23/7/15

EY: Καταστροφή για την οικονομία η επιστροφή στη δραχμή

Μείωση του ΑΕΠ κατά 15% με 20%, εκτόξευση πληθωρισμού, ανεργίας και φτώχειας, αναγκαστική δέσμευση καταθέσεων και δελτίο για βασικά είδη προβλέπει το σενάριο συντεταγμένου Grexit. Η υποτίμηση κατά 30% με 50% και πως θα ξαναφουσκώσει το χρέος.

Επ αόριστον κλείσιμο τραπεζών, δέσμευση καταθέσεων και θυρίδων, κάθετη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εκτίναξη πληθωρισμού, ανεργίας και φτώχειας και διατήρηση της λιτότητας για αρκετά χρόνια περιλαμβάνει το ενδεχόμενο συντεταγμένης εξόδου από το ευρώ για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Ernst and Young (ΕΥ) σε συνεργασία με την Oxford Economics το σενάριο του συντεταγμένου Grexit όχι μόνο δεν αποτελεί λύση για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας αλλά θα προκαλέσει νέα πτώση του ΑΕΠ κατά 15% με 20% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια από την στιγμή που θα αποφασισθεί.
Η μελέτη διενεργήθηκε στο διάστημα αρχές Μαρτίου με τέλος Μαίου κατόπιν σχετικών αιτημάτων από ξένους επενδυτές και ελληνικές επιχειρήσεις. Σκοπός της ήταν η ουσιαστική και αντικειμενική ενημέρωση επιχειρήσεων ή υποψηφίων επενδυτών σχετικά με τις επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Σύμφωνα, δε, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της EY κ. Π. Παπάζογλου αποφασίστηκε να δημοσιοποιηθεί για λόγους διάχυσης της ενημέρωσης καθώς το δίλημμα ευρώ ή δραχμή συνεχίζει να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στην ελληνική κοινωνία.
Για τη συνέχεια Euro2Day

7 σχόλια:

  1. Α) Ἤ θά ζοῦμε μέ δανεικά, μέσα στό εὐρώ καί θά γίνουμε ὅλοι δοῦλοι στήν πατρίδα μας, ἤ θά περάσουμε δύσκολα λίγα χρόνια καί θά ξαναγίνουμε ἄνθρωποι.
    Β) Μετά τά τρία χρόνια, γιά τά ὁποῖα μιλάει ἡ ἔκθεση, φυσικά σιγά σιγά ὄλα θά πᾶνε καλλίτερα, ἀφοῦ τό κράτος θά μπορῆ νά ἀσκῆ οἰκονομική πολιτκή χρησιμοποιώντας καί τό νόμισμά του
    Γ) Τέτοιες δυσχέρειες ὅπως αὐτές πού λέει ἡ ἔκθεση, μήπως εἶναι ΠΟΛΥ μ,ικρώτερο κακό ἀπό τά μνημόνια πού ἔρχονται;
    Δ) Γιά πολλούς, πού π.χ. θά χάσουν τό σπίτι τους ἤ τήν δουλειά τους, λόγω εὐρώ καί μημονίων, σίγουρα εἶναι καλλίτερα νά πᾶμε στήν δραχμή μιά ὥρα ἀρχίτερα, καί νά ὑποφέρουμε ὅλοι μαζί.
    Ε) ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΙΧΑΖΕΙ κοινωνίες καί λαούς πού δέν ἀσκοῦν παγκόσμια κυριαρχία μέ τήν συμμετοχή τους σέ αὐτό, ὁπότε ἔχουν τήν ἄνεση νά δίνουν καί κάτι στούς πολλούς ... Οἱ ἄλλοι ἀπό λιτότητα σέ μνημόνιο καί ἀπό μνημόνιο σέ λιτότητα, μέχρι τήν πλήρη ἐθνική καταστροφή ...καταστροφή ΜΑΣ!.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανάμεσα στα πολλά αφελή του άρθρου (αλήθεια που ακριβώς κατοικοεδρεύει η πλήρης μελέτη για να την διαβάσουμε) σημειώνω ένα κορυφαίο.

    "Το πρώτο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι το Grexit θα προκαλούσε τεράστιο οικονομικό κόστος, ενώ η χώρα θα βρισκόταν μετά από πολλές δεκαετίες γεωπολιτικά, στρατηγικά και οικονομικά απομονωμένη".

    Για το οικονομικό κόστος θα παρατηρήσω ότι εκτός ΕΕ υπάρχουν μερικές ακόμη εκατοντάδες χώρες χωρίς να έχουν διαλυθεί οικονομικά όπως εμείς.

    Τι εννοεί όμως ο ποιητής για τα 100 χρόνια τουλάχιστον γεωπολιτική και στρατηγική απομόνωση ;

    Μήπως η Ελλάδα θα μετακομίσει βορείως της Ισλανδίας ;

    Τι εννοεί επίσης ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε οικονομική απομόνωση ;

    Μήπως θα σταματήσουν να έρχονται τουρίστες, να γίνονται εισαγωγές ή εξαγωγές ή θα απαγορευτεί στους πολίτες να έχουν διαβατήρια ;

    Η νέα επιχείρηση τρομοκράτησης του Ελληνικού λαού, σχετικά με την έξοδο από το Ευρώ βαδίζει κανονικά στα αχνάρια της προηγούμενης με το δημοψήφισμα.

