25/3/17

Υπογράφηκε η Διακήρυξη της Ρώμης

Ολοκληρώθηκε η επετειακή Σύνοδος στη Ρώμη για τα γενέθλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς συμπληρώνονται 60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης.
Στο Καπιτώλιο, εκεί όπου είχε υπογραφεί η Συνθήκη της Ρώμης, προσήλθαν διαδοχικά οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ε.Ε., τους οποίους υποδέχθηκαν ο Ιταλός πρωθυπουργός, Πάολο Τζεντιλόνι, ο Μαλτέζος πρωθυπουργός, Τζόζεφ Μουσκάτ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Τις εργασίες της Συνόδου εγκαινίασε ο Πάολο Τζεντιλόνι, ενώ στη συνέχεια το λόγο πήραν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι και ο Τζόζεφ Μούσκατ, οι οποίοι μνημόνευσαν τη βάση των αξιών πάνω στην οποία χτίσθηκε το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπογράμμισαν την προσφορά της Ένωσης για την ευημερία και την ειρήνη στην ήπειρο.

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σε ευχάριστο κλίμα ανέφερε ότι έχει την ίδια ηλικία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θέλουμε να κάνουμε όλους να συνειδητοποιήσουν ότι για εκατομμύρια ανθρώπους η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι μόνο σλόγκαν, δεν είναι μόνο οι κανονισμοί [...] Η Ένωσή μας είναι μία εγγύηση ελευθερίας και δημοκρατίας που δεν είναι στα όνειρά μας αλλά στην πραγματικότητα», υπογραμμίσε ο ίδιος.

«Για να χτίσουμε έναν ελεύθερο κόσμο χρειάζεται προσπάθεια και θυσίες. Είναι πολύ εύκολο να καταστραφεί αυτός ο κόσμος. Σήμερα ανανεώνουμε την ελεύθερια συμμαχία», πρόσθεσε.

«Η Ένωση μετά τη Ρώμη πρέπει να είναι, περισσότερο από πριν, μια Ένωση ίδιων αρχών, μια Ένωση με εξωτερική κυριαρχία, μια Ένωση πολιτικής ενότητας», τόνισε ο Τουσκ.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ενωμένη ή δεν θα υπάρχει καθόλου», είπε παράλληλα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιλέγει την επανεκκίνηση»

«Η Ε.E. επιλέγει την επανεκκίνηση μέσα σε έναν ορίζοντα δέκα ετών, με στόχο να ξαναδώσουμε το αίσθημα εμπιστοσύνης στους πολίτες», τόνισε ο Πάολο Τζεντιλόνι.

Ως προτεραιότητες έθεσε την καταπολέμηση της φτώχειας, την κοινή μεταναστευτική πολιτική και τις κοινές πολιτικές άμυνας και ασφάλειας.

«Πρέπει να βρούμε το θάρρος για να προχωρήσουμε σε ενισχυμένες συνεργασίες, εφόσον είναι αναγκαίες», είπε επίσης ο Τζεντιλόνι, τονίζοντας ότι η Γηραιά Ήπειρος πρέπει να βασισθεί και να υπογραμμίσει τις κοινές της αξίες.

Με αναφορά στην υπογραφή της σημερινής Διακήρυξης ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε πως «όλοι έκαναν μια υποχώρηση, στο όνομα του κοινού συμφέροντος, για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει μια νέα αρχή».

Στις 12:20 υπογράφηκε η Διακήρυξη της Ρώμης.

Εν συνεχεία, θα λάβει χώρα η οικογενειακή φωτογραφία.

Οι εκδηλώσεις της Συνόδου στην ιταλική πρωτεύουσα ολοκληρώνονται με το επίσημο γεύμα που θα παραθέσει στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, στο Προεδικό Μέγαρο, στις 14:00 ενώπιον των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης, την ώρα που η Βρετανία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.