2/7/15

Παπακωνσταντίνου κατά Κρούγκμαν, στηρίζει "Ναι"

Παπακωνσταντίνου κατά Κρούγκμαν, στηρίζει Ναι
Με ένα γράμμα στην εφημερίδα New York Times, ο πρώην υπ. Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, αντιτίθεται στην προτροπή του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν για ψήφο στο «ΟΧΙ».
«Στη στήλη του, στις 29 Ιουλίου, “Η Ελλάδα στο χείλος”, ο Πολ Κρούγκμαν γράφει ότι η ‘Ελλάδα πρέπει να ψηφίσει ΟΧΙ και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να είναι έτοιμη αν είναι αναγκαίο ακόμα και να φύγει από το ευρώ’

Εκπλήσσομαι από την ευκολία που προτείνει κάτι τέτοιο, τη στιγμή που τα ΑΤΜ στην Αθήνα είναι άδεια, έλεγχοι ροής κεφαλαίου- με 60 ευρώ όριο- έχουν επιβληθεί, σχηματίζονται ουρές σε σούπερ μάρκετ και βενζινάδικα και συντάξεις δεν καταβάλλονται. Και νωχελικά προσθέτει: ‘ μεγάλο και μάλλον το μεγαλύτερο μέρος του χάους ενός πιθανού Grexit, έχει ήδη συμβεί’.
Αλήθεια; Ίσως έτσι φαίνεται από τη Νέα Υόρκη; Σίγουρα, η Αθήνα δεν αισθάνεται έτσι.
Ο κύριος Κρούγκμαν, μαζί με έναν μεγάλο αριθμό επιφανών Αμερικανών οικονομολόγων, βλέπουν την Ελλάδα σαν μία παιδική χαρά για το debate λιτότητα εναντίον – μη-λιτότητας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το κυρίαρχο θέμα στην Ελλάδα σήμερα.
Αναμφίβολα υπήρχαν πολλά λάθη στα προγράμματα διάσωσης που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα. Αλλά, αυτό που έχουν καταφέρει μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2010, ξεκινώντας με αυτήν του Γεώργιου Παπανδρέου, που υπηρέτησα ως Υπουργός οικονομικών, ήταν η αποφυγή αυτής της κατάρρευσης που βιώνουμε σήμερα.
Μετά από πέντε χρόνια τρομερών οικονομικών και κοινωνικών θυσιών, στις αρχές του 2015, η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη ξανά. Αυτό που έμενε ήταν η υπόσχεση για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, καθώς και οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.
Χρειάστηκαν πέντε μόλις μήνες από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να καταστρέψει όλα αυτά, εξαιτίας μιας μπερδεμένης ιδεολογικής τύφλωσης, ελλιπής κατανόησης των βασικών ευρωπαϊκών κανονισμών, ασυγχώρητης ακροσφαλής διπλωματίας και απλής ανικανότητας. Σε αποκορύφωμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα δημοψήφισμα  για την πρόταση των δανειστών, δίνοντας στον ελληνικό λαό μία βδομάδα (!) να αποφασίσει αυτό που μπορεί να καθορίσει τη χώρα για γενιές.
Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάδα σήμερα, ολισθαίνει σιγά σιγά προς έναν ολοκληρωτισμό.  Και ένα ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της Κυριακής, θα αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι προοδευτικοί δε θα πρέπει να παρέχουν πνευματική κάλυψη σε αυτό».
enikos

12 σχόλια:

  1. Κύριε Καλεντερίδη, να συμφωνήσουμε πως είναι μία περίοδος απίστευτα κρίσιμη για τη χώρα. Και είναι σαφές από την αρθρογραφία σας, ποιά είναι η δική σας θέση. Δεν θα έβλαπτε όμως να περιφρουρήσετε και την αξιοπρέπεια του Ινφογνώμονα.

    Προχθές, σπεύσατε να αναδημοσιεύσετε από τους πρώτους την αθλιότητα περί μη καταβολής χρημάτων από τους Αμερικανούς tour operators, λόγω (υποτίθεται) της μη καταβολής της δόσης στο ΔΝΤ.

    Σήμερα, αναδημοσιεύετε την επιστολή ενός ανθρώπου που θα έπρεπε να είναι στη φυλακή. Και είναι εκτός αυτής, επειδή (όπως είπε και ο Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου) το δικαστήριο εξήντλησε την επιείκειά του στο πρόσωπο του Παπακωνσταντίνου, την ίδια ώρα που εξαντλεί η Δικαιοσύνη την αυστηρότητά της στον όποιο φτωχοδιάβολο μπλέξει μαζί της .... Και μάλιστα επιστολή του απόλυτου Τίποτα ... προς έναν νομπελίστα ...

