12/11/14

Στο Ευρωκοινοβούλιο οι τουρκικές παραβιάσεις της ΑΟΖ

Οι τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ενώπιον της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας
Στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την κυριαρχία επί των χωρικών της υδάτων, αναφέρθηκαν η Ιταλική Προεδρία, η Κομισιόν, και οι ευρωβουλευτές, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, στην έδρα της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες.    
Πριν από τη συνεδρίαση ο προεδρεύων της ΜΚΕ, ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης, συναντήθηκε με τον Επίτροπο αρμόδιο για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Μετά το πέρας της συνάντησης, δήλωσε ότι «οι εργασίες της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας έχουν μεγάλη σημασία για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, ενώ οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δίνουν κίνητρα στην τουρκική κυβέρνηση να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται”. Όμως, συνέχισε, “οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, ενός κράτους μέλους της ΕΕ, και η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή έρχονται σε αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και τις αρχές της ΕΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Από την πλευρά των Κυπρίων ευρωβουλευτών η Ελένη Θεοχάρους (ΔΗΣΥ) διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να ζητείται άνοιγμα διαπραγματευτικών κεφαλαίων την ώρα που η Τουρκία καταπατά κυριαρχικά δικαιώματα στην ΑΟΖ και θεωρεί «εκλιπούσα» την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο ευρωβουλευτής Τάκης Χατζηγεωργίου (ΑΚΕΛ) απέρριψε το επιχείρημα ότι δήθεν η Τουρκία παρεμβαίνει στην κυπριακή ΑΟΖ για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ Κώστας Μαυρίδης διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να συνεχίζεται ο ενταξιακός διάλογος με την Τουρκία, ενόσω η Άγκυρα δεν αποδέχεται το κράτος δικαίου της Ε.Ε.

Ο Τούρκος Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ χαρακτήρισε «μονομερές» το ψήφισμα της Ευρωβουλής, προειδοποιώντας ότι εάν εγκριθεί, τότε η Άγκυρα θα εκδηλώσει «άμεση αντίδραση».  Κάλεσε δε όλους να επικεντρωθούν στη λύση του Κυπριακού και ισχυρίστηκε ότι όσα διαπραγματευτικά κεφάλαια είναι τεχνικά έτοιμα θα πρέπει να ανοίγουν, χωρίς να προβάλλονται πολιτικοί όροι.

«Αναμένουμε από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου Αποκλειστική της Οικονομική Ζώνη, να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να αποφύγει περαιτέρω δηλώσεις ή πράξεις, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερη ένταση», δήλωσε ενώπιον των ευρωβουλευτών ο Επίτροπος αρμόδιος για την Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Ανάλογη ήταν και η παρέμβαση της Ιταλικής Προεδρίας, η οποία βασίστηκε στα πρόσφατα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23-24 Οκτωβρίου).

Στις διήμερες εργασίες της 75ης Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ- Τουρκίας, υπό την Προεδρία του κ. Κεφαλογιάννη, συμμετέχουν 49 Ευρωβουλευτές και Βουλευτές της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

1 σχόλιο:

  1. Η ίδια η ΕΕ οφείλει να ξεκαθαρίσει δύο πράγματα:

    α) Θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία κράτος ενιαίο και αδιαίρετο, ναι ή ου;

    β) Επειδή το (α) σαφώς απαντάται θετικά, τότε θεωρεί τα χωρικά ύδατα της Κύπρου και ευρωπαϊκά, ναι ή ου;

    Τα περί Διεθνούς Δικαίου και συναφών φληναφημάτων αναμασήματα, δεν βοηθούν σε τίποτε, αν δεν συνοδεύονται και από πράξεις.

    Η Ελένη Θεοχάρους δεν λέει, παρά το αυτονόητο. Εγώ μάλιστα ρωτώ, πώς ήταν δυνατόν να δοθεί καν ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Τουρκία, αν προηγουμένως δεν είχε αναγνωρίσει de jure και de facto την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν είχε αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής;

    Να γιατί δεν παίρνει κανείς την ΕΕ στα σοβαρά και το ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα αυξάνεται διαρκώς. Και καλά κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.