13/3/17

Ο συνάδελφος από την Σλοβακία

του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου
(Ας μάθουμε ότι για 25 εκατομμύρια Ευρωπαίους εργαζόμενους, ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνά τα 415 ευρώ τον μήνα.)

Γνωριζόμαστε τριανταπέντε χρόνια. Από τότε που η Τσεχοσλοβακία τελούσε υπό κομμουνιστικό καθεστώς και ο Γιούρα, αν και δημοσιογράφος, εργαζόταν ως κηπουρός γιατί το καθεστώς τον θεωρούσε επικίνδυνο. Πολύ διαβασμένος, με αισθήματα σεβασμού και φιλίας για την Ελλάδα, μετά την πτώση του κομμουνισμού ανέλαβε κύριος αρθρογράφος στην μεγαλύτερη και καλύτερη εφημερίδα της Σλοβακίας –την αυστηρή Λίντοβι Νόβινυ.
Από το 1992 έως σήμερα επισκέφθηκε πέντε φορές την χώρα μας και τα σχετικά άρθρα του ποτέ δεν πέρασαν απαρατήρητα. Τουναντίον, το τελευταίο άρθρο του στην Λίντοβι Νόβινυ το 2009 θα λέγαμε ότι είχε προφητικό χαρακτήρα για τα μέλλοντα να συμβούν στην χώρα μας και η ανάλυση του συναδέλφου πήγαινε πολύ πιο βαθειά από αριθμούς και ποσοστιαίες μονάδες. 
Ο Γιούρα έγραφε ότι η Ελλάδα, περισσότερο από οικονομικά προβλήματα πάσχει από «αριστερολαγνεία», πίσω από την οποία κρύβεται ένας αδίστακτος καιροσκοπισμός, τροφοδότης ενός κυνικού φαυλοκρατικού συστήματος.
Μετά το άρθρο του αυτό, συνάντησα τον Γιούρα το 2010 στο Μόναχο και, στην συζήτηση που είχαμε τότε, θέσαμε στον έμπειρο συνάδελφο το ερώτημα γιατί η Σλοβακία, την εποχή εκείνη, είχε αρνηθεί να εγκρίνει για την Ελλάδα βοήθεια 250 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του γνωστού σχεδίου στήριξης της χώρας μας με το ποσόν των 110 δισεκατ. ευρώ στο οποίο συμμετείχαν όλες οι χώρε της ευρωζώνης. 
Η απάντηση του Γιούρα τότε έλεγε πολλά για το πώς, την κρίσιμη εκείνη περίοδο, έβλεπαν την χώρα αρκετοί παρατηρητές εκτός αυτής. Παρατηρητές που διαμορφώνουν βεβαίως και το ανάλογο κλίμα στην κοινή γνώμη, όταν πρέπει να αναφερθούν στα τεκταινόμενα στην χώρα μας.
Ιδού λοιπόν τί μάς είχε πει ο Σλοβάκος συνάδελφος, γνωστός στην χώρα του για τους υπέρ της δημοκρατίας αγώνες του:
»Αρθρογράφησα επικριτικά για την απόφαση της σλοβακικής κυβερνήσεως να θέσει θέμα μη παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Μια τέτοια στάση είναι αντίθετη με το πνεύμα της ευρωπαϊκής ολοκληρώσεως, για την οποίαν είμαστε αρκετοί Σλοβάκοι δημοσιογράφοι που δώσαμε μάχες τα τελευταία χρόνια. Ιδιαίτερα δε όταν η χώρα, μετά την κομμουνιστική καταιγίδα, κινδύνευε να κυλήσει προς έναν αντιδημοκρατικό εθνικισμό που θα την οδηγούσε στο ευρωπαϊκό περιθώριο. Τούτων λεχθέντων, όμως, την απόφαση της κυβερνήσεώς μας την καταλαβαίνω. Είναι δε πολύ πιο σύνθετη από τις υπεραπλουστευμένες ερμηνείες που εγράφησαν και ακούστηκαν.
