του στην μερκελ και τον σοϊμπλε, αλλα ειναι μεσα στο ελλαδισταν. Ειναι ο πολιτης της διπλανης πορτας, που πηρε συνταξη 3000 και εφαπαξ 150000 στα 50 του διοτι η "κυβερνηση" του, αποφασισε να καθαρισει τον ΟΤΕ με δανεικα, που θα πληρωνεις εσυ μαλακα και το παιδια σου, προκειμενου να τον χαρισει καθαρο και παρθενο στην τελεκομ.
    Ειναι ο κ. καθηγητης της ασοεε, που πηρε την εδρα για να θρονιασει τον κωλο τον δικο του αλλα και των απογονων του.
    Ειναι ο λογω μαιμου αναπηριας, συνταξιουχος. Εισαι εσυ που σκεφτεσαι πως θα την σκαπουλαρεις απο την δουλεια σου (αν εχεις) οσο το δυνατον συντομοτερα με μια συνταξη πλασματικου χρονου. Στην πραγματικοτητα την δικτατορια την κουβαλαμε μεσα μας. Ειμαστε ενας λαος σαπιος κατα κανονα. Αυτο πληρωνουμε και θα πληρωνουμε στον αιωνα τον απαντα.
    3000000 ψηφισαν κωλοπασοκ το 2009! Τωρα θα πανε στο συριζα διοτι πιστευουν οτι εκει εχουν ελπιδες να φανε καμια μπουκια (αποηχος των γατοκεφαλων που καταπιναν επι κωλοπασοκ, μεχρι που πνιγηκαν). Φτηνιαρηδες και τομαρια. Οτι κανουμε εχει πισω του την υστεροβουλια της αρπαχτης. Τετοια ειναι και τα πανεπιστημια μας.
    Ενα παραδειγμα, ειναι το "δημοκρατικο" Ηρακλειο (οπως ελεγε η ταμπελα καλωσορισματος). Εκει το κωλοπασοκ επαιρνε 95%! Ειμαι περιεργος να δω τι ποσοστα θα παρει ο συριζα τωρα...

    Με αυτη την θεωρηση, πιθανον να μας κανει καλο η λαθρομεταναστευση, εκτος και αν μολυνομε τους λαθρομεταναστες (πριν μεταλαμπαδευσουν τον πολιτισμο τους σε εμας) και τους κανουμε και αυτους σαν τα μουτρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εύγε αντιπροοδευτικέ. Έτσι και ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ είναι τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Why does anyone expect higher education to be immune to the general psychiatric denouement of the Greek polity? For generations, but with the world economic downturn in 2008 as catalytic, the dysfunction of Greek society came into clear, but dark contrast. Its institutions --- government, press, commerce, Church, and yes, education --- have long been infected with the negativity that is eating the Greek ethos, such as it is: anti-Americanism-Semitism-Zionism, are only the basic operative forces of reaction, but not only. Additionally, there is perennial sexism and misogyny, xenophobia, homophobia, rife anti-immigrant expressions, and outright, disgusting racism! Still, to hear some of the more pronounced Greek miscreants on the air, they affect a sense of victimization and innocence for the ills that have visited them, seeking not convincingly to scapegoat, pointing to the usual "suspects:" Jewish control of banks, indeed, the world, citing the fraudulent Protocols of the Elders of Zion as their authority! Imagine, ignorance breeds stupidity and toxic, sometimes murderous hatred. Prof. Asher J. Matathias, Woodmere, NY-USA

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.