3/3/17

Το ικρίωμα

του Σενέρ Λεβέντ
Κοίτα τι ωραία που είσαι στην Ισλαμαμπάντ τώρα. Μαζί με τον ισλαμικό κόσμο. Ξεκίνησε και ο Ταγίπ. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κουβέντα.
Είναι μήπως παράνοια, υποχονδρία, φάντασμα; Δεν μπορώ να ξέρω. Ξαφνικά μπήκε η λέξη «ικρίωμα» στο λεξιλόγιο του Ακιντζί. Μήπως επηρεάστηκε και αυτός από τον Ταγίπ Ερντογάν; Ο Πρόεδρος στην Άγκυρα μιλάει συνεχώς για θανατική ποινή. Καίγεται από επιθυμία για ικρίωμα. «Να μην τους απαγχονίζουμε και να τους ταΐζουμε;» επαναλαμβάνει συνεχώς. Μουρμουρίζει με τον δήμιο. Εκείνο τον καταλαβαίνουμε. Στον δικό μας όμως τι συμβαίνει; Νομίζεις ότι και αυτός θα πει κάποια πράγματα σχετικά με αυτή την υστερία της θανατικής ποινής που υπάρχει στην Άγκυρα. Θα εκφράσει την άποψή του. Θα πει είτε μπράβο είτε άει σιχτίρ στον Πρόεδρο. Όχι όμως, δεν είναι έτσι.
Άλλο είναι το ντέρτι του δικού μας του Ακιντζί. Στο εδώ ικρίωμα! Το ικρίωμα αυτό στήθηκε στην Κύπρο για τελευταία φορά πριν από 55 χρόνια. Ξαφνικά έχει παραισθήσεις. Κοιτάξτε τι λέει. Ο Αναστασιάδης ζήτησε, λέει, δέκα μέρες προθεσμία στο Μοντ Πελεράν, θα πήγαινε και θα συναντιόταν με την Ελλάδα. Αν ο ίδιος ζητούσε δέκα μέρες για να συναντηθεί με την Τουρκία, λέει, θα στηνόταν ικρίωμα για να τον απαγχονίσουν στο Σαράι! Εκπλήσσομαι! Πώς έχει τέτοιες παραισθήσεις; Ποιος θα στήσει ικρίωμα γι’ αυτόν; Πες μας. Ποιον φοβάσαι; Να τον κανονίσουμε! Από πότε απαγχονίζουν σε αυτή τη χώρα όποιον πάει να διαβουλευθεί με την Τουρκία; Δεν απαγχόνισαν τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ που τρωγόταν για να ανοίξει τον δρόμο της Τουρκίας και θα απαγχονίσουν εσένα; Αυτό θα ήταν εντελώς αντίθετο από αυτά που ξέρω για εδώ. Τιμωρούνται όσοι δεν διαβουλεύονται με την Τουρκία. Όποιος κάθεται στην αγκαλιά της Τουρκίας περνάει η μπογιά του. Όποιος δεν κάθεται στην αγκαλιά της Τουρκίας την έχει βάψει. Απαλλάξου από την παραίσθηση που έχεις για το ικρίωμα. Μην φοβάσαι! Όποτε θες πήγαινε στην Άγκυρα. Δεν πρόκειται πλέον να στήσουν ικρίωμα για σένα στο Σαράι στη Λευκωσία. Στήνουν στην Κωνσταντινούπολη, στην Άγκυρα. Απαγχόνισαν τον Ντενίζ Γκεζμίς στις φυλακές του Ουλούτζανλαρ!
Δεν γίνεται προδότης εδώ κύριε Ακιντζί όποιος διαβουλεύεται με την Τουρκία. Ήρωας γίνεται! Κοίτα, έστειλαν τον Ταλάτ στο προεδρικό λόγω αυτής του της ικανότητας για διαβούλευση. Κανείς δεν νοιάστηκε ακόμα και για το γεγονός ότι ενώ άνοιγε τον δρόμο της Τουρκίας έκλεινε τον δικό του δρόμο. Και εσύ αντιλήφθηκε αυτή την πραγματικότητα ύστερα. Άφησες κατά μέρος τις αρχικές κακές σου συνήθειες. Μάλιστα, ζήτησες να μην σου τις θυμίζει ξανά κανείς. Να ξεχάσει ότι είπες «ο στρατηγός υπερέβη τα εσκαμμένα». Βάδισες με σίγουρα βήματα προς το προεδρικό. Σίγουρος ότι θα εκλεγόσουν. Διότι είπες «εγώ είμαι συναινετικός και όχι συγκρουσιακός». Το μήνυμα έφτασε στον αποδέχτη του. Κέρδισες! Το μήνυμα της διαβούλευσης με την Τουρκία σε έκανε πρόεδρο. Και τώρα μας μιλάς για ικρίωμα;
Είσαι συναινετικός και όχι συγκρουσιακός, αλλά συναινείς μόνο με την Τουρκία. Δεν συναινείς με τους Ελληνοκύπριους. Δεν συγκρούεσαι με την Τουρκία. Με τους Ελληνοκύπριους συγκρούεσαι, αν συγκρούεσαι με κάποιον! Ο Χουσεΐν δεν θα στήσει ικρίωμα για σένα. Ούτε ο Σερντάρ θα στήσει. Ούτε ο Ταχσίν. Ούτε ο Ζορλού Τορέ θα στήσει. Μήπως θα στήσει ο Τουφάν; Δεν θα στήσει! Μήπως θα στήσει ο Τζεμάλ; Δεν θα στήσει! Μήπως θα στήσει ο Ιζζέτ; Δεν θα στήσει! Ε, τότε ποιος θα το στήσει; Μήπως έχει κανείς άλλος τη δύναμη να το στήσει; Απαλλάξου πλέον από αυτή την παραίσθηση. Απαλλάξου Μουσταφά.
Κοίτα τι ωραία που είσαι στην Ισλαμαμπάντ τώρα. Μαζί με τον ισλαμικό κόσμο. Ξεκίνησε και ο Ταγίπ. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για κουβέντα. Και εσύ εξήγησέ του αυτό το ζήτημα της ένωσης. Να το ακούσει από εσένα. Από πρώτο χέρι. Εξήγησέ του την πονηριά του Νίκου. Αν δεν σου πει μπράβο, να με κρεμάσουν εμένα στο Σαράι στη θέση σου! Διαβουλεύσου καλά. Καθόρισε τον νέο μας οδικό χάρτη! Αν σε ρωτήσει κατά πόσον υποστηρίζεις το ναι στο δημοψήφισμα του Απρίλη, απάντησέ του ξεκάθαρα. Και μην ανησυχείς. Κανείς δεν θα στήσει ικρίωμα για εσένα εδώ. Μην κοιτάς αυτά που λένε μερικοί περιθωριακοί τύποι. Όπως είχε πει κάποτε ο Ντενκτάς, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού! Αν βάλουν καμιά βόμβα, μόνο στον εαυτό τους την βάζουν. Αν πυροβολήσουν κάποιον, τον εαυτό τους πυροβολούν. Βάδισε τον δρόμο που ξέρεις. Μην έχεις παραισθήσεις. Μαζί σου είναι και ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Και ο Αχμέτ Χότζας με τον τζουμπέ…
 
Πηγή: Πολίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.