»Η Ελλάδα, τόσο στην Σλοβακία όσο και στη Τσεχία, δεν έχει ιδιαίτερα καλή φήμη και αυτό δεν είναι καινούργιο. Δεν είναι λίγοι οι Τσέχοι και οι Σλοβάκοι που δεν ξεχνούν ότι, για μία μακρά περίοδο την δεκαετία τού ’80, η Ελλάδα ήταν η πλέον σοβιετόφιλη χώρα της Ευρώπης και ουδέποτε ενδιαφέρθηκε για τις δημοκρατικές μας ελευθερίες και τα δικαιώματά μας. 
Σάς υπενθυμίζω ότι η χώρα σας ουδέποτε στήριξε την Χάρτα 77, την οποία μάλιστα κάποιοι πολιτικοί σας χαρακτήρισαν και ως «προβοκάτσια» κατά του σοβιετικού καθεστώτος. 
Έτσι, την ώρα που ο τσεχοσλοβακικός λαός βρισκόταν υπό τον κομμουνισμό και την βιαιότητά του, η Ελλάδα δανειζόταν, το διασκέδαζε, προσκυνούσε την ΕΣΣΔ και αδιαφορούσε πλήρως αν στην Μπρατισλάβα, στην Πράγα και αλλού υπήρχαν δημοσιογράφοι που εδιώκοντο και καταδικάζονταν σε εξευτελιστικά για την ιδιότητα και το επίπεδό τους έργα. Όπως εγώ, για παράδειγμα, που ήμουν κηπουρός μαζί με τον Ντούμπτσεκ (σ.σ. πρωταγωνιστής της Άνοιξης της Πράγας).
»Επίσης, σχολιάστηκε πικρόχολα η αποχή και η αρνητική ψήφος όλων των Ελλήνων ευρωβουλευτών στην ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την καταδίκη των εγκλημάτων του κομμουνισμού εις βάρος των λαών μας. Ήταν η συμπεριφορά αυτή πράξη αλληλεγγύης απέναντι σε λαούς που 45 χρόνια υπέστησαν τα πάνδεινα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα και κάθε φορά που διαμαρτύρονταν κατέφθαναν τα σοβιετικά τανκς;
»Υπό αυτό λοιπόν το ψυχολογικό κλίμα και όταν ο μέσος μισθός ενός Σλοβάκου είναι περί τα 450 ευρώ μηνιαίως, με ποια λογική θα τού ζητήσει κανείς να στηρίξει την Ελλάδα για να μην πτωχεύσει; Όταν εμείς με κόπους και θυσίες απελευθερώσαμε τις οικονομίες από τις κομμουνιστικές αγκυλώσεις μέσα σε είκοσι χρόνια, με ποια καλή διάθεση καλούμεθα να στηρίξουμε την πιο κρατικοποιημένη οικονομία της Ευρώπης;
»Και κάτι τελευταίο. Υπήρξε ποτέ ελληνικό συνδικάτο, τα «μαύρα χρόνια», που να στήριζε τους δικούς μας αγώνες, που ήσαν πραγματικοί, γιατί παίζαμε κορώνα-γράμματα την ζωή μας και όχι συντεχνιακά προνόμια; Η απάντηση είναι όχι…».
Περίπου στο σημείο αυτό έκλεινε τότε και η συζήτηση με τον Γιούρα. Έναν συνάδελφο καταξιωμένο, που είναι σήμερα συνταξιούχος με 486 ευρώ μηνιαίως και που αποστρέφεται τους «πωλητές προόδου, τρόμου και βλακείας».
Τελικώς, η χώρα του δέχθηκε να στηρίξει την Ελλάδα με 700 εκατ. ευρώ και οργισμένος ο Γιούρα, που τιμήθηκε από την Γαλλική Δημοκρατία με το Μετάλλιο της Τιμής, πριν λίγες ημέρες τηλεφώνησε για να μάθει αν θα πρέπει ακόμα να δανείζει τους Έλληνες συνταξιούχους με σύνταξη 700 ευρώ τον μήνα για να έχουν και 13η σύνταξη! Αυτό θα πει κοινωνική δικαιοσύνη στα ελληνικά, τού απάντησα.

