22/11/17

Τούρκος ΥΠΕΞ: Το 2019 θα αρχίσει η παραλαβή των ρωσικών S-400

Θα αποκτηθούν δυο αντιπυραυλικά συστήματα S400, ενώ η Τουρκία έλαβε την προηγούμενη Παρασκευή προσφορές για την παραγωγή 500 αρμάτων μάχης Altay 
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας πραγματοποιεί σημαντικές δηλώσεις σχετικά με την στρατηγική που ακολουθεί η χώρα του στο πεδίο της άμυνας. Ο Νουρεττίν Τζανικλί δίνει για πρώτη φορά δημοσίως ημερομηνία για την τελική παράδοση ρωσικού πυραυλικού συστήματος στην χώρα του.
Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, ο κ. Τζανικλί ανακοινώνει ότι η παράδοση της πρώτης παρτίδας του ρωσικού αεροπορικού αμυντικού συστήματος, τύπου S400 θα λάβει χώρα το 2019.
Ο κ. Τζανικλί δηλώνει το εξής: «Υπογράφηκε σύμφωνο με την Ρωσία για την προμήθεια των συστημάτων S400. Το ένα σύστημα S400 θα αποκτηθεί επιλεκτικά. Συνολικά, στα πλαίσια της συμφωνίας θα αποκτηθούν δυο συστήματα S400». 
Η συμφωνία αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στο ΝΑΤΟ εν μέρει επειδή τα εν λόγω οπλικά συστήματα δεν μπορούν να ενσωματωθούν στις άμυνες της Συμμαχίας. Η Άγκυρα έχει υποστηρίξει πως δεν έχει άλλη επιλογή από την αγορά των ρωσικών πυραύλων, επειδή οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν προσφέρουν άλλη, συμφέρουσα από πλευράς κόστους, εναλλακτική.
Ο κ. Τζανικλί αναφέρεται και στο πρόσφατο σκάνδαλο που δημιούργησε ένταση στις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ. Πριν από λίγες ημέρες, σε νατοϊκή άσκηση στην Νορβηγία, φωτογραφίες του Ατατούρκ και του Τούρκου προέδρου είχαν τοποθετηθεί στο εχθρικό στρατόπεδο. Η Τουρκία αντιδρώντας σε αυτήν την εξέλιξη είχε αποσύρει την συμμετοχή της από την άσκηση. Σχετικά με αυτήν την εξέλιξη, ο κ. Τζανίκλι δηλώνει ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αφήσει αναπάντητη αυτήν την χειρονομία του ΝΑΤΟ.
«Όταν παραληφθούν αυτά τα συστήματα, η χώρα μας θα έχει εξασφαλίσει σημαντικές δυνατότητες αεράμυνας. Η λύση αυτή, που προορίζεται να καλύψει μια άμεση ανάγκη, δεν θα επηρεάσει τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη των δικών μας συστημάτων» είπε.
Ο Τσανικλί είπε ακόμη πως η Τουρκία είναι επίσης σε συνομιλίες με τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία EUROSAM σχετικά με την ανάπτυξη των δικών της αμυντικών συστημάτων, μετά την υπογραφή μνημονίου για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών σε αμυντικά προγράμματα.
«Με το εν λόγω μνημόνιο, τουρκικές, γαλλικές και ιταλικές εταιρείες έχουν αρχίσει συνεργασία για την ταυτοποίηση, ανάπτυξη, παραγωγή και χρήση μιας πιο προηγμένης έκδοσης του SAMP-T (πυραυλικό σύστημα) σε μια κοινή κοινοπραξία» είπε. 
Επίσης, πρόσθεσε πως η Τουρκία έλαβε την προηγούμενη Παρασκευή προσφορές για την παραγωγή 500 αρμάτων μάχης Altay, εκ των οποίων 250 είναι κατ'επιλογήν.
Ο κ. Τζανίκλι αναφέρεται και στις εξελίξεις που αφορούν το βόρειο κομμάτι της Συρίας. Ο ίδιος αναφέρει τα εξής: «Όπου υπάρχει το PKK/YPG υπάρχει απειλή. Θα χρησιμοποιήσουμε το δικαίωμα μας που προέρχεται από το διεθνές δίκαιο».
Τέλος, ο κ. Τζανίκλι αναφέρεται και στις εξελίξεις στον τουρκικό στρατό στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος. Δηλώνει ότι μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί από τον στρατό 8750 άτομα.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.