5/3/17

Τι σημαίνει η αποσταθεροποίηση της πΓΔΜ

Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Federica Mogherini κατά την άκαρπη επίσκεψή της στα Σκόπια εξέφρασε τους φόβους των Βρυξελλών με μεγάλη ειλικρίνεια. Η πολιτική κρίση της πΓΔΜ απειλείται να μετατραπεί σε εθνοτική σύγκρουση και εκείθεν σε γεωπολιτική αντιπαράθεση.
Η πολιτική κρίση κρατά βέβαια αρκετά χρόνια – όσα και η "βεντέτα” του κόμματος VMRO-DPMNE του Nikola Gruevski με τους Σοσιαλδημοκράτες (SDSM) του Zoran Zaev. Όμως η απόφαση του (προσκείμενου στον Gruevski) προέδρου της Δημοκρατίας Gjorge Ivanov να μην δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ζaev με την επίκληση "εθνικών λόγων” απειλεί να αναζωπυρώσει την σύγκρουση του σλαβικού με το αλβανικό στοιχείο, η οποία "πάγωσε” με τη Συμφωνία της Αχρίδας του 2001. Η δε πρωτοφανής ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για τις εξελίξεις αυτές υπενθυμίζει το γεωπολιτικό διακύβευμα των όσων εκτυλίσσονται στη μικρή αυτή χώρα των Βαλκανίων.

Για τη συνέχεια Capital

2 σχόλια:

  1. "Η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Federica Mogherini .... εξέφρασε τους φόβους των Βρυξελλών με μεγάλη ειλικρίνεια !!!!!."

    Ειλικρινώς, πολύ καλύτερο από το άλλο με τον Τοτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όσο για την ελληνική διπλωματία αντιμετωπίζει το δίλημμα να θεωρήσει τους εκβιασμούς του αλβανικού στοιχείου της πΓΔΜ (το οποίο αδιαφορεί για την κληρονομιά του "μακεδονισμού”, αλλά επείγεται για την ευρωατλαντική πορεία της χώρας) ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεπαγώσει και να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας ή να προβληματισθεί για τη δυναμική αποσταθεροποίησης όλης της περιοχής που γεννά η ενθάρρυνση του σχεδίου της "φυσικής Αλβανίας”.
    Μαλιστα...και γιαυτο (την μεγαλη αλβανια)θα πρεπει να πληρωνουμε εμεις οι απλοι πολιτες απο την τσεπη μας σε βαρος μας...κιοχι μονο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.