    Θέλετε να μας κάνετε να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Είναι σαφές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεθαύριο δεν ειναι εκλογές δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση ψηφίζουμε για την Ελλαδα, ας παμε εκει υπεύθυνα και ας μη μας υποκλέψουν την ψήφο μας μεγαλύτεροι εγκληματίες από τους προηγούμενους.

      Διαγραφή
    2. Το τι θα ψηφίσει ο Σάββας, το έχει ήδη γνωστοποιήσει.

      Το παρόν άρθρο δεν αναρτήθηκε από τον Σ.Κ. και συνεπώς είναι άτοπος ο ισχυρισμός σου.

      Όσον αφορά την ανάρτηση, δημοσιεύτηκε στο «ενικός» από μετάφραση άρθρου του NYT, αλλά από σημαντικά μέσα προβολής και έκρινα ότι αξίζει τον κόπο να έρθει σε γνώση των αναγνωστών μας. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του, όπως το έκανες ήδη εσύ.

      Και από τη φυλακή να έγραφε την επιστολή του ο Γ.Π., πάλι θα τη δημοσίευα.

      Διαγραφή
    3. Κοίταξε αγαπητέ, να ξέρουμε και τι λέμε: το είδα πως δεν το ανήρτησε ο Σ.Κ., δεν είμαι στραβός. Δεν ισχυρίστηκα κάτι για να είναι "άτοπο" όπως λέμε στα Μαθηματικά. Απευθύνθηκα στον Σ.Κ. ως τον ιδρυτή του ιστολογίου, κάπως ρητορικά. Προφανώς, απευθύνομαι και σε όλους τους χειριστές του.

      Κατά τα άλλα, δεν διαφωνούμε σε κάτι. Εσυ επέλεξες αυτό με γνώμονα την κρίση σου πως "αξίζει τον κόπο να έρθει σε γνώση των αναγνωστών μας". Εγώ διαμαρτυρήθηκα, διότι θεωρώ βιασμό της νοημοσύνης μου να διαβάζω κάτι από τον συγκεκριμένο άνθρωπο, ο οποίος βρίσκεται εκτός φυλακής - επαναλαμβάνω - μόνο επειδή το σύστημα προστατεύει τους ανθρώπους του. Δεν βλέπω σε τι βοηθάει, αλλό από το να καθιστά ευυπόληπτους κάποιους πολιτικούς που είναι ήδη στον σκουπιδοτενεκέ της πολιτικής πραγματικότητας και στον απόπατο της ιστορίας.

      Δεν μένει παρα να αναρτήσεις και καμμία διάλεξη του ΓΑΠ από το Harvard.

      Διαγραφή
    4. Προς Stan de Finetti
      Πιστεύω ότι είναι σημαντικο να γνωρίζουμε τις θεσεις των ανθρωπων που αποτελεσαν (μαζι με άλλους φυσικα) τον δουρειο ίππο της Πατρίδας μας.
      Αυτη για μενα είναι σωστη πληροφόριση.
      Αυτοι που αναρτούν άρθρα-απόψεις υπέρ μονο του ΝΑΙ ή μονο του ΟΧΙ απλώς προσπαθούν να διαμορφωσουν (κατευθύνουν) την κοινη γνωμη εκεί που θελουν.
      Σε καταλαβαίνω, είναι εξοργιστικό να μιλάει ο Παπακωνσταντινου αλλά είναι εξίσου σημαντικο να γνωρίζουμε τη θεση αυτού του κλέφτη γιατι ένας από τους παράγοντες που θα κρινουν το δημοψήφισμα είναι και το ποιος σου λέει να ψηφίσεις τι.
      Παραδειγμα το όχι σου το λεει ο ΣΥΡΙΖΑ (και για κάποιο διάστημα μας ωθούσε και ο Σόιμπλε, αν είναι αλήθεια αυτα που μετεδιδαν τα κανάλια που δεν τους είχα και έχω καμία εμπιστοσύνη)
      Ενω το ναι το στηρίζουν όλοι όσοι μας έφεραν εδω ντόπιοι και ξενοι (κανάλια, πρωην κυβερνωντες, ΕΕ, Γερμανοί κλπ).

      Διαγραφή
    5. Η καλύτερη ώθηση για ψηθο στο ΟΧΙ είναι η ανάρτηση άρθρων γραμμένων απο ανθρώπους σα τον Παπακωνσταντίνου. Και μόνο οτι οι μητςοτατογιακουματογεωργιαδημπακογιαννσαμαραβενιζελοβορικτλ κτλ ψηφίζουν ναι είναι αρκετό

      Διαγραφή
  2. Το επόμενο στάδιο είναι να αναρτηθούν δηλώσεις του Τσοχατζόπουλου που στηρίζει το "ΝΑΙ". Μετά ποιόν θα βάλεις? Τον Παπαχρόνη? Τον Ρωχάμη? Τον Βλαστό? Τον Πάσαρη? Τον Σεχίδη?