    Το υπουργείο Προαπαγάνδας του Δ΄ Ράιχ έπιασε δουλειά, αλλά δουλειά δεν θα τελειώσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "Για το οικονομικό κόστος θα παρατηρήσω ότι εκτός ΕΕ υπάρχουν μερικές ακόμη εκατοντάδες χώρες χωρίς να έχουν διαλυθεί οικονομικά όπως εμείς"

    Οι χώρες στις οποίες αναφέρεσαι, ήσαν εντός Ευρωζώνης, ή ακόμη και εντός ΕΕ κι έφυγαν; Grexit σημαίνει την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και περί αυτού ο λόγος ("το Grexit θα προκαλούσε τεράστιο οικονομικό κόστος")

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η οικονομία αντικατοπρίζεται στο νόμισμα. Η μέτρηση της αξίας του γίνεται με τις συναλλαγματικές ισοδυναμίες που καθορίζουν και το κόστος των εισαγομένων α΄ υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

      Δεν αντικατοπρίζεται το νόμισμα στην οικονομία, και ώς εκ τούτου εμείς πάμε πολύ καλά ως οικονομία επειδή έχουμε το καλό νόμισμα, που λέγεται ευρώ.

      Οι εκατοντάδες χώρες, έχουν οικονομία και αυτή καθεφτίζεται στην ισοδυναμία τους με τα λεγόμενα σκληρά νομίσματα. Όπου το έργο δεν πάει καλά, υπάρχει η νομισματική πολιτική που μεταβάλλει τις ισοδυναμίες, όπως για παράδειγμα ίσχυε και στην Ευρώπη με το φιδάκι έναντι του XEU (λογιστικό Ευρώ) από το 1999 έως το 2001.

      Ο πυρήνας του θέματος είναι η δομή του Ευρώ που εκ κατασκευής ευνοεί την Γερμανία και την υποδούλωση της Ευρώπης στο Δ΄ Ράιχ.

      Το Grexit όντως θα δημιουργούσε τεράστιο οικονομικό κόστος, αλλά στην Γερμανία.

      Διαγραφή
    2. Μην κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις. Επεσήμανα το άστοχο τού σχολίου σου. Δεν είναι ντροπή να παραδεχτείς και μια φορά ότι κάνεις λάθος. Αυτά για το σχόλιο.

      Προφανώς, η οικονομία αντικατοπτρίζεται στο νόμισμα και όχι αντιστρόφως. Τι κόστος δημιουργεί στην Γερμανία το Grexit; Με κάτι τέτοια βαυκαλιζόταν ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας, νομίζοντας ότι τούς κρατάμε από τα ... φρύδια, μέχρι που διαπίστωσαν ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο κι έκαναν στροφή 180 μοιρών. Τα αποτελέσματα των ψευτοτσαμουκάδων τα είδαμε και τα βλέπομε και τι σόι μνημόνιο αναγκάστηκε να υπογράψει κυριολεκτικώς στα τέσσερα το Αλεξάκι. Η κομματική τύφλωση δεν βοηθά.

      >Ο πυρήνας του θέματος είναι η δομή του Ευρώ που εκ κατασκευής ευνοεί την Γερμανία και την υποδούλωση της Ευρώπης στο Δ΄ Ράιχ<

      Σωστό. Μόνον η Γερμανία έχει βγει ωφελημένη από το €.

      Διαγραφή
    3. Παραδοσιακά καταλαβαίνω όσα είναι δυνατόν να καταλάβω. Τα ακαταλαβίστικα όχι, δεν μπορώ.

      Το άμμεσο ζυγισμένο κόστος της Γερμανίας, κατά τα γραφέντα και σε δικές τους εφημερίδες, είναι της τάξεως των 90 δίς €, μόνο από τις απώλειες εγγυήσεων πρός την ΕΚΤ. Εξάλλου μετρητά από την τσέπη τους δεν έβγαλε κανένας.

      Το έμμεσο κόστος για την Γερμανία από την έξοδο της Ελλάδος από την Ευρωζώνη, μολονότι όλοι το εκτιμούν σε πολύ υψηλά μεγέθη, εξαρτάται κυρίως από το κατά πόσο θα τιναχθεί στον αέρα η αγορά των Ευρωπαικών ομολόγων, και κυρίως στο κατά πόσο η έξοδος μας θα συνοδεύεται από ολική ή μερική άρνηση πληρωμής των Ελληνικών Ομολόγων.

      Η λεπτομέρεια που πίσω της κρύβεται πραγματικά ο διάβολος, είναι σε τι ποσά και σε τι ποσοστά μόχλευσης συμμετέχουν τα Ελληνικά ομόλογα στα derivatives της Deutsch Bank, τα οποία λόγω του μεγέθους τους (47 τρίς €), έχουν δυναμική να τινάξουν στον αέρα όλο το Ευρωπαικό τραπεζικό σύστημα.

      Σε κάθε περίπτωση έχουμε μία τρύπα στο νερό και λύση εκτός Ευρώ, πιθανότατα θα δοθεί και σύντομα.

      Διαγραφή
  4. den mas ta les kala ...........grafeis mono ta misa... kai oti sou aresh
    kai an 8eleis mporo na sou steilo olo to a8ro

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.