9/3/17

Η Ευρώπη και η Προδοσία των Δημαγωγών

Καθώς θα ξεδιπλώνεται η τραγωδία του Brexit, θα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι εύκολες λύσεις των λαϊκιστών δεν είναι παρά κυνικά ψέματα για την άσκεφτη αγέλη, με σκοπό την υποκλοπή της εξουσίας
του Περικλή Σ. Βαλλιάνου *
Ένας νέος πολιτικός με συμπαθές παρουσιαστικό και όμορφη σύντροφο έχτισε την καριέρα του υποδαυλίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το μίσος προς την Ευρώπη. Για να εξασφαλίσει την αρχηγία του κόμματός του, και στην συνέχεια την πρωθυπουργία, νομιμοποίησε την ατζέντα του εθνικολαϊκιστικού περιθωρίου μέσα και έξω από το κόμμα του και εξαγόρασε την στήριξή του υποσχόμενος ένα δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). Το τέρας το οποίο εθώπευε γύρισε και τού δάγκωσε το χέρι. Και η προοπτική να μονοπωλεί την εξουσία για πολλά χρόνια ακόμη κατέρρευσε αυθωρεί. Για να υπηρετήσει τους προσωπικούς του στόχους, θυσίασε τα μακροπρόθεσμα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα της χώρας του και κατάφερε σοβαρό πλήγμα στην υπόθεση της αδελφότητας των λαών και της ειρήνης στην Ευρώπη. Το ότι κατέβηκε στο δημοψήφισμα ως υπέρμαχος της παραμονής στην ΕΕ, ήταν ένας ελιγμός για να παραμείνει στην εξουσία, που φυσικά δεν έπειθε. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, που στα λόγια υποστήριζε την παραμονή στην ΕΕ, είχε και αυτός δομήσει για χρόνια πολλά το «ριζοσπαστικό» του προφίλ στην καταγγελία του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Και οι δυο μαζί παρέδωσαν τις τύχες της Βρετανίας στα χέρια δημαγωγών που με ξεδιάντροπα ψέματα αναμόχλευσαν πρωτόγονα ένστικτα απομονωτισμού και ξενοφοβίας.

Το βρετανικό δημοψήφισμα ήταν μία μαύρη στιγμή για την Ευρώπη. Η αποχώρηση μίας χώρας από την ΕΕ χαροποίησε σε όλη την ήπειρο τις εκείνες δυνάμεις που αποσκοπούν στην επιστροφή στον εθνικιστικό φανατισμό και βραχυπρόθεσμα θα τις ενισχύσει κιόλας. Όμως, τελικά, η ιδεολογική, πολιτική και οικονομική επένδυση στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι βαθιά και πολύπλευρη. Ανταποκρίνεται σε ουσιωδέστατες αναγκαιότητες που ριζώνουν σε μακρά ιστορική εμπειρία. Για τον λόγο αυτόν, η προδοσία της βρετανικής πολιτικής ηγεσίας –προδοσία, ταυτόχρονα, των καλύτερων παραδόσεων του βρετανικού πολιτισμού– θα πυροδοτήσει τελικά την αποφασιστικότητα των προθύμων μέσα στην ΕΕ να προχωρήσουν προς την οικονομική και πολιτική της ενοποίηση.
Καθώς θα ξεδιπλώνεται η τραγωδία της βρετανικής εξόδου, με τον αποκλεισμό της χώρας από την κοινή αγορά, με την οικονομική δυστυχία που θα προσθέσει στις πιο φτωχές περιοχές που εξαρτώνται από ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως λ.χ. η Κορνουάλη, με τον κίνδυνο του διαμελισμού της χώρας δια της ανεξαρτησίας της Σκωτίας κ.ά., θα γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι εύκολες λύσεις των λαϊκιστών δεν είναι παρά κυνικά ψέματα για την άσκεφτη αγέλη με σκοπό να υποκλέψουν την εξουσία. Στην νέα αυτή περίοδο στην Ευρώπη βασικό καθήκον όλων των έντιμων και προοδευτικών ανθρώπων (που περιλαμβάνουν, ας μην το ξεχνάμε,  και το μισό βρετανικό εκλογικό σώμα) είναι ο αγώνας κατά του εθνικολαϊκισμού, με δεξιό ή αριστερό προσωπείο, και η δημοκρατική αποπομπή του από τις θέσεις εξουσίας που κατέχει (όπως λ.χ. στην Πολωνία και στην Ουγγαρία).
Και στην Ελλάδα; Ας θυμηθούμε κατ’ αρχήν ότι οι Ανεξάρτητοι Βρετανοί –με συγχωρείτε: οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ήθελα να πω – είναι εδώ κυβερνητικός εταίρος. Από την αρχή της κρίσης το σημερινό κόμμα της πλειοψηφίας δαιμονοποίησε ακριβώς την Ευρώπη ως υπαίτιο για την κατάρρευση του εγχώριου κλεπτοκρατικού συστήματος. Εκείνους που πίστευαν στην Ευρώπη και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τούς καθύβριζαν ως συνεργάτες των ναζί.

