3/3/17

FT: O Tραμπ πρέπει να διαλέξει μεταξύ Ερντογάν και Κούρδων

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πλέξει το εγκώμιο των Κούρδων, λέγοντας πως είναι οι καλύτεροι μαχητές. Πώς αλλάζει τα δεδομένα η εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία. Οι φόβοι για δημιουργία ενιαίου Κουρδιστάν και ο Πούτιν.
Αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θέλει να εκπληρώσει την υπόσχεση που έδωσε στην ορκωμοσία ότι θα «εξαλείψει τη ριζοσπαστική ισλαμιστική τρομοκρατία», θα πρέπει να αποφασίσει πολύ σύντομα με ποιον θα το κάνει.
Η μάχη για την ανακατάληψη της Μοσούλης, της πόλης στο βόρειο Ιράκ που κατέλαβε το ISIS με μια αστραπιαία επίθεση το 2014, βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ επιχειρούν μαζί με επίλεκτες ιρακινές μονάδες και έχουν συμμαχήσει με Κούρδους Πεσμεργκά και Σιίτες πολιτοφύλακες που στηρίζονται από το Ιράν.
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να γίνει μια επιλογή ανάμεσα σε δύο ανταγωνιστές συμμάχους των ΗΠΑ: τη σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, και τις πολιτοφυλακές  Σύρων Κούρδων, γνωστές και ως Λαϊκές Μονάδες Προστασίας (YPG).
Η απόφαση του κ. Τραμπ δεν θα κρίνει μόνο την ήττα του τζιχαντιστικού χαλιφάτου του ISIS στα εδάφη στη Συρία και στο Ιράκ. Κρίνεται και το μέλλον των Κούρδων, ενός λαού χωρίς κράτος, που ζει διασκορπισμένος στη Συρία, στο Ιράκ, στην Τουρκία και στο Ιράν.
Στη διάρκεια της περσινής προεκλογικής καμπάνιας, ο κ. Τραμπ έπλεξε το εγκώμιο των κουρδικών δυνάμεων, λέγοντας πως «απέδειξαν πως είναι οι καλύτεροι μαχητές» και ότι «είναι οι πιο πιστοί σε μας». Αυτό έχει δημιουργήσει ελπίδες στους Κούρδους.

Για τη συνέχεια Euro2Day

1 σχόλιο:

  1. Μα νομιζω οτι οι αμερικανοι ελαβαν εμπρακτα θεση υπερ του YPG οπως προφανως και οι ρωσοι.Εκτος κιαν το παιζουν διπλο ταμπλω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.