24/11/17

Κυπριακή ΑΟΖ - Τέλη Νοεμβρίου γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» στο 6

Τέλη Νοεμβρίου ετοιμάζεται να ξεκινήσει την πρώτη της και εξαιρετικά σημαντική γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 η Ιταλική ΕΝΙ, στο οποίο συνεργάζεται με την γαλλική ΤΟΤΑΛ. Η γεώτρηση προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Ιανουαρίου, δηλαδή μέρες του Α γύρου Προεδρικών Εκλογών. Θα ακολουθήσει αρχές Φεβρουαρίου γεώτρηση στον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3, που θα ολοκληρωθεί στα μέσα Μαρτίου.
Συγκεκριμένα, οι διεργασίες της κάθε γεώτρησης που θα πραγματοποιηθεί από το γεωτρύπανο Saipem 12000  προβλέπεται ότι θα διαρκέσουν περίπου 36 συνεχόμενες μέρες (συμπεριλαμβανομένων της κινητοποίησης, τοποθέτησης, ανόρυξης και εγκατάλειψης της γεώτρησης και απεγκατάστασης του γεωτρύπανου, σύμφωνα με την ΕΝΙ.
Στο τεμάχιο 6 έχουν γίνε αλλεπάλληλες σεισμογραφικές έρευνες την τελευταία οκταετία, με τις τελευταίες τρισδιάστατες να συμπληρώνονται τον περασμένο Απρίλιο,  ενώ τον περασμένο Μάιο, η ΕΝΙ προχώρησε σε εξιδανικευμένες έρευνες σε σχέση με τον στόχο που καθόρισε με την χρήση και υποβρυχίων ρομπότ.

Για τον προγραμματισμό της ΕΝΙ για τις δύο γεωτρήσεις με το γεωτρύπανο Saipem 12000  ενημέρωσε πριν λίγο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο επικεφαλής της ΕΝΙ Κλάουντιο Ντεσκάλζι, σε συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο. Ανάλογα με τα αποτελέσματα των δύο γεωτρήσεων, μπορεί να ακολουθήσει και τρίτη γεώτρηση.

Σε σχέση με το τεμάχιο 8 η ΕΝΙ θεωρεί ότι είναι νωρίς για να καταλήξει σε τελική απόφαση για γεώτρηση στον στόχο «Ερατοσθένης Νότιο 1», αφού τα τελευταία τρισδιάστατα υψηλής ευκρίνειας σεισμογραφικά ολοκληρώθηκαν μόλις στις αρχές του καλοκαιριού και βρίσκονται ακόμα υπό επεξεργασία.

Οι απαραίτητες άδειες για τις δύο διαδοχικές γεωτρήσεις, αναμένεται να εκδοθούν εντός του πρώτου δεκαημέρου Δεκεμβρίου, αφού οι ακροάσεις έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να κατατεθούν μόλο  συγκεκριμένα έγγραφα ασφαλιστικών καλύψεων και άλλα σχετικά στοιχεία. Οι αιτήσεις για τις άδειες, είχαν κατατεθεί τον Σεπτέμβριο.

Το συνολικό πρόγραμμα της ΕΝΙ, με βάση τις υποχρεώσεις της στα συμβόλαια για τα 2,3,6,8 και 9 με την Κυπριακή δημοκρατία, προβλέπουν δύο δεσμευτικές ερευνητικές γεωτρήσεις στα τεμάχια 2, 3 και 9, μία ερευνητική γεώτρηση στο τεμάχιο 6 και δύο ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 8. Δηλαδή πέντε τουλάχιστον γεωτρήσεις.

Οι προσδοκίες είναι ψηλές, παρά το ότι θα τηρηθούν χαμηλοί τόνοι κι αυτό γίνεται φανερό από τον προγραμματισμό της ΕΝΙ για διάφορα σενάρια  τους ερευνητικού της προγράμματος, που προβλέπουν ακόμα και 10 γεωτρήσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», στο Προεδρικό συζητήθηκαν κα θέματα που αφορούν σε τουρκικές μεθοδεύσεις για προκλήσεις, όπως και διπλωματικές ενέργειες σε διάφορα επίπεδα. Επίσης, συζητήθηκε και το γεγονός ότι η κρίσιμη γεώτρηση στο τεμάχιο 6 γίνεται εν μέσω της κορύφωσης της προεκλογικής περιόδου.

Να σημειωθεί ότι η ΕΝΙ έχει προγραμματίσει τις γεωτρήσεις για την περίοδο αυτή προ δεκαμήνου περίπου. Παράλληλα, είναι φανερό ότι η γεώτρηση στο 6 θα βρεθεί στο επίκεντρο των προεκλογικών συζητήσεων, με την ολοκλήρωσή της μάλιστα, να είναι πολύ πιθανό να σημειωθεί την εβδομάδα μεταξύ Α και Β γύρου των εκλογών και τα αποτελέσματά της – θετικά ή αρνητικά – να έχουν επίσης την δική τους σημασία ιδιαίτερα στο επικοινωνιακό παιγνίδι των υποψηφίων.
 
  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.