    ΥΓ. Συγνώμη που εξομοιώνω τους αξιότιμους κυρίους Παπαχρόνη, Ρωχάμη, Βλαστό, Πάσαρη, Σεχίδη με καθάρματα σαν τον τους πολιτικούς που εξαπάτησαν το έθνος, αλλα έγινε μόνο για λόγους παραδείγματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτοί που αναφέρεις δεν εξεδήλωσαν ακόμη τις προθέσεις τους για το ΝΑΙ.

      Αντιθέτως, ο ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ, ο γνωστός αρχιτρομοκράτης-δολοφόνος, δήλωσε ότι είναι υπέρ του ΟΧΙ.
      Αλλά αυτό δεν χρειάζεται να το θίγουμε, ετσι ;

      Διαγραφή
  3. χαχαχαχα, κάνετε την πιο έξυπνη προπαγάνδα υπέρ του ΟΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Stan de Finetti3 Ιουλίου 2015 - 3:05 π.μ.
    >θεωρώ βιασμό της νοημοσύνης μου να διαβάζω κάτι από τον συγκεκριμένο άνθρωπο<
    Κατ’ αρχάς δεν σε υποχρεώνει κανείς να το διαβάζεις, δεν είμαστε ακόμα τηλεόραση όπου θα ακούσεις τις ειδήσεις χωρίς επιλογή. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να διαβάσεις, φτάνει ο τίτλος.

    >Δεν μένει παρα να αναρτήσεις και καμμία διάλεξη του ΓΑΠ από το Harvard<
    Το έχω κάνει όταν μίλαγε εκεί. Τώρα δεν βρήκα τίποτα. Είναι γνωστό ότι στηρίζει το «ναι»

    @ Mans3 Ιουλίου 2015 - 5:49 π.μ.
    >Το επόμενο στάδιο είναι να αναρτηθούν δηλώσεις του Τσοχατζόπουλου που στηρίζει το "ΝΑΙ"<
    Γιατί όχι, θα ήταν ενδιαφέρουσα είδηση.

    > Μετά ποιόν θα βάλεις? Τον Παπαχρόνη? Τον Ρωχάμη? Τον Βλαστό? Τον Πάσαρη? Τον Σεχίδη?<
    Γιατί όχι; Αν αυτοί κάνουν δηλώσεις υπέρ του ναι η του όχι και αυτές προβάλλονται από το τύπο θα έχει πολύ ενδιαφέρον.
    Το φαντάζεσαι να βγει ο Ρωχάμης στο ΣΚΑΙ και να υποστηρίζει το ΟΧΙ, πως θα το πρόβαλαν τα ΜΜΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @Christian Haccuria
      αγαπητέ, προφανώς και δεν θα το διαβάσω, και αυτό και άλλα. Το συγκεκριμένο, το είχα ήδη διαβάσει αλλού. Απλώς εξεπλάγην όταν το είδα ανηρτημένο στον Ινφογνώμονα.

      Δεν με υποχρεώνει κανείς να διαβάσω ότι αναρτάται, αλλά (νομίζω πως ) έχω κάθε δικαίωμα σαν αναγνώστης του ιστολογίου, να εκφράζω τη γνώμη μου όταν βλέπω σκουπιδαριό. Αν δεν σας αρέσει η γνώμη των αναγνωστών, σβήστε τα σχόλιά μας. Αλλά, δεν είναι απάντηση το "δεν σε υποχρεώνει κανείς να το διαβάσεις". Αντίθετα, θεμιτή απάντηση είναι (νομίζω) το οτι θεώρησες πως συνεισφέρει στην πολύπλευρη ενημέρωση, αλλά και πάλι έχω δικαίωμα να διαμαρτυρηθώ επειδή το θεωρώ προσβολή να μπορεί να μιλάει - και να βρίσκει προβολή - κάποιος σαν τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

      ¨Εχεις κάθε δικαίωμα επίσης να αναρτάς τις ομιλίες του ΓΑΠ. Η τις δηλώσεις του Άκη. Απλά, δεν ξέρω αν το ιστολόγιο θα παραμείνει το ίδιο σοβαρό υποκύπτοντας στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία του. Η κριτική, ακόμη και η εμπαθής, δεν έβλαψε. Και σε κάποιο βαθμό τη συμμεριζόμαστε όλοι. Η υστερία βλάπτει. ιδίως όταν σε οδηγεί να αναπαράγεις ειδήσεις μη διασταυρωμένες, όπως αυτό με τους ξενοδόχους και το ΔΝΤ. ¨η θεωρείς πως με τη μετέπειτα ανάρτηση της διάψευσης "καθάρισες" απέναντι στους αναγνώστες σου; Που αναμένουν να διαβάσουν απόσταγμα των ειδήσεων και όχι την ηχώ κάθε προβοκάτσιας.