europeanbusiness

7 σχόλια:

  1. Τὶ λέει ὁ ἄνθρωπος;

    Μὲ 486 εὐρὼ,στὴν Ἑλλάδα ζῆς στὸ πεζοδρόμιο,γιατὶ δὲν μπορῶ νὰ καταλάβω πῶς θὰ ἀντιμετωπίση κάποιος,νοῖκι ,λογαριασμοὺς καὶ φαγητὸ μὲ τὸσα λίγα.
    Ἐκτὸς ἄν στὴν χώρα του,ὅλα εἶναι φθηνότερα.
    Αὐτὸ τὸ σκέπτεται;

    Δὲν μᾶς παρατᾶνε ὁι Δυτικοὶ στὴν δυστυχία μας; Ἀρκετὰ ἀσχολοῦνται μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. >Δὲν μᾶς παρατᾶνε ὁι Δυτικοὶ στὴν δυστυχία μας;<

      Αυτοί ευχαρίστως μάς παρατάνε. Εμείς δεν τούς παρατάμε, διότι έχομε ανάγκη από δανεικά ..

      Διαγραφή
  2. Μήπως στήν Σλοβακία τό σύστημα υγείας είτε είναι δωρεάν είτε μία επίσκεψη σε γιατρό κοστίζει 10 ευρώ και όχι 30 τουλάχιστον;
    Πόσο έχει τό λίτρο γάλα καί το κιλό τό ψωμί στην Σλοβακία;
    Πόσο τό καθημερινό εισιτήριο για την εργασία;
    Πόση είναι η ανεργία; Μήπως βρίσκουν εργασία και εργάζονται και οι δύο σύζυγοι σχεδόν κατά κανόνα; Καί μήπως οι νέοι βρίσκουν εργασία;
    Μἠπως δεν έχουν πολύ χαμηλά μεροκάματα οι μετανάστες, έτσι ώστε νά "σπάει" άσχημα η αγορά εργασίας για τους αυτόχθονες; Καί πόσοι (καί σε ποιό ποσοστό επί του εργαζομένου πληθυσμού) είναι οι εργαζόμενοι μετανάστες στην Σλοβακία;
    Πόοο είναι τό ενοίκιο σε μία μέση πόλη της Σλοβακίας; Καί πόσο στήν πρωτεύσουσά της;
    Κάτι τέλος πάντων πρέπει νά εξηγεί τό μυστήριο, πῶς αρκούν τα 450 ευρώ ως μισθός εκεί. Διότι, στην Ελλάδα, μέ 450 -700 ευρώ μηνιαίως σε μία π.χ. τετραμελή οικογένεια, ζούμε μέ πείνα καί σχεδόν χωρίς ιατρική καί νοσοκομειακή περίθαλψη.
    Γιατί ο Γιούρας δεν μας τα λέει καί αυτά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιατί ααχολείσθε με πράκτορες, καθ'εξιν ανθέλληνες, επαγγελματίες "σοβιετολόγους" και "αντιστασιακούς" του Ψυχρού Πολέμου ;Εως πότε Σλοβάκοι, Λεττονοί, Λιθουανοί και λοιπά απολοιφάδια Μογγόλων και υπολοιπόμενων Σλαυικών φυλών θα μας νουθετούν ;
    Εως πότε οι απόγονοι των Waffen SS, οι τελευταίοι υπερασπιστές του Ράιχ απο το μίσος τους κατά του Μεγάλου Ρωσσικού εθνους θα παριστάνουν τους κήνσορες σε ενα λαό που δεν εστειλε ΟΥΤΕ εναν εργάτη στην Γερμανική βιομηχανία το 41 - 45 ;
    Φθάνει με την Ευρώπη τους, την προτεσταντική - φαρισαική ηθικολογία και την δουλοπρέπεια τους στον ενα και μόνο αφέντη που ακόμη λατρεύουν : Τους Ούνους, και την "πειθαρχία" της "εργασίας που απελευθερώνει".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μισά μας τα λέτε κ. Παπανδρόπουλε. Υποθέτω ότι είσθε πλέον συνταξιούχος γιατί σας διάβαζα προ δεκαετιών στον Οικονομικό Ταχυδρόμο του οποίου ήμουν συνδρομητής. Το άρθρο σας λοιπόν θα έπρεπε να καταλήγει λέγοντας μας, ότι αφού σας έπεισαν τα επιχειρήματα του Σλοβάκου φίλου σας, κάνατε αίτηση στο ταμείο σας να σας μειώσουν την σύνταξη στο τεράστιο ποσόν των 486 ευρώ. Και ότι καταφέρνετε να ζήσετε αξιοπρεπώς με αυτό το ποσόν. Αν δεν το κάνατε τότε είσθε κι εσείς "δάσκαλε που δίδασκες..."
    Και κάτι άλλο, που το μάθαμε πια. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε μόνο τις αποδοχές ή μόνο τις τιμές ανάμεσα σε δύο κράτη. Συγκρίνουμε τον συνδυασμό αυτών, αυτό που λέμε αγοραστική δύναμη.
    Θυμόμαστε όλοι μας την εποχή της ευμάρειας, που οι αγαπημένες μας πολυεθνικές διέθεταν στη χώρα μας τα προϊόντα τους σε τιμές πολλαπλάσιες από ότι τα διέθεταν σε άλλες χώρες, αντικειμενικά πλουσιότερες.
    Δυστυχώς οι ταγοί μας, οι επιφορτισμένοι με τους σχετικούς ελέγχους "Αγρόν ηγόραζον".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευρω σημαίνει μισθοί 300 ευρω και καμια περιουσία ! Να πούμε τα πράγματα στον κόσμο ως εχουν.Διοτι κατηγορούμε για λαϊκισμό τους δήθεν αντιευρωπαϊστές αλλά οι δήθεν ευρωπαϊστές που λένε για συμφωνίες αλήθειας δε λέγουν στον κόσμο τι τον περιμένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. "Where u are I was and where I am you will get to..."
    We should learn from other peoples' experiences because usually the lesson comes at a lower cost.
    As a rule of thumb, the public sector should create jobs, BUT no pensions of 1000+ euros at the age of 45. Early retirement should be available more in the private sector if the companies choose to or for independent professionals who can decide when it is enough.
    Using other peoples' money (public funds) to get you to power is unethical and illegal. Putting unexperienced waiters in key posts at high salaries is just an example of how far the abuse goes. Imagine being the other side. The side that lends you the money. What would you do? Their cold blooded treatment of Greece is easily justified in their eyes by our own behaviour and practices.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.