27/3/17

Ελλάδα, Ευρώπη, Δημοκρατία

Του Παναγιώτη Μπαλακτάρη, δικηγόρος ΔΣΑ
Η περιφρόνηση των Ελλήνων πολιτών από τους πολιτικούς μας «ταγούς» έχει πια ξεπεράσει κάθε όριο. Έχει καταστεί προκλητική η απαξίωση που δείχνουν οι πολιτικοί στη βάση της Δημοκρατίας, δηλαδή τους πολίτες. Και αυτή η απαξίωση επιδρά ευθέως στην αποδυνάμωση της λαϊκής κυριαρχίας, όπως θεμελιωδώς προβλέπει το Σύνταγμά μας. Αυτό το Σύνταγμα που ο νυν πρωθυπουργός είχε πει ότι δήθεν ήταν και θα ήταν η κάθε λέξη του.

Η απίσχναση της αρχής της λαϊκής κυριαρχίας αργά αλλά σταθερά μεταβάλλει τον πυρήνα του πολιτεύματός μας με έναν τρόπο όχι ιδιαίτερα εμφανή και για αυτό πολύ επικίνδυνο. Η εξουσία έτσι έχει περάσει από τα χέρια των πολιτών στα χέρια των αντιπροσώπων των πολιτών και η εντολή για την διακυβέρνηση έχει αντικατασταθεί από μία τρόπον τινά αυτοσύμβαση. Οι ολίγιστοι και ολιγάρχες πολιτικοί λαμβάνουν εξουσιοδότηση εν λευκώ και συνάπτουν – εν αγνοία μας – συνθήκες, συμβάσεις, Μνημόνια και οτιδήποτε άλλο αφορά την επιβίωσή μας και το μέλλον της Ελλάδας. Ένα μέλλον που δεν ανήκει σε αυτούς, αλλά πεισμόνως επιθυμούν να καταστρέψουν.
Και σα να μην έφτανε η αποδεδειγμένα καταστροφική πολιτική που ακολουθήθηκε και ακολουθείται εδώ και 43 χρόνια, ερήμην των πολιτών στις πιο κρίσιμες στιγμές, προστίθενται καθημερινά πράξεις και παραλείψεις των κυβερνώντων που περιθωριοποιούν κι άλλο τον ελληνικό λαό.
Τελευταίο παράδειγμα το ζήτημα της Διακήρυξης της Ρώμης*, στο οποίο περιγράφεται το αύριο της ΕΕ και επί του οποίου θα βασιστεί η πολιτική των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στα επόμενα χρόνια.
Προφανώς, όλες και όλοι έχουμε ακούσει για αυτό το γεγονός κυρίως με αφορμή το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μην συναινούσε στο περιεχόμενό της όπως διέρρεαν παπαγαλάκια της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες και την επιστολή του πρωθυπουργού προς τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου χθες. Άλλος ένας ψευτολεονταρισμός της κυβέρνησης.
Ωστόσο, πόσοι εξ ημών γνωρίζουμε το ακριβές περιεχόμενο της Διακήρυξης της ΡώμηςΠοιός πολιτικός σχηματισμός εν Ελλάδι έστερξε να μας ενημερώσει υπεύθυνα για το τί μέλλει γενέσθαι με την υπογραφή ή μη αυτής της Διακήρυξης; Ακούμε και διαβάζουμε για Ευρώπη πολλών ταχυτήτων, για διαφορετική αντιμετώπιση των χωρών του Νότου από αυτές του Βορρά, αλλά στην πραγματικότητα τί ισχύει; Μας πληροφόρησε κάποιος εκ των πολιτικών μας;
Όχι! Και αυτή η αδιαφορία που είναι εξοργιστική αποδεικνύει ότι τα κόμματα στην Ελλάδα ομοιάζουν με κέντρα ολιγαρχίας, τα οποία ενδιαφέρονται πρωτίστως να κατοχυρώνουν τα ιδιοτελή συμφέροντα της νομενκλατούρας. Καμία διαβούλευση με τους πολίτες για τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια (ναι, ακόμη είναι), καμία ενημέρωση έστω σε επίπεδο κοινοβουλευτικό με σκοπό να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός για τα τεκταινόμενα και τις προοπτικές (αν υπάρχουν).
Γι’ αυτό οι δέκα προτάσεις κοινής λογικής του δέλτα είναι αυταπόδεικτες. Διότι εμπεριέχουν τις πιο αποτελεσματικές δημοκρατικές λύσεις. Και η Δημοκρατία είναι εφικτή, αρκεί να αποτινάξουμε το βάρος του «υπαρκτού κομματισμού», ένα σύστημα που τελειοποίησε στην πατρίδα μας η πλειονότητα των πολιτικών της.
*Η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, πρόδρομος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδρύθηκε στις 25 Μαρτίου 1957. Αύριο εορτάζονται τα 60 χρόνια ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Γίνε υποστηρικτής στο δέλτα.
Μάθε πώς ΕΔΩ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.