      Διαγραφή
    2. @ Stan de Finetti3 Ιουλίου 2015 - 5:06 μ.μ.

      > προφανώς και δεν θα το διαβάσω, και αυτό και άλλα. Το συγκεκριμένο, το είχα ήδη διαβάσει αλλού.<
      Δεν σε καταλαβαίνω, το διάβασες αλλού αλλά στον Ινφογνώμονα δεν πρέπει να αναρτηθεί…

      >Δεν με υποχρεώνει κανείς να διαβάσω ότι αναρτάται, αλλά (νομίζω πως ) έχω κάθε δικαίωμα σαν αναγνώστης του ιστολογίου, να εκφράζω τη γνώμη μου όταν βλέπω σκουπιδαριό. Αν δεν σας αρέσει η γνώμη των αναγνωστών, σβήστε τα σχόλιά μας.<
      Έχεις κάθε δικαίωμα να εκφράσεις τη γνώμη σου. Ο χαρακτηρισμός σκουπιδαριό δικός σου και αδικαιολόγητος. Για το μετριασμό των σχολίων, τα κριτήρια είναι άλλα.

      >Αλλά, δεν είναι απάντηση το "δεν σε υποχρεώνει κανείς να το διαβάσεις". Αντίθετα, θεμιτή απάντηση είναι (νομίζω) το οτι θεώρησες πως συνεισφέρει στην πολύπλευρη ενημέρωση, αλλά και πάλι έχω δικαίωμα να διαμαρτυρηθώ επειδή το θεωρώ προσβολή να μπορεί να μιλάει - και να βρίσκει προβολή - κάποιος σαν τον Γ. Παπακωνσταντίνου.<
      Όπως εσύ εκφράζεσαι ελεύθερα, το ίδιο εκφράζεται ελεύθερα και ο κάθε διαχειριστής. Και εγώ βρίσκω προσβολή της ελευθερίας των πολιτών ότι μπορεί να εκφράζεται ελεύθερα ο κάθε Παπακωνσταντίνου η ΓΑΠ, για αυτό ακριβώς τον λόγο ανάρτησα το άρθρο του NYT όπου του δίνουν βήμα και μετά το μεταφράζουν και το προβάλουν τα ντόπια ΜΜΕ.

      >¨Εχεις κάθε δικαίωμα επίσης να αναρτάς τις ομιλίες του ΓΑΠ. Η τις δηλώσεις του Άκη. Απλά, δεν ξέρω αν το ιστολόγιο θα παραμείνει το ίδιο σοβαρό υποκύπτοντας στην αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία του.<
      Εδώ μπερδεύονται δυο διαφορετικά πράγματα, το ένα σκέλος δεν έχει σχέση με το άλλο. Για την αντι-ΣΥΡΙΖΑ υστερία, νομίζω ότι είναι σαφές ότι τήρησα και τηρώ διαφορετική στάση, παρότι δεν έχω προσωπικά καμία σχέση με αυτό το κόμμα. Η κυβέρνηση των Ελλήνων –που δεν είναι του Σύριζα- θα έπρεπε να είναι σεβαστή από όλους τους πολίτες του κόσμου, όχι μόνο της Ελλάδας, και η κριτική να ασκείται με κόσμιο και δημιουργικό τρόπο.

      >Η κριτική, ακόμη και η εμπαθής, δεν έβλαψε. Και σε κάποιο βαθμό τη συμμεριζόμαστε όλοι. Η υστερία βλάπτει. ιδίως όταν σε οδηγεί να αναπαράγεις ειδήσεις μη διασταυρωμένες, όπως αυτό με τους ξενοδόχους και το ΔΝΤ. ¨η θεωρείς πως με τη μετέπειτα ανάρτηση της διάψευσης "καθάρισες" απέναντι στους αναγνώστες σου; Που αναμένουν να διαβάσουν απόσταγμα των ειδήσεων και όχι την ηχώ κάθε προβοκάτσιας.<
      Συμφωνώ, πλην όμως ο έλεγχος της φερεγγυότητας μιας είδησης δεν είναι πάντα εύκολο, και στη παρούσα στιγμή, η προπαγάνδα έχει πάει στο ζενίθ. Η συγκεκριμένη είδηση με το ΔΝΤ και τους ξενοδόχους δεν μ’ αφορά, αλλά αν τη πάτησες, τι θα κάνεις. Θα δημοσιεύσεις τη διάψευση, έτσι λέει ο κώδικας.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.