27/3/17

«Ανισορροπία» στους μισθούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα βλέπει το ΔΝΤ

Στο «στόχαστρο» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν μπει οι μισθοί στο Δημόσιο, με το Ταμείο να επιχειρηματολογεί πως είναι αισθητά υψηλότεροι από αυτούς του ιδιωτικού τομέα, κάτι που επηρεάζει αρνητικά τόσο την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας όσο και τα επίπεδα της ανεργίας.
Το θέμα το έθεσε δημοσίως ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν μιλώντας την παρελθούσα Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών του St Antony's College στην Οξφόρδη με θέμα «Η Ελλάδα και η Ζώνη του Ευρώ: Η προοπτική του ΔΝΤ».
Σε ένα σημείο της παρουσίας του όπου υποστήριζε πως η «ποιότητα» της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας τα τελευταία τρία χρόνια δεν ήταν η σωστή, ο Τόμσεν υπογράμμισε πως η ελληνική οικονομία έχει ένα σημαντικό πρόβλημα με την απασχόληση στο Δημόσιο και ειδικά με το ύψος των αμοιβών του δημόσιου τομέα.
«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη που ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα είναι πολύ υψηλότερος από το μέσο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτό είναι αντίστροφο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί πως η επισήμανση του Δανού επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ δεν είναι κάτι καινούργιο. Στην αρχή της ελληνικής κρίσης οι μισθοί στο δημόσιο τομέα στην Ελλάδα ήταν κατά μέσο όρο 8,3% υψηλότεροι από ό, τι στον ιδιωτικό τομέα (2010). Αυτή η διαφορά ήταν μεγαλύτερη για τους άνδρες κατά 10,3% σε σύγκριση με 6,6% για τις γυναίκες.
Για τη συνέχεια CNN

3 σχόλια:

  1. Τό ΔΝΤ λέει Βλακεῖες, μέ τό Βῆτα κεφαλαῖο. Στήν συνέχεια τοῦ κειμένου ἀναφέρεται-Θαυμᾶστε:
    "το Ταμείο ... υποστηρίζει πως για όσο διάστημα οι μέσοι μισθοί του Δημοσίου θα παραμένουν πολύ υψηλότεροι από του ιδιωτικού τομέα, η ανεργία θα παραμένει υψηλή, διότι όλοι θα θέλουν να απασχολούνται στο Δημόσιο, κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και στο μέτωπο της αύξησης της απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα".
    Δηλαδή, κατά τό ΔΝΤ, σήμερα στήν Ἑλλάδα οἱ ἐγαζόμενοι,
    ἐπειδή προτιμοῦν νά βροῦν ἐργασία στόν δημόσιο τομέα, δέν θέλουν νά ἐργασθοῦν στόν ἰδιωτικό τομέα, καί ἄρα,
    δέν ἐργάζονται στόν ἰδιωτικό τομέα, διότι θά θέλανε νά μποροῦν τά ἐργασθοῦν στόν δημόσιο τομέα!!!
    Ξέρετε ἐσεῖς πολλούς που δέν ἐῤγάζονται στόν ἰδιωτικό τομέα,
    παρά τό ὅτι βρίσκουν δουλειά στόν ἰδιωτικό τομέα,
    ἐπειδή προτιμοῦν νά περιμένουν νά βροῦν δουλειά στόν δημόσιο τομέα; Ἐγώ κανέναν.

    _ Ὅλοι ψάχνουν νά βροῦν δουλειά καί δέν βρίσκουν, καί ἄν βροῦν δουλειά στόν ἰδωτικό τομέα εἶναι χαρούμενοι ἄν πληρώνῃ τελικά ὁ ἐργοδότης, καί ἀν βροῦν δουλειά στόν δημόσιο τομεά (ἐννοεῖται ἐποχιακή) εἶναι τό ἴδιο χαρούμενοι.
    Μιά διαφορά στήν μέση ἀμοιβή τῆς τάξεως τοῦ 10-20% μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικοῦ τομέως, δέν διαφοροποιεῖ τίς συμπεριφορές τῶν ἀνέργων ἤ ὅσων ζητοῦν ἐργασία καί δύσκολα βρίσκουν, ὅπως σήμερα.
    Ἀντίθετα, ἡ ἀπασχόληση τῶν ἱκανοτέρων σέ τεχνικά προσόντα, θά ἀποσπασθῆ στόν ἰδιωτικό τομέα, ἀπό τόν δημόσιο, ἄν αὐξηθοῦν σημαντικά οἱ ἀμοιβες ἐξειδικευμένων στελεχῶν στόν ἰδιωτικό τομέα καί δυσχερανθοῦν οἱ περιπτώσεις ἀπολύσεων, μέ σταθερότητα στήν οἰκονομική ἀνάπτυξη, στίς φορολογικές ἐπιβαρύνσεις τῶν ἐπιχειρήσεων κλπ.
    Στοιχειώδεις γνώσεις οἰκονομικῶν συμπεριφορῶν , ἐκ τῆς κοινῆς πείρας καί μόνον, καθιστοῦν γελοία τήν ἐιχειρηματολογία τῶν " ἀστεριῶν" τοῦ ΔΝΤ....
    Σήμερα στήν Ἑλλάδα, στούς ἀνειδίκευτους ἤ στούς ἔχοντας κάποια μή τεχνική εἰδίκευση, δέν τίθεται κανένα θέμα ἐπιλογῆς μεταξυ δημοσίου καί ἰδιωτικοῦ τομέα, ἀλλά μόνον θέμα ἐπαγγελματικῆς ἐπιβιώσεως αὐτῶν, χωρίς καταστροφή τῆς οἰκογενειακῆς ζωῆς τους καί τῆς προοπτικῆς γιά τήν εἰς τό μέλλον ἐπεγγελματική καί οἰκογενειακή ζωή τους.
    Γιατί λέει Βλακεῖες, λοιπόν, τό ΔΝΤ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η μονη διαφορα είναι ότι το δημοσιο καταβαλει τους μισθους σε τακτικα χρονικα διαστηματα , ενω στον ιδιωτικο τομέα οι μισθοι καταβάλονται ...άμα λάχει .
    Ειναι στην διακριτική ευχερια του αφεντικού το πότε και το αν θα πληρωσει... υπάρχουν εταιρίες που έχουν 7 χρονια να πληρώσουν κανονικά. Αυτά η δρακουλέσκου δεν τα ειδε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι μισθοί και οι παροχές στο Δημόσιο είναι τρομακτικά υψηλότεροι από ότι στον ιδιωτικό τομέα. Ο Τόμσεν έχει απόλυτο δίκιο. Αν αυτό δεν αντιστραφεί η Ελληνική οικονομία δεν πρόκειται να πάρει τα πάνω της. Το έκανε η Ρουμανία το 2009 νομίζω που μπήκε στο ΔΝΤ. Απέλυσε άπαξ 100.000 δημοσίου υπαλλήλους και έκανε μόνο μία φορά μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Δύο χρόνια μετά βγήκε από το ΔΝΤ. Ας κάνουμε το ίδιο έστω και τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.