Από την καρδιά της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, την Μόσχα του Πούτιν, ο σημερινός πρωθυπουργός κατακεραύνωνε την άνοιξη του 2014 την ΕΕ για το «δημοκρατικό έλλειμμά» της και την γραφειοκρατική της δομή. Τον Ιούνιο του 2015 προκήρυξαν το δικό τους δημοψήφισμα με την ίδια ακριβώς αντιευρωπαϊκή αιχμή όπως το βρετανικό. Στις συγκεντρώσεις του «ΟΧΙ» το μίσος κατά της ΕΕ ήταν διάχυτο και το κάψιμο της ευρωπαϊκής σημαίας προκαλούσε αλαλαγμούς ευφροσύνης. Οι ίδιοι ευρωπαίοι εθνικιστές ακροδεξιοί που πανηγυρίζουν σήμερα για την νίκη του Φάρατζ και του Τζόνσον στην Βρετανία, χειροκροτούσαν το 2015 την επικράτηση του «ΟΧΙ» στην Ελλάδα. Μυστικά και παράνομα η κυβέρνησή τους προετοίμαζε την έξοδο της χώρας από το ευρώ και την μετατροπή της σε «αγρόκτημα των ζώων» υπό την υψηλή επιστασία (ήλπιζαν) του Πούτιν.
Αλλά και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου μόνον το ρητορικό περιτύλιγμα άλλαξε και όχι η ουσία της ιδεολογίας και (αν το μπορούσαν) της πολιτικής τους. Για το κυβερνών κόμμα, η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 ήταν υποταγή στον «στυγνό εκβιασμό» των ιμπεριαλιστικών κέντρων –θέση που εκφράστηκε ξανά μόλις πριν από λίγο καιρό. Και, βεβαίως, σημαίνοντα στελέχη τους δηλώνουν ξεδιάντροπα ότι είναι στην εξουσία για να φορτώσουν τα βάρη από την δική τους άθλια διαχείριση στην πλάτη εκείνων που τόλμησαν να διαδηλώσουν ότι θέλουν να μείνουν Ευρωπαίοι. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν από τους πρωταγωνιστές στην έκρηξη του ευρωσκεπτικισμού στην ήπειρό μας και ο στελεχιακός πυρήνας του και η εκλογική του βάση εξακολουθούν να φλογίζονται από το ίδιο μίσος.
Ας μάς συγχωρήσει ο κ. πρωθυπουργός, αλλά οι δηλώσεις του περί «επιστροφής» της Ευρώπης στις πρωταρχικές της αξίες δεν είναι παρά για τα ώτα των αδαών. Η Ευρώπη ποτέ δεν εγκατέλειψε τις αξίες της, αξίες που ο ίδιος ποτέ δεν επίστεψε. Στο σημερινό δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον οι αξίες αυτές χρειάζονται μεγαλύτερη προσπάθεια να πραγματωθούν. Αλλά το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο εξακολουθεί να είναι το πιο ζηλευτό στον κόσμο και γι’ αυτό άλλωστε οι στρατιές των δυστυχισμένων προς τα εδώ κατευθύνονται. Αυτοί που πιστεύουν στο όραμα αυτό, θα αγωνιστούν για να μην σβήσει αυτή η ελπίδα. Αλλά προϋπόθεση για αυτό είναι το ξερίζωμα των πολιτικών που κυριάρχησαν στην Ελλάδα και στην Βρετανία τον Ιούνιο του 2015 και του 2016.


* Καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

11 σχόλια:

  1. Κατά τη γνώμη μου τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ως οικοδόμημα είναι από τους ίδιους τους θεσμούς της και την ανικανότητα και έλλειψη σοβαρών ηγεσιών και όχι από τους δημαγωγούς.Η ΕΚΤ άνοιξε το δρόμο στους άσπονδους φίλους και εχθρούς της Ευρώπης να μπει το ΔΝΤ μέσα της.Το να τα ρίχνουμε όλα στον απελπισμένο λαό για τα λάθη των ηγεσιών δεν είναι δίκαιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προσπαθώντας να συμφωνησω με το αρθρο του Κου Βαλλιανου,αυθορμητα μου γενναται το εξης ερωτημα : Γιατι οι 'νουνεχεις' ηγετες αφησαν τους λαους της Ευρώπης να παρασυρθουν από τις σειρήνες του λαικισμου που αναπόφευκτα θα οδηγουσαν τις καταστασεις σε τετοιου είδους αποτελέσματα ;
    Δεν γνωριζαν ότι η συνειδητα επιβαλλομενη εξαθλιωση θα οδηγουσε τους απελπισμένους λαους στην αγκαλια του κάθε είδους λαικιστη ;.
    Επρεπε λοιπον να αναφερθεί ο Κος καθηγητης πρωτίστως στα αιτια που δημιουργησαν αυτό το αποτέλεσμα και όχι στο συμπερασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. If I had to choose between a mation-centered system where government members live and breath peoples' problems and aspirations and one governing from thousands of miles away disconnect from the people its policies affect, I choose the first every time.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υποθέτω ότι ο κ. καθηγητής κατέγραψε τον πόνο του στο άρθρο, πρίν την επίσημη ανακοίνωση των Γερμανοπροσκυνημένων Ευρωπαίων ηγετών, παχυλών λόγω λιτότητας των άλλων, ότι εφεξής και με "πρώτη ταχύτητα" θέλουν να απολαύσουν τα κλοπιμαία απερίσπαστοι και χωρίς τα βαρίδια "όσων χωρών επιλέγουν να μείνουν πίσω".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω με τον εκλεκτό συνάδελφο. Το Ευρωπαϊκό μοντέλο κτίστηκε επειδή οι ευρωπαϊκές αποικιοκρατικές δυνάμεις καταλήστευσαν τον πλανήτη επί αιώνες αρπάζοντας κολοσσιαίους πόρους που τους επέτρεψαν να προηγηθούν. Η Διαφωτιστική παρωδία αποτελούσε πρόοδο σε σύγκριση με την Θεοκρατία του Μεσαίωνα αλλά οπισθοδρόμηση σε σύγκριση με την Κλασική εποχή και την μετακρατοκεντρική Βυζαντινή Οικουμένη. Η διαδρομή των δεσποτικών καθεστώτων μέχρι και τον 20 αιώνα είναι σπαρμένη με μεγάλα νεκροταφεία εθνοκαθάρσεων και γενοκτονιών όχι μόνο των δικών τους πολιτών αλλά και πολλών άλλων εθνών που βρέθηκαν στο αποικιοκρατικό στόχαστρό τους. Διαλυμένοι από τους δύο πολέμου μπήκαν κάτω από την Αμερικανική στρατηγική εποπτεία και κατόρθωσαν να κτίσουν οικονομική συνεργασία και κράτος δικαίου που στηριζόταν όμως όχι σε γνήσια και πηγαία ανιδιοτελή αλληλεγγύη παρόμοια με την ενδοκρατική τάξη των βιώσιμων εθνών –τέτοια πράγματα δεν υπάρχουν στις διακρατικές σχέσεις– αλλά στην ουτοπική, αφελή και επικίνδυνη ουτοπία πως θα έχουμε υπερεθνικότητα στην βάση χρησιμοθηρίας και ωφελιμισμού που θα φέρει μια ευρωπαϊκή οικονομική ανθρωπολογία. Την βλέπουμε …. Και η καλύτερη επιστήμη, η καλύτερη θεωρία είναι αυτή που επαληθεύεται με μια ματιά. Πολλά μπορούσαμε να πούμε πχ ότι οι δύστυχοι πρόσφυγες φεύγουν από τις πατρίδες αλλά υπάρχουν αίτια: Η φτώχια που επέφερε η αποικιοκρατία και η νέο-αποικιοκρατία του 20ου αιώνα, το διαίρει και βασίλευε, οι ηγεμονικές παρεμβάσεις και το όργιο «διαφωτιστικών» επιθέσεων της μεταψυχροπολεμικής εποχής που κατεδάφισε την μόνη πηγή πολιτικοοικονομικού, πνευματικού και στρατηγικού ορθολογισμου, το κράτος / πατρίδα. Περιορίζομαι σε μερικές συναφείς σύντομες αναρτήσεις.

    EE: ΤΟ "ΙΔΕΑΛΙΣΤΙΚΟ" ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΕΙ ΤΟ ΠΑΡΟΝ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΝΕΚΡΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΑΡΒΙΝΟΥ http://wp.me/p3OlPy-1gC - http://wp.me/p3OqMa-19E

    εθνοκράτος versus ωφελιμιστικός διεθνισμός και το θολό ιδεολογικό Βασίλειο της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης http://wp.me/p3OlPy-1kW

    ΝΤΕ ΓΚΟΛ, ΤΣΟΡΤΣΙΛ, ΘΑΤΣΕΡ: Πίσω στα θεμελιώδη. Με εισαγωγή Π. Ήφαιστος http://wp.me/p3OlPy-1ju

    ΕΕ: ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΣΕ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΜΙΑΣ ΕΕ Η ΟΠΟΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ 1992 ΚΑΘΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΙΝΟΥΜΕΝΕΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΠΛΑΚΕΣhttp://wp.me/p3OlPy-1jg

    Η ΑΒΑΣΤΑΚΤΗ ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΤΕΧΝΟΣΦΑΙΡΑΣ http://wp.me/p3OlPy-134

    Ευρωπαϊκή ένωση: Πρότυπο ενός εθνοκρατοκεντρικού κόσμου ή μιας υπερκρατικής δεσποτείας;* http://wp.me/p3OlPy-Nl

    Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη; Απάντηση: Όση πρέπει σύμφωνα με την εθνοκρατοκεντρική της φύση http://wp.me/p3OlPy-PI

    ΤΟ ΘΟΛΟ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ http://wp.me/p3OlPy-CO

    ΟΝΕ: Ο μηχανισμός της καταστροφής και έγκαιρες προειδοποιήσεις http://wp.me/p3OlPy-CS

    Η Ευρώπη σε Σταυροδρόμι: Οι προϋποθέσεις μιας Εθνοκρατοκεντρικής ΕΕ http://wp.me/p3OlPy-uy
    ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΥΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2009-12 ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΕ http://wp.me/p3OlPy-sn

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευριπίδης Μπίλλης
    Διερωτώμαι πού ζει ο κύριος εδώ και 8 χρόνια που επενδυμένος με την Καθηγητική του τήβεννο (που δεν είναι καθόλου σπάνια σήμερα και αποκτάται με πολλούς τρόπους, δεν εννοώ τον κύριο που γνώρισα μόνον από το απερίγραπτο κείμενο του) νομίζει ότι μπορεί να προκαλεί αναιδέστατα τον Ελληνισμό!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δώσε κι άλλο πόνο κύριε καθηγητά. Πες μας τώρα πως θα πούμε στα εγγλέζικα " ΚΑΛΩΣ ΤΑ ΝΑΥΤΑΚΙΑ ΤΑ ΖΟΥΜΠΟΥΡΛΟΥΔΙΚΑ" -ατάκα από ταινία

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  8. Απίστευτο το χάος των αυθαίρετων, αστοιχείωτων και ασυνάρτητων ισχυρισμών, χαρακτηρισμών και συγκρίσεων σ΄αυτή την απίθανη σούπα του κ. Καθηγητή, που και μόνη η μυρουδιά και μια ματιά στα συστατικά της αρκεί σαν δείγμα του που κατάντησε η διδασκαλία της ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ -παρακαλώ- στο ιστορικό λίκνο της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ας πω κάτι ακόμη για να μην υπάρχουν παρανοήσεις. Το σχόλιό μου δεν αφορά τις παλινωδίες και αντιφάσεις πολλών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. Αφορά μια διαφορετική ανάγνωση της ιστορίας διεθνών σχέσεων της Ευρώπης και κυρίως την υποκριτική πολυτέλεια να μιλούν για οικονομική ανθρωπολογία κάτω από την Αμερικανική στρατηγική κάλυψη. Στην συνέχεια, μετά το 1990, αντί να κινηθούν προς μια μετακρατοκεντρική Ευρώπη των Πατρίδων στην βάση των σοφών παροτρύνσεων του Ντε Γκολ παρέδωσαν τα κεκτημένα της συνεργασίας στους τεχνοκράτες, τους κερδοσκόπους και τους τοκογλύφους. Επιπλέον, το εγχώριο κλεπτοκρατικό σύστημα της Ελλάδας δεν σχετίζεται με το τοκογλυφικό και τεχνοκρατικό της μετά το 1992 περιόδου; Τι έγινε με την ένταξη στην ΟΝΕ και γιατί έγινε αυτή η ένταξη μιας και η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη; Το 2009-10 επίσης; Εξάλλου οι δηλώσεις Ελλήνων περί πρωταρχικών αξιών της ΕΕ είτε πίστευαν σε αυτές είτε όχι ήταν λάθος γιατί τέτοιες αξίες δεν υπήρξαν ποτέ. Η χρησιμοθηρία δεν είναι αξία. Η πατρίδα είναι έσχατη και πέραν αξιολογήσεων αξία και αυτή οι «ιδεαλιστές» χέρι-χέρι με τους τεχνοκράτες την έπληξαν. Ή μήπως όχι; Αν αξίες χρειαζόμαστε είναι όχι η επιστροφή στην υλιστική / αντί-πνευματική / αντί-Αριστοτελική τροχιά αλλά η επάνοδος στην έννοια πατρίδα / έθνος / εθνική ανεξαρτησία ως θέσφατα και έσχατη λογική και ως η μαγιά για μια Ευρώπη των πατρίδων. Τώρα είναι αργά. «ΕΥΡΩΠΗ ΠΟΛΛΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ»: ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ – ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΟ ΚΟΥΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΔΩΡΑΣ; http://wp.me/p3OlPy-1